İlkyardım Uygulamaları

Kadınlar için İLK YARDIM bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda İlkyardım Uygulamaları hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz İLK YARDIM kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
İlkyardım uygulamaları nasıl yapılır?

İlkyardım kazaya uğrayan birini veya bir hastayı iyileştirme yönünde atılan ilk adımdır. Aşağıda ilkyardım uygulamalarında kullanılan bazı gereçlerle ilgili kısa ve pratik bilgiler verilmiştir. 

İlkyardımda Askı Tekniği
Askılar çoğunlukla yaralı kolları, bilekleri ve elleri koruyup destek sağlamak için kullanılır. Göğüs yaralarında da göğsü desteklemek amacıyla kolları hareketsiz tutan askılar kullanılabilir. 

Kol askıları kol yaralanmalarında ve bazı göğüs yaralarında uygulanır. Doğru uygulanan bir kol askısında el, dirsek hizasından biraz yukarıda olmalıdır. Bandın altı tüm parmak tırnakları görünür durumda bırakarak serçe parmağın köküne kadar uzanmalıdır. Kol askıları aşağıdaki yöntemle uygulanır: 

- Oturan hastaya askıya alınacak yaralı elini ya da ön kolunu dirsekten daha yüksekte tutması söylenir. 

- Dirsek ile göğüs arasındaki açıklığı kullanarak üçgen bandın bir ucunu dirseği iyice saracak biçimde göğüsle kol arasından geçirin. 

- Kolu tutarak askının alt ucunu kolun üzerinden alın ve yaralı taraftaki köprücük kemiğinin üstündeki çukura gelecek biçimde balıkçı düğümüyle bağlayın. 

- Son olarak tepe noktasını öne doğru çekip bir çengelli iğneyle askının önüne tutturun. 

- Askının ve bandın kan dolaşımını engellememesine özen gösterin ve durumunu buna göre ayarlayın. 

Ayrıca gerekli askı gereci bulunamadığında pratik bir askı yöntemi uygulanabilir. Örneğin yaralı kol ceket düğmelenerek arasına asılabilir. Ceketin bir eteği yukarı kıvrılarak kol bunun arasın konur ve ceket eteğinin ucu göğüse çengelli iğneyle tutturulabilir. Başka bir yöntem de yaralı taraftaki elbise kolunu boşa çıkararak onunla yaralı kolu askıya almaktır. 

Kanamayı önlemek, sargıyı tutmak, şişmeyi engellemek, eklemlere destek sağlamak, hareketi sınırlamak amacıyla bantlar kullanılır. 

Kanamayı denetim altına almak, akıntıları emmek amacıyla yaraların üzerine örtülen steril koruyucu örtülere sargı adı verilir. Sargı yaparken eller çok temiz olmalı, yara ve çevresi oksijenli suyla temizlenmelidir. Yara bölgesindeki toz, toprak, cam parçaları varsa bunlar bol suyla temizlenmeli ancak yabancı cisim bulunan yaralara sargı yapılmalı üzerine baskı yapılmadan bol miktarda katlanmış steril gazlı bez konulmalıdır. Yaralı bölge sargı bezi ile çok sıkmadan yaranın her yerini aynı ölçüde kaplayacak biçimde sarılır. Sarma işlemi bittikten sonra sargı bezini kenarı flasterle yapıştırılır. 

Bir darbe sonucu ortaya çıkan şişlikleri azaltmak, ağrıyı dindirmek amacıyla soğuk kompres uygulanır. Bir pamuk tampon, havlu ya da benzeri bir kumaş çok soğuk suya batırıldıktan sonra bu hafifçe sıkarak şişliğin üzerine konulur. Tamponun soğukluğu azaldıkça yenisiyle değiştirilir ve uygulama beşer dakika aralıkla olarak sürdürülür. Soğuk kompres için içi buz dolu lastik torba da kullanılabilir. 

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
8.12.2014 13:24:28
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
İlkyardım Uygulamaları
İlkyardım Uygulamaları
İlkyardım uygulamaları nasıl yapılır? İlkyardım kazaya uğrayan birini veya bir hastayı iyileştirme yönünde atılan ilk adımdır. Aşağıda ilkyardım uygulamalarında kullanılan bazı gereçlerle ilgili kısa ve pratik bilgiler verilmiştir.  İlkyardımda Askı Tekniği :  Askılar çoğunlukla yaralı kolları, bilekleri ve elleri koruyup destek sağlamak için kullanılır. Göğüs yaralarında da...
»» devamını oku »»
Buruna Yabancı Cisim Kaçması
Buruna Yabancı Cisim Kaçması
Buruna Yabancı Cisim Kaçması Daha çok küçük çocuklarda karşılaşılan bir olaydır. Çocuk burnuna bezelye, nohut gibi baklagiller, küçük çakıl taşlarını sokabilir. Buruna yabancı cisim kaçan çocuk burnundan soluk almada güçlük çekebilir. Burnu şişmiş ve kızarmış olabilir, burundan akıntı, bazen kanama görülebilir. Sümkürmeyle cisim çıkmıyorsa yabancı cismi kendiniz çıkarmaya...
»» devamını oku »»
Güneş Çarpması
Güneş Çarpması
Güneş çarpması nedir? Kızgın güneş altında uzun süre kalanlarda ve daha çok çocuklarda görülen bir yaz hastalığıdır. Şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve yüksek ateşle kendini gösterir. Hasta serin bir yere götürülmeli, vücudu sıkan giysiler çıkarılmalı başına soğuk kompres veya buz torbası konulmalıdır. Ateş çok yüksek ise ıslak bir çarşafla vücut sarılmalı, hasta havadar...
»» devamını oku »»
Adale (Kas) Kasılması
Adale (Kas) Kasılması
Adale (Kas) Kasılması Eklemlerdeki bağların veya çevresindeki dokuların ani ve ters bir hareket sonucunda gerilmesine ve bazen yırtılmasına burkulma adı verilir. Burkulma en çok ayak ve el bileği eklemlerinde görülür. Burkulan eklemde önce şiddetli ağrı duyulur sonra birkaç saat içinde eklem çevresinde şişlik ve kızarıklık oluşur ama hareket yeteneği tümüyle yitirilmez....
»» devamını oku »»
Alerjilere Karşı Ne Yapmalıyız?
Alerjilere Karşı Ne Yapmalıyız?
Alerji: Alerji sözcüğü "vücudun çeşitli madde ve etkenlere karşı normalin dışında verdiği yanıt" şeklinde tanımlanabilir.  " Aşırı duyarlılık reaksiyonu " adını verdiğimiz bu tür olayları başlatan maddelere "alerjen" adı verilir. Alerjen maddeyle ilk temasta vücutta fark edilen bir reaksiyon gözlenmez ancak vücutta allerjene karşı, antikor adı verilen özel savunma maddeleri...
»» devamını oku »»
Çocuğun Havale Geçirmesi
Çocuğun Havale Geçirmesi
Çocuk neden havale geçirir? Küçük çocuklarda ateşli hastalıkların yol açtığı bir durumdur. Havale belirtileri çırpınma, kol ve bacaklarda kasılma, katılma, ani ses çıkarma, çığlık, bazen dışkı ve idrar kaçırma, ağız köpürmesidir. Çocukta solunum durması veya hırıltılı solunum olabilir. Çocuğun havale geçirmesi durumunda hemen doktora haber verilmeli çocuğun giysileri...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder