Evde Çamaşır Makinesi Nasıl Temizlenir ve Kullanılır

Kadınlar için Pratik Bilgiler bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Evde Çamaşır Makinesi Nasıl Temizlenir ve Kullanılır hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Pratik Bilgiler kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Çamaşır makinesi nasıl temizlenir ve kullanılır
Evlerde hayat kurtarıcı olan beyaz eşyaların uzun ömürlü olmaları için, dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Kullanma kılavuzlarında gerekli açıklamalar yapılmasına ve bunların bir çoğuna dikkat edilmesine rağmen, bazen genede beyaz eşyaların ömürleri beklenilenden çok daha kısa olabilir. 

Beyaz eşya yani buzdolabı, fırın, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi gibi büyük eşyalar aslında biraz da şans işi gibi geliyor bana. Öyleki aldıktan çok kısa bir süre sonra bile arıza yapanlar oluyor. Bunlar elbetteki fabrika çıkışından kaynaklı sorunlar oluyor. Bu tarz sorunlarda yapılacak en iyi şey geri iyade etmek, ancak geri almayı ve yenisi ile değiştirmeyi de ne yazık ki her marka yapmıyor.

Yaşantımız boyunca bizlere kolaylık sağlayan ve kurtarıcı olan her eşya gibi beyaz eşyaları da kullanırken, uzun ömürlü olmasını bir parça olsun sağlamak bizlere düşüyor. Özenli ve dikkatli kullanım, eşyaların ömürlerini uzattığı gibi, bu durumdan dolayıda ek masraftan kurtarıyor aslında. 

Daha önce "Evde Bulaşık Makinesi Nasıl Kullanılmalı" makalemde bahsettiğim bir çok durum çamaşır makinesi içinde geçerli. Eşimin bekarlığında üç sene kullandığı ve ondört senedir de benim kullandığım çamaşır makinesi, toplamda onyedi sene, sanırım daha da bizi kolay kolay bırakmayacak gibi. Uzun süre çamaşır makinesini nasıl kullanmak gerektiğine gelirsek.

Evde çamaşır makinesi kullanımı ve temizliği
- Artık her bölgenin nerede ise sıkıntısı haline gelen kireçli sular, makinelerin ömürlerini kısaltmada oldukça etkili. Satın alınan her çamaşır makinesi veya bulaşık makinesi için mutlaka kireç önleyici ilaçlar kullanılması tavsiye edilir. Bu ilaçların elbetteki bir faydası vardır. Ancak ben kendimi bildim bileli kireç önleyici hiç kullanmadım. Şu an bulunduğum bölgede kullandığım su kuyu suyu ve oldukça kireçli, hatta oldukça demek yanlış olur baya baya kireçli. Bu konuda tavsiyem suyun kireç oranına göre isterseniz sizler kireç önleyici kullanabilirsiniz. Ne oranda faydası oluyor tecrübe etmediğim için bilmiyorum. Tecrübesi olanlar bu konuda yazabilirler.

- Çamaşır makinesini koyduğunuz zeminin düz olması ve makinenin ayaklarının yere tam oturmasına dikkat edin. 

- Çamaşır makinesinin içini çok fazla çamaşır ile doldurmayın. Fazla çamaşır, ilacın iyi dağılmamasına ve çamaşırlara topak olarak yapışmasına, çamaşırların normalden çok daha kırışık çıkmasına, çamaşır makinesinin kazanının daha çabuk arızalanmasına ve makinenin performansının düşmesine neden olur.

- Çamaşırlarınızı çok yüksek ısıda yıkamayın. Ben 40 derece üzerine hiç çıkmıyorum. Perdelerim dahil. Yüksek ısı, çamaşır makinenizin hortumlarının çok daha çabuk yıpranmasına neden olur. Kapak lastiğinin de erimesine. İç tarafında bir çok parçası plastik olmasından dolayı, yüksek ısıda çamaşır yıkamanız, makinenizin ömrünü kısaltır. Çok yağlı ve kirli çamaşırlar zaten daha temiz çamaşırlar ile bir arada yıkanmaz. O tarz çamaşırlar önce elde arındırılıp, sonra makinede yıkanmalıdır. Bu yazdığım tamamen tercih meselesidir.

- Çamaşırlarınızı ykarken, özellikle cepleri olan eşyalarınızın mutlaka ceplerini kontrol edin. Sert cisimler, kazan deliklerinden içeriye kaçacak kadar ufak cisimler kağıt ve etiket gibi cisimler, çamaşır makinenizin bir süre sonra arızalanmasına neden olur.

- Çamaşır makinenizin sıkma programını çok yüksek devirde çalıştırmayın. Elbetteki yüksek devir daha çabuk çamaşırlarınızın kurumusanı sağlar, ancak makinenizin de ömrünü kısaltır. Benim kullandığım 600 devir ve bana bu yeterli geliyor. Bu yazdığımda tamemen tercih meselesidir. 

- Çamaşır makinesine zarar verebilecek tarzda çamaşırlarınızı, boncuk, tel, metal, fermuar gibi benzeri parçalar olan eşyalarınızı, yastık kılıfı içerisine koyarak yıkayın. Bu makinenizi koruyacaktır.

Yukarıda yazdıklarım çamaşır makinesinde çamaşırlarınız yıkarken dikkat etmeniz gerektiğini düşündüğüm ve benim uyguladığım yöntemler. Gelelim çamaşır makinesinin temizliğine.

Evde Çamaşır makinesi nasıl temizlenir, çamaşır makinesinin bakımı
- Çamaşırlarınızı yıkadıktan sonra, çamaşır makinenizin kapağını ve deterjan bölümünü mutlaka açık bırakın. Çamaşır makinesinin kapağının açık kalması, içinin havalanmasına ve kötü koku oluşumuna engel olur. Aynı zamanda kapak lastiğinin kurumusana sebep olduğundan ömrünü uzatır. Deterjan bölümünün açık kalması ise, kapak ile aynı nedenlerden yani kötü koku oluşumunu engellerken, deterjan bölmesinde küflenme oluşumunu da engeler. Açık bırakmanızdan dolayı kuruyacağından ömrünü uzatır.

- Çamaşır makinelerinde kullanılan yumuşatıcılar, bir süre sonra o bölgede küf ve yosun tarzı bir yapı oluşturuyor. Bunun yapabileceği kötü kokuları engellemek için, böyle bir durum gördüğünüzde, ilaç bölmesini çıkartıp, bir fırça yardımı ile yıkayın.

- Çamaşır makinenizin, kapak lastiğinin içinde toplanan suyu kuru bir bez ile alın. Kapak lastiği aynı zamanda makinenin cebi gibi bir şey. Çamaşır makinesinin içerisinde olan bir cismi sıkma esnasında oraya atabiliyor. Bez ile silerken aynı zamanda bu durumuda kontrol etmiş olursunuz.

- Çamaşır makinesinin alt kısmında kapalı ve vidalı olan bir bölme vardır. Orası makinenin çöp kutusu diyebiliriz. İki ayda bir, üç ayda bir o bölmeyi açıp temizleniz gerekir. Bu bölme yeni makinelerde farklı olabilir buna dikkat. 

Yukarıda yazdığım çamaşır makinesinin kullanımı ve temizliği tamamen kendi tecrübe ve deneyimlerimdir. Yazdıklarım kişiye ve makineye göre değişebilir. Sizlerin ilave etmek istedikleri olursa yazabilirsiniz. 

Not: Son bir hatırlatma yapmak istedim. İlaç kullanırken mümkün olduğunca az kullanmaya çalışın. Ben bir tatlı kaşığı kadar kullanıyorum. İlaçlar çok kuvvetli ve fazlasının çamaşırdan arınması zor olur. Sonuçta makineler elde yıkadığımız gibi ilaç arınana kadar su değiştirmiyor. Belli bir programda, belli sayıda ve miktarda su ile yıkıyor. Bundan dolayı lütfen fazla deterjan kullanmayın.

Deneyimleyen ve yazan: enpratikkadin
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
25.06.2015 10:50:47
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Duvar Kağıdını Temizlemenin Pratik Yolu
Duvar Kağıdını Temizlemenin Pratik Yolu
Duvar kağıdının üzerinde kalan izler nasıl çıkar? Duvar kağıdı üzerindeki kurşun kalem, parmak izi ve kir lekelerini, silmeye kalkışmayın. Normal, temiz bir silgiyle silerek kurtulabilirsiniz bunlardan. Yağlı izleri ise, daha başka bir yöntemle çıkarabilirsiniz. Üzerine kurutma kağıdı tuttuktan sonra, bunun da üzerinden sıcak ütüyle geçersiniz, lekeler kaybolur.
»» devamını oku »»
İplik İğneden Kolay Nasıl Geçer
İplik İğneden Kolay Nasıl Geçer
İpliği iğneden kolay geçirmenin pratik yolu İpliği iğne deliğinden geçirmekte zorluk çekiyorsanız, ipliğin ucuna renksiz oje sürün. Sertleşen iplik, iğne deliğinden kolayca geçecektir. Ayrıca tuhafiyecilerde bulabileceğiniz, iplik geçirme aparatı da kullanabilirsiniz. Acil bir işiniz var ve hemen ipliği iğneden geçirmek istiyorsunuz ama yapamıyor musunuz? O zaman ufak bir...
»» devamını oku »»
Gözlük Nasıl Temizlenmeli
Gözlük Nasıl Temizlenmeli
Gözlükler nasıl temizlenmeli? Gözlük temizliğinde dikkat edilecek husus camların çizilmemesidir. Bunun için yumuşak kumaşlarlardan, süetlerden yararlanılmalıdır. Hatta temizlik işi sırasında önceden gözlük camlarının üzerine birkaç damla alkol damlatılırsa, temizlik daha kolay olur ve camların çizilmesi önlenir. Gözlük temizlerken yaşanan en büyük sıkıntılardan birisi camını...
»» devamını oku »»
Camlar Nasıl Pırıl Pırıl Olur
Camlar Nasıl Pırıl Pırıl Olur
Camlarınızı nasıl silmelisiniz? Pencere camlarınızın pırıl pırıl olmasını istiyorsanız , yarım şişe alkolü amonyakla doldurun. Tozunu aldığınız camlara bu karışımdan püskürtün ve pamuklu bir bezle bir güzel silin. Amonyak camdaki yağlı lekeleri alacak, alkol ise kısa sürede kurutacaktır. Camlarınızın temizliği ile övünmek istiyorsanız önerimize kulak verin. Yalnız...
»» devamını oku »»
Mobilyalardaki Sinek Lekelerine Pratik Çözümler
Mobilyalardaki Sinek Lekelerine Pratik Çözümler
Mobilyalardan sinek lekeleri nasıl çıkar Özellikle yaz günlerinde artan sinekler, cilalı mobilyaların üzerinde çeşitli lekelere neden olurlar. Bu lekeleri yok etmek için, tahtayı kaynatılmış kahve telvesi ile ovup, kurutun. Lekeler kolayca çıkacaktır.
»» devamını oku »»
Altın Nasıl Temizlenir?
Altın Nasıl Temizlenir?
Altınları Temizlemek İçin Ne Yapmalıyız? Bir litre suya 15 gram sabun rendesi ve 100 gram amonyak ilave edin. Temizlemek istediğiniz altın eşyalarınızı bu karışımın içinde yarım saat kadar bırakın. Sonra, soğuk suyla çalkalayın ve bir deri parçasıyla temizleyin. Altınların temizlendiğini göreceksiniz. Benzer Makaleler Kötü Kokuları Gidermenin püf Noktaları En Pratik Mutfak...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder