İki, Üç Yaş Arası Çocukların Yapabilecekleri

Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda İki, Üç Yaş Arası Çocukların Yapabilecekleri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Bebeklerin adım adım gelişim aşamaları 
2-6 yaş arası çocuklar neler yapabilir
Bu dönemde çocuğunuzun fiziksel gelişimi yavaşlar ancak sürekli büyüme devam etmektedir. Aynı zamanda eşgüdümsel, zihinsel, duygusal ve toplumsal becerileri büyük bir hızla gelişmeye başlar.

İki yaşında çocuğunuzun bıngıldakları (kafasındaki yumuşak noktalar) kapanmış olur. Bir ve iki yaşında 2-3 kilo alabilir ve boyu yetişkin boyunun yarısı kadar olur. Her yıl ortalama olarak 2 kilo alır ve yılda en az 6 cm uzar. Eğer çocuğunuz 2-5 yaş arasında yılda 5 cm'den daha az uzamışsa bir hekime danışılması yararlı olur. Ancak hatırlanmalıdır ki, erkeklerin boy ve ağırlıkları kızlarınkinden fazladır.

Çocuğunuzun zihinsel, toplumsal ve duygusal gelişimi de bu dönemde oluşur. Altı yaşına gelince, iki yaşındaki bir çocuğun yapamayacağı biçimde mantık yürütür.

Başlangıçta, çocuğunuz yürümeye ve konuşmaya başladığında, sakar hareketleri olur ya da aile dışından bir kimse onun söylediklerini anlayamaz bu olağan bir durumdur. Bununla birlikte, çocuğunuzun bazen hekime gösterilmesi gerekebilir.

2-3 yaş arası çocuğunuzun yapabilecekleri
- 2 yaş çocuğu ben-merkezcidir; yani, kendi dünyasının merkezidir. Paylaşma kavramını anlayamaz. Oyuncaklarını başka bir çocuğa vermez, iki yaş çocuğu başka çocukları oyun oynarken izler ve onların yanında oynar ama onlarla birlikte oynamaz. Üç yaşına geldiğinde diğerleriyle oynar ve paylaşmayı anlar.

- İki yaşından itibaren tuvalet gereksinimini söylemeye başlar ve üç yaşına dek genellikle gün içinde tuvalet gereksinimini söyler. Erkekler iki yaşında tuvalet eğitimine hazırdırlar, kızlar ise buna daha erken başlayabilirler.

- İki yaş çocuğu merdivenleri çıkıp inebilir. Beş tane vücut organını sayabilir, 50 civarında sözcük kullanabilir ve 2-3 sözcüklü cümle kurabilir. Bardağı masaya koy, gibi uzun emir cümlelerini anlayabilir, yeme içme isteğini söyleyebilir. Basit bulmaca oyunları yapabilir, bir resmin içindeki nesneleri işaret edebilir, kapı tokmağını çevirebilir, bir kutunun kapağını açabilir ve 5 tuğlalı kule yapabilir.

- iki buçuk yaşında iki ayağıyla sıçrayabilir, yardımsız olarak merdivenleri çıkıp inebilir, ve düşmeden topa ayağıyla vurabilir. Kısa cümlelerle konuşur ve bir tek rengi bilir. Ben, sen gibi sözcükten kullanır ve soru sorabilir, kısa öykü ve konuşmaları anlar.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
20.08.2015 09:47:50
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Çocuğun Çevresiyle İlk İlişkileri
Çocuğun Çevresiyle İlk İlişkileri
Bu ilk ilişkiler ne niteliktedir? Çocuğun ilk ilişkileri son derecede basittir. Yabancıları merak eder, onlara ilgi duyar ve bu insanların kendi ana babası olmadığının farkındadır. İlginç bir nokta da, çocuğun altı ay dolaylarında insanlar arasında seçim yapmaya başlaması ve onun varlığının farkında değilmiş gibi davrananları ya da aşırı bir ilgi gösterenleri değil, ona...
»» devamını oku »»
Törene Girmek Şart mı?
Törene Girmek Şart mı?
Cenaze törenine çocuk ile gitmek gerekir mi? Çocuğunuzun aşırı olmamak şartıyla yas, üzüntü, keder duyması psikolojik yönden yararlıdır. Çünkü, çocukluklarında yakınlarının cenaze törenine götürülmemiş ve ilerde ölüm hakkında çarpıcı hayaller, kuruntular sürdüren yetişkinler tanırım. Bu kişiler, törene gitmediklerinden, cenaze töreni gerçeğini hiçbir zaman benimsememişler,...
»» devamını oku »»
Çocuğu Susana Kadar Ağlatmak Doğru mu
Çocuğu Susana Kadar Ağlatmak Doğru mu
Çocuğumu kendiliğinden susana dek ağlatmam doğru olmaz mı? Çocuğunuzun uzun bir süre ağlamasına kulaklarınızı tıkayıp yanına gitmediğinizde bundan başkalarından yardım ummaması gerektiği sonucunu çıkaracağını belirtmiştik. Bu deney sık sık tekrarlanıp cevapsız kalan ağlama süreleri uzayıp giderse, bebek insanlardan umut kesip ihtiyaçlarının tatmini için başka yollar aramaya...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Ölüm Kavramı
Çocuklarda Ölüm Kavramı
Çocuğum ne zaman ölüm kavramını anlayacak yaşa gelir? Çocuğunuz, kavramın anlamını henüz bilmeden önce ölmek, öldürmek, ölü, ölüm gibi sözcükleri kullanacaktır. Tabancayla oynayan bir çocuk, arkadaşını taklit ederek: «Öldürdüm seni» ya da daha sonra: «Şimdi de sen öldür beni» diyebilir. Bu durumlarda çocuğunuz, sözcükleri sadece oyunun aşamasını belirlemek için...
»» devamını oku »»
Çocukların Arkadaşları ile Cinsellik Konuşması Sakıncalı mıdır
Çocukların Arkadaşları ile Cinsellik Konuşması Sakıncalı mıdır
Çocuğumun başka çocuklarla cinsellik konusunu tartışmasında bir sakınca var mıdır? Hayır. Yoktur. Ayrıca, bu konuda yapılacak herhangi bir şey de yoktur. Eğer böyle bir endişeniz varsa, kendi çocukluğunuzu düşünün; arkadaşlarınızla yapmış olduğunuz tartışma ve konuşmaları hatırlayacaksınız. Bazı çocuklar, bilgileri kendilerine arkadaşları içinde özel bir yer sağladığı için...
»» devamını oku »»
Yeni Doğmuş Bebeğin Kafası ve Bıngıldak
Yeni Doğmuş Bebeğin Kafası ve Bıngıldak
Bebeğin kafası ve bıngıldak Yeni doğmuş bir bebeğin kafası bedenine oranla daha büyüktür. Doğum esnasında vakum kullanılmış ya da bebeğin kafası kavranarak çekilmişse kafa yamuk ya da uzamış görünebilir. Bu geçici durum bir iki hafta içinde düzelecektir. Baskı nedeniyle kafanın arkasında yumuşak bir şişlik bulunabilir; bu da kısa sürede kaybolur. Bazı bebeklerin kafasının...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder