Doğum Sonrası Kocanıza Tavrınız ve Depresyon

Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Doğum Sonrası Kocanıza Tavrınız ve Depresyon hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Anne olduktan sonra kocanıza karşı sevginiz ve tavrınız değişir mi?
Karı koca cinsel aşkı ilk tattıklarında bunun bir gün değişebileceğini düşünmezler. Bebeğin ilişkilerini etkilemeyeceğini sanırlar. Ama etkiler, birçok genç kadın doğumdan önce yaşadıkları zevki doğumdan sonra tadamazlar.

Anne olduktan sonra değişimlerin sebepleri.
Bitap düşmek: Cinsel ilişki, zevkli oluşunun yanı sıra yorucudur da. Doğum ise daha yorucu ve iyileşme safhası gerektiren zor bir iştir, ilk haftalarda cinsel arzu duyulmaması doğaldır. 

- Hormon değişmeleri: Doğumdan sonraki hormonal değişmeler cinsel arzuları büyük ölçüde etkiler. Bu değişimlerin normale dönmesi haftalar alır.

- Emzirme; de hormonların harekete geçmesini sağlar. Emzirme kadına ayrı bir zevk verir ki bazen cinsel arzu bile duymayacak kadar büyük bir zevk duyar kadın.

- Toplumdaki yerinin değişmesi; de kadının cinsel güdülerini etkiler. Artık seksi ve arzulu bir genç kız olmadığını düşünür ve yeni kişiliğine alışması zaman ister.

- Basit fiziksel problemler; de acı vererek cinsel güdüleri etkilerler, iyileşmeyen dikiş yerleri, devam eden sırt ağrıları buna örnektir. Doktorunuza danışmanız yerinde olur.

- İkinci gebelik korkusu; da cinsel ilişkiyi engeller. Gebeliği önleyici bu kadar çeşitli yol varken bunu mesele yapmamanız gerekir.

Doğumdan donra annede görülen depresyon
Birçok kadında görülen doğum sonrası depresyon hakkında çok şey yazıldı. Biz burada belirtilerinden ve sebeplerinden bahsetmek istiyoruz.

Doğum sonrası depresyon nedenleri
Düzensiz uyku
İştahın kesilmesi ya da çok iştahlı olma
Zayıf ve  mat saçlar
Deride kızarıklıklar
Şiddetli nezle veya diğer basit enfeksiyonlar
Kabızlık
Hazımsızlık
Adale ağrıları
Genel yorgunluk hali
Huysuzluk
Ağlama isteği
Paniğe kapılmalar
Uzun süren cinsel isteksizlik
Huysuz, bebek

Doğum sonrası depresyon sebepleri
Hormonâl değişmeler: Birkaç hafta süren geçici sıkıntı hali yaratırlar.

Endişe: Eğer anne sıkıntılı halinden dolayı suçluluk duyarsa hormonal problemlerin geçmesi gecikebilir.

Acı veren anılar: Uzun ve zor bir doğumun verdiği acıyı hatırlayıp başkalarına derdini açamıyorsa endişenin batağına iyice gömülür.

Zorluklar: Mali zorluklar, geçimsizlik evi çekip çevirememek kadının daha derin bir depresyona girmesine yol açar.

Yalnızlık: Kocasının, ailesinin ve komşularının ilgi göstermemesinin yarattığı tek başına bırakılmıştık hissi, problemi artırır.

Depresyon kendi kendini pekiştirir: Bir kez başladı mı, bebek gitgide zor meme emer ve ele avuca sığmaz olur. O da annesinden etkilenerek depresyona girer ve durum daha da çekilmez olur. Anne artık gerçekten hastadır ve bilgili ellerin bakımına ihtiyacı vardır. Çevresindekilerden yakınlık ve sevgi bekler.

Doğum sonrası depresyon kaçınılmaz değildir. Üç-dört günlük sıkıntıdan sonra normal hayata dönen kadınlar da vardır.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
27.11.2015 13:18:59
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Çocuklar Neden Hep Bir Şeyleri Emmek İster
Çocuklar Neden Hep Bir Şeyleri Emmek İster
Çocuğum neden parmağını, giysilerini, ya da oyuncağını emer? Bunun nedeni çok basittir. Emme ihtiyacı, beslenmeyle, yani açlık ihtiyacının giderilmesiyle birlikte, tatmin olmamıştır. Dolayısıyla da çocuk rahatlayabilmek için  emme refleksinin gereğini yerine getirmeye çalışmaktadır. Eğer çocuğunuz sürekli olarak başparmağını emiyorsa her gördüğünüzde elini ağzından...
»» devamını oku »»
Çocukların Arkadaşları ile Cinsellik Konuşması Sakıncalı mıdır
Çocukların Arkadaşları ile Cinsellik Konuşması Sakıncalı mıdır
Çocuğumun başka çocuklarla cinsellik konusunu tartışmasında bir sakınca var mıdır? Hayır. Yoktur. Ayrıca, bu konuda yapılacak herhangi bir şey de yoktur. Eğer böyle bir endişeniz varsa, kendi çocukluğunuzu düşünün; arkadaşlarınızla yapmış olduğunuz tartışma ve konuşmaları hatırlayacaksınız. Bazı çocuklar, bilgileri kendilerine arkadaşları içinde özel bir yer sağladığı için...
»» devamını oku »»
Hastaneden Eve Dönen Çocuğun Uyumu ve Hastane Eşyaları
Hastaneden Eve Dönen Çocuğun Uyumu ve Hastane Eşyaları
Hastaneden eve dönen çocuğa nasıl davranılmalı? Hastaneden eve dönen çocukların normal ev yaşantısına uyum sağlaması zaman alacaktır. Küçük yaştaysa sürekli olarak sizinle olmak isteyebilir, daha büyükse bebekçe davranışlar içine girebilir. Ayrıca kıskançlık ya da küskünlük davranışları gösterebilir. Tüm bunlar doğal tepkilerdir ve biraz sabır ve anlayışla kısa sürede yok...
»» devamını oku »»
Çocuğun Güvenliği İçin Dışarıda Bilmesi Gereken Tehlikeler
Çocuğun Güvenliği İçin Dışarıda Bilmesi Gereken Tehlikeler
Çocuğunuza karşıdan karşıya geçmeyi nasıl öğretmelisiniz? Çocuklarınıza yaya geçidinden karşıya geçmesini ve kaldırımdan inmeden önce iki yöne de bakmasını öğretin. Çocuğunuz okula yürümese bile, çevresini öğrenmeli, arkadaşlarına ya da alış verişe yalnız olarak gidebilmelidir. Tüm yolculuklarda olduğu gibi, ilk önce ona  eşlik ederek olası tehlikeleri anlatmalı, örneğin...
»» devamını oku »»
Bebeklerin Doğumdan Sonra Düzenli Gelişimi
Bebeklerin Doğumdan Sonra Düzenli Gelişimi
Bebeklerin gelişim aşamaları 0-2 yaş Tüm çocuklar kendilerine göre bir hızla büyür ve gelişir. Ancak sağlıklı çocukların çoğu, belli bir yaşta gelişim aşamalarına ulaşır. Çocukların normal boy ve ağırlıkları çok geniş limitler içindedir, yalnızca bu limitlerin dışında kaldığı zaman kaygı duyulabilir. Çocuklar ilk iki yıl içinde en  hızlı büyümeyi gerçekleştirirler. Daha...
»» devamını oku »»
Neden Bazı Çocuklar Okula Gitmek İstemezler
Neden Bazı Çocuklar Okula Gitmek İstemezler
O zaman neden bazı çocuklar okula gitmeye karşı olumsuz davranır? Tecrübelerim okula gitmek istemeyen çocukların , çoğu zaman annelerinden uzakta kalmaktan korktuğunu göstermiştir. Eğer çocuk, okula gitmeyi, "evden atılma" olarak görüyorsa, bu endişesi yersiz değildir. Evde küçük kardeşleri olan bir çocuk, özellikle bu kardeşlere annesi çok daha büyük bir şefkat...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder