Aşırı Sıcak ve Nemin Vücudumuza Etkisi

Kadınlar için SAĞLIKLI YAŞAM bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Aşırı Sıcak ve Nemin Vücudumuza Etkisi hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SAĞLIKLI YAŞAM kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Kalp ve dolaşım sisteminde aşırı sıcak ve nemli havanın etkisi
Yaz mevsimi ile birlikte sıcaklığın artması, durgun hava ve aşırı nem insan vücudunda "termal stres" adı verilen özel bir durum yaratır. Hastalık sayılmayan ancak insanı rahatsız eden, moralini bozan bu gerginlik kıyı kentlerinde, göl ve büyük nehir kenarlarında yaşayanlarda daha çok görülür. Termal stres denilen olay, sıcak ortamlarda kalan insanların vücutta biriken ve dışarı atılamayan ısıdan rahatsız olmaları sonucunda ortaya çıkar. Bu rahatsızlık nefes sıklaşması, baş ağrısı, baş dönmesi, zihinsel yorgunluk, çabuk sinirlenme veya geç algılama, bitkinlik, işe karşı ilgisizlik gibi belirtilerle kendini belli eder. Termal stresin nedeni havada yoğunlaşan nemdir. İnsan normal olarak 24 derecelik bir sıcaklıkta yüzde 40 ile 60 arasında değişen bir nem oranından rahatsız olmaz. Ancak havadaki nem oranı yükseldikçe, kişinin vücut ısısını sabit tutmak için terleme yoluyla ısı kaybetmesi zorlaşır.

Ankara ve Erzurum gibi deniz, göl ve nehirlerden uzak kentlerde hava genelde kurudur. Nem oranları da mevsimlere göre yüzde 20-70 arasındadır. İstanbul ve İzmir gibi kıyı kentlerinde bu oran yüzde 50 ile 95 arasında değişir. Hava ısındıkça nem artar, bu da sıcak havayı çekilmez, bunaltıcı hale getirir. Söz gelimi İstanbul'un 30 derecedeki bunaltıcı sıcağını Ankaralı ancak 33 derecede hisseder.

Kısaca havadaki su buharı olarak tanımlanan nem, havanın ısınmasıyla artar. Havanın içinde dağılan su buharı solunumla, ya da deri solunumu ile vücudu etkiler. Havadaki nem oranının yüzde 50''nin üzerine çıkması insanda rahatsızlık yaratır.

İnsan vücudunun 36-37 santigrat derece arasında kalan bir sıcaklığa sahip olması gerekir; dış ortam ne kadar sıcak olursa olsun hayatın devamı için vücut içi ısısı sabit kalmak zorundadır. Çevre ısısı arttığı zaman damarlar genişler, ayrıca terlemeyle tuz kaybedildiğinden tansiyon (kan basıncı) düşebilir. Tansiyonun düşmesini engellemek için kalp dakikada normalde pompaladığı kan miktarını arttırmak zorunda kalır, kısacası kalbin işi artar.

Vücut içindeki sıcaklık ayarlanmasında cildimize de önemli görevler düşer. Sıcakta cildin gözenekleri genişler ve terleme çoğalır. Terlemeye bağlı olarak vücut içindeki sıcaklık cilt yoluyla dışarı atılır. Ancak havada nem oranı fazla ise terleme azalır. Bu durumda vücut içindeki ısı ayarlaması zorlaşır. 

Kalori yönünden zengin olan alkol ve yağlı besinler vücut içindeki ısının daha da artmasına neden olur. Dış ortamda nemin yüksek olması durumunda vücutta oluşan ısı dışarıya verilemez. 

Kalp ve dolaşım sorunlarından uzakta, rahat bir yaz geçirmek için sıcak ve nemli havaya karşı herkesin alabileceği önlemler vardır. 

Vücut ter yoluyla su ve mineral kaybettiğinden bu kayıp soda, maden suyu gibi mineral içeren sıvılar, vücut direncini artıracak vitaminli meyve suları, tuzlu ayranlar ve bol su içerek kapatılmalıdır. Aşırı nem ve bunaltan sıcağa karşı yağı, şekeri azaltılmış, sebze ve meyveye ağırlık veren hafif bir beslenme rejimi uygulanmalıdır. Aşırı sıcak günlerde vücut içindeki ısıyı arttıracağından yağlı yiyecekler yenmemeli ve alkollü içkilerden kaçınılmalıdır.

Sıcağın fazla olduğu saatlerde güneşten uzak durmalı, özellikle bu saatlerde güneşlenmemeli, serin ve gölgeli bir yerde dinlenilmeli ve uykuya önem verilmelidir.

Vücuttan ısının atılmasını önleyen kalın giysilerden kaçınmalı, ince, gözenekli, pamuklu ve ipekli giysiler tercih edilmelidir. Sık sık duş alınarak vücut serinletilmelidir. Duş alınması vücut dışındaki ısıyı düşürerek ferahlık sağlayacaktır.

Ağır bedensel hareketler yapmamalı, güneş altında top oynamamalı, tok karnına yüzmemeli, sıcak saatlerde seks yapmamalıdır. Aşırı sıcak ve nem yüklü hava kalp hastalarıyla, astım hastalarını ve şeker hastalarını, bebekleri ve yaşlıları normal insanlara göre daha fazla etkiler. Bu kişiler nemli ve sıcak havalarda serin yerlerde kalma özen göstermeli hareketlerin en aza indirmelidirler. Doktor tedavisinde olanlar ilaç ve tedavilerine özenle devam etmelidir.

Sıcak günlerde bir yaşın altındaki bebekler kolaylıkla su kaybedebilir. İshal ve diğer etkenlerle bebekler vücutlarındaki su ve tuzun büyük bir bölümünü yitirebilir. Bu da tehlikeli sonuçlara yol açabilir.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
8.12.2014 20:24:26
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Bisiklet Sürüş Emniyeti
Bisiklet Sürüş Emniyeti
Bisiklet Sürüş Emniyeti Bisiklet, pratik bir ulaşım aracı olmanın yanında son yıllarda giderek yaygınlaşan yararlı bir spor dalı. Ancak her ulaşım aracında olduğu gibi bisiklet kullanırken de sürüş emniyeti yönünden dikkat edilmesi gereken noktalar var.  Araç ve Ekipman Bisiklete binmeden önce aşağıdaki parçaları kontrol etmeyi unutmayın:  Frenler: Frenlerin sağlam tutup...
»» devamını oku »»
Ergonomi, İş Yerimiz ve Biz
Ergonomi, İş Yerimiz ve Biz
Ergonomi, iş yerinde vücut sağlığı için dikkat edilmesi gerekenler Kısaca iş yerinde çalışanlar ile iş yerinin fiziki yapısı arasında uyum sağlamak anlamına gelen ergonomi , oldukça yeni bir bilim dalı. Ergonomi uzmanları günlük yaşantımızın büyük bölümünü geçirdiğimiz iş yerinde sağlıklı bir çalışma ortamı yaratmayı amaçlıyorlar. İş yerinde vücudu aşırı yüklenmeden korumak...
»» devamını oku »»
Zayıflamayı Destekleyen Egzersizler
Zayıflamayı Destekleyen Egzersizler
Şişmanlığın tedavisinde egzersiz İnsan organizması hareket üzerine kurutmuştur. Kollarını çalıştıran bir insan sadece o kola ait kasları değil, kalbinin, dolaşım sistemini de çalışmasını sağlar.  Kan dolaşımı hızlanır ve kalp, damar ve solunum sistemi gelişir Şişmanlığın tedavisinde diyetle uygulanan bilinçli egzersizin yararlarını kabullenmek zorundayız. İki metodun beraber...
»» devamını oku »»
Uyku Düzeni ve Vücuda Faydaları
Uyku Düzeni ve Vücuda Faydaları
Uyku, uykusuzluk ve vücutta oluşan etkiler Uyuyan güzel aslında çok da doğru bir tabirdir. Düzenli ve derin uykuda hormonlar dengelenir ve cilt kendini yeniler. Uykusuz kalmış kişilerin gözlerinin altında mor halkalar, yüzünde çizgiler oluşur, cilt rengini kaybeder ve kurur. Cilt her gün ölü deri hücrelerinin bir kısmını atar. Uyku sırasında yükselen büyüme hormonu salımı ve...
»» devamını oku »»
Güneşlenmenin Püf Noktaları
Güneşlenmenin Püf Noktaları
Nasıl Güneşlenmeliyiz? Güneşe ilk defa çıkıyorsanız cildinizin özelliğine göre güneşte kalış sürenizi ayarlayın. Açık tenli kişilerde ilk kalış süresi 5-10 dakikadır. Kumral tenliler ilk çıkışlarında 10-20 dakika, buğday tenliler 20-30 dakika, esmerler ise 40 dakika kadar güneşte kalabilir. Açık tenli kişiler mutlaka güneşten koruyucu maddeler kullanmalıdır.  Güneş banyosu...
»» devamını oku »»
Yazın Belinize ve Sırtınıza Dikkat Edin
Yazın Belinize ve Sırtınıza Dikkat Edin
Yazın bel ve sırt ağrılarından korunmak için ne yapmalı? Günlük yaşantımızda vücudumuzun yükünü çeken omurga kemiğinin kıymetini pek bilmeyiz, onu normal yapısına aykırı hareketlere ve duruşlara zorlarız. Böylece sırt ve bel ağrılarına davetiye çıkartırız. Sırtımızı sağlığa kavuşturmanın ilk adımı, omurgamızı yormayan d oğru bir duruşa kendimizi alıştırmaktır. Ayaklar...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder