Göz Kazaları ve Alacağınız Önlemler

Kadınlar için SANAL KLİNİK bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Göz Kazaları ve Alacağınız Önlemler hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SANAL KLİNİK kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Gözlerimizi Kazalardan Korumanın Yolları

Evinizde sıkça kullandığınız bazı araçlar gözleriniz için ciddi birer tehdit oluştururlar. Göz kazaları sıktır ve bazıları ciddidir. Ancak, basit önlemlerle çoğu önlenebilir. 

Göz Kazaları nasıl gerçekleşir?
En sık karşılaşılan göz kazaları kornea (gözün ön kısmındaki saydam tabaka) ile ilgilidir. Kornea toz, kir, kum, kıymık, metal parçaları ve hatta kağıdın kenarı ile çizilebilir veya kesilebilir. Genellikle bu çizikler yüzeyseldir ve kornea abrazyonu olarak adlandırılır. Bazı kornea çiziklerinin mikrop kapması ciddi bir durum olan kornea ülserine neden olabilir. 

Günlük etkinlikler kornea abrazyonlarına neden olabilir. Oyun oynarken, evde onarım yaparken veya çocuklarla oynarken tırnaklarıyla aniden korneanızın çizilmesi gibi. Diğer sık karşılaşılan kornea kazalarının nedenleri göze sıçrayan kimyasal maddelerdir. Bunların antifrizden temizlik maddelerine kadar uzanan geniş bir listesi vardır. 

Kornea çok duyarlı olduğundan kornea çizikleri ağrılı olabilir. Kornea çizilince gözünüzde toz varmış gibi hissedebilirsiniz. Göz yaşı, bulanık görme veya göz kızarıklığı kornea abrazyonunu düşündürür. 

Kornea hasarında hemen doktora başvurulmalıdır. Bu sırada diğer önlemler şunlardır:

Musluk suyunu gözünüzün üzerinden akıtın veya temiz suyu yüzünüze çarparak yıkayın. Bazı iş yerlerinde bu amaçla yapılan göz yıkama bölümleri vardır. Gözün yıkanmasıyla yabancı cisim uzaklaştırılabilir veya göze bulaşan madde seyreltilebilir. Bu, özellikle amonyak içeren temizlik maddeleri için geçerlidir. 

Göz kapağınızı birkaç kez açıp tekrar yumun. Bu şekilde bazen küçük toz veya kum parçaları uzaklaştırılabilir. 

Üst göz kapağınızı alt göz kapağınızın üzerine doğru çekin. Alt göz kapağının kirpikleri üst göz kapağının iç kısmındaki yabancı cisimleri süpürerek uzaklaştırabilir.

Göz kazalarında yapılmaması gerekenler de unutulmamalıdır. Yukarıda belirtilenler dışında gözünüzdeki yabancı cismi çıkarmak için girişimde bulunmayın. 

Korneadaki hasar büyüyebilir veya durum daha ciddileşebilir. 

Gözünüze buz veya gazlı bez ile müdahale etmeyin. Gözünüze örneğin çivi çakarken olabileceği gibi bir kıymık kaçarsa gözün üzerine bastırmak kesinlikle hatalı bir davranıştır. Aynı nedenle gözünüzü ovuşturmayın çünkü kornea abrazyonu genişleyebilir. 

Göz Kazalarında alacağınız bazı önlemler görmenizi kurtarabilir:

Endüstriyel kimyasallar, elektrikli aletler veya diğer el aletleriyle uğraşırken gözlük takmalısınız. Baret giymeyi de unutmayın. 

Basketbol, skuaş veya tenis oynarken güvenlik gözlüklerini takın.

Deterjan, amonyak ve temizlik sıvılarıyla uğraşırken kullanım önerilerini izleyin. Sprey ve hortum uçlarını gözlerinizden uzak tutun. Evde kullandığınız kimyasalları çocukların ulaşabileceği yerlerden uzak tutun. 

Oyun oynarken çocuklara nezaret edin ve gözlerine zarar verebilecek oyuncakları örneğin plastik kılıçlar, bazı dartlar gibi yaylı oyuncaklar ve tabancalara izin vermeyin.

Çocukların havai fişek, maytap veya benzeri parlayıcı maddelerle oynamasına izin vermeyin. 

Akünün ara kablolarını bağlarken arabanızın üzerine eğilmeyin. 

Bahçenizde çim biçmeden önce taş ve ağaç dallarını toplayın. Ağaçların göz seviyesine sarkan dallarına dikkat edin. 

Kontakt lenslerinizi çıkartıp takarken doktorunuzun önerilerini uygulayın. Gözünüzde lens varken gelişen ağrı ve kızarıklıkların nedenini soruşturun.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
9.12.2014 07:40:37
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Gribe Yol Açan Virüsler Hangileridir
Gribe Yol Açan Virüsler Hangileridir
Grip Etkeni Virüsler Influenza A  Epidemi ve pandemilerin en sık nedenidir. Bu virüsün yüzey antijeni hemagglutinindeki noktasal küçük mutasyonlar (antigenic drift) 2-3 yıl arayla tekrarlayan epidemilere yol açmaktadır. Değişik influenza virüs tipleri arasında gerçekleşen gen alışverişi sonucunda ise her 10-15 yılda bir büyük çaplı antijen değişiklikleri ortaya çıkmakta...
»» devamını oku »»
Süt ve Süt Alerjisi
Süt ve Süt Alerjisi
Süt alerjisi nedir? Süt Süt insan beslenmesinin en önemli parçalarından biri. Sütü insan için bu denli değerli kılan özellikleri, protein ve kolay sindirilen süt yağlarının yanı sıra yağda çözünen vitaminler ve kalsiyumdan zengin olması. Sütte özellikle A vitamini, ayrıca B1, B2 ve B12 vitaminleri bulunuyor. Fosfat, magnezyum ve demir sütün içerdiği diğer mineraller. Yoğurt...
»» devamını oku »»
Depresyonun Belirtileri ve Başa Çıkmanın Yolları
Depresyonun Belirtileri ve Başa Çıkmanın Yolları
Depresyon ne demektir ve nasıl başa çıkılır? Günümüzde pazartesi sabahlarının geçici sıkıntısından duygusal kayıpların derin melankolisine kadar duygulanımı keder yönünde etkileyen çeşitli ruhsal yaşantılara depresyon adı verilmektedir. Depresyon (ruhsal çöküntü), dıştan bir neden olmaksızın kişinin vücudundaki biyokimyasal değişimler sonucunda (endojen depresyon) ya da dış...
»» devamını oku »»
AIDS
AIDS'in Seyri ve HIV Bulaşmasını Önleme
AIDS Hastalığının Gidişi HIV'e maruz kalma her zaman enfeksiyonla sonuçlanmaz, yıllar boyu tekrarlanarak maruz kalan bazı kişilerde enfeksiyon gelişmemiştir. Dahası, enfekte kişilerin pek çoğu on yıldan uzun süre hastalanmamıştır. Günümüzdeki ilaç tedavisinden yararlanmayan ve HIV ile enfekte bir kişide enfeksiyondan sonraki birkaç yıl içinde AIDS gelişmesi olasılığı yüzde...
»» devamını oku »»
Hepatit A Nedir?
Hepatit A Nedir?
Hepatit A Nedir? Hepatit A son derece bulaşıcı bir virüs hastalığıdır. Hepatit A karaciğeri tutar ve çeşitli derecede hastalığa neden olur. Her yıl dünyada 1.4 milyon kişi hepatit A hastalığına yakalanmaktadır. Hepatit A genel temizlik koşullarının kötü olduğu bölgelerde daha sık görülür. Hepatit A tifo'dan 10 ile 100 kat, kolera'dan 1000 kat daha sık görülür. Zaman zaman...
»» devamını oku »»
Göz Kazaları ve Alacağınız Önlemler
Göz Kazaları ve Alacağınız Önlemler
Gözlerimizi Kazalardan Korumanın Yolları Evinizde sıkça kullandığınız bazı araçlar gözleriniz için ciddi birer tehdit oluştururlar. Göz kazaları sıktır ve bazıları ciddidir. Ancak, basit önlemlerle çoğu önlenebilir.  Göz Kazaları nasıl gerçekleşir? En sık karşılaşılan göz kazaları kornea (gözün ön kısmındaki saydam tabaka) ile ilgilidir. Kornea toz, kir, kum, kıymık, metal...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder