Tetanos

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Tetanos hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Tetanos nedir?
Clostiridium tetani adlı bakterinin neden olduğu, özellikle sinir sistemini tutan tehlikeli bir hastalıktır. Clostridium tetani, özellikle insan ve hayvan artıkları ile dışkıda yaşayan, uygun ortamda yıllarca sporlu şekilde kalabilen bir bakteridir. Söz konusu bakterinin sporları toprakta bulunur. Sporlar derideki bir yaradan içeriye girer ve ortamda çoğalırsa, toksin üretmeye başlar. Açığa çıkan toksin daha sonra kan dolaşımına geçer ve hastalığa neden olur. 

BELİRTİ ve BULGULAR
Mevcut bir yaralanma veya kesik sonrası 1-3 hafta arasında aşağıdaki belirtilerden herhangi birisi varsa tetanosdan şüphelenilmelidir. 

- Hafif vakalarda: Ense sertliği, yüz kaslarının kasılması ve bunun neden olduğu yüz ifadesi değişikliği saptanır. 

- Şiddetli vakalarda: Ağır kas katılığı tablosu saptanır. Yüz kaslarının kasılması ve hastada sadece omuz ve kalçaları ile yatağa değer bir pozisyon görülür. Dokunmaya karşı hassasiyet ve yutma güçlüğü gelişir. 

- Ağır vakalarda: Şiddetli refleks spazmları, omurga kırıkları, solunum yetersizliği görülür. Deride morarma ve hava açlığı gelişir. 

- İleri devrede: Hipertansiyon, kalp çarpıntısı, aşırı terleme, damarlarda daralma, hızlı solunum ve kalp durması gibi otonom sinir sistemi bozuklukları izlenir. 

NEDENLERİ 
Özellikle tarım ve ateşle uğraşan işçilerde, çocuklarda ve harp sırasındaki yaralanmalarda tetanos riski fazladır. Bakteri sporları hayvan ısırıklarıyla, derideki açık yaralarla veya iğne enjeksiyon yerlerinden ve yanıklardan vücuda girer. Eğer yaralanmaya kirli veya paslı bir madde sebep olmuşsa özellikle dikkat edilmelidir. 

TEŞHİS YÖNTEMLERİ
Tetanos şüphelenilen vakalarda Clostiridium tetani''yi veya bakteri toksinini saptamak oldukça güçtür. Dolayısıyla teşhis, çoğunlukla klinik gözlem ve/veya hastada tetanos aşısının yapılmamış olmasına dayanılarak konur. 

TEDAVİ
- Hasta mutlaka solunum kontrolü yapılabilecek bir yoğun bakım ünitesine yatırılmalı ve yakın gözleme alınmalıdır. 

- Tedavide tetanos antitoksinleri ve antibiyotikler kullanılır. 

- Kas spazmlarını kontrol altına almak amacıyla sakinleştirici ve yatıştırıcı ilaçlar verilir. 

KORUNMA 
Tetanos hastası iyi donanımlı merkezlerde tedavi edilse bile ölüm oranları yüksektir. Bu sebeple hastalıktan korunma çok büyük önem taşımaktadır. Korunmanın temelinde ise aşılanma ve doğru yara bakımı vardır. Aşılama şeması aşağıdaki gibi olmalıdır. 

- Bebek 2 aylıkken ilk tetanos aşısı yapılır. Daha sonra aşı, sekiz haftalık aralarla iki kez tekrarlanır. Bir sene sonra da aynı doz tekrar edilir. Çocuk ilkokula başladığında da bir doz daha yapılır. 

- Aşılanmadan 6 yaşına gelmiş çocuklarda erişkin doz aşı yapılır. 4-6 hafta sonra ikinci doz, bundan 6-12 ay sonra ise üçüncü doz yapılır. Daha sonra her 10 yılda bir aşı tekrar edilir. 

- Hiç aşılanmamış kişilerde tetanos immünglobulin (TİG) yapılır. 

- Takvime uygun şekilde aşılanmış kişilerde, yaralanma son aşıdan sonraki ilk 5 yıl içinde olmuşsa aşı tekrar edilir. 

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
6.12.2014 11:28:46
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Kuş Gribi Nedir
Kuş Gribi Nedir
Kuş gribi (Tavuk Vebası, Avian Influenza ) Kuş gribi nedir ve çeşitleri var mıdır? Influenza virüsleri klasik olarak grip etkenleridir. Influenza virüsünün A, B. C olmak üzere 3 değişik antijenik tipleri mevcuttur. A tipi en önemli ve en sık rastlanan Influenza virüsüdür. Influenza A insanlarda, kuşlarda, domuzlarda, atlarda, deniz ayılarında, balinalarda ve başka...
»» devamını oku »»
Basilli Dizanteri
Basilli Dizanteri
Basilli Dizanteri nedir? Shigella türü bakterilerle meydana gelen barsak enfeksiyonudur.  Basilli Dizanterinin olma sebepleri nelerdir? - S. dysenteriae  - S. flexneri  - S. boydii  - S. sonnei  Basilli Dizanterinin belirti ve bulguları nelerdir? - Kramp şeklinde karın ağrısı  - Kanlı, sümüklü diyare  - Ateş  - Baş ağrısı, iştahsızlık  - Bilinç bulanıklığı, konvülsiyonlar...
»» devamını oku »»
Kabızlık
Kabızlık
Kabızlık ( Konstipasyon, Peklik) nedir? Kabızlık , dışkılama sayısının ve miktarının azalmasıdır. Genel olarak; dışkı miktarı günde 50 gramdan azsa, çok kuru ve katıysa, ve dışkılama aralığı 48 saatten uzunsa kabızlıktan söz edilir.  Sindirim sistemi aldığımız gıdalardan vücudumuzun ihtiyacı olan maddeleri ayıklar, bunları kan dolaşımına verir ve sindirilmeyen atıkları...
»» devamını oku »»
Bebeklerde Pilor Stenosu Nedir ve Belirtileri
Bebeklerde Pilor Stenosu Nedir ve Belirtileri
Pilor stenozu, reflü ve sık görülen fıtıklar Bebeğin emdiği sütün ya da mamanın bir bölümünü çıkarması olağandır ama eğer hepsini ya da büyük bölümünü çıkarıyorsa, önemli bir rahatsızlığı var demektir. "Pilor stenozunda", midenin alt bölümündeki pilor kasının kalınlaşması nedeniyle yiyecekler oradan geçemez ve bebek tüm yediklerini çıkarır. Bu, güçlü bir kusmadır ve yiyecek...
»» devamını oku »»
Bebeklerde Gaz, Nedenleri ve Ne Yapmalı?
Bebeklerde Gaz, Nedenleri ve Ne Yapmalı?
Bebeklerde Gaz Sancıları İnfantil kolik, bebeklerde 10-15 günlükken başlar ve sıklıkla 3-4 ay kadar devam eder. Kesin nedeni bilinmeyen ancak bağırsakların olgunlaşma eksikliğine bağlanan ve toplumumuzda gaz sancısı olarak bilinen bir durumdur. İnfantil kolik için çeşitli tanımlar yapılmaktadır. Ancak en çok kullanılan tanım; sağlıklı bir bebekte barsak kökenli olarak en az...
»» devamını oku »»
Endişe Hali
Endişe Hali
Endişe Hali ( Anksiyete, Kaygı) nedir?   Herkes zaman zaman kendini endişeli hisseder. Belli bir sebep olduğunda endişe hissetmek normaldir. Bu, vücudun tehlikeye karşı bir çeşit önlem alma şeklidir. Kan dolaşımına adrenalin ve kortizon salınır; kalp atımı ve solunum hızlanır, kaslar gerilir, karaciğerden şeker salınır ve beyin sürekli uyanık durumdadır. Endişe hali belli...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder