Yüksek Tansiyon

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Yüksek Tansiyon hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon) nedir?
Eğer tansiyonunuzu koştuktan veya bir kalabalığa konuşma yaptıktan sonra ölçtürürseniz, elbette yüksek çıkacaktır. Tansiyonumuz günlük fiziksel aktivitemize ve ruhsal durumumuza bağlı olarak değişir. Kişiden kişiye veya vücudun farklı yerlerinde değişik olması da normaldir. Ancak tansiyonun, diğer bir deyişle kan basıncının sürekli yüksek olması durumunda bir takım önlemlerin alınması gerekir. 

Hipertansiyon; "istirahat halinde, atardamardaki kan basıncının 160/95mmHg veya daha yüksek olması" olarak tanımlanır. Sağlıklı bir yetişkinin tansiyonu istirahat halindeyken 120/80mmHg dir. Tansiyon ölçülürken iki rakamdan söz edilir. "120''ye 80" veya "12''ye 8" gibi. Kan basıncı 200/120 veya daha yüksek olan bir kişi derhal hastaneye başvurmalıdır. 

Kan basıncının sürekli yüksek olması, kalbi kapasitesinin üzerinde çalışmaya zorlar. Bu durum kalbin yanı sıra, damarlara, beyne, gözlere ve böbreklere de zarar verir. Pek çok hasta bu zararların farkına varamaz. Bu nedenle hipertansiyona "sessiz katil" demek doğru olur. Eğer tedavi edilmezse göz içi kanama, kalp krizi, inme ve böbrek yetmezliği gibi bir çok ölümcül duruma neden olabilir. 

Hipertansiyon belirtileri
Hipertansiyon belirtileri genellikle net ve uyarıcı değildir. Bulgular çoğunlukla hasta tansiyonunun yüksek olduğunu öğrendikten sonra ortaya çıkar. 

- Baş ağrısı genellikle başın arkasında ve sabahın ilk saatlerindedir 

- Baş dönmesi, başta dolgunluk hissi 

- Kulak çınlaması 

- Göğüste ağrı, sıkıntı hissi (angina pektoris) 

- Kas güçsüzlüğü, kas spazmı 

- Çarpıntı 

Hipertansiyon neden olur?
Primer hipertansiyon: Vakaların yaklaşık %95''inde altta yatan sebep belli değildir. Bu duruma, primer (birincil) veya esansiyel hipertansiyon adı verilir. Rol oynayan faktörler: 

- Kalıtımsal geçiş 

- Beslenme şekli; özellikle aşırı tuz tüketimi 

- Şişmanlık 

- Şeker hastalığı (diabetes mellitus) 

- Stres 

- Potasyum, kalsiyum ve magnezyumun yetersiz alınması 

- Fiziksel hareketten uzak yaşam tarzı 

- Kronik alkol kullanımı 

Sekonder hipertansiyon: Altta yatan nedenin belli olduğu durumlarda sekonder (ikincil) hipertansiyondan söz edilir. Sekonder hipertansiyon nedenleri arasında aşağıdakiler sayılabilir: 

- Böbrek hastalıkları 

- Böbrek atardamarının daralması 

- Endokrin bozukluklar 

- Gebelik 

- Östrojen içeren doğum kontrol hapları 

Hipertansiyon nasıl tedavi edilir?
Genel ilkeler: Tuz kısıtlaması, sigaranın kesilmesi, ruhsal gerilimin giderilmesi, düzenli egzersiz yapılması, kilo verilmesi 

Vücuttan tuz ve sıvı atılımını arttıran ilaçlar (diüretikler) 

Kalp atım hızını ve kasılma gücünü azaltan ilaçlar (beta adrenerjik blokerler) 

Damarları genişleterek kan basıncını düşüren ilaçlar (kalsiyum kanal blokerleri, ACE inhibitörleri, alfa1-adrenerjik blokerler, santral etkili antihipertansifler) 

Belli vakalarda cerrahi tedavi 

Hipertansiyondan korunma yolları
- Yağdan ve tuzdan uzak durun. Kalsiyum ve magnezyumdan zengin bol posalı gıdalarla beslenin. 

- Düzenli egzersiz yapın. 

- Fazla kilolarınızı vermeye çalışın. Birkaç kilo vermek bile büyük farklılıklar yapabilir. 

- Eğer sigara içiyorsanız, bırakın. 

Hipertansiyonunun hangi aşamasında doktora başvurulmalı?
Tansiyon ilacı kullanırken; sersemlik, kabızlık, bilinç bulanıklığı veya seksüel fonksiyon bozukluğu gibi yan etkilerle karşılaşırsanız. Bu durumda doktorunuz ilacınızı değiştirme gereği duyabilir. 

Gebeliğiniz sırasında hipertansiyon gelişirse. Yüksek kan basıncı sadece size değil, aynı zamanda da bebeğinize zarar verir. 

Şiddetli baş ağrısı, bulantı, görme bozukluğu ve hafıza kaybı gibi şikayetleriniz varsa. Bu durumda, inme ve kalp krizine neden olabilen "habis hipertansiyon"unuz olabilir. 

Küçük tansiyonunuz tansiyon ölçülürken kaydedilen ikinci rakam 130''un üzerine çıkarsa. Bu durumda "habis hipertansiyon"unuz olabilir.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
6.12.2014 19:27:09
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Böbrek Taşı
Böbrek Taşı
Böbrek Taşı ( Nefrolitiyaz) nedir? Böbrek taşı genellikle; idrarın, idrar yollarına geçmeden önce toplandığı böbreğin orta kısmında meydana gelir. İdrardaki kalsiyum ve ürik asit gibi belli maddelerin kristalleşmesi ve bu kristallerin zamanla kümeleşmesi sonucu oluşur. Küçük taşlar herhangi bir soruna sebep olmadan vücudu kendiliğinden terk eder. Büyük taşlar mesaneye doğru...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Bademcik İltihabı ve Faranjit
Çocuklarda Bademcik İltihabı ve Faranjit
Çocuklarda bademcik iltihabı ve faranjit "Bademcik iltihabı ve farenjit" boğazı etkileyen iki hastalıktır. İkisini birbirinden ayırt etmek oldukça zordur, çünkü bademciklerin iltihabı genellikle farenksin gırtlağın iltihaplanmasına yol açmaktadır. "Bademcikler" boğazın her iki yanında bulunan badem biçiminde lenf dokularıdır. "Üst solunum yolları enfeksiyonları", özellikle...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Öksürüğün Nedenleri ve Nezle
Çocuklarda Öksürüğün Nedenleri ve Nezle
Öksürük ve nezle Bir yetişkin için nezleye yakalanmak rahatsız edici olabilir ama kesinlikle ciddi değildir. Bir bebek ya da çocuk nezle olduğunda ise ender de olsa, tıbbi yardım gerektiren komplikasyonlar doğabilir. Nezle , yakın temas ile genellikle öksürme ya da hapşırma ile, kişiden kişiye geçen, 100 farklı virüsten birinin neden olduğu bir üst solunum yolu...
»» devamını oku »»
Deri Kanseri
Deri Kanseri
Deri Kanseri nedir? Tüm deri kanserleri, derinin "epidermis" adı verilen en dış tabakasından kaynaklanır. Deri kanserinin tipine bağlı olarak hastalarda değişik klinik tablolar görülür. Uzun seyirli habis bir kanserdir. Erkeklerde ve beyaz tenli insanlarda daha sık görülür. Görülme sıklığı son yıllarda giderek artmaktadır. Deri kanseri teşhisi konmuş insanların çoğu 40-60...
»» devamını oku »»
Kuş Gribi Tedavisi
Kuş Gribi Tedavisi
Kuş gribi tanısı: Influenza tanısı için hızlı ve güvenilir test metotları mevcuttur. Ülkemizde de gerek veteriner araştırma enstitüleri gerekse Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Laboratuvarlarının lüzumu halinde gereken çalışmaları yapabilecek alt yapıları bulunmaktadır. Kuş gribi nasıl tedavi edilir? Hastalığın tedavisi yoktur ve henüz Avian Influenza'ya karşı aşı...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Kızıl Hastalığı, Tedavisi ve Belirtileri
Çocuklarda Kızıl Hastalığı, Tedavisi ve Belirtileri
Çocuklarda Kızıl Hastalığı Streptokok bakterileri kızıl olarak bilinen hastalığa neden olur. Geçmişte çok tehlikeli bir hastalık olan kızıl, antibiyotiklerin kullanılmaya başlamasıyla daha az korkulan bir hastalık olmuştur. Kızıl , öksürük ya da hapşırıkla havaya karışan mikroplarla yayılır ve genellikle boğaz ağrısı, ateş ve baş ağrısıyla başlar. Bunu, streptokokların...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder