Menopoz

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Menopoz hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Menopoz nedir?
Menopoz, doğurganlık dönemi sonunda adetlerin kesilmesidir. Kadınların çoğu 50 yaşlarında son adetlerini görürler. Menopoz 40-60 yaşlar arasındaki dönemde gerçekleşebilir. Sigara içen kadınlar içmeyenlere kıyasla ortalama 2 yıl daha erken menopoza girerler. Kadınların pek çoğunda adetler kesilmeden önceki birkaç yılda adet düzensizlikleri görülür. Adet dönemlerinin arası uzayabilir, kanama artabilir veya adet dönemleri sıklaşabilir. 

Menopoz belirtileri
Her kadında menopoz belirtileri farklı olabilir. Menopoz, kadınların yaklaşık %10-15''inin günlük hayatını olumsuz yönde etkiler. 

- Sıcak basmaları: Yüzde, ensede ve sırtta ani kızarıklık ve ısı artışı görülür. Terlemeye neden olabilir. Yaklaşık 5 dakika sürer. Günde birkaç defa gelebileceği gibi 10-30 dakikada bir tekrarlayabilir. 

- Gece terlemeleri görülür. Uyku düzenini aksatabilir ve uykusuzluğa neden olabilir. 

- Vajinal dokuların incelmesi ve salgıların azalması sonucu cinsel ilişki sırasında ağrı 

- Sinirlilik, endişe hali ve huzursuzluk 

- Özellikle geceleri sık idrara çıkma isteği 

Menopoz nedenleri
Tüm kadınlarda 40 yaşından sonra yumurtalık fonksiyonlarında azalma ve östrojen adlı kadınlık hormonunda düşme görülür. 

Menopoz nasıl tedavi edilir?
Çoğunlukla tedavi gerekmez. Hastaya güven hissi telkin edilmelidir. Bazı olgularda sakinleştirici ve yatıştırıcı ilaçlar, bazen de psikiyatrik danışmanlık gerekebilir. 

- Menopoz belirtilerinin tedavisi, yumurtalıklar tarafından artık üretilmeyen östrojen hormonunun ilaçlar yoluyla alınmasından geçer. Bu amaçla, Hormon Replasman Terapisi (HRT) -diğer adlarıyla "östrojen replasman terapisi" veya basitçe "hormon tedavisi"- uygulanır. Olguya uygunluğu ve gerekliliği açısından menopoz öncesi mutlaka hekimle konuşulmalı ve tavsiye edilen tüm tetkikler yapıldıktan sonra başlanmalıdır. Östrojen, menopoz sırasında görülen sıcak basmalarını ve vajinal kuruluğu tedavi etmesinin yanı sıra uzun vadede de kalp hastalığı ve osteoporoz (kemik erimesi) riskini azaltır. 

- Osteoporozdan korunmak için tedaviye kalsiyum ve fizik egzersizler eklenmelidir. Tedavi sık kontrollerle izlenir ve semptomların seyrine göre ayarlanır. 

Menopozdan korunmak için alınacak önlemler
- Günlük kalsiyum alımınızı 1000-1500mg''a çıkarmalısınız. Bu amaçla suda eriyen kalsiyum tabletleri kullanabilir ve bol miktarda süt ve sütlü ürünlerle beslenebilirsiniz. 

- Her gün düzenli egzersizler yaparak kilonuzu kontrol altında tutabilir ve osteoporoz riskini azaltabilirsiniz. 

- Her gün 400-800 IU E vitamini alabilirsiniz. E vitamini sıcak basmalarına iyi gelir ve kalp damar hastalığı riskini azaltır. 


Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
6.12.2014 22:25:18
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Şizofreni
Şizofreni
Şizofreni nedir? Şizofreni, genç yaşta başlayan, insanın kişiler arası ilişkilerden ve gerçeklerden uzaklaşarak, kendine özgü içe kapanık bir dünyada yaşadığı; düşünüş, duyuş ve davranışlarda önemli bozuklukların görüldüğü bir psikozdur.  Şizofreni   Belirti ve Bulgular: - Genel görünüm ve dışa-vuran davranış:  Hastaların çoğunda belirgin vurdumduymazlık, duygu küntlüğü,...
»» devamını oku »»
Kalp Hastalıkları Nelerdir?
Kalp Hastalıkları Nelerdir?
Kalp hastalıkları ve çeşitleri Pek çok kalp hastalığı vardır. Kalp hastalıklarının gelişim mekanizmaları ve şiddetleri birbirinden farklıdır. Aşağıda en sık rastlanan kalp hastalıkları tanımlanmaya çalışılmıştır.  Kalpte Ritim Bozuklukları: Kalbin normal atım düzenindeki bozukluklardır. Kalbin sağ kulakçığındaki sinüs düğümünden başlayarak AV düğüme uzanan ve oradan His...
»» devamını oku »»
Eklem Romatizmasına Yakalanma Maceram
Eklem Romatizmasına Yakalanma Maceram
Eklem Romatizmasına (RA) Nasıl Yakalandım ve Romatoid Belirtileri Nelerdi Lise yıllarımın son zamanlarında sol omuzum da zaman zaman beliren ve beni ciddi anlamda rahatsız eden ağrının, bir gün gelipte tüm hayatımı etkileyeceğini elbetteki bilemezdim. O zamanlar gençliğin ve elbette cehaletin verdiği umursamazlık ile, zorlamadan, üstüne yatmadan veya ağır bir şey kaldırmadan...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Duyma ve Kulak Anatomisi
Çocuklarda Duyma ve Kulak Anatomisi
Çocuklarda kulaklar ve gözler Çocuk çevresini, işitme ve görme duyularını kullanarak öğrenir. Ses dalgaları ve ışık, kulaklar ve gözler tarafından algılanır ve yorumlanmak üzere beyne gönderilir. Duyamayan bir bebek, sesleri kopyalayamadığı için, konuşması ve dili gelişemez. Gözleri bozuk ya da hiç göremeyen bir çocuk için yaptığı her hareket zor, hatta tehlikeli olabilir,...
»» devamını oku »»
Mide Ülseri
Mide Ülseri
Mide ülseri ( Gastrik Ülser) nedir? Doku direncinin ortadan kalkması ve aşırı asit-pepsin salgısı etkisiyle midenin en içteki koruyucu tabakasında gelişen doku hasarıdır. Tedavi edilmezse mide duvarı içine doğru ilerler ve kanama, delinme, yırtılma gibi ek sorunlara veya mide çıkışının tıkanmasına neden olabilir.  Mide ülse ri belirtileri nelerdir? - Karnın üst kısmında...
»» devamını oku »»
Batı Nil Humması
Batı Nil Humması
Batı nil humması hastalığı: Batı nil humması hastalığı, c ulex ansı sivrisineklerin ısırması bazen de kenelerin tutunmasıyla flavirüsün insana bulaşması sonucu oluşan sistemik enfeksiyon  hastalığıdır.  Batı nil hummasının bulaşma yolları: Esas olarak kuşlarda hastalık yapan batı nil virüsü ; insanlarda ve at, köpek, kedi, tavşan, sincap gibi hayvanlarda da görülebilir....
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder