Mikroplara Karşı Sabun ve Su

Kadınlar için SAĞLIKLI YAŞAM bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Mikroplara Karşı Sabun ve Su hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SAĞLIKLI YAŞAM kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Mikroplara karşı sabun ve suyun önemi

Mikroplardan çekinen bazı kişiler tuvalet kapılarına, genel telefonlar veya otomatik para çekme makinalarına çıplak elle dokunmayarak çekiştirdikleri gömlek ve kazak kollarının içinden işlerini hallederler. El sıkmaktan çekinirler. Aşırı mikrop korkusu sabunlar, temizlik ürünleri ve hatta oyuncaklarda antibakteriyel özelliklere sahip ürünlerin geliştirilmesine neden oldu. 

Ölümcül virüsler, besin zehirlenmeleri ve antibiyotiklere dirençli mikroplarla ilgili haberlerin olmadığı gün yok gibi. Hayatımızı istila eden mikroskopik yaratıklara dur demek için çok güçlü bir şeye ihtiyacımız var, değil mi? Aslında hayır. Sabun ve suyun uygun kullanımı yeterlidir. 

Mikrobiyoloji ve enfeksiyon hastalıkları uzmanlarına göre bakterilerle mücadelede ellerin su ve sabunla yıkanmasından daha üstün bir yol yok. Pek çok insan haklı olarak mikroplardan korkar ve piyasada bu korkuyu gidermek için antibakteriyel ürünler bulunur. 

Aslında tüm sabunların antibakteriyel etkisi verdır. Sabun antibakteriyel olsun veya olmasın mikropları yıkayarak ve bakterilerin hücre duvarlarını parçalayarak çoğalmalarını engeller. Antibakteriyel sabunlara antibakteriyel bileşiklerin eklenmesiyle ellerin daha uzun süreli ve daha temiz kalması sağlanır. 

Antibakteriyel ürünler nelerdir?
El sabunları ve losyonlar; yüz temizleyici solüsyonlar, mutfak ve banyo temizleyicileri, süngerler, kesme tahtaları, tezgahlar ve mutfak gereçleri, yastıklar, yatak ve çarşaflar, çocuk oyuncakları, çorap ve spor ayakkkabıları, diş fırçaları ve diş macunları. 

Pek çok antibakteriyel ürünün içindeki aktif madde olan triklosan bakterinin hücre duvarlarına hasar vererek çoğalmasını önler. Bazı ürünlerde bulunan etil ve/veya izopropil alkol de bakterilerin çoğalmasını engeller. Antibakteriyel oyuncaklar triklosan içeren plastikten yapılmıştır. Süngerler içerikleri nedeniyle bakteri tutmazlar ve mikropların yayılmasını önlerler. Ayrıca antibakteriyel ajanlarla kaplı metalden yapılan gereçler de vardır. 

El yıkamanın yararları nelerdir?
Bu ürünlerin mikrobik hastalıklara karşı sağladığı koruma gerçekten fazla mı? Pek değil. Antibakteriyel ürünler (eğer kullanılacaksa) el yıkama ve diğer sıhhi önlemlere ek olarak kullanılmalıdır. 

Soğuk algınlığı ve gribe neden olan virüslere, bakteriler değil ve hastalık etkeni olan parazit ve mantarlara karşı antibakteriyel ürünler etkili değildir. Pek çok mikrop vücut dışında uzun süre yaşayamaz. Yüzeylerde yaşayabilirler ancak, bu yolla hastalıkların yayılması pek sık karşılaşılan bir yol değildir. 

Dışkıdan veya dışkıyla bulaşan etten gelen zararlı bakterilerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Ellerin iyi yıkanması stafilokoklar, streptokoklar, E.coli ve salmonella gibi zararlı bakterilerin uzaklaştırılmasını sağlar. Bu bakteriler deri enfeksiyonları, streptokoka bağlı boğaz enfeksiyonu ve gıda zehirlenmesi gibi hastalıklara neden olabilirler.

Ellerin çok iyi yıkanması için sabun ile 10 saniye ovularak ardından suyla yıkanması uygundur. (Suyun sıcaklığı pek önemli değilken ellerin ovulması ciddi farklara neden olmaktadır) Kendinize zaman ayırın ve suyun kir ve yağı akıtmasına izin verin. (sabun mikropların suda asılmasını sağlayarak ortamdan uzaklaştırılmalarını sağlar).

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
5.12.2014 13:36:34
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Bahar Yorgunluğunun Sebepleri
Bahar Yorgunluğunun Sebepleri
Bahar yorgunluğunun belirtileri ve tedavisi: - Devamlı yorgunluk hissi. - Uyku düzeninde bozukluk , zor uykuya dalma, sık sık uyanma, sabahları zor uyanma ve uyku sonrası kendini dinlenmemiş hissetme. - Sinirlilik hali. - Baş ve boyun ağrıları . - Kas gerginliği ve ağrıları. - Hafif ateş ve üşüme hissi. - Çeşitli eklem ağrıları . - Konsantrasyon bozukluğu. - Enfeksiyonlara...
»» devamını oku »»
Fazla Uykunun Zararları
Fazla Uykunun Zararları
Fazla uyku zararlı mıdır? Uykusuzluk kadar fazla uykunun da zararları vardır. Uzun süre uykuda hareketsiz kalmak, vücuttaki kan dolaşımının yavaşlamasına neden olur. Ayrıca fazla uyku , özellikle yaşlılarda damar kalp hastalığına yol açabilir. Bunun yanında uyku ruhsal bir bunalımın da belirtisi de olabilir. Dert ve sıkıntılardan kurtulmak isteyenler uykuyu bir kaçış aracı...
»» devamını oku »»
Sigaranın Zararlı Etkisini Azaltmanın Yolları
Sigaranın Zararlı Etkisini Azaltmanın Yolları
Sigaranın etkisini azaltmak için her yemekten sonra dişlerinizi fırçalayın Her yemekten sonra dişleri fırçalamak öncelikle genelde diş sağlığı için son derece gereklidir. Fakat sigara içenlerin buna çok daha büyük bir özen göstermesi gerekir. Her şeyden önce diş minelerinin üzerindeki çatlaklara yerleşen nikotini önlemek açısından diş fırçalamak çok yararlıdır. Ayrıca...
»» devamını oku »»
Tansiyon ve İdrar Tahlili Ne Sıklıkla Yapılmalı
Tansiyon ve İdrar Tahlili Ne Sıklıkla Yapılmalı
Tansiyon ve idrar tahlilleri  Herhangi bir sıkıntı yoksa tansiyon ve idrar tahlili 2 ayda bir yapılmalıdır. Ciddi bir sorun olacağınız düşündüğünüz zaman, hemen doktorunuza başvurmalı ve gerekiyorsa  15 günde bir tansiyon ve idrar kontrol ettirmeli, eğer tansiyon yüksekse veya idrarda albümin bulunmuşsa kontroller haftada bir yapılmalıdır. Doğuma iki ay kalan hamile kadınlar...
»» devamını oku »»
Diş Eti Hastalığının Sebepleri
Diş Eti Hastalığının Sebepleri
Dişlerimi düzenli fırçalamama rağmen neden diş eti hastalığına yakalandım? Büyük olasılıkla fırçalamayı tam ve etkin olarak yerine getiremiyorsunuz. Çoğumuz dişler ile diş etlerinin birleştiği bölgeyi tam anlamıyla temizlemenin ne kadar zor olduğunu bilmeyiz. Bu nedenle belki de fırçalama tekniğiniz ve  sürenizin bir uzman yardımı ile düzeltilmeye ihtiyacı vardır. Ayrıca diş...
»» devamını oku »»
İlerlemiş Diş Eti Hastalıkları Tedavisi
İlerlemiş Diş Eti Hastalıkları Tedavisi
İlerlemiş diş eti hastalığı (periodontitis) tedavisi nasıl yaplır? Tedavi size uygun diş fırçalama ve diş ipi kullanma tekniklerinin öğretilmesi ile başlar. Daha sonra ki basamak ise doktorunuz tarafından dişleriniz üzerindeki diş taşı ve 'dental plak'ın' temizlenmesidir. Bu işlem genellikle birkaç randevu gerektirir. Tedaviniz bittikten sonra, üzerinize düşen diş ve ağız...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder