Saç Dökülmesi

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Saç Dökülmesi hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Saç Dökülmesi
İnsan saçı, renk ve yapı açısından birbirinden çok farklıdır. Yaş, cinsiyet ve ırka bağlı olarak saç miktarı değişiktir. Bütün farklılıklara rağmen herkes için normal olan, başımızın üst ve arka kısmında saç bulunmasıdır. Bu bölgelerdeki saç miktarının giderek azalması durumunda ise kellik (alopesi) söz konusu olabilir. 

Saç ve kıllar, avuç içi ve ayakların altı hariç vücudumuzun her yerinde görülür. Fakat pek çok kıl çeşidi görülemeyecek kadar incedir. Saç, saç köklerinde üretilen ve keratin adı verilen bir proteinden yapılır. Normal bir yetişkinin kafasında yaklaşık 100 bin saç teli vardır. Her gün bu saçlardan yaklaşık 100 tanesi dökülür. Dolayısıyla; saç fırçanızda birkaç tel saç bulmak alarma geçmenizi gerektirmez. 

Saç neden dökülür ve döküldüğü nasıl anlaşılır?
- Erkeklerde tepedeki saçların seyrelmesi ve at nalı şeklinde saçsız alan oluşmaya başlaması 

- Kadınlarda bütün saçların seyrelmeye başlaması. Tam kellik çok seyrek görülür 

- Çocuk veya genç yetişkinlerde saçların aniden, tutam tutam dökülmesi (alopesi areata). 

- Vücuttaki tüm saçların ve kılların dökülmesi (alopesi universalis). Oldukça seyrektir. 

- Özellikle çocuklarda kafada yer yer kırık saç tutamları, bazen kaşlar dökülebilir. Çocukta muhtemelen saç yolma alışkanlığı vardır (trikotilomani). 

- Vücuttaki saç ve kılların yoğun şekilde, geçici olarak dökülmesi ama tam kellik meydana gelmemesi (telogen effluvium). 

Saç dökülmesinin nedenleri
Neden bazı saç köklerinin diğerlerinden daha kısa bir ömrü olduğu bilinmemektedir. Burada; andojenlerin kadın ve erkekte doğal olarak üretilen erkeklik hormonları- rolü olduğu düşünülse de, saç dökülmesinin kıllanma ile bir ilgisi yoktur. Aynı sebeple, kişide kepek olmasının veya olmamasının da kellik oluşumuyla herhangi bir bağlantısı yoktur. 

Kalıtımsal faktörler: Erkek veya kadın tipi kellik oluşumunda rol oynar. 

Telogen effluvium: Yüksek ateş, ciddi hastalık, tiroid hastalıkları, demir eksikliği, genel anestezi, hormon dengesizliği, aşırı stres sonucu ve kadınlarda gebelik sonrası görülebilir. 

- Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçları, akne tedavisinde kullanılan retinoidler, kanın pıhtılaşmasını geciktiren ilaçlar, beta-adrenerjik blokerler ve doğum kontrol hapları. 

Alopesi areata: Sebebi bilinmemektedir. 

- Saç dökülmesi yanık, x-ışınları, kafa travmaları ve çeşitli kimyasal maddelere bağlı olarak da görülebilir. 

Saç dökülmesi nasıl tedavi edilir?
- Minoxidil içeren ilaç karışımları: Kellik belirtilerinin yeni başladığı genç erkeklerde faydalı olabilir. Karışım, kelleşmeye başlamış bölgelere günde iki kez uygulanır. Uygulama bırakıldığında saç dökülmesi devam eder. 

Propecia: Aslında selim prostat hiperplazisi tedavisinde kullanılmak amacıyla geliştirilmiş bir ilaçtır. Halen erkek tipi kellik tedavisinde kullanılmaktadır. 

Hormon tedavisi: Alopesia areata ve belli saç dökülmesi tiplerinde kullanılabilir. Kortizon ve prednizolon sık kullanılan ilaçlar arasındadır. 

Cerrahi yöntemler: Saç ekilmesi, saçlı deri nakli veya saçsız derinin alınarak saçlı derinin gerdirilmesi uygulanan yöntemler arasında sayılabilir. 

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
4.12.2014 16:14:09
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Mezenterik Adenit, Bağırsak Düğümlenmesi ve Apandisit
Mezenterik Adenit, Bağırsak Düğümlenmesi ve Apandisit
Karın ağrısının çeşitleri Apandisit Apandisit ağrısının belirtileri Önce çocuğun karnının sağ alt köşesinde ağrı olur. Yemek yemez, hafif ateş ve kusma görülür. Kör bağırsağın bulunduğu yerde duyarlılık olur, bastırıldığında acır. Baskı birden kaldırılırsa acı artar. Çocuğa karnını şişirmesi ve sonra içine çekmesi söylenir ve yüzündeki acı ifadesi gözlemlenir. Apandisit...
»» devamını oku »»
Safra Taşları
Safra Taşları
Safra taşlar ı ( Kolelitiyaz) nedir? Safra kesesi, karaciğerde üretilen safra sıvısını depolayan armut şeklinde bir organdır. Karaciğerin hemen arkasında bulunur ve safra yolları vasıtasıyla hem karaciğere hem de oniki parmak bağırsağına bağlanır.  Safra taşları, karaciğer dışı safra yolları ve safra kesesinde görülen kristal benzeri oluşumlardır. Ender olarak karaciğer içi...
»» devamını oku »»
Alerji
Alerji
Alerji nedir? Alerji, bağışıklık sistemimizin, çoğunlukla zararlı olmayan bir maddeye karşı verdiği anormal reaksiyonlardır. Alerjiler çok hafif olabileceği gibi kişinin hayatını tehdit edecek boyutlara da varabilir. Alerjik reaksiyonların nedeni bilinmemektedir fakat kalıtımsal faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir.  Bağışıklık sistemi, "antijen" adı verilen yabancı...
»» devamını oku »»
Mide Ülseri
Mide Ülseri
Mide ülseri ( Gastrik Ülser) nedir? Doku direncinin ortadan kalkması ve aşırı asit-pepsin salgısı etkisiyle midenin en içteki koruyucu tabakasında gelişen doku hasarıdır. Tedavi edilmezse mide duvarı içine doğru ilerler ve kanama, delinme, yırtılma gibi ek sorunlara veya mide çıkışının tıkanmasına neden olabilir.  Mide ülse ri belirtileri nelerdir? - Karnın üst kısmında...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Kızıl Hastalığı, Tedavisi ve Belirtileri
Çocuklarda Kızıl Hastalığı, Tedavisi ve Belirtileri
Çocuklarda Kızıl Hastalığı Streptokok bakterileri kızıl olarak bilinen hastalığa neden olur. Geçmişte çok tehlikeli bir hastalık olan kızıl, antibiyotiklerin kullanılmaya başlamasıyla daha az korkulan bir hastalık olmuştur. Kızıl , öksürük ya da hapşırıkla havaya karışan mikroplarla yayılır ve genellikle boğaz ağrısı, ateş ve baş ağrısıyla başlar. Bunu, streptokokların...
»» devamını oku »»
Cıva Zehirlenmesi
Cıva Zehirlenmesi
Cıva zehirlenmesi nedir? Cıva tuzlarının sindirim ve deri yolundan, cıva buharının solunum yolundan girmesi ile zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilir. Metalik cıva sindirim yolundan emilmez, örneğin cıvalı termometrenin ağızda kırılması ile zehirlenme olmaz. Cıva buharlarını solunmasına bağlı cıva zehirlenmesi, meslek hastalığı olarak ortaya çıkabilir.  Cıva zehirlenmesi...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder