Göz Kazaları ve Alacağınız Önlemler

Kadınlar için SANAL KLİNİK bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Göz Kazaları ve Alacağınız Önlemler hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SANAL KLİNİK kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Gözlerimizi Kazalardan Korumanın Yolları

Evinizde sıkça kullandığınız bazı araçlar gözleriniz için ciddi birer tehdit oluştururlar. Göz kazaları sıktır ve bazıları ciddidir. Ancak, basit önlemlerle çoğu önlenebilir. 

Göz Kazaları nasıl gerçekleşir?
En sık karşılaşılan göz kazaları kornea (gözün ön kısmındaki saydam tabaka) ile ilgilidir. Kornea toz, kir, kum, kıymık, metal parçaları ve hatta kağıdın kenarı ile çizilebilir veya kesilebilir. Genellikle bu çizikler yüzeyseldir ve kornea abrazyonu olarak adlandırılır. Bazı kornea çiziklerinin mikrop kapması ciddi bir durum olan kornea ülserine neden olabilir. 

Günlük etkinlikler kornea abrazyonlarına neden olabilir. Oyun oynarken, evde onarım yaparken veya çocuklarla oynarken tırnaklarıyla aniden korneanızın çizilmesi gibi. Diğer sık karşılaşılan kornea kazalarının nedenleri göze sıçrayan kimyasal maddelerdir. Bunların antifrizden temizlik maddelerine kadar uzanan geniş bir listesi vardır. 

Kornea çok duyarlı olduğundan kornea çizikleri ağrılı olabilir. Kornea çizilince gözünüzde toz varmış gibi hissedebilirsiniz. Göz yaşı, bulanık görme veya göz kızarıklığı kornea abrazyonunu düşündürür. 

Kornea hasarında hemen doktora başvurulmalıdır. Bu sırada diğer önlemler şunlardır:

Musluk suyunu gözünüzün üzerinden akıtın veya temiz suyu yüzünüze çarparak yıkayın. Bazı iş yerlerinde bu amaçla yapılan göz yıkama bölümleri vardır. Gözün yıkanmasıyla yabancı cisim uzaklaştırılabilir veya göze bulaşan madde seyreltilebilir. Bu, özellikle amonyak içeren temizlik maddeleri için geçerlidir. 

Göz kapağınızı birkaç kez açıp tekrar yumun. Bu şekilde bazen küçük toz veya kum parçaları uzaklaştırılabilir. 

Üst göz kapağınızı alt göz kapağınızın üzerine doğru çekin. Alt göz kapağının kirpikleri üst göz kapağının iç kısmındaki yabancı cisimleri süpürerek uzaklaştırabilir.

Göz kazalarında yapılmaması gerekenler de unutulmamalıdır. Yukarıda belirtilenler dışında gözünüzdeki yabancı cismi çıkarmak için girişimde bulunmayın. 

Korneadaki hasar büyüyebilir veya durum daha ciddileşebilir. 

Gözünüze buz veya gazlı bez ile müdahale etmeyin. Gözünüze örneğin çivi çakarken olabileceği gibi bir kıymık kaçarsa gözün üzerine bastırmak kesinlikle hatalı bir davranıştır. Aynı nedenle gözünüzü ovuşturmayın çünkü kornea abrazyonu genişleyebilir. 

Göz Kazalarında alacağınız bazı önlemler görmenizi kurtarabilir:

Endüstriyel kimyasallar, elektrikli aletler veya diğer el aletleriyle uğraşırken gözlük takmalısınız. Baret giymeyi de unutmayın. 

Basketbol, skuaş veya tenis oynarken güvenlik gözlüklerini takın.

Deterjan, amonyak ve temizlik sıvılarıyla uğraşırken kullanım önerilerini izleyin. Sprey ve hortum uçlarını gözlerinizden uzak tutun. Evde kullandığınız kimyasalları çocukların ulaşabileceği yerlerden uzak tutun. 

Oyun oynarken çocuklara nezaret edin ve gözlerine zarar verebilecek oyuncakları örneğin plastik kılıçlar, bazı dartlar gibi yaylı oyuncaklar ve tabancalara izin vermeyin.

Çocukların havai fişek, maytap veya benzeri parlayıcı maddelerle oynamasına izin vermeyin. 

Akünün ara kablolarını bağlarken arabanızın üzerine eğilmeyin. 

Bahçenizde çim biçmeden önce taş ve ağaç dallarını toplayın. Ağaçların göz seviyesine sarkan dallarına dikkat edin. 

Kontakt lenslerinizi çıkartıp takarken doktorunuzun önerilerini uygulayın. Gözünüzde lens varken gelişen ağrı ve kızarıklıkların nedenini soruşturun.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
9.12.2014 07:40:37
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Hamilelikte Spor
Hamilelikte Spor
Hamilelikte Spor yapmak Elinize örgü alıp oturmanın sırası değil! Spor yapın. Yürümek ve yüzmek hamilelik sırasında yapabileceğiniz en güzel sporlardır. Ağır şeyleri kaldırmak düşüklere sebep olurmuş! Bunlar aslı olmayan laflardır. Ağır kaldırırken ters bir hareket yaparsanız sırtınız ağrır o kadar. Ağır kaldırırken çömelipde kaldırın. Sırtınızı dik tutmaya çalışın....
»» devamını oku »»
Diş Eti Hastalıkları
Diş Eti Hastalıkları
Diş eti hastalıkları nelerdir? Dişler düzgün temizlenmediğinde, üzerlerinde ve aralarında biriken yiyecek artıkları bakteriler üretirler. Bakteri plağı dediğimiz bu püremsi birikintiler, diş çürüklerinin ve diş eti iltihaplarının baş sorumlusu olup, zamanla tükürüğün çökelmesi sonucu diş taşlarını oluştururlar.Bakteri plağının içinde üreyen mikroorganizmalar, şekerli...
»» devamını oku »»
Doğum Öncesi Kontrolün Önemi
Doğum Öncesi Kontrolün Önemi
Doğum öncesi kontrol Hamilelik sırasında annenin sağlığının mutlaka kontrol edilmesi gerekir.  Şimdi doğum öncesi kontrolün neden hayat kurtardığını anlatalım: Hamilelik sırasında kalp, böbrek ve dolaşım sisteminin çalışması yoğunlaşır. Eğer organlar bu duruma ayak uyduramazsa vücutta biriken hamilelik ürünleri anneyi zehirler ve lohusa humması ya da havale denilen bu...
»» devamını oku »»
Yenidoğan Sarılığının Sebepleri
Yenidoğan Sarılığının Sebepleri
Yenidoğan bebeklerde sarılığın nedenleri nelerdir? Yeni doğanda cilt ve göz aklarının (sklera) sarı bir renk almasıdır. Kan bilirubin düzeylerinin yükselmesi ile oluşur. Yaşlanmış ve bozulmuş kırmızı kan hücreleri tarafından üretilen sarı pigmente bilirubin denir. Biluribin normalde karaciğer tarafından barsak sistemine verilerek atılır. Ancak karaciğer bilirubini yeterli...
»» devamını oku »»
Yaşlılığı Etkileyen Hastalıklar ve Sonuçları
Yaşlılığı Etkileyen Hastalıklar ve Sonuçları
Yaşlıları Etkileyen Başlıca Hastalıklar  Alzheimer hastalığı ve diğer demans (bunama) tipleri : Bellekte ve entellektüel işlevlerde zaman içinde artan bir kayıp oluşturan beyin bozuklukları  Yatak yaraları (dekübitüs ülserleri): Derinin uzun süreli basınca bağlı olarak tahribatı  İyi huylu (selim) prostat hiperplazisi : Erkeklerde prostat bezinin büyümesi nedeniyle idrar...
»» devamını oku »»
Göz Kazaları ve Alacağınız Önlemler
Göz Kazaları ve Alacağınız Önlemler
Gözlerimizi Kazalardan Korumanın Yolları Evinizde sıkça kullandığınız bazı araçlar gözleriniz için ciddi birer tehdit oluştururlar. Göz kazaları sıktır ve bazıları ciddidir. Ancak, basit önlemlerle çoğu önlenebilir.  Göz Kazaları nasıl gerçekleşir? En sık karşılaşılan göz kazaları kornea (gözün ön kısmındaki saydam tabaka) ile ilgilidir. Kornea toz, kir, kum, kıymık, metal...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder