Antioksidanlar Sağlığınızı Koruyabilir mi?

Kadınlar için İLAÇLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Antioksidanlar Sağlığınızı Koruyabilir mi? hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz İLAÇLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Antioksidanlar Sağlığınızı Koruyabilir mi?

C vitamini, E vitamini gibi antioksidan vitaminlerin alınması kanser, kalp hastalığı veya katarkta karşı koruyabilir mi. Bazı bilim adamları bu soruya "evet" cevabını veriyorlar. 

Hücrelerde oksidasyon süreci sonucunda oluşan hasar, yaşlanmadan ve belirli hastalıklardan sorumlu olabilir. Araştırmacılar şimdi antioksidanların bizi bu hasardan nasıl koruduğunu araştırıyorlar. 

Antioksidanlar nasıl iş görür: Hücrelerde normal işlevlerin bir sonucu olarak serbest radikal adı verilen toksik moleküller oluşur. Serbest radikaller, bir elektronu eksik olan "hatalı" moleküllerdir. Bu nedenle bir serbest radikal molekülü, eksik olan elektronunu tamamlamak için elektron alabileceği her moleküle "saldırıda bulunur". 

Serbest radikal hücrede yağ, protein veya DNA molekülleri gibi önemli bileşenlerden elektron aldığında, serbest radikal, hücrenin yapısına zarar verir. 

Antioksidanlar elektronların serbest radikaller vererek bir tür "paratoner" işlevi görür, serbest radikalleri stabilize ve nötraliz ederek onların hücreye zarar vermesini önlerler. 

Serbest radikallerin verdiği hasarın büyük bölümü hücre tarafından onarılsa bile kalıcı olan hasarlar hücreleri bozar. Ayırca serbest radikaller vücudun doğal savunma mekanizmaların da bozarak yaşlanmaya ve belirli hastalıklara katkıda bulunurlar. Çevremizde ultraviyole ışınları, havayı kirleten maddeler, sigara dumanı gibi çok sayda serbest radikal kaynağı mevcuttur. 

Antioksidanların yararını gösteren kanıtlar
Serbest radikallere ilişkin araştırmalar, antioksidanların koruyucu etkilerini ortaya koyuyor: 


Kalp hastalığı: Bilim adamları düşük dansiteli (LDL) kolesterolün oksitlendiğinde atardamarların içini tahrip ettiğini düşünüyorlar. Lipoproteinlerin oksidasyonu damar sertliğinde önemli rol oynuyor. C vitamini ve E vitamini serbest radikalleri nötralize ederek LDL kolestorülün oksitlenmesini önlüyor. Yapılan çalışmalarda, E vitaminin koroner arter hastalığı riskini anlamlı ölçüde düşürdüğüne ilişkin kanıtlar elde edildi. 

Kanser: C vitaminiden zengin beslemenin ve antioksidanların neredeyse bütün kanser türlerine yakalanma riskini azalttığını gösteren yüzlerce çalışma var. 

Katarakt: Göz merceğin bulanması demek olan kataraktın nedeninin merceğin kimyasal yapısındaki bozulmalar olduğu sanılıyor. Bu bozulmaların nedeni tam olarak bilinmiyor. Altmış yaşın üzerindeki kişilerin çoğunda bir ölçüde katarakt başlangıcı görülüyor. 
Boston Tufts Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada C vitamininin kataraktı önlediğine ilişkin sonuçlar elde edildi. 

American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan bu çalışmada 10 yıl veya daha uzun süreyle C vitamini kullanan kadınlarda katarakt riskinde %77'lik bir azalma sağlandı. Yaşları 56 ile 71 arasında olan ve günde 40-80 mg C vitamini alan kadınlarda en iyi sonuçlar elde edildi. Ancak C vitaminin kataraktı nasıl önlediği henüz tam olarak bilinmiyor. 

Çalışmada, C vitamini ile katarakt arasında güçlü bir bağlantı olduğu anlaşılırken günde 800 mg C vitamini alınmasının katarakt oluşumunu önleyeceği düşünülüyor. Bu miktarda C vitamini almanın bir yan etkisi olmadığı biliniyor. Ancak böbrek taşı, demir fazlalığı (hemokromatoz) veya karaciğer hastalığı olanların C vitamini almadan önce doktorlarına danışmaları gerekiyor.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
5.12.2014 08:06:52
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Farmakodinamik Özellikler
Farmakodinamik Özellikler
Farmakodinamik özellikler nedir? Farmakodinamik özellikler ilaçların vücudu etkileme biçimlerini tanımlar. İlaçların çoğu yutulduktan, enjekte edildikten veya deri yoluyla emildikten sonra kan dolaşımına geçer, vücutta dolaşır ve birçok hedef bölgeyle etkileşir. Ancak özelliklerine veya uygulama biçimine bağlı olarak ilaç vücudun yalnızca belli bir yerinde etki gösterebilir...
»» devamını oku »»
Hangi İlaçla Hangi Vitaminler Kullanılmalı?
Hangi İlaçla Hangi Vitaminler Kullanılmalı?
Hangi ilaçla hangi vitamin? Bazı ilaçları düzenli olarak kullanıyorsanız bunlarla birlikte bazı vitamin ve mineralleri daha çok almak gerekiyor.  Antasitler (Fazla mide asidine karşı alınan ilaçlar): kalsiyum, demir, B12 vitamini  Antibiyotikler: B12 vitamini , folik asit, potasyum, magnezyum  Uyku ilaçları: C vitamini , kalsiyum, D vitamini  Diüretikler (idrar...
»» devamını oku »»
 İlaçlar Hakkında Genel Bilgiler
İlaçlar Hakkında Genel Bilgiler
İlaçlar ve kullanımı Yazılı tarihte yer alan uygarlıklarda yaşayan insanlar hastalıkları önlemek ve iyileştirmek için bitki ve hayvan kökenli ilaçlar kullanmışlardır. Hastalıkla savaşmak ve hastanın ruhsal durumunu ve bilincini değiştirme uğraşı neredeyse yiyecek ve barınak bulma uğraşı kadar temel ihtiyaçlardır. Bitki ve hayvanlardan elde edilen birçok ilaç hala...
»» devamını oku »»
İlaçlar ve Yaşlanma
İlaçlar ve Yaşlanma
Yaşlılıkta ilaç kullanımı Yaşlı insanlarda kronik hastalıklar daha sık görüldüğünden genç erişkinlerden daha fazla ilaç kullanırlar. Ortalama olarak bir yaşlı insan dört veya beş reçeteli ilaç ve reçetesiz iki ilaç alırlar. Yaşlı insanlar genç erişkinlere kıyasla advers ilaç reaksiyonları iki kat daha sık görülür. Reaksiyonlar da daha şiddetli olur.  İnsanlar yaşlandıkça...
»» devamını oku »»
Antioksidanlar Sağlığınızı Koruyabilir mi?
Antioksidanlar Sağlığınızı Koruyabilir mi?
Antioksidanlar Sağlığınızı Koruyabilir mi? C vitamini, E vitamini gibi antioksidan vitaminlerin alınması kanser, kalp hastalığı veya katarkta karşı koruyabilir mi. Bazı bilim adamları bu soruya "evet" cevabını veriyorlar.  Hücrelerde oksidasyon süreci sonucunda oluşan hasar, yaşlanmadan ve belirli hastalıklardan sorumlu olabilir. Araştırmacılar şimdi antioksidanların bizi bu...
»» devamını oku »»
Jenerik İlaçlar
Jenerik İlaçlar
Jenerik ilaçlar ve uygulamalar Jenerik terimi iyi bilinen ve geniş çaplı olarak kullanılan ticari isimli ürünlerin daha ekonomik versiyonlarıdır. Bazı besinler ve evde kullanılan ürünlerde jenerik terimi daha ekonomik olan ancak kalite ve etkinlik açısından daha düşük standard anlamına gelir. Farmasötik ürünlerde genelde durum bu değildir.  İlaçlar çok çeşitli isimlerle...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder