Aşılar

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Aşılar hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Aşı nedir ve ne için yapılır?
Aşılamanın amacı, enfeksiyon hastalıklarına karşı vücudu korumak için bağışıklık sistemine yardımcı olmaktır. Sonuçta vücut, söz konusu enfeksiyona karşı bağışıklık kazanır. Aktif bağışıklık sağlamak için kişiye, enfeksiyon etkeninin antijeni verilir ve vücutta antikor yapımı uyarılır. Pasif bağışıklık sağlamak için ise; kişiye, doğrudan antikor verilir. 

Aktif bağışıklık sağlamak amacıyla hazırlanan aşılarda; gücü azaltılmış canlı organizmalar, ölü veya etkisiz hale getirilmiş organizmalar veya arıtılmış bakteri ürünleri kullanılır. 

DİFTERİ-BOĞMACA-TETANOZ AŞISI (DPT)
- En az 1 aylık aralarla yapılır. 

- Eğer çocukta enfeksiyon ve yüksek ateş varsa, aşı ertelenir. 

- Eğer çocukta nöbet geçirme, şiddetli kas kasılmaları hikayesi varsa; aşılama gününde, ateş düşürücü ve kas kasılmalarını engelleyici ilaçlar verilmelidir. 

- Saralı çocuklara, yakın akrabalarında sara hastalığı olanlara ve aşının yüksek ateşe neden olduğu çocuklara, boğmaca aşısı yapılmaz. 

- 6 yaşından büyük çocuklara boğmaca aşısı yapmaya gerek yoktur. 

ÇOCUK FELCİ (POLYOMİYELİT) AŞISI (TOPV)
- Ağızdan alınan canlı aşı, bir kesme şeker üzerinde üç doz halinde uygulanır. 

- İshal ve ateş varlığında aşı ertelenir. 

- Bağışıklık sistemi yetmezliği olanlarda, bağışıklığı baskılayıcı tedavi görenlerde ve gebelerde canlı aşı kullanılmamalıdır. Bu durumlarda, kas içine uygulanan Salk aşısı (İPV) kullanılır. 

KIZAMIK AŞISI
- Rutin olarak 15 aylık çocuklarda, salgın varlığında veya tehlikesinde ise 6-12 aylık çocuklarda deri altına uygulanır. 

- Hayat boyu bağışıklık sağlar. 

- Sara hastalığı ve şiddetli kas kasılmaları hikayesi olan çocuklarda, bu aşı 2-3 yaşına kadar ertelenmelidir. 

- Ateş, gebelik, bağışıklık yetmezliği veya aktif tüberküloz (verem) gibi durumlarda aşı uygulanmaz. 

KIZAMIKÇIK AŞISI
- Aşılanmamış veya kızamıkçık geçirmemiş bütün kız çocuklarında ergenlikten önce mutlaka yapılmalıdır. Deri altına uygulanır. 

- En az 10 yıl bağışıklık sağlar. 

TÜBERKÜLOZ (VEREM) AŞISI (BCG)
- Bebek doğduğunda, sol omuz kası içine yapılır. 

- 3 ay sonra ve her 5 yılda bir PPD testi ile bağışıklık kontrol edilir. PPD testi negatif olanlarda BCG aşısı tekrarlanır. 

GRİP AŞISI
Rutin olarak uygulanmaz. Kronik akciğer hastalığı, kalp veya böbrek hastalığı veya şeker hastalığı gibi metabolizma hastalıkları olanlara, yaşlılara ve sağlık personeline uygulanması yararlı olabilir. 

HEPATİT B (SARILIK) AŞISI 
- Bir ay arayla iki kez uygulanır ve 6. ayda tekrarlanır. Veya; birer ay arayla 3 aşılama yapılır. Son aşıdan 2 ay sonra kanda HBsAb kontrolü yapılmalıdır. 

- 1-5 yıl süreyle bağışıklık sağlar. Her 5 yılda bir tekrarlanmalıdır. 

- Rutin aşılama programına alınması gereken kişiler: 

- HBsAg-pozitif (özellikle e-antijeni pozitif) annelerin yeni doğan bebekleri 

- HBsAg taşıyıcısı olan kişilerin eşleri 

- Ailesinde HBsAg taşıyıcısı olan çocuklar 

- Hekim, hasta bakıcı, hemşire gibi sağlık personeli: Özellikle böbrek diyaliz ünitelerinde ve ameliyathanelerde çalışanlar. 

- Hastalığın sık görüldüğü bölgelere yolculuk yapan veya akut hepatitli hastalarla temas eden kişiler 

- Bağışıklık yetmezliği olan kişilerde antikor gelişimi geç veya yetersiz olabilir. 

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
4.12.2014 10:03:35
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Bebeklerde ve Çocuklarda Karın Ağrısı Nedenleri
Bebeklerde ve Çocuklarda Karın Ağrısı Nedenleri
Karın ağrısı Tüm çocuklar yaşamlarının bir döneminde karın ağrısı çeker. Bebekler dizlerini kıvırıp karınlarına doğru toplayarak bunu belli eder, daha büyük çocuklar ise ağrıyı tanımlayabilir. "Karın ağrısının pek çok nedeni" ve oluş biçimi vardır. Birdenbire başlayabilir, ya da hafif başlayıp artabilir; ateş, ishal, kusma ile birlikte görülebilir. Ağrı sürekli ve ısrarlı,...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Grip Belirtileri, Tedavisi ve Aşısı
Çocuklarda Grip Belirtileri, Tedavisi ve Aşısı
Grip Tüm yaştakileri etkileyen, akut viral solunum yolları enfeksiyonu. Çok bulaşıcıdır ve özellikle kışın salgın olarak görülür. Kronik hastalığı olan çocukları ciddi biçimde etkilemektedir. Gribe üç türde virüs neden olur: A, B ve C. Mikroplu mukusun öksürük ya da hapşırıkla havaya karışması ile yayılır. Bir kimse bir tür gribe yakalandıktan sonra  antikorlar o türe karşı...
»» devamını oku »»
Beşinci Hastalık (Eritema İnfectiosum)
Beşinci Hastalık (Eritema İnfectiosum)
Beşinci hastalık belirtileri ve tedavisi "Eritema infectiosum" olarak da bilinen bu hastalığa "B19 parvovirüsü" neden olmaktadır. 5 ile 15 yaş arasındaki çocuklarda yaygın olarak görülmekle birlikte, yetişkinlerde de rastlanmaktadır. Çocuklarda komplikasyon enderdir, ancak HIV gibi bağışıklık bozukluğu ya da kronik kan bozuklukları olanlar ciddi biçimde hastalanabilirler....
»» devamını oku »»
Akrep Sokması
Akrep Sokması
Akrep Sokmasında nasıl tedavi uygulanır? Akrebin soktuğu yerde ağrı, şişlik ve kızarıklık meydana gelir. Tansiyon düşmesi, şok ve solunum yetmezliği ortaya çıkabilir. Akrep sokmasının tedavisi - Akrebin soktuğu yer kesilerek kanatılır veya emerek zehir dışarı alınmaya çalışılır.  - Akrebin soktuğu yere ve kalça içine, akrep serumu (serum antiskropiyonik) uygulanır.  - Ağrı...
»» devamını oku »»
Addison Hastalığı
Addison Hastalığı
Addison Hastalığı nedir? Böbreküstü bezlerinin kabuk bölgesinden salgılanma yetersizliğine bağlı olarak glukokortikoid ( kortizol ) ve mineralokortikoid (aldosteron) hormonların kanda azalmasıdır.  Addison Hastalığının belirtileri - Halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal  - Kilo kaybı  - Açlık hipoglisemisi  - Ağız mukozasında ve deride...
»» devamını oku »»
Aort Darlığı
Aort Darlığı
Aort Darlığı ( Aort Stenozu) nedir? Aort alanının 2 cm 2 ' nin altına inecek şekilde daralmasıdır.  Aort darlığının belirtileri - Semptom vermeyebilir  - Angina pektoris  - Eforla gelen solunum güçlüğü  - Baş dönmesi ve bayılma atakları  - Aort odağında üfürüm  - Nabız bozukluğu  Aort darlığının olma nedenleri - Romatizmal endokardit  - Doğumsal anormallik  -...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder