Çocuklarda Kulak Tıkanması ve Nedenleri

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çocuklarda Kulak Tıkanması ve Nedenleri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Çocuklarda kulak tıkanması
"Çocukluktaki geçici ya da kalıcı sağırlığın en başta gelen nedeni" halk arasında orta kulak iltihabı denilen, tıbbi deyişle "akıntılı kronik otitis media"'dır. Orta kulakta mukusa benzer yapışkan bir sıvı östaki borusundan aşağıya akamadığı için sıkışıp kalır, östaki borusu iltihaplanmış ya da lenf bezi büyümesi nedeniyle alt bölümünden tıkanmıştır.

Bu hastalık daha çok erkek çocuklarda ve yarık damaklı çocuklarda yaygındır. Altı yaşından küçük çocukların üçte biri belli bir aşamada hastalığa yakalanır ama çoğunda tedaviye gerek kalmaz sadece izlemek yeterli olur.

Başlıca belirtisi işitme bozukluğudur. İşitme kaybı çeşitli derecelerde olabilir ve kış aylarında kötüleşir. Ana-babaların ve öğretmenlerin çocukla tane tane konuşmaları ve anladığından emin olmaları gerekir. Çocuğun konuşan kişinin yüzünü görmesi daha rahat duymasını sağlayacaktır.

Çocukların çoğu büyüdükçe ve östaki borusu uzayıp genişledikçe bu sorun kendiliğinden çözülebilir. Düzenli olarak işitme kontrolü yapılmalıdır. Eğer çocuğun lenf bezleri östaki borusunu bloke edecek denli iriyse, sıvının rahatça akabilmesi için cerrahi müdahale ile alınması gerekebilir.

Kulak ağrısının diğer nedenleri
"Östaki borusunun iltihaplanması" ya da kapanması sıvının orta kulaktan aşağıya akmasını engeller. Orta kulaktaki tüm hava boşalıp negatif baskı oluşunca ağrı duyulur. Bu durum buhar solumak ve soluk açıcı ilaçlar ile bir dereceye kadar geçirilebilir.

Bademcik ya da dişlerde oluşan bir enfeksiyonun ağrısı, ortak sinirler kullanıldığından, "kulak ağrısı" gibi duyumsanabilir. Ender olarak dış kulaktaki bir çıban ya da dış kulak kanalı içindeki yabancı bir madde ağrı yapabilir. Ağrıyan kulak muayene edilince bu durum kolaylıkla anlaşılabilir.

"Oticis ekscerna" ya da dış kulak kanalı iltihabı bakteriyel bir enfeksiyon, seboreik dermatit ya da atopik egzama nedeniyle oluşabilir. Bu durumda ağrı ile birlikte kaşınma ve akıntı da görülebilir. Tedavisi antibiyotik ve iltihap giderici kulak damlasıdır.

Kulak damlası nasıl kullanılır?
Çocuk, ağrıyan kulağı üstte kalacak biçimde yatağa ya da kucağa yatırılır. Başının altına yastık konulursa daha düzgün ve rahat yatabilir.

İlaç, damlalık kullanılarak kulak kanalının hemen üstünden damlatılır ve kendiliğinden içeriye doğru akar. Yeni geliştirilen bazı damlalar ucunda minik delik bulunan plastik şişe biçimindedir; şişe ters çevrilip hafifçe sıkılarak istenen sayıda damla damlatılır.

Kronik otitis media için tüp uygulanması
"Otit media nedeni" ile kulak tıkanması çocuğun işitmesini engelliyorsa bir tüp takılması gerekebilir. Bu, kulak zarının içine yerleştirilen minik bir plastik borudur. Orta kulağa hava girmesini ve bu suretle sıvının östaki borusundan aşağıya akmasını sağlar. Yeni bir enfeksiyon oluşmadıkça bu sıvı tüpten dış kulağa doğru akmaz.

Bazı uzmanların kulağında tüp olan çocukların yüzmemelerini ve banyoda kulaklarına tıkaç takmalarını önermelerine karşın, başka uzmanlar, çocuk suya atlamadıkça ve dalmadıkça, yüzmeye izin verirler.

Tüp genellikle dokuz ay takıldığı yerde kalır, sonra kendiliğinden çıkar; bazen kulak deliğinde bazen de yastığa düşmüş bulunabilir. Kulak zarında tüpün takıldığı yerdeki delik kendi kendine iyileşir, belki küçük bir iz kalabilir. Aynı tıkanma yeniden oluşursa bir başka tüp takılır.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
29.03.2016 00:00:00
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Altın Zehirlenmesi
Altın Zehirlenmesi
Altın zehirlenmesi nedir? Altın tuzları romatoid artrit tedavisinde kullanılır. Doz fazlalığı veya aşırı duyarlık zehirlenmeye yol açabilir.  Altın zehirlenmesinin belirtileri - Ateş  - Kaşıntı, cilt bozukluğu  - Bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı  - Sinir hasarı  - İşitme azalması, diş eti, nefrit, hepatit  Altın zehirlenmesi nasıl tedavi edilir? - Altın tedavisinin...
»» devamını oku »»
Rahim Kanseri
Rahim Kanseri
Rahim Kanseri nedir? Çocuk doğurma çağındaki tüm kadınlarda, rahmin en iç tabakası (endometrium) düzenli doku birikimine bağlı olarak her ay kalınlaşır ve döllenmiş yumurtayı almak için hazırlanır. Eğer o ay üretilen yumurtalardan hiçbiri döllenmemişse, iç tabakadaki fazlalık dokular ve burada biriken kan vajinadan dışarı atılır. Böylece adet kanaması gerçekleşmiş olur....
»» devamını oku »»
Bebeklerde Gaz, Nedenleri ve Ne Yapmalı?
Bebeklerde Gaz, Nedenleri ve Ne Yapmalı?
Bebeklerde Gaz Sancıları İnfantil kolik, bebeklerde 10-15 günlükken başlar ve sıklıkla 3-4 ay kadar devam eder. Kesin nedeni bilinmeyen ancak bağırsakların olgunlaşma eksikliğine bağlanan ve toplumumuzda gaz sancısı olarak bilinen bir durumdur. İnfantil kolik için çeşitli tanımlar yapılmaktadır. Ancak en çok kullanılan tanım; sağlıklı bir bebekte barsak kökenli olarak en az...
»» devamını oku »»
Bronşit
Bronşit
Bronşit nedir? Üst solunum yolları hastalığıdır. Bronşların iç zarında iltihaplanma meydana gelir. Bronşların çeperi daralır. Sonuçta; öksürük, koyu balgam üretimi ve nefes darlığı ortaya çıkar. Bronşit, akut veya kronik olabilir.  Akut bronşit:   Aşırı derecede öksürük ve balgam üretimi olur. Bazen herhangi bir üst solunum yolları enfeksiyonuna eşlik eder. Genellikle...
»» devamını oku »»
Varis
Varis
Varis nedir? Varisler, deri altında yüzeysel, mavi-mor renkte, şişkin, kıvrımlı damarlar olarak kendini belli eder. Vücudun herhangi bir yerinde görülebilmekle beraber en çok bacak ve ayak damarlarında ortaya çıkar. Ağrılı ve rahatsızlık verici olsa da genellikle zararsızdır. Yüzeysel damar ağının yanı sıra bacaklarda daha derinden seyreden başka bir damar ağı vardır....
»» devamını oku »»
Bağırsak Tıkanması
Bağırsak Tıkanması
Bağırsak Tıkanması ve  Bağırsak Tıkanmasının Diğer Adı İleus  Bağırsak tıkanması nedir? Bağırsaktan geçişin duraklamasıdır.  Bağırsak Tıkanmasının Nedenleri Mekanik veya paralitik olmak üzere iki değişik türü vardır.  Mekanik ileus  - Bağırsağın içine ait nedenler: safra taşları, dışkı taşları, askaris yumağı, bezoar  - Duvara ait nedenler: tümör, atrezi, iltihabi darlıklar...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder