Romatizma

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Romatizma hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Romatizma (Artrit, Osteoartrit, Romatoid artrit) nedir?
Eklem iltihabı için kullanılan genel bir terimdir. Artrit başka bir hastalığın veya bir enfeksiyonun sonucunda ortaya çıkabilir. Enfeksiyöz artrit, Juvenil romatoid artrit başlıca artrit tipleridir. 

Romatizmanın (Artrit, Osteoartrit, Romatoid artrit) belirtileri nelerdir?
Osteoartrit: Eklemlerde belirgin bir şişme, ateş olmaksızın ağrı ve ilerleyici eklem sertliği. 

Romatoid artrit: Vücudun her iki yanında, aynı eklemlerde olmak üzere kollarda, bacaklarda, bilek veya parmaklarda ağrılı şişlik, kızarma ve sertlik. Özellikle sabah saatlerinde belirgindir. 

Enfeksiyöz artrit: Başka hastalıklarla birlikte, ateş ve bazen titremenin de eşlik ettiği, eklemlerde kızartı, batıcı ağrı, duyarlılık. 

Juvenil romatoid artrit: Çocuklarda aralıklı ateş, iştahsızlık, kilo kaybı, kansızlık veya kol ve bacaklarda dökütü ile birlikte eklem yakınmaları. 

Romatizmanın (Artrit, Osteoartrit, Romatoid artrit) nedenleri
Osteoartrit: Bu sık görün dejeneratif eklem hastalığı, yaşlanma sürecinin bir parçasıdır. kıkırdak ve kemik onarımı yeterli ölçüde olmaz. Yoğun atletik aktivite sonucunda genç erişkinlerde yük binen eklemlerde yıpranmaya bağlı OA görülebilir. 

Romatoid artrit: neden tam olarak bilinmemektedir. Otoimmün bozuklukların sonucu olduğu düşünülmektedir. Virüslere karşı oluşan reaksiyonların da rolü olabilir. 

Enfeksiyöz artrit: Eklemlerin bakteriler ya da virüsler tarafından istilası sonunda ortaya çıkar. Stafilokok enfeksiyonlar, tüberküloz, gonore veya Lyme hastalığı enfeksiyöz artrite neden olabilir. 

Romatizmanın (Artrit, Osteoartrit, Romatoid artrit) tedavi yöntemleri
Artritin tipine göre değişir. 

- İstirahat, eklemin aşırı yükten kurtulması 

- Fizik tedavi 

- Ağrı kesici ve iltihap önleyici ilaçlar (NSAID) 

- Eklem içine kortikosteroidler (Akut durumlarda) 

- Ortopedik tedavi 

- Eklem protezleri 

- Dizde osteotomi ve protez 

- Enfeksiyöz artritte antibiyotikler 

- Kortikosteroidler 

- Sitotoksik ilaçlar (azatioprin, siklofosfamid, klorambusil) denenebilir. 

Romatizmada alternatif tıp ve doğal tedavi yöntemleri
- Yoga teknikleri eklem yakınmalarını azaltmada yardımcı olabilir. 

Romatizmadan (Artrit, Osteoartrit, Romatoid artrit) korunmak için ne yapmalı?
- A vitamini hücreler üzerindeki antioksidan etkisiyle, serbest radikal adı verilen hasarlayıcı molekülleri etkisiz duruma getirir. 

- C, B6 ve E vitaminleri ve çinko kollajen üretimini artırarak bağ dokusunun onarımına yardımcı olur. 

- Aspirin vücudun C vitamini depolarını azalttığından, aspirin alan kişilerin C vitamini alması önerilir. 

Doktora başvurulması gereken durum
- Travma veya bilinmeyen bir nedenle başlayan eklem ağrısı ve sertliği. Sabah tutukluğu. 

- Eklem ağrısı ve ateş. 

- Bir süre hareketsiz kaldıktan sonra kollar, bacaklar veya sırtta ağrı ve tutukluk. 

- Çocuklarda dirsek, diz ve bileklerde ağrı veya döküntü, iştahsızlık, ateş yükselmeleri ve kilo kaybı.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
6.12.2014 09:31:17
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Romatoid Artrit Belirtileri ve İlaç Tedavisi
Romatoid Artrit Belirtileri ve İlaç Tedavisi
Romatoid Artrit Teşhisi ve Doktor Seçimi Devlet hastanesinde bekleme sırası sona erip içeri girdik ve doktor ile konuşmaya başladık. Bana sıkıntımın ne olduğunu sordu, ben de ağrılarımdan ve bir gece ansızın tutulmamdan bahsettim. Beni muayene etti ve bir sorun olmadığını, üşütmeden kaynaklı bir rahatsızlık olduğunu, günde 3 tane ...... hapından yutmam gerektiğini söyledi ve...
»» devamını oku »»
Prostat Kanseri
Prostat Kanseri
Prostat kanseri nedir? Prostat, erkek üreme sistemi organlarından biridir. Sperm hücrelerini taşıyan semen sıvısının üretimine katkıda bulunur. Mesanenin hemen çıkışında yerleşmiş ceviz büyüklüğünde bir bezdir. İçinden, idrarı mesaneden penis ucuna kadar taşıyan idrar kanalı geçer. Prostat bezi fonksiyonları temel olarak testislerde üretilen testosteron adlı erkeklik hormonu...
»» devamını oku »»
Mitral Kapak Prolapsusu
Mitral Kapak Prolapsusu
Mitral Kapak Prolapsusu nedir? Kalbin sol atriyumu ile sol ventrikülü arasında yer alan mitral kapağın çökmesi (prolapsus) durumunda bu kapağı oluşturan yapracıkları, ventriküllerin kasılmaları sırasında yukarıya doğru şişerek, atriuma az miktarlarda karnın geri kaçmasına (regürjitasyon) neden olur.  Toplumun % 2 ila 5 kadarında mitral kapak prolapsusu olmasına karşın bu...
»» devamını oku »»
Orta Kulak İltihabı
Orta Kulak İltihabı
Orta Kulak İltihabı ( Otitis Media) nedir? Kulak ağrısı nedenleri arasında ilk sırada gelir. Sıklıkla çocuklarda görülmekle beraber yetişkinler de otitis media geçirebilir. Genellikle soğuk algınlığı, grip veya bir başka solunum yolları enfeksiyonuyla beraber görülür. Bunun sebebi; orta kulağın, östaki tüpü adı verilen bir kanalla solunum yollarına bağlı olmasıdır.  Otitis...
»» devamını oku »»
Akciğer Embolisi
Akciğer Embolisi
Akciğer embolisi nedir? Toplardamarlardan kopan pıhtıların akciğerin atardamarlarını tıkamasıdır.  Akciğer embolisi belirtileri - Solunum güçlüğü, en belirgin semptomdur. Semptomlar, tıkanan atardamarın çapına ve infarktüs olup olmamasına bağlıdır.  - Masif emboli (bir ana akciğer atardamarının tıkanması): Akut solunum güçlüğü, endişe hali, göğüs kemiğinin arkasında ağrı,...
»» devamını oku »»
Aft
Aft
Aft nedir? Ağız içinde yanakların iç yanında, dudaklarda, diş etlerinin tabanında veya dilde, mercimek büyüklüğünde veya daha küçük boyda, sarımtırak kenarlı, etrafı kızarık ve çoğunlukla ağrılı yüzeysel ülserlerdir. Genellikle aftlar çıkmadan 6-24 saat önce ağız içinde yanma veya batma hissi duyulur. Aftın bulaşıcı olmadığı düşünülmektedir.  Aft neden olur? - Bağışıklık...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder