Ütü Yapmanın Püf Noktaları

Kadınlar için KUMAŞ BİLGİLERİ bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Ütü Yapmanın Püf Noktaları hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz KUMAŞ BİLGİLERİ kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Ütü yapmayı kolaylaştıracak püf noktalar

Ütü yapmak nerede ise bayanların kabusudur. Sevenler illaki vardır ancak büyük bir çoğunluk için kabus olmaya devam eder. 

Günün yorucu ve stresli geçen zamanının ardından kıyafetlerde sık sık yıkanma ihtiyacı duyar. Vücudumuzun yaydığı stres ve çevrenin oluşturduğu farklı kokular gün içerisinde üzerimize siner. Bu durumda da kıyafetler nerede ise her gün ya da gün aşırı yıkanır. Bu yıkanma sonrası bayanların kabusu başlar. Kimimiz her yıkama sonrası ütü yapmayı tercih ederken, kimimiz 2 günde bir ya da haftada bir yapmayı seçeriz. Ama her ne zaman yapılırsa yapılsın ütü çilesi hep aynıdır. 

Ütü yapmanın da bir çok işin olduğu gibi püf noktaları vardır. Ütü yaparken püf noktalar, hayatımızı kolaylaştırdığı gibi, kabusumuz olan ütü yapma işinizde bir nebze olsun eğlenceli hale getirir. 

Ütü yaparken yapılması ve yapılmaması gerekenler:
- Ütüyü haftalık yapmak yerine her gün ya da iki güne bir yapmak her zaman daha iyidir. Bu durum hem işimizin çabuk bitmesini sağlar, hem de yorgunluk olayı en az derecede olur.

- Özellikle ütüledikten sonra askıya asacağımız ve giyileceği günü bekleyecek olan kıyafetleri ( gömlek, tişört, ceket..vs) önceden ütüleyip asmak değil, giyeceğimiz gün ya da bir gün öncesi ütüleyip asmak de işimizi azaltacaktır. Bu sayede hem kıyafetler askıda bekleyerek ütüsü bozulmamış olur. Çünkü her ne kadar düzenli asılsa da kıyafetler, askı izinin oluşumunu ve belli bir sıkışıklıktan dolayı özellikle gömlek ve ceketlerin yakalarının bozulmasını önleyemeyiz. 

- Ceket ütülemek sanırım pantolonlardan daha zahmetli bir iştir. Özellikle ceketlerin kollarını ekstra kullanılan bir aparata ( kol tahtası: Giysilerin kol, omuz, kol ağzı vs. gibi ütü masası üzerinde ütülenemeyen kısımları ütülemek için kullanılır.) geçirip o şekilde ütülemek gerekir. Ancak evde her zaman kol tahtası bulunması mümkün olmaya bilir. Bu durumda yapılacak en pratik şey; ütüleyeceğiniz ceketin kolunun içine yumuşak elyaf bir yastık sokup, o şekilde ütü işlemini yapmanız hem sizin işinizi kolaylaştıracak, hem de ceket kollarını düzgün ütülemiş olacaksınız.

- Pantolonları ütülemeye her zaman varsa iç ceplerinden başlayın. İç cepleri ütülemeniz, bel kısmının ütüsünün daha düzgün olmasını sağlar. Pantolononun üst kısmını ütüledikten sonra paçaları ütülerseniz, ütünüz daha pratik ve daha muntazam olur.

- Gömlek yakalarını tersinden ütüleyin. Giyilen gömlekler her ne kadar yıkansa da zaman içerisinde yaka kısımlarında belli belirsiz bir iz oluşur. Yüzünden ütü yaparsanız bu izin belirginliği ortaya çıkar. Bu da keyfinizi kaçırabilir.

- Ütüye başlarken önce kıyafetlerinizin görünmeyen bir ucuna hafif dokundurarak ısı kontrolü yapınız.

- Sık sık ütü yapmıyorsanız, ütü yapacağınız zaman mutlaka ütünüzün altını nemli ya da ıslak bir bezle silin.

- Yeni çıkan hazneli ütüler hariç diğer ütülerden kullanıyorsanız, ütünüzü her zaman dik konumda tutun. Yatık bekleyen ütüden akan su farkında olmadan kıyafetlerinizde sarımsı bir renk oluşumuna sebep olabilir.

Ütünün icadı: Ütünün icadı XVII ci yüzyıl başlarına kadar dayanmaktadır. İlk başlarda giysileri düzeltebilmek için ısıtılmış ağır taşlar kullanılırdı. Pürüzsüz, düz ve büyük taşların ısıtılıp kullanılması hiç kolay olmuyordu. Sonraları daha çabuk ısınmasından dolayı demir plaklar kullanılmaya başlandı. Ateşte ısıtılıp, kıyafetleri düzeltmede kullanılan demir plaklar, taşa oranla daha çabuk soğuyordu ama kullanımı daha kolaydı. 

1882 de ABD li "Henry Seely" " elektrikli ütüyü icat etti." İki çubuk karbon arasına kurduğu kablolu elektrik köprüsü, demirin ısınmasını sağladı. 1926 yılında elektrikli ütünün kıyafetler üzerindeki açma etkisinin yeterli olmaması Eldez isimli bir kuru temizleme firmasına "buharlı ütü" yapma fikrini verdi. Fakat o zamanlarda yaygın olarak kullanılmayan ve çok ihtiyaç duyulmayan ütü, bu yaratıcı fikirlerin çok fazla iş yapamamasına sebep oldu. Bu gün ise geliştirilmiş halleri ile ütüler artık her evin vazgeçilmez bir eşyası durumunda.


Yazan: enpratikkadin
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
28.06.2015 08:02:22
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Kumaşı Dikmeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kumaşı Dikmeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kumaşı dikime nasıl hazırlarız? Kumaş alışverişi yaparken, her zaman kumaş topunun sonunu kontrol edin. Orada, kumaşın eni ile ilgili bilgi bulacaksınız. Aynı zamanda kumaşın iplik miktarı ve temizlik tavsiyeleri hakkında da bilgi mevcuttur. Bitmiş ürünü nasıl kullanacağınızı ve bu ürünü elde ya da makinede mi yıkayacağınızı yoksa kuru temizleme , mi yapmak istediğinizi...
»» devamını oku »»
Dekoratif Dikiş İçin Dikiş Eninin Ayarlanması
Dekoratif Dikiş İçin Dikiş Eninin Ayarlanması
Dikiş eninin ayarlanması Çeşitli dekoratif etkiler yaratmak için dikiş enini değiştirirsiniz. Örneğin çift iğne dikişi yaparken veya sarma işi veya zikzak dikiş yaparken. Bazı makineler dekoratif dikiş için, dikiş enini otomatik olarak ayarlar ancak hangisinin projenize en uygun olduğunu bulmak için, farklı ayarları artık kumaş parçaları üzerinde deneyin. Bazı dekoratif...
»» devamını oku »»
Dikiş Makinesi İplikleri ve Özellikleri
Dikiş Makinesi İplikleri ve Özellikleri
Dikiş makinesi iplikleri Çok çeşitli iplikler mevcuttur. Bazıları temel dikiş için diğerleri de dekoratif süsleme için uygundur. Ayrıca, üst dikiş için ve ilik yapmak için de özel iplikler vardır. Çoğu ev dekorasyon dikişi için makinenize koton polyesterden yapılmış çok amaçlı iplik geçirebilirsiniz. Çoğunlukla, masura da, iğnedeki ile aynı türden iplik kullanacaksınız....
»» devamını oku »»
Ters Masura İşi Nasıl Yapılır
Ters Masura İşi Nasıl Yapılır
Ters Masura İşi Ters masura işi ile aslında projenizi ön yüzü aşağı gelecek şekilde dikersiniz. Aynı zamanda masuraya sarılmış dar bir kurdele veya kalın bir iplikle de dikebilirsiniz. Dikme işlemini bitirdikten sonra, kumaşın ön Yüzünde kalın, kabarık dokulu bir dikiş olur. Bu özel eserin ne kadar güzel ve kolay olduğuna  inanamayacaksınız. Bu tekniği, floş iplik, ince...
»» devamını oku »»
Makinede Parça İşi
Makinede Parça İşi
Parça Birleştirmek Biçimsiz parçaları dekoratif dikişlerle birleştirmek, "crazy patchwork" adı verilen bir tekniktir Bir zemin kumaşının muslin gibi üzerine, düzensizce kesilmiş farklı türlerde kumaşları yerleştiriyorsunuz. Sonra, bunları dekoratif dikişlerle yerlerine dikiyorsunuz. Özel bir renk tarzı seçin veya birkaç renkte kumaş ve iplik kullanın. Kumaşları...
»» devamını oku »»
Kumaş Çeşitleri Nelerdir
Kumaş Çeşitleri Nelerdir
Kumaş çeşitleri ve türleri Her kumaş her tasarım için uygun değildir. Örneğin, bazı kumaşlar ince olur ve kolaylıkla kıvrılır, yani doğal olarak hafif, gevşek katlara dönüşürler. Bazı kumaşlar buruşuk ve sert olur ve bazıları da fark edilebilir dokumalara ve yüzeylere sahip olur. Bu kitaptaki tasarımlar çok çeşitli kumaşlar gerektirecektir. Bu da size kumaşların aralarındaki...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder