Çileğin Faydaları ve Vitamin Deposu

Kadınlar için YEMEK PİŞİRMEK İÇİN GENEL BİLGİLER bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çileğin Faydaları ve Vitamin Deposu hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz YEMEK PİŞİRMEK İÇİN GENEL BİLGİLER kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
En lezzetli çilek türü ve çilekte bulunan vitaminler
Çilek, hoş kokusu ve hafif tadıyla bahar aylarının tazeliğini ferahlığını sunan bir meyve. Ama ne yazık ki çok nazik ve fazla dayanmıyor. Gelin biz de bu ay çileğin bolluğundan ve tazeliğinden yararlanalım.

Orta çağ'da Romalılar tarafından çok sevilen ve hatta ilaç niyetine de kullanılan çilek, kimyagerler tarafından "her derde deva" olarak ilan edilmiş, 100 yaşına kadar yaşamış olan ünlü düşünür Fontcnelle de, sağlığını ve uzun ömrünü çileğe borcu olduğunu söylemiş.

Çilek gerçekten verildiği değeri hak eder. Limondan bile daha fazla C vitamini içerir. B ve K vitaminleri, folik asit, fosfor, demir, potasyum ve magnezyum açısından da oldukça zengin. Ayrıca 100 gr. çilek sadece 40 kalori değerinde

Kanı berraklaştırır akıcılığını sağlar ve bağırsakları temizler. Baharda bir çilek kürü yaparak organlar temizlenebilir. Çilek, küçücük ve içinde kendine özgü aromalı çekirdekleri bulunan meyveciklerin bir çiçek tablasında gelişip büyümesiyle meydana gelir. Olgunlaştıkça kırmızı bir renk alır. Yalnız uzun süre dayanıklılığını ve tazeliğini koruyamaz. Bu nedenle alındıktan sonra iki gün içinde tüketilmelidir. Eğer buzdolabında saklanacaksa, kapalı bir kapta tutulması gerekir. Aksi halde aroması diğer yiyeceklere siner.

Bu zarif meyvenin temizlenmesi de büyük özen ister. Kolay ezildiğinden, akan suyla değil de, su dolu bir kapta hafifçe çalkalanarak temizlenmeli ve lezzetini kaybetmemesi için suda fazla bekletilmemelidir.

Bazı türlerinin ana vatanı Avrupa, bazılarınınsa Amerika olan çileğin, ülkemizde de bir çok çeşidi vardır. Çok eskiden beri yetiştirilen ve giderek azalmaya başlamış olan Arnavutköy çileği, kuvvetli bir aromaya sahiptir. Bir diğeri de bolca reçeli yapılan Ereğli çileğidir. Bu çilek, günümüzde en değerli ve çok aranan bir türdür. Üçüncü bir çilek çeşidi de Bursa çileğidir. Bu çileği bir zamanlar Bursa'nın köylerine yerleştirilmiş Bulgaristan göçmeni soydaşlarımız getirmiş ve yörede yaymışlardır. Bu tür, hepsinden daha ucuz olarak satılmaktadır.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
25.03.2015 14:20:14
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Çeşitli Bitkisel Yağlar
Çeşitli Bitkisel Yağlar
Bitkisel sade yağlar hangileridir ve nasıl kullanılmalıdır? Bunlar da margarin gibi bitkisel yağlardır . Bunlardan margarin; tereyağı ve sade yağ yerine geçmektedir. Çiçek ve pamuk yağları ise ancak tava ve kızartmalara elverişlidir. Margarinler kızdırıldıklarında, derhal kararmaları dolayısı ile bunları tava ve kızartmalarda kullanmak doğru değildir. Özellikle şunu da...
»» devamını oku »»
Hayvansal Yağlar
Hayvansal Yağlar
Hayvansal yağ alırken nelere dikkat etmeli ve hangileri tercih edilmeli? Eritilmiş Urfa yöresi yağları ve eritilmemiş Karadeniz yöresi yağları olarak iki cinstir.  Urfa yöresi yağları   hangileridir: Urfa, Siverek, Diyarbakır yöresi ve Kars yağlarıdır. Bunlardan Urfa, Siverek, Diyarbakır yöresi olan beyaz renkteki bu yağlar koyun sütünden imal edilmektedirler. Ağırca, fakat...
»» devamını oku »»
Sıcak Şarap ve Marsala Sosu
Sıcak Şarap ve Marsala Sosu
Safran nedir? Niçin pahalıdır? Safran baharda çiçek açan bir bitkinin stigmalarından (çiçek başlarından) elde edilir. 500 gram safran için 80 bin çiçek gereklidir; bu yüzden de dünyanın en pahalı baharatıdır. Tatlı buruk bir tadı olan safran kullanıldığı yiyeceklere yoğun san bir renk verir. Safranı toz veya küçük lifler halinde satın almak mümkündür. Köfte için bayat ekmeği...
»» devamını oku »»
Kaynayan Sütün Taşmaması İçin Ne Yapmalı
Kaynayan Sütün Taşmaması İçin Ne Yapmalı
Kaynayan sütün taşmaması için ne yapmalı? Sütü kaynatırken çok ender olarak taşmaz. Çoğu kez taşar. Çünkü hemen hiç kimse sütün kaynamasını ocağın başında beklemez. Bunu önlemek için de en iyi çare şudur. Sütü kaynattığınız kabın etrafına tereyağı sürün, süt taşarken tereyağı bunu tekrar aşağı kaydırır ve siz de bu dertten kurtulmuş olursunuz.
»» devamını oku »»
Yemek Nasıl Karıştırılmalı
Yemek Nasıl Karıştırılmalı
Yemek karıştırırken neye dikkat etmeli? Yemekleri karıştırırken hangi kaşıkla olursa olsun karıştırırız. Oysa, karıştırmamamız gerekir. Bunun için en iyisi tahta veya plastik kaşıklardır. Çünkü, metal kaşıklar, bazı yemekler için kimyasal tepki göstereceğinden renkleri bozulur, piştikleri zamanki renklerini kaybederler.
»» devamını oku »»
Keki Kabartmak İçin Püf Nokta
Keki Kabartmak İçin Püf Nokta
Kekiniz kabarmıyorsa ne yapmalı Kek veya pasta yaparken malzemeyi karıştırmak için el mikseri kullanıyorsanız. Mikseri kullandığınız zaman bununla işiniz bittikten sonra mikserin etrafına yapışan hamur parçalarının temizlenmesi için mikserinizi hiçbir zaman kabın kenarına vurmayın. Çünkü kabın sarsılmasıyla hamurda oluşan kabarcıklar hemen sönüverir ve bunun sonucu olarak...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder