Yeni Doğan Bebeklerde Uyku Düzeni ve Rutinleri

Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Yeni Doğan Bebeklerde Uyku Düzeni ve Rutinleri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Bebeklerde Sabah 7 ila Akşam 7 Arasındaki Gündüz Uykusu
Yeni Doğan Bebeklerde Sabah Uykusu
Bir aylıktan daha küçük bebekler kalktıkları andan sabaha kadar bir buçuk saatlik bir sabah uykusuna hazırdır. Zaman içinde iki aylık olan bebekler neredeyse 2 saat uyumadan kalabilirler. Bebek iki saatten daha fazla uyanık kalırsa aşırı yorulur. Aşırı yorgunluk bir bebeğin uyuyamamasının asıl sebeplerinden birisidir ve bu duruma izin verilmemelidir. Altı aylıkken bebeklerin büyük çoğunluğu neredeyse 2,5 saat uyanık kalabilir.

Bir yaş civarındaki bebekler sabah uykusunu kesmelidir ancak genelde 15-18 aylıkken bunu yaparlar.

Yeni Doğan Bebeklerde Öğle Uykusu
Bir aydan daha küçük bebekler genelde 11.30'da öğle uykusuna hazırdırlar. İki aylık olunca bu süre tam öğle vaktine kadar uzayabilir. İdeal olarak bu, günün en uzun uykusu olmalıdır. Araştırmalara göre 12 ile 14 arasındaki gündüz uykusu bir sonrakinden daha derindir çünkü bebeğin doğal ihtiyacı ile aynı zamana denk gelir. Bebeğiniz altı aylık olduğunda öğlen uykusu da yarım saat daha geç başlar.

Altı ile dokuzuncu aylar arasında normalde saat 7 de kalkan bebekler ebeveynleri sabah ve öğle uykularını yarım saat ileri almazlarsa daha erken kalkmaya başlıyorlar.

Yeni Doğan Bebeklerde Öğleden Sonra Uykusu
Bebek daha önceki iki uykusunda iyi uyumuşsa bu uyku günün en kısa uykusu olur. Sekiz haftadan küçük bebekler genelde yarım saatle bir saat arasında bir zamana ihtiyaç duyar. 12 haftalık olduğunda bebeklerin çoğunluğu daha önceki uykularda iyi uyumuşlarsa 15-20 dakika ile yetinirler.

Bu uyku üç ile altıncı ay arasında yok olur. Bu yaştan sonra bebeğin öğleden sonra uyumasına izin vermek akşam huysuzlanmasına neden olur.

Nasıl Uyumalı?
Bebeğinizi Uyutma Esnasında Onunla Olan Uyku İlişkileri
Bebeğinizi uyutmak için sürekli onu sallıyor, besliyor veya meme veriyorsanız bir süre sonra bebeğiniz bunları uyku ile ilişkilendirecektir. Bu ilk haftalarda sorun olmaz, ancak bebek her 40-50 dakika içinde hafif uykuya dalarsa gerçek sorunlar çıkabilir. Sekiz ile on iki haftalık bebekler uyurken ebeveynlerinden yardım alırlarsa gece uyanmaları başlar. Gece boyunca bir kez beslenen bebekler her birkaç saatte mama ister, diğerleri ise ya emzik ya da ilgi beklerler.

Bebeğiniz sekiz haftadan küçükse bebeğinizle uyku zamanında yeterince ilgilenerek bu sorunu önleyebilirsiniz. Bebeğinizin her seferinde ne kadar uyanık kaldığını ve ne kadar uyuduğunu not alın, uykuya dalmadan önce gaz çıkarması için 15-20 dakika ekleyin. Eğer bebeğiniz aç değilse, gaz çıkarmışsa ama hala uyumadıysa emzik vermeyi veya kucağınızda sallamayı deneyin. Kucağınızda veya meme emerken uyursa onu hafifçe uyandırın ki, yatağına gittiğinin farkında olsun.

Tok olduğu ve gaz çıkardığı yani uykuya hazır olduğu düşünülürse beş ile on dakika içinde uykuya dalmalıdır. Her ne kadar yirmi dakika uyumayan bebekler görmüş olsam da bu durum çok enderdir. Bebeğiniz sekiz haftadan küçükse ve uyuması gerektiği halde uyumuyorsa büyük ihtimalle açlık sorunu vardır. Bebek ya açtır ya da beslenirken uykulu olduğu için doymamıştır.

Bebeklerde Yatma Zamanı Rutini
Uzmanların birçoğu yatak zamanı rutininin iyi uyku alışkanlıkları için önemli olduğunu düşünüyor. Ancak bu rutinin başlama yaşı ve içeriği konusunda çok ciddi görüş ayrılıkları vardır. Uzmanların çoğu düzenli banyo, beslenme ve uyku için altı hafta ile üç ay yaş aralığını doğru buluyor.

Bebek için rutinler ne kadar erken uygulanırsa ebeveynler o kadar az sorunla karşılaşır. Altı haftalık bir bebek onu odasında yalnız bıraktığınızda üç aylık bir bebeğe göre çok daha az huysuzlanır. Oturma odasında sepetlerinin içinde uyumaya alışmışlarsa ışıkların açık kalmasını isteyeceklerdir. Bu durumda gündüz kısa uykular başlayacak ve bir süre sonra bir rutin uygulamak neredeyse imkansız hale gelecektir.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
4.08.2015 14:24:02
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Barışma Umuduyla Geçici Olarak Ayrılırsak, Çocuğumuza Ne Söylememiz Gerekir?
Barışma Umuduyla Geçici Olarak Ayrılırsak, Çocuğumuza Ne Söylememiz Gerekir?
Geçici ayrılıklarda çocuğa ne söylenmeli? Bence tekrar arkadaş olmayı denemek için bir süre ayrı yerlerde yaşamaya karar verdiğinizi söylemeniz gerekir. Bozuşmanıza onun neden olmadığını özellikle belirterek sorunun sadece anne ve babasını ilgilendiren bir anlaşmazlık olduğunu açıklayınız. Ayrı yaşarken anlaşmazlıkları çözümlemeye çalışacağınızı ve ailenizin belki de tekrar...
»» devamını oku »»
Çalışan Anneler ve Bakıcı
Çalışan Anneler ve Bakıcı
Beklerde ve çocuklarda bakıcıya bağlanma Zaman içerisinde bebekler kendilerine bakan kişiye bağlanırlar. Ancak babaları, büyükbabaları ve büyükanneleri, yakın aile bireyleri, arkadaşları ve sıkıca bağlanabilecekleri diğer kalıcı, duyarlı bakıcılarıyla olan ilişkilerinden de büyük yararlar elde edebilirler. O kişinin bir aile bireyi olmasından çok, çocuğa nasıl baktığı...
»» devamını oku »»
Okul Çocuklarının Beslenme Çantasında Neler Olmalı
Okul Çocuklarının Beslenme Çantasında Neler Olmalı
Okul çocuğunun beslenmesi nasıl olmalı? Okul öncesi çocuklar gibi okul çocukları da büyümekte olduğundan, enerji ve besin gereksinimi için sağlıklı beslenmek zorundadır. Küçük çocuklar için önerilen diyet ve beslenme biçimi onlar için de geçerlidir. Çocuğunuz büyüdükçe yediklerini izlemek zorlaşır. Sık sık atıştırmak, şekerli yiyecek ve içecekler bir yemek öğününe tercih...
»» devamını oku »»
6-9 ve 10-12 Yaş Arası Çocukların Gelişimi
6-9 ve 10-12 Yaş Arası Çocukların Gelişimi
6-9 yaş zihinsel gelişimi - Sözel ve sayısal beceriler önem kazandığından ders programı ağırlaşır. - 6 yaşında basit metinli, resimli kitapları okur, bununla birlikte yeni okumayı söktüğü için konuyu tam olarak izleyemez. - Kitap okuma zevkini kaybetmemesi için, okumanın bir mücadele haline geldiği noktada ona siz okuyun. Gazete, poster, trafik işaretleri gibi diğer...
»» devamını oku »»
Çocukların Çevresine Olan Saldırgan Tutumları
Çocukların Çevresine Olan Saldırgan Tutumları
Çocuklarda ısırma ve kavga etme alışkanlığı Küçük çocukların çoğu bir saldırganlık evresi geçirir; Vurur, ısırır, tükürür ve saç çekerler. Bunları gören anne-babaların duydukları sıkıntıya bir de, çocuklarının saldırıları için çoğunlukla kendilerinden daha küçük bir çocuğu seçmeleri eklenir. Ne var ki, çocuğunuz, büyürken deneme yapmaktadır; acı verdiğini "henüz" anlamaz....
»» devamını oku »»
Çocuk Eğitiminde Mükâfat ve Ceza
Çocuk Eğitiminde Mükâfat ve Ceza
Disiplin konusunda mükafatlar cezadan daha mı etkilidir? Evet, genel olarak bu yol daha iyidir. Bununla beraber şunu tekrar önemle hatırlatmak isterim; benim sözünü ettiğim mükâfatlar, maddi nitelikte olmayıp, çocuğunuzun davranışlarına karşı sizin göstereceğiniz tepki ve duygulardır. Uygun davranışların maddi olarak mükafatlandırılması, çocuğun materyal nesnelere gereğinden...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder