AIDS'in Belirtileri Nelerdir

Kadınlar için SANAL KLİNİK bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda AIDS'in Belirtileri Nelerdir hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SANAL KLİNİK kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
AIDS'in Belirtileri

Bazı kişilerde HIV enfeksiyonunun ilk bulaşmasından birkaç hafta sonra enfeksiyöz mononükleoza benzer belirtiler ortaya çıkar. Ateş, döküntüler, lenf düğümlerinde şişme ve genel rahatsızlık hissi 3-14 gün sürebilir. Bundan sonra belirtilerin çoğu kaybolur, lenf düğümleri şiş kalabilir. Ek belirtiler yıllarca görülmeyebilir. Ancak, kanda ve diğer vücut sıvılarında hemen çok miktarda virüs ortaya çıkar, bu nedenle kişi enfekte olduktan hemen sonra bulaştırıcı hale gelir. HIV bulaştıktan birkaç ay sonra kişide henüz tam olarak AIDS tanımına uymayan hafif belirtiler ortaya çıkabilir. 

AIDS'i tanımlayan belirgin enfeksiyonlar ya da tümörler gelişmeden önce yıllar boyu HIV enfeksiyonu belirtileri olabilir. Bu belirtiler lenf düğümlerinde şişme, kilo kaybı, inip çıkan ateş, kırıklık, yorgunluk, yineleyen ishal, anemi ve pamukçuktur (ağızdaki bir mantar enfeksiyonu). Kilo kaybı (erime) özellikle rahatsız edici bir sorundur. Tanım olarak AIDS CD4+ lenfosit sayısının düşmesi (bir mikrolitre kanda 200 hücrenin altına) ya da fırsatçı enfeksiyonların (bağışıklık sistemi sağlıklı olan kişilerde hastalığa yol açmayan organizmalarla enfeksiyonlar) gelişmesiyle başlar. Kaposi sarkomu ve Hodgkin dışı lenfoma gibi kanserler de gelişebilir. 

Hem HIV enfeksiyonunun kendisi hem de fırsatçı enfeksiyonlar ve kanserler AIDS belirtilerini oluşturur. Örneğin, HIV beyni enfekte edip bellek kaybı, konsantrasyon güçlüğü ve bilgi işleme hızında azalmayla birlikte demansa yol açabilir. Ancak, AIDS'li kişilerin pek azı HIV enfeksiyonunun doğrudan etkileri nedeniyle ölür. Genellikle ölüm nedeni çok sayıda fırsatçı enfeksiyon ya da tümörün etkilerinin bir araya gelmesidir. Normal olarak sağlıklı kişiler için bir tehdit oluşturmayan organizmalar ve hastalıklar, özellikle CD4+ lenfosit sayısı bir mikrolitre kanda 50 hücrenin altına düştüğünde, AIDS'lilerde hızla ölüme yol açabilir. 

AIDS'in başlangıcında çok sayıda fırsatçı enfeksiyon ve kanser görülür. Ağız, vajina ya da özofagusta Candida cinsi mayanın üremesi olan pamukçuk ilk ortaya çıkacak enfeksiyon olabilir. Kadında HIV enfeksiyonunun ilk belirtileri vajinada kolayca iyileşmeyen ve sık sık görülen maya enfeksiyonları olabilir. Ancak, yineleyen vajinal maya enfeksiyonları sağlıklı kadınlarda da sık görülür ve doğum kontrol hapları, antibiyotikler ve hormonal değişiklikler gibi başka faktörlere bağlı olabilir. 

Pneumocystis carinii adlı mantara bağlı pnömoni AIDS'lilerde sık rastlanan ve yineleyen bir fırsatçı enfeksiyondur. Pnömosistis pnömonisi sıklıkla ilk gelişen ciddi fırsatçı enfeksiyondur; pnömoninin tedavisi ve önlenmesi için yöntemlerin geliştirilmesinde önce HIV enfeksiyonu olan kişilerde en sık rastlanan ölüm nedeniydi. 

Çocukluktan beri inatçı Toxoplasma ile kronik enfeksiyona (toksoplazmoz) sık rastlanır, ancak AIDS'lilerin ancak küçük bir bölümünde belirtilere yol açar. Toxoplasma AIDS'li hastalarda yeniden aktive olursa öncelikle beyinde ciddi enfeksiyona neden olur. 

Tüberküloz HIV enfeksiyonu olanlarda, olmayanlardakinden daha sık görülür ve daha fazla ölüme neden olur; tüberküloz bakterisi çeşitli antibiyotiklere dirençliyse tedavi edilmesi güç olabilir. Başka bir mikobakteri olan Mycobacterium avium kompleksi hastalığın ilerlemiş olduğu kişilerde sık rastlanan bir ateş, kilo kaybı ve ishal nedenidir. Son zamanlarda geliştirilmiş ilaçlarla tedavi edilebilir ve korunma sağlanabilir. 

AIDS'lilerde gastrointestinal enfeksiyonlara da sık rastlanır. Kontamine besinler ya da sudan bulaşabilecek bir parazit olan Cryptosporidium şiddetli ishal, karın ağrısı ve kilo kayabına neden olabilir. 

Beyindeki bir virüs enfeksiyonu olan ilerleyici mültifokal lökoensefalopati (PML) nörolojik işlevleri etkileyebilir. İlk belirtiler genellikle bir kol ya da bacakta güç kaybı ve koordinasyon ya da denge kaybıdır. Birkaç gün ya da hafta içinde kişi ayakta durup yürüyemeyecek hale gelebilir, genellikle birkaç ay içinde ölür. 

Sitomegalovirüs AIDS'lilerde sıklıkla enfeksiyona neden olur. Hastalığın ilerlemiş olduğu kişilerde, genellikle gözün retinasında yeniden enfeksiyon meydana gelir ve körlüğe yol açar. Antiviral ilaçlarla tedavi sitomegalovirüsün kontrol altına alınmasını sağlar. AIDS'li kişiler ayrıca pek çok başka bakteri, mantar ve virüs enfeksiyonuna karşı son derece duyarlıdır. 

Deride ağrısız, kırmızı-mor, kabarık bölgeler olarak ortaya çıkan bir tümör olan Kaposi sarkomu, özellikle eşcinsel erkekler olmak üzere AIDS'li kişilerde görülür. AIDS'li kişilerde ayrıca ilk kez beyin ya da başka iç organlarda ortaya çıkabilen bağışıklık sistemi tümörleri (lenfomalar) görülebilir. Kadınlarda serviks kanseri gelişmesi eğilimi vardır. Eşcinsel erkeklerde rektum kanseri gelişmesi eğilimi vardır.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
19.05.2014 17:02:28
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Diş Eti Hastalıkları
Diş Eti Hastalıkları
Diş eti hastalıkları nelerdir? Dişler düzgün temizlenmediğinde, üzerlerinde ve aralarında biriken yiyecek artıkları bakteriler üretirler. Bakteri plağı dediğimiz bu püremsi birikintiler, diş çürüklerinin ve diş eti iltihaplarının baş sorumlusu olup, zamanla tükürüğün çökelmesi sonucu diş taşlarını oluştururlar.Bakteri plağının içinde üreyen mikroorganizmalar, şekerli...
»» devamını oku »»
Akut Psikiyatrik Durumlar
Akut Psikiyatrik Durumlar
Akut Psikiyatrik Durumlar Nelerdir ve Neler Yapılmalıdır? Ağır psikozlardaki gibi, bir akıl hastasının ya da organik beyin sendromu olan bir kimsenin gerçekle ilişkisi önemli ölçüde kopmuşsa, algılama ve davranış sapmaları çok şiddetli olabilir. Bir akıl hastasının kendisiyle konuşanlarla ilgili düşünceleri hem akılcı hem de akıl dışı unsurların karışımı şeklindedir....
»» devamını oku »»
Kolesterol Hakkında Soru ve Cevaplar
Kolesterol Hakkında Soru ve Cevaplar
Kolesterol Testi Kolesterol nedir?  Kolesterol vücudun normal işlevlerini yerine getirmesinde yaşamsal önemi olan yağ benzeri bir maddedir. Ne var ki kolesterolün kan akımındaki düzeyleri çok yüksek ise kolesterol atardamarların duvarında birikebilir ve burada zaman içinde damarı tıkayan "plaklar" oluşturabilir. Kalbinizin atardamarları kolesterolden etkilenirse içlerindeki...
»» devamını oku »»
Öksürük Konusunda Bilmeniz Gerekenler
Öksürük Konusunda Bilmeniz Gerekenler
Öksürük Hakkında Her Şey Öksürmek normal bir şeydir. Birçok kişi gibi siz de aslında saatte bir veya iki kere öksürüyorsunuz ama bunu fark etmiyorsunuz. Ne var ki inatçı bir öksürük , boğazınıza takılan bir gıcık sizi rahatsız ettiğinde, bu yüzden uykunuzdan uyandığınızda ya da çevrenizdekilerin dikkatini çektiğinde öksürükten kurtulma çareleri aramanız da doğaldır. Bazı...
»» devamını oku »»
Yaşlanma ve Yaşlılığın Getirdikleri
Yaşlanma ve Yaşlılığın Getirdikleri
Yaşlanma ve Etkileri Günümüzde ortalama yaşam beklentisi umulmadık bir hızla artmıştır. 1900'lerde doğan bir erkek çocuğun 46 yaşına kadar yaşaması beklenirken, bugün doğan çocuğun 72 yaşından uzun yaşaması beklenmektedir. 1900'lerde doğan bir kız çocuğun 48 yaşına kadar yaşaması beklenirken, bugün doğan kız çocuğunun 79 yaşına kadar yaşaması beklenmektedir.  Kayıtlara...
»» devamını oku »»
AIDS
AIDS'in Belirtileri Nelerdir
AIDS'in Belirtileri Bazı kişilerde HIV enfeksiyonunun ilk bulaşmasından birkaç hafta sonra enfeksiyöz mononükleoza benzer belirtiler ortaya çıkar. Ateş, döküntüler, lenf düğümlerinde şişme ve genel rahatsızlık hissi 3-14 gün sürebilir. Bundan sonra belirtilerin çoğu kaybolur, lenf düğümleri şiş kalabilir. Ek belirtiler yıllarca görülmeyebilir. Ancak, kanda ve diğer vücut...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder