Sinüzit

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Sinüzit hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Sinüzit nedir?
Sinüzit, kafa kemikleri içindeki sinüs boşluklarını döşeyen mukozanın akut veya kronik iltihabıdır. En sık rastlanan enfeksiyon hastalıklarından birisidir. İnsan kafa kemiğinde birbirine simetrik olarak yerleşmiş dört adet sinüs boşluğu vardır. Sinüsler çok küçük kanallar vasıtasıyla burun boşluğuna açılırlar. Bu kanallar sinüs içinde üretilen sıvıların burna boşalmasını ve sinüslerin havalanmasını sağlar. Herhangi bir nedenle bu kanalların tıkanması durumunda sinüzit meydana gelir. 

Sinüzit belirtileri

Akut sinüzit 
- Yüzde dolgunluk ve ağrı hissi. Ağrı gündüz daha fazladır, akşama doğru hafifler. Ağrı, diş ağrısı ve dişlerde uzama hissi gibi olabilir veya gözlerin arasında ve göz kürelerinin arkasında hissedilir. Göz hareketleri ağrıyı arttırır. 

- Baş ağrısı 

- Burun tıkanıklığı, koyu burun akıntısı, burundan nefes almada zorluk 

- Koku duyusunun kaybı 

- Ateş 

- Hasta sinüsün üzeri hassas, şiş, ağrılı ve kızarıktır. 

Kronik sinüzit 
- Belirti ve bulgu vermeyebilir. 

- Baş ağrısı 

- Burun tıkanıklığı 

- Koyu, kötü kokulu geniz akıntısı 

Sinüzit nedenleri
- Akut sinüzit çoğunlukla soğuk algınlığı veya grip gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonu sonrasında gelişir. Ayrıca yüzme, dalma, diş absesi veya diş çekimi de akut sinüzite yol açabilir. 

- Kronik sinüzitte etken çoğunlukla bakterilerdir. Sinüslerin yetersiz havalanması enfeksiyonun kronikleşmesini kolaylaştırır. Kronik sinüzitte ara ara tekrar eden akut ataklar görülebilir. 

- Saman nezlesi gibi alerjik rahatsızlıklar da sinüzite neden olabilir. 

- Hastada burun eti, burunda yabancı cisim veya tümör varlığı veya burun kemiğinin yamuk olması gibi anatomik bozukluklar da sinüzit gelişimini kolaylaştırır. 

- Bazı hastalıkları olan kişilerde de sinüzite daha sık rastlanır. Bu hastalıklar arasında; şeker hastalığı, AIDS, kistik fibroz ve kronik bademcik iltihabı sayılabilir. 

Sinüzit nasıl teşhis edilir?
- Sinüs filmi çekilmesi 

- Burun akıntısından kültür alınması 

- Transillüminasyon tekniğiyle yapılan incelemeler 

- Endoskopi cihazıyla yapılan incelemeler 

- Bilgisayarlı tomografi (BT) 

Sinüzit tedavisi
Tedavinin temel amacı sinüs kanallarını açarak sinüs boşluklarının havalanmasını sağlamaktır. Sinüzit nedeni bir bakteri enfeksiyonu ise etken mikroorganizmaya yönelik antibiyotikler kullanılır. 

-  Ağrı kesici ilaçlar kullanılır ve buğu uygulanabilir. 

- Burun delikleri doktorun tarif ettiği şekilde serum fizyolojik sıvısıyla mekanik olarak temizlenmeye çalışılır. 

- Ağızdan alınan veya burun içine uygulanan dekonjestan ilaçlar kullanılır. Burundan uygulanan ilaçlar birkaç günden fazla kullanılmamalıdır. 

- Etken mikroorganizmaya yönelik antibiyotik tedavisi uygulanır. Tedavi erken kesilmemelidir. Antibiyotik tedavisinin yarıda bırakılması enfeksiyon süresini uzatabilir veya enfeksiyon şiddetini arttırabilir. 

- Alerjik rahatsızlıklara bağlı gelişen sinüzit vakalarında antihistaminik ilaçlar kullanılabilir. 

- Bazı vakalarda sinüs kanallarının endoskopi cihazı yardımıyla açılması gerekebilir. Kronik sinüzit için konservatif veya radikal cerrahi girişim gerekebilir. Mutlaka bir KBB uzmanı ile işbirliği yapılmalıdır. 

Doktora başvurulması gereken nokta
- Sinüzit, göz etrafında iltihaplanmaya sebep olursa. Bu durumda, gözde veya yüz sinirlerinde hasar oluşabilir. 

- Belirti ve bulgularda 7 gün içinde herhangi bir düzelme olmazsa. 

- Baş ağrısı giderek şiddetlenirse. 

- Ense sertliği gelişirse veya ateş tedaviye rağmen düşmezse. 

- Sinüzit atakları yılda üçten fazla tekrar ediyorsa ve ataklar arasındaki zaman giderek kısalıyorsa.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
7.12.2014 07:42:47
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Kırım Kongo Hastalarına Yaklaşım
Kırım Kongo Hastalarına Yaklaşım
Kırım kongolu vakalar ve tedavisi Sağlık Bakanlığı 2003 yılında yayımladığı genelge ile, KKKA bildirimi zorunlu hastalıklar grubuna dahil etmiştir. Ayrıca bu genelge ile klinik ve laboratuvar tanı  kriterleri bir örnek hale getirilerek vaka tanımları oluşturulmuştur. Buna göre KKKA'de tanı kriterleri şöyledir: Kırım Kongoda Klinik Tanımlama: Ani başlangıçlı ateş, baş ağrısı,...
»» devamını oku »»
Meme Kanseri
Meme Kanseri
Meme kanseri nedir? Kadınlarda en sık görülen kanser türüdür (%28) ve kadın ölümlerinin %20''sinden sorumludur. Her 300 bin erkekten 2''sinde ve her 100 bin kadından da 87''sinde görülür. 30-50 yaşlar arasında daha sıktır.  Meme kanserinin belirtileri nelerdir? - Memede ele gelen veya radyolojik bir inceleme sonrasında saptanan kitle  - Meme derisinde çeşitli değişiklikler;...
»» devamını oku »»
Şeker Hastalığı
Şeker Hastalığı
Şeker Hastalığı ( Diyabet, Diabetes Mellitus) nedir?  Şeker hastalığı, en sık görülen endokrin sistem hastalığıdır. Kandaki insülin seviyelerinin bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkar. İnsülin hormonu pankreastan salgılanır ve vücudun, kandaki şekeri kullanarak enerji açığa çıkarmasına yardımcı olur.  Hastalık doğru şekilde tedavi edilmez ve gerektiği gibi kontrol altına...
»» devamını oku »»
 Alopesi (Saç dökülmesi, Kellik)
Alopesi (Saç dökülmesi, Kellik)
Alopesi  Saç dökülmesi, Kellik nedir? Kısmi veya tam saç yokluğudur.  Saç dökülmesi ve kelliğin belirtileri nelerdir? Vulger tip - birden ortaya çıkar; yumuşak saçsız alanlar mevcut olup, ciltte gözenekleri genişlemiştir. Bu alanların kenarındaki saç kılları kırık, sağlıksız, ince ve renksizdir.  Ofiyazik tip : daha çok çocuklarda görülür. Ensede, kulak üstlerinde saçsız...
»» devamını oku »»
Favizm
Favizm
Favizm ( Bakla Zehirlenmesi) nedir? Vicia fava denilen baklanın yenilmesi ile konjenital glikoz-6-fosfat dehidrogenaz eksikliği olan bazı kişilerde ortaya çıkan hemolitik anemi tablosu.  Favizmin Belirti ve Bulguları  - Karın ağrısı, bulantı, kusma  - Kas ve eklem ağrıları  - Sarılık  - Akut böbrek yetmezliği  Favizmin Tanısına Yönelik Araştırmalar - İndirekt (serbest)...
»» devamını oku »»
Grip
Grip
Grip ( İnfluenza) nedir? Virüslere bağlı gelişen son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Sıklıkla kış ve ilkbahar aylarında görülür. Özellikle okul, iş ortamı, koğuş ve kreş gibi aynı kapalı ortamları paylaşan insanlar arasında çok kolay yayılır. Grip, okul çağı çocuklarında daha sık görülmekle beraber yeni doğan bebeklerde ve sağlık sorunu olan yaşlı kişilerde daha ciddi...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder