Doğum Çeşitleri ve Yöntemleri

Kadınlar için Hamilelikte Yapılması Gereken Testler bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Doğum Çeşitleri ve Yöntemleri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Hamilelikte Yapılması Gereken Testler kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Kaç çeşit doğum yöntemi vardır ve en ağrısız doğum yöntemi hangisidir?

Teknolojik yolla doğum
Hastanelerimiz gelişmiş teknolojik makineler ve tıbbi bilgilerle donatılmış durumda. Doğum öncesi, doğum anı ve doğum sonrası, bu makinelerle kontrol altına alınabiliyor. Herhangi bir aksilik anında hemen müdahale ediliyor.

Doğal yolla doğum
Nasıl olursa olsun, ne tür işlem uygulanırsa uygulansın bütün doğumlar doğal yolla olur. Bu terimin kullanılmasındaki sebep, annenin hiç bir ilaç ve alet yardımı olmadan kendi gayretiyle doğumu gerçekleştirmesidir. Nefes kontrolü ve hamilelik süresince sürdürülen egzersizler anneyi az ağrılı ve kolay bir doğuma hazırlar. Telkin yolu ile de ağrıları hissetmeyi öğrenen anne, ağrı kesici ilaçlar almadan ve sezeryan uygulamadan doğumu gerçekleştirir. Bu yöntem bazı doğum olaylarında geçerliliğini yitirir.

Sıcak suda doğum
Fransa'da Michcl Odenl adında bir doktor hastalarının ılık banyo içinde çömelerek doğum yapmasını sağlamaktadır. Bebek 9 ay gibi uzun bir süreyi ılık su içinde geçirdiğinden, yumuşak ve daha az acı duyuyor. Ancak bu yöntem hastanelerimizde henüz uygulanmamaktadır. Yine bir Fransız Frederick Leboyer ise hastalarına kahverengi ve kavuniçi renklerinin hakim olduğu, fondan müzik sesinin yükseldiği, loş bir odada doğum yaptırmaktadır. Doktor Lcboyer'c göre sakin ve loş bir odada doğan bebekler mutlu bir çocukluk dönemi geçirmektedir.

Doğum sandalyesinde doğum
Eski devirlerde birçok kadın ortası delik sandalyelerde doğum yaparlarmış. Hizmetçiler veya yardımcılar kadının arkasına geçip kollarını tularlarmış.

Kadınların sırtüstü yatıp doğum yapmaya başlamaları 18. yüzyılda Fransız krallarından birinin eşine doğumun nasıl olduğunu göstermek istemesi üzerine doğum yapmanın sırtüstü yatırılması ile başladığı söylenir. Doktorlar ve ebeler kendileri için daha rahat olduğundan kadını sırtüstü yatırırlar. Bu durumda müdahale etmek ve doğumun gelişimi izlemek daha kolay olur. Ama bazı doktorlar kadını oturtarak doğum yaptırmanın daha çabuk olduğunu söylemektedir. Yer çekimi yardımıyla doğum hem daha çabuk hem de daha sancısız olmaktadır.

Doğum sandalyesi sadece doğumu hızlandırmakla kalmıyor, forseps müdahalesi ihtiyacını da azaltıyor. Bu eski doğum şeklinin geliştirilerek günümüzde yararlı hale getirilmesi forseps olayını 4 kez azaltmaktadır.

Hipnoz ile doğum
Yıllarca doğum sancısını azaltacak ağrı kesici ilaçlar araştırılmış, geliştirilmiş. Bu ilaçlardan biri omuriliğe şırınga edilerek belden aşağısını uyuşturuyordu. Ağrısız bir doğum oluyordu. Ama annenin felçli kalmasına yol açıyordu. Hemen hemen bütün ağrı kesici ilaçlar zararlıdır. Bunun için de ilaçsız ağrı kesici yöntemler geliştirilmeye çalışılmış. Hipnoz çok eski bir tekniktir. Nasıl gerçekleştiği bilinmemekle birlikte, bir ölçüye kadar beynin sancıyı duymaması hipnoz yoluyla gerçekleşiyor. Bazı kadınlar bu yolla rahat doğum yapabiliyorlar. Ama bütün kadınlar hipnozun etkisine giremeyebilir. 

Akupunktur ile doğum
Sancıyı bastırmak için uygulanan ilaçsız tedavi yollarından biri de akapunkturdur. Eski doğum medeniyetlerinde uygulanan bu sistem vücudun bazı yerlerine bakır iğneler batırarak acı dürtüsünü hafifletiyor. Bir zamanlar önemsenmeyen bu yöntemin değeri sonradan anlaşılmıştır. İğnelerin vücudun ağrı dindirici salgılarını uyararak ağrıyı azalttığı anlaşılmıştır.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
26.05.2015 08:18:59
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Hamilelikte Yapılması Gereken Testler
Hamilelikte Yapılması Gereken Testler
Hamilelikte yapılması gereken testler nelerdir? Elbette her anne baba sağlıklı bebekler dünyaya getirmek istiyor. Ancak doğa bazen buna izin vermiyor. Özellikle de günümüz koşullarında stres, hormonlu ve katkı gıdalı beslenme, sigara gibi kötü alışkanlıklar ile genetik hastalıklar bazı bebeklerin, normal doğmalarını engelliyor. Bu amaçla kadın sağlığı uzmanları henüz bebek...
»» devamını oku »»
Hamilelikte Kilo ve Rahim Büyümesi
Hamilelikte Kilo ve Rahim Büyümesi
Rahim büyüdüğü nasıl hissedilir? Normal olarak rahim, bir insan yumruğundan biraz daha küçüktür. İç kısmındaki hücreler gerilir ve rahim giderek 3,5 kilo gram ağırlığında bir bebeği ve onu plasentayı taşıyacak kadar büyür. 12'nci haftaya kadar çok yavaş büyür. Bir greyfurt kadar olunca, artık leğen kemiği içinde saklı kalamayacak kadar irileştiği için, karnınızın üstünden...
»» devamını oku »»
Hamilelikte Sabah Bulantıları ve Aşerme
Hamilelikte Sabah Bulantıları ve Aşerme
Sabah bulantıları neden olur? Kesin sebepleri bilinmemekle birlikte hormonlardan birinin değişikliğine bağlı olmaktadır. Hamileliğin başında çeşitli hormonların hızlı değiştiği bilinir. Ama gonadrofin hormonu , üçüncü veya dördüncü aydan itibaren, önceki kadar çok salgılanmaz, azalır, işte o zaman kadınların bulantısı da azalır. Bu yüzden o hormonla bulantı, içi ezilme hissi...
»» devamını oku »»
Alfa Feto Protein ( AFM )
Alfa Feto Protein ( AFM )
Hamilelikte alfa feto protein (AFM) testi nasıl ve neden yapılır AFP anne karnındaki bebeğin karaciğerinden salgılanan bir proteindir. Erişkindeki albumin isimli proteinin fetal yaşamdaki karşılığıdır. Fetus'tan (anne karnındaki bebek) amniyon sıvısına geçer. Burdan da bir miktar AFP annenin dolaşımına karışır. AFP düzeyleri hamileliğin sonlarına kadar yavaş bir artış...
»» devamını oku »»
Hamilelikte, Tansiyon, Ultrason ve Sıvı İncelemesi
Hamilelikte, Tansiyon, Ultrason ve Sıvı İncelemesi
Kan tahlili neden yapılır gebelikte Zehirlenme (toxaemia) tespiti, 'hamilelik sarılığı' ve böbrek intihabı aranması, kansızlık (anemi) tespiti, kızamık, ve "spina bifida" gibi omurilik bozuklukları  olup olmadığı, kan uyuşmazlığı varsa, doğumdan sonra kan değiştirmek gerekeceği için kan gurubuna (Rh. faktörü) bakılır. Hamilelikte Tansiyon Yüksek tansiyon kan zehirlenmesinden...
»» devamını oku »»
Non StresTest (NST)
Non StresTest (NST)
Hamilelikte non stres testi (NST) ne zaman ve neden yapılır NST'de bebeğin hareketleri ile birlikte kalp atım hızındaki artış saptanı r. Bebeğin uykuda olması veya hamileliğin yaşı gibi faktörler bu cevabı etkiler. Bu nedenle 28 haftadan küçük hamilelere NST yapılmaz. NST fetal iyilik halinin değerlendirilmesinde her durumda kullanılan, anne ve bebeğe zarar vermeyen,...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder