Çalışan Anneler ve Bakıcı

Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çalışan Anneler ve Bakıcı hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Beklerde ve çocuklarda bakıcıya bağlanma
Zaman içerisinde bebekler kendilerine bakan kişiye bağlanırlar. Ancak babaları, büyükbabaları ve büyükanneleri, yakın aile bireyleri, arkadaşları ve sıkıca bağlanabilecekleri diğer kalıcı, duyarlı bakıcılarıyla olan ilişkilerinden de büyük yararlar elde edebilirler. O kişinin bir aile bireyi olmasından çok, çocuğa nasıl baktığı önemlidir. Bebeğin en temelde bağlı olduğu kişi geri döndüğü ve bebeğin bunun gerçekleşeceğine olan inancı sarsılmadığı sürece, bebek gelişecektir. Ancak bebeğiniz size çok ihtiyacı olduğu zamanlarda sizin onu reddettiğinizi, onu rahatlatamadığınızı, onunla iyi vakit geçiremeyecek kadar yorgun olduğunuzu hissedecek olursa, size güvensiz bir şekilde bağlanacaktır. Aşırı kaygılı tavırlar sergileyerek ya da size adeta yapışarak, sürekli yanınızda olmak isteyerek, ayrılığın ardından sizi gördüğünde mutlu olmaktan çok öfke duyarak, hatta sizden uzak durup size gereksinimi olmayan bağımsız bir kişiymiş gibi davranarak bebeğiniz size bunu gösterebilir.

"Eğer çocuğa bakan esas kişi siz değilseniz", çocuğunuzun bakıcıyı, büyükbabasını ya da büyükannesini size tercih etmesi sizin için zor olabilir. Ancak çalışmanız gerekiyorsa, çocuğunuza gündüzleri iyi bakıldığı ve onunla her gün kaliteli zaman geçirdiğiniz sürece çocuk size bağlanacak ve uzun vadede çalışan bir ebeveyn olarak ona sunacağınız örnek kişi modelinden daha çok yararlanacaktır.

Çalışan annelerin bebeklerinden ve çocuklarından ayrılması
Önceleri bebekler bir kişinin orada bulunmadığı zaman da var olduğunu anlamazlar. Bebeğiniz sizden farklı bir birey olduğunu ve sizden kopabileceğini anladığında, sizi her istediğinde yanında bulamayacağını da öğrenecektir. Geri gelemeyeceğinizi fark ettiğinde ve sizin onu terk ettiğinizi düşündüğünde, büyük bir olasılıkla öfkelenecektir. "Bebeğinizin onun yanına olmanızı istemesi" ve ayrıldığınızda ağlaması normaldir. Sürekli olarak şefkatle bakılırsa zamanla bundan kurtulacaktır. Bebeklerin birkaç sürekli bakıcıya ve terk edilmeyeceklerini öğrenmeye gereksinimleri vardır. 6-7 aylık bir bebek yabancılardan sakınacaktır ve yaklaşık 16 aylık olana dek bu böyle devam edecektir. Daha yıllar boyunca sizin yanı başınızda olma arzusu sürecektir ama 3-4 yaşlarına geldiğinde bu gereksinim şiddetini yitirecektir.

Bebeklerde Ağlama
Başlangıçta bebeğin her türlü sıkıntısını ifade etmesinin yolu ağlamaktır ve bunu tüm bebekler yapar. Ama ağlama, sıkıntı verici ve nahoş bir ses olabilir ve ebeveynleri öfke, kızgınlık, sıkıntı duygularıyla birlikte büyük bir baskı altına alabilir. Bebekler şımartılamazlar ve henüz dalavereci davranışlarda bulunmak için çok küçüktürler. Eğer gereksinimleri karşılanırsa, genellikle ağlamayı keserler. Eğer kesmezlerse, bunun sebebi bir şeylerin yolunda gitmemesidir. Sizin çocuğun bakıcısı olarak göreviniz neyin yolunda gitmediğini bulmanın ve bunu düzeltmenin yanı sıra, yanlış gidenin ne olduğunu anlayamadığınız ve bunu düzeltemediğiniz durumları kabullenmektir.

"Bebeğiniz ağladığında yapabileceğiniz tek şey" olası nedenlerin ve çözümlerin bir listesini sistematik bir şekilde gözden geçirmek, bunları tek tek deneyerek bebeğinizin verdiği tepkileri gözlemektir. Dikkatlice dinleyerek ve gözlemleyerek bir ağlamayı diğerinden ayırt etmeyi öğreneceksiniz, örneğin yorgunluk ağlamasının acı ağlamasından farkını anlayabilecekseniz. "Kolik sonucu ağlama" genellikle bebek henüz 2-3 haftalıkken başlar ve hem bebek hem de sizin için çok sıkıntı verici olabilir. Bebeğinizin teselli edilemez bir şekilde ağlayabilir, dizlerini göğsüne doğru çeker ve gece boyunca uyumaz. Kriz aralarında mutlu ve iyi görünebilir. Bu tür sancılara özel sütüne karıştırılarak verilen bir tür ilacın yanı sıra bebeğinizi teselli edip rahatlatmanız da işe yarayabilir. Ancak kimi zaman bebek hiçbir şekilde teselli edilemez. İşin iyi yönü ise, bebeklerin kolik rahatsızlığından 3. ya da 4. aylarına girdiklerinde kurtulmalarıdır. Size meydan okuyan güçlük ise bu süre içerisinde sabırlı olmaktır!

Bazen bebeğin ağlamasını durdurmanın bir yolunu bulmak imkansızdır ve eğer bebeğiniz çok ağlarsa kendinizi suçlamamalı, kötü bir ebeveyn olduğunuzu düşünmemelisiniz.

Bebeklerde yetişkinler gibi birer bireydirler ve duygusal yapıları büyük önem taşır. Kimi bebekler düzenli bir uyku ve yemek yeme alışkanlığına sahiptirler, yeni durumlara kolaylıkla adapte olabilirler ve çoğu zaman memnun görünürler. Öte yandan bazı bebekler çok huzursuzdurlar ve rutinlerinde ki en ufak bir değişiklikten bile rahatsız olurlar.

Bazı bebekler siz ne yaparsanız yapın zordurlar ya da iyi değillerdir. Böyle bir çocuğun isteklerini karşılamayı ancak görevi sırayla üstlenecek bir dizi soğukkanlı yetişkin başarabilir. Eğer "bebeğiniz ağlamayı kesmiyorsa", sabrınızın sınırlarına erişmeden önce yardım ve öğüt alın. Bazı anne babalar kendilerini o kadar büyük bir stres altında hissederler ki, bebeklerine zarar vereceklerinden korkarlar ve kimileri de gerçekten verir. Bu aşamaya gelmeden çok önce ailenizden, dostlarınızdan, toplumsal yardım kuruluşlarından, sosyal hizmet kurumlarından ya da benzerlerinden yardım alın. Yardıma gerek duymak yenilgiyi kabul ermek olmadığı gibi, sizin kötü bir anne ya da baba olduğunuzu da göstermez.

İki yaşındaki çocuklarda görülen tipik davranışlar
- 2 yaşındaki çocukların tümü aktiftirler ve hemen hemen hiç yerlerinde oturmazlar, bu oran 4 yaşına geldiklerinde %40'a iner.
- %95'i sürekli olarak ilgi ister.
- %80'i ağlayıp sızlar.
- %70 - 90'ı kavga eder, tartışır ve kendisine verilen buyruklara uymaz.
- %70 - 80'i öfke nöbeti geçirir.
- %70'i küstahça yanıt verir.
- %70'i gün boyunca pantolonlarına küçük ya da büyük tuvaletlerini yaparlar.
- %60 - 80'i çok kolay ağlar.
- %50 - 70'i gece yatağa gitmesi gerektiğinde direnir
- Yarısı geceleyin uyanır.
- Yarısı yedikleri yemekler konusunda aşırı titizdir.
- %40 - 60'ı küçük kardeşlerini kıskanırlar ya da ona zarar verirler.
- %40'ı tuvalete veya lazımlığa oturmaları gerektiğinde direnirler.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
18.02.2016 00:00:00
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
6-9 ve 10-12 Yaş Arası Çocukların Gelişimi
6-9 ve 10-12 Yaş Arası Çocukların Gelişimi
6-9 yaş zihinsel gelişimi - Sözel ve sayısal beceriler önem kazandığından ders programı ağırlaşır. - 6 yaşında basit metinli, resimli kitapları okur, bununla birlikte yeni okumayı söktüğü için konuyu tam olarak izleyemez. - Kitap okuma zevkini kaybetmemesi için, okumanın bir mücadele haline geldiği noktada ona siz okuyun. Gazete, poster, trafik işaretleri gibi diğer...
»» devamını oku »»
Çocukla da Okula Uyum Sağlayamama
Çocukla da Okula Uyum Sağlayamama
Okula iyi uyum sağlayamamanın belirtileri nelerdir? Genel olarak okula iyi uyum sağlayamamış çocuk , okula gitmekten kaçınacaktır. Okula gitmekte görülen isteksizlik her ne kadar güvenilir bir belirti ise de bazı çocuklar okula uyum sağlamamış olmalarına rağmen okuldan hoşlanır görünürler. Hemen hemen hiçbir şey öğrenmemekle beraber duygusal ihtiyaçları tatmin olmaktadır:...
»» devamını oku »»
Çocuğun Mutluluğu ve Şımarıklık
Çocuğun Mutluluğu ve Şımarıklık
Çocuğumu sürekli olarak mutlu kılmak çabası, onun şımarmasına yol açmaz mı? Günümüzde, "şımartma" kavramı, aydınlığa kavuşmuş olmaktan uzaktır. Şımartmayı açıklamalarını istediğim kimselerin uygun bir tanımlama yapabilmekte güçlük çektiklerini gördüm. Şımarık bir çocuğun sözünü ettiklerinde genellikle sürekli olarak bir şeyler isteyen, yapması gerekenleri ancak bir mükafat...
»» devamını oku »»
Evde ve Mutfakta Çocuk Kazaları
Evde ve Mutfakta Çocuk Kazaları
Evde çocuk güvenliği Küçük çocukların başına gelen kazaların çoğu evde meydana gelir. Evde çocuklarda en çok rastlanan kazalar düşme, kesik ve yaralanmadır. Çocuğunuz olduktan sonra eviniz ve evde nasıl davranacağınız konusunda önceden tedbir almanız gerekmektedir. Kişilik olarak tedbirli olan ana-babaların bile evlerini küçük bir çocuk için güvenli duruma getirmek amacıyla...
»» devamını oku »»
Çocuğa İlacını Verirken ki Davranış
Çocuğa İlacını Verirken ki Davranış
Çocuğa ilaç verirken nasıl davranmalıyım? İlacı mümkün olduğunca çabuk ve can acıtmadan verin. Çocuk direndiğinde ilacı zorla vermekten çekinmeyin. Bu, her ne kadar bebek ya da küçük çocuk için hoş olmayan bir şeyse de, psikolojik yönden kötü bir iz bırakması çok uzak bir ihtimaldir. Hele iş olup bittikten sonra onu hemen kucağınıza alıp severseniz. Bu arada aşı olan, burnu...
»» devamını oku »»
Çocuk İçin Bakıcı Nasıl Seçilmeli
Çocuk İçin Bakıcı Nasıl Seçilmeli
Çocuğum için en uygun bakıcıyı nasıl seçmeliyim? Hemen herkes bir bebeğin fiziksel ihtiyaçlarını karşılayabilir. Beni en çok ilgilendiren, gelişmekte olan kişilik yapısı üzerinde köklü etkileri nedeniyle duygusal  ihtiyaçlarıdır. Bebeklere ve küçük çocuklara bakmak için seçilecek kimselerin sıcakkanlı, anlayışlı, topluma iyi uyum sağlamış ve her şeyden önce de çocukları...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder