Romatizma

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Romatizma hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Romatizma (Artrit, Osteoartrit, Romatoid artrit) nedir?
Eklem iltihabı için kullanılan genel bir terimdir. Artrit başka bir hastalığın veya bir enfeksiyonun sonucunda ortaya çıkabilir. Enfeksiyöz artrit, Juvenil romatoid artrit başlıca artrit tipleridir. 

Romatizmanın (Artrit, Osteoartrit, Romatoid artrit) belirtileri nelerdir?
Osteoartrit: Eklemlerde belirgin bir şişme, ateş olmaksızın ağrı ve ilerleyici eklem sertliği. 

Romatoid artrit: Vücudun her iki yanında, aynı eklemlerde olmak üzere kollarda, bacaklarda, bilek veya parmaklarda ağrılı şişlik, kızarma ve sertlik. Özellikle sabah saatlerinde belirgindir. 

Enfeksiyöz artrit: Başka hastalıklarla birlikte, ateş ve bazen titremenin de eşlik ettiği, eklemlerde kızartı, batıcı ağrı, duyarlılık. 

Juvenil romatoid artrit: Çocuklarda aralıklı ateş, iştahsızlık, kilo kaybı, kansızlık veya kol ve bacaklarda dökütü ile birlikte eklem yakınmaları. 

Romatizmanın (Artrit, Osteoartrit, Romatoid artrit) nedenleri
Osteoartrit: Bu sık görün dejeneratif eklem hastalığı, yaşlanma sürecinin bir parçasıdır. kıkırdak ve kemik onarımı yeterli ölçüde olmaz. Yoğun atletik aktivite sonucunda genç erişkinlerde yük binen eklemlerde yıpranmaya bağlı OA görülebilir. 

Romatoid artrit: neden tam olarak bilinmemektedir. Otoimmün bozuklukların sonucu olduğu düşünülmektedir. Virüslere karşı oluşan reaksiyonların da rolü olabilir. 

Enfeksiyöz artrit: Eklemlerin bakteriler ya da virüsler tarafından istilası sonunda ortaya çıkar. Stafilokok enfeksiyonlar, tüberküloz, gonore veya Lyme hastalığı enfeksiyöz artrite neden olabilir. 

Romatizmanın (Artrit, Osteoartrit, Romatoid artrit) tedavi yöntemleri
Artritin tipine göre değişir. 

- İstirahat, eklemin aşırı yükten kurtulması 

- Fizik tedavi 

- Ağrı kesici ve iltihap önleyici ilaçlar (NSAID) 

- Eklem içine kortikosteroidler (Akut durumlarda) 

- Ortopedik tedavi 

- Eklem protezleri 

- Dizde osteotomi ve protez 

- Enfeksiyöz artritte antibiyotikler 

- Kortikosteroidler 

- Sitotoksik ilaçlar (azatioprin, siklofosfamid, klorambusil) denenebilir. 

Romatizmada alternatif tıp ve doğal tedavi yöntemleri
- Yoga teknikleri eklem yakınmalarını azaltmada yardımcı olabilir. 

Romatizmadan (Artrit, Osteoartrit, Romatoid artrit) korunmak için ne yapmalı?
- A vitamini hücreler üzerindeki antioksidan etkisiyle, serbest radikal adı verilen hasarlayıcı molekülleri etkisiz duruma getirir. 

- C, B6 ve E vitaminleri ve çinko kollajen üretimini artırarak bağ dokusunun onarımına yardımcı olur. 

- Aspirin vücudun C vitamini depolarını azalttığından, aspirin alan kişilerin C vitamini alması önerilir. 

Doktora başvurulması gereken durum
- Travma veya bilinmeyen bir nedenle başlayan eklem ağrısı ve sertliği. Sabah tutukluğu. 

- Eklem ağrısı ve ateş. 

- Bir süre hareketsiz kaldıktan sonra kollar, bacaklar veya sırtta ağrı ve tutukluk. 

- Çocuklarda dirsek, diz ve bileklerde ağrı veya döküntü, iştahsızlık, ateş yükselmeleri ve kilo kaybı.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
6.12.2014 09:31:17
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Yüksek Tansiyon
Yüksek Tansiyon
Yüksek Tansiyon ( Hipertansiyon) nedir? Eğer tansiyonunuzu koştuktan veya bir kalabalığa konuşma yaptıktan sonra ölçtürürseniz, elbette yüksek çıkacaktır. Tansiyonumuz günlük fiziksel aktivitemize ve ruhsal durumumuza bağlı olarak değişir. Kişiden kişiye veya vücudun farklı yerlerinde değişik olması da normaldir. Ancak tansiyonun, diğer bir deyişle kan basıncının sürekli...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Sindirim Sistemi Sorunları ve Nedenleri
Çocuklarda Sindirim Sistemi Sorunları ve Nedenleri
Çocuklarda sindirim sistemi Sindirim sisteminin herhangi bir bölgesinde sorunlar ortaya çıkabilir. Bazen embriyo halindeyken bebeğin bazı organları tam olarak oluşmamış olabilir, bu durumda ortaya çıkan "konjenital anomali" doğumdan itibaren vardır. "Ozofagus atrezisi", özofagusun yani yemek borusunun tam olarak oluşmamasıdır, ve bebek yutma işlemini yapamaz. Ya da sistemin...
»» devamını oku »»
Yanık
Yanık
Yanık nedir ve tedavisi nasıl yapılmalıdır? Yanığın nedenleri ve tedavisi Deri dıştan içeriye doğru epidermis, dermis ve subkütan doku adlı üç tabakadan oluşmuş canlı bir yapıdır. 50oC üzerindeki herhangi bir sıcaklık deri hücrelerinin ölmesine ve yanığa neden olur. Derileri yetişkinlere göre ince olan çocuklar ve yaşlılar yanıklara karşı daha hassastır.  Birinci derece...
»» devamını oku »»
Kuş Gribi Nedir
Kuş Gribi Nedir
Kuş gribi (Tavuk Vebası, Avian Influenza ) Kuş gribi nedir ve çeşitleri var mıdır? Influenza virüsleri klasik olarak grip etkenleridir. Influenza virüsünün A, B. C olmak üzere 3 değişik antijenik tipleri mevcuttur. A tipi en önemli ve en sık rastlanan Influenza virüsüdür. Influenza A insanlarda, kuşlarda, domuzlarda, atlarda, deniz ayılarında, balinalarda ve başka...
»» devamını oku »»
Hepatit, Çeşitleri ve Korunmanın Yolları
Hepatit, Çeşitleri ve Korunmanın Yolları
Hepatit ( Mikrobik Sarılık, Bulaşıcı Sarılık) nedir?   Çeşitli virüslerin neden olduğu akut karaciğer iltihabıdır. Hepatit A, B, C, D ve E olarak bilinir. Virüsler dışında alkolizm, bazı ilaçlar, bazı zehirli maddeler ve vücudun karaciğere karşı kendi kendine ürettiği antikorlar da hepatite neden olabilir.  Hepatite neden olan virüsler farklı yollarla bulaşır. Bunların ortak...
»» devamını oku »»
Kene Isırığında Yapılması Gerekenler
Kene Isırığında Yapılması Gerekenler
Kene ısırmasında ne yapmalı? Yapışan keneler ise kesinlikle öldürülmeden, ezilmeden/patlatılmadan ve kenenin ağız kısmı koparılmadan, bir pensle doğrudan düz olarak, döndürmeden yavaşça çekilip alınmalıdır. Işınlan yer bol sabunlu suyla yıkanıp, alkolle temizlenmelidir. Çıplak elle keneye temas edilmemeli eğer elle tutulacaksa eldiven giyilmeli veya naylon bir poşet yardımı...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder