Çocuklarda Kulak Tıkanması ve Nedenleri

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çocuklarda Kulak Tıkanması ve Nedenleri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Çocuklarda kulak tıkanması
"Çocukluktaki geçici ya da kalıcı sağırlığın en başta gelen nedeni" halk arasında orta kulak iltihabı denilen, tıbbi deyişle "akıntılı kronik otitis media"'dır. Orta kulakta mukusa benzer yapışkan bir sıvı östaki borusundan aşağıya akamadığı için sıkışıp kalır, östaki borusu iltihaplanmış ya da lenf bezi büyümesi nedeniyle alt bölümünden tıkanmıştır.

Bu hastalık daha çok erkek çocuklarda ve yarık damaklı çocuklarda yaygındır. Altı yaşından küçük çocukların üçte biri belli bir aşamada hastalığa yakalanır ama çoğunda tedaviye gerek kalmaz sadece izlemek yeterli olur.

Başlıca belirtisi işitme bozukluğudur. İşitme kaybı çeşitli derecelerde olabilir ve kış aylarında kötüleşir. Ana-babaların ve öğretmenlerin çocukla tane tane konuşmaları ve anladığından emin olmaları gerekir. Çocuğun konuşan kişinin yüzünü görmesi daha rahat duymasını sağlayacaktır.

Çocukların çoğu büyüdükçe ve östaki borusu uzayıp genişledikçe bu sorun kendiliğinden çözülebilir. Düzenli olarak işitme kontrolü yapılmalıdır. Eğer çocuğun lenf bezleri östaki borusunu bloke edecek denli iriyse, sıvının rahatça akabilmesi için cerrahi müdahale ile alınması gerekebilir.

Kulak ağrısının diğer nedenleri
"Östaki borusunun iltihaplanması" ya da kapanması sıvının orta kulaktan aşağıya akmasını engeller. Orta kulaktaki tüm hava boşalıp negatif baskı oluşunca ağrı duyulur. Bu durum buhar solumak ve soluk açıcı ilaçlar ile bir dereceye kadar geçirilebilir.

Bademcik ya da dişlerde oluşan bir enfeksiyonun ağrısı, ortak sinirler kullanıldığından, "kulak ağrısı" gibi duyumsanabilir. Ender olarak dış kulaktaki bir çıban ya da dış kulak kanalı içindeki yabancı bir madde ağrı yapabilir. Ağrıyan kulak muayene edilince bu durum kolaylıkla anlaşılabilir.

"Oticis ekscerna" ya da dış kulak kanalı iltihabı bakteriyel bir enfeksiyon, seboreik dermatit ya da atopik egzama nedeniyle oluşabilir. Bu durumda ağrı ile birlikte kaşınma ve akıntı da görülebilir. Tedavisi antibiyotik ve iltihap giderici kulak damlasıdır.

Kulak damlası nasıl kullanılır?
Çocuk, ağrıyan kulağı üstte kalacak biçimde yatağa ya da kucağa yatırılır. Başının altına yastık konulursa daha düzgün ve rahat yatabilir.

İlaç, damlalık kullanılarak kulak kanalının hemen üstünden damlatılır ve kendiliğinden içeriye doğru akar. Yeni geliştirilen bazı damlalar ucunda minik delik bulunan plastik şişe biçimindedir; şişe ters çevrilip hafifçe sıkılarak istenen sayıda damla damlatılır.

Kronik otitis media için tüp uygulanması
"Otit media nedeni" ile kulak tıkanması çocuğun işitmesini engelliyorsa bir tüp takılması gerekebilir. Bu, kulak zarının içine yerleştirilen minik bir plastik borudur. Orta kulağa hava girmesini ve bu suretle sıvının östaki borusundan aşağıya akmasını sağlar. Yeni bir enfeksiyon oluşmadıkça bu sıvı tüpten dış kulağa doğru akmaz.

Bazı uzmanların kulağında tüp olan çocukların yüzmemelerini ve banyoda kulaklarına tıkaç takmalarını önermelerine karşın, başka uzmanlar, çocuk suya atlamadıkça ve dalmadıkça, yüzmeye izin verirler.

Tüp genellikle dokuz ay takıldığı yerde kalır, sonra kendiliğinden çıkar; bazen kulak deliğinde bazen de yastığa düşmüş bulunabilir. Kulak zarında tüpün takıldığı yerdeki delik kendi kendine iyileşir, belki küçük bir iz kalabilir. Aynı tıkanma yeniden oluşursa bir başka tüp takılır.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
29.03.2016 00:00:00
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Batı Nil Humması
Batı Nil Humması
Batı nil humması hastalığı: Batı nil humması hastalığı, c ulex ansı sivrisineklerin ısırması bazen de kenelerin tutunmasıyla flavirüsün insana bulaşması sonucu oluşan sistemik enfeksiyon  hastalığıdır.  Batı nil hummasının bulaşma yolları: Esas olarak kuşlarda hastalık yapan batı nil virüsü ; insanlarda ve at, köpek, kedi, tavşan, sincap gibi hayvanlarda da görülebilir....
»» devamını oku »»
Hiperaktif Çocuk
Hiperaktif Çocuk
Hiperaktif Çocuk ( Minimal Beyin Hasarı, Dikkat Bozukluğu, MBD) ne demektir? Çocuklarda en sık rastlanan gelişim bozukluklarından biridir. Bütün okul çocuklarının %5-7''sinde bulunduğu tahmin edilmektedir. Erkek çocuklarda 5 kat daha sıktır.  Hiperaktif Çocuk belirtileri nelerdir? - Dikkat toplama (konsantrasyon) noksanlığı  - Okulda başarısızlık  - Hoşlanılan etkinliklere...
»» devamını oku »»
Kabakulak
Kabakulak
Kabakulak nedir? Tükürük bezlerinin iltihaplanması ile kendini gösteren akut bir enfeksiyon hastalığıdır. Alt çene kemiğinin hemen üzerinde tek veya çift taraflı şişkinlikle kendini belli eder. En sık 3-10 yaşlar arasında görülür ve bir kez yakalanıldığında hayat boyu bağışıklık kazanılır. Kabakulak aşısı 15. ayda kızamık ve kızamıkçık aşılarıyla birlikte yapılır.  Çok...
»» devamını oku »»
Prostat Kanseri
Prostat Kanseri
Prostat kanseri nedir? Prostat, erkek üreme sistemi organlarından biridir. Sperm hücrelerini taşıyan semen sıvısının üretimine katkıda bulunur. Mesanenin hemen çıkışında yerleşmiş ceviz büyüklüğünde bir bezdir. İçinden, idrarı mesaneden penis ucuna kadar taşıyan idrar kanalı geçer. Prostat bezi fonksiyonları temel olarak testislerde üretilen testosteron adlı erkeklik hormonu...
»» devamını oku »»
Atlet Ayağı
Atlet Ayağı
Atlet Ayağı ( Ayak Mantarı) nedir? Ayağın nemli ve sıcak ortamında, deri ve tırnaklarda bulunan keratin adlı proteinle beslenerek çoğalan dermatofit türü mantarların neden olduğu kaşıntılı bir rahatsızlıktır.  Atlet Ayağı ( Ayak Mantarı) nın belirtileri nelerdir? - Genelikle başparmak arasında başlayan kaşıntı, kızarıklık. soyulma  - Ayak tabanında derini kuruması ve...
»» devamını oku »»
Baş Ağrısı Çeşitleri, Nedenleri ve Tedavisi
Baş Ağrısı Çeşitleri, Nedenleri ve Tedavisi
Baş Ağrısı Çeşitleri, Nedenleri ve Tedavisi Sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Baş ağrısı, genellikle ciddi bir sağlık sorunu değildir ve ağrı kesiciyle kolayca geçebilir. Eğer şiddetli ağrı varsa, sık tekrar ediyor ve başka şikayetlerle birlikte ise doktora başvurulmalıdır.  Gerginlik Baş ağrısı:  Başınız sanki bir kemerle sıkılıyormuş gibi hissedersiniz. Donuk, sebat eden...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder