Endişe Hali

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Endişe Hali hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Endişe Hali (Anksiyete, Kaygı) nedir? 
Herkes zaman zaman kendini endişeli hisseder. Belli bir sebep olduğunda endişe hissetmek normaldir. Bu, vücudun tehlikeye karşı bir çeşit önlem alma şeklidir. Kan dolaşımına adrenalin ve kortizon salınır; kalp atımı ve solunum hızlanır, kaslar gerilir, karaciğerden şeker salınır ve beyin sürekli uyanık durumdadır. Endişe hali belli bir sebebe bağlı olmadığında, şiddetli olduğunda veya uzun sürdüğünde klinik bir rahatsızlık halini alır. 

Anksiyete, tıbbi olarak; "bilinen bir sebebe bağlı olmadan yakın bir gelecekle ilgili görünen bir felaket beklentisinin yarattığı korku" olarak tanımlanır. Korku ile karışabilir, ancak korkuda belli bir dış tehlike söz konusudur. 

Endişe Hali Fobileri: 
Belli bir durumdan (kapalı yerler, asansör gibi) veya belli bir şeyden (böcekler) korkmak. 

Endişe Hali Panik atakları: 
Belli bir sebep olmadan, aniden gelen aşırı korku ve gerginlik hissi. 

Endişe Hali Obsesif-kompülsif bozukluk: 
Sürekli devam eden ve rahatsızlık veren düşünceler taşımak (kendini sürekli kirli hissetmek, enfeksiyon korkusu) veya aynı hareketleri tekrar tekrar yapmak (sürekli kapıların kapalı olduğunu kontrol etmek). 

Endişe Hali Travma sonrası stres bozukluğu: 
Travmatik bir olaydan sonra (bir yakının ölümü, işsiz kalma) uzun süren endişe hali. 

Genel anksiyete: 
Sebebi belli olmayan ve birkaç aydan uzun süren endişe hali. 

Aksiyete bozukluklarının şiddeti kişiden kişiye değişir. Çok hafif olabileceği gibi kişiyi tamamen eve bağımlı da kılabilir. Bazı anksiyete durumlarının tedavisi zordur. Bazıları ise ilaçlara ve psikoterapiye iyi cevap verir. Tedavide işe yaramayan, kendi kendine alkolle veya bir takım ilaçlarla şikayetleri azaltmaya çalışmaktır. Çoğu kişi bu yolu seçer. Fakat durumun daha da kötüleşmesinden başka hiçbir işe yaramaz. 

Endişe Halinin belirtileri nelerdir?
- Kalp çarpıntısı 

- Gerginlik, huzursuzluk hissi 

- Karar verme güçlüğü, konsantrasyon zayıflığı, ilgilerin devamında yetersizlik 

- Uykusuzluk 

- Kas gerginliği, kas ağrıları 

- İshal 

- Göğüste ağrı 

- Ağız kuruluğu 

- Aşırı terleme 

- İştah kaybı veya iştah artışı 

- Libido kaybı 

- Nefes darlığı 

Okul çağı çocuklarında endişe hali: 
- Aileden uzak kalma korkusu 

- Okula gitmeyi reddetme 

- Yabancılardan korkma 

- Uykuya dalmaktan korkma veya sık kabus görme 

- Yersiz endişe 

Endişe Hali neden olur?
Anksiyete, bilinen bir stres faktörüne -kaza, aileden birisinin ölmesi veya işten ayrılmak, bağlı olabilir. Bu gibi hallerde, olaya alışmak ve olayın üzerinden zaman geçmesi şikayetleri hafifletebilir. Fakat diğer durumlarda stres faktörü tam anlamıyla belli değildir. Nedenler arasında aşağıdakiler sayılabilir. 

Anksiyete de genetik faktörler 
Bu tezi destekleyen çalışmalar vardır. Eğer tek yumurta ikizlerinden birinde anksiyete varsa %50 ihtimalle diğerinde de aynı endişe hali ortaya çıkar. 

- Kişilik tipinin özellikleri 

- Otonomik sistem düzensizlikleri 

- Yorgunluk, bitkinlik, enfeksiyonlar 

- Bazı endokrin bozukluklar (tiroid bezinin aşırı çalışması, adet öncesi dönem gibi) 

- Bazı psikiyatrik hastalıklar (depresyon ve şizofreni) 

- Düzenli olarak kullanılan bazı ilaçların kesilmesi durumunda 

- Alkol veya sigaranın bırakılması durumunda 

- Çeşitli gıda hassasiyetleri. Özellikle kafeinin anksiyete şiddetini arttırdığı düşünülmektedir.  

Diğer tanılar:
- Tiroid bezi bozuklukları 

- Ajite depresyon, şizofreni 

- Fobi ve obsesyon halleri 

- İlaç eksiklik belirtileri 

- Çeşitli kalp rahatsızlıkları 

- Kanda yüksek veya düşük kalsiyum miktarı 

Anksiyete nasıl tedavi edilir?

- Yakınlık, itimat sağlama ve ikna etme 

- Bireysel veya grup psikoterapileri ve psikoanaliz. Anksiyete kökeni bulunmaya ve uygun çözüme gidilmeye çalışılır. 

- Fiziksel yakınmalar için uygun ilaçlar verilir. Uyku düzenlenmeye çalışılır. 

- Benzodiazepin grubu ilaçlar denenir. Uzun süre kullanmak gerekiyorsa, bağımlılık riskini azaltmak için ilaçların değiştirilmesi uygun olur. 

- Temelde şizofreni varsa nöroleptikler; depresyon varsa antidepresanlar kullanılır. 

- Otojenik eğitim, relaksasyon yanıtı, transandantal meditasyon (TM), yoga, tai chi, qigong gibi bir takım meditasyon ve rahatlama teknikleri de denenebilir. 

- EEG biofeedback 

- Hipnoterapi

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
7.12.2014 12:14:53
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Alzheimer Hastalığı ve Korunmanın Yolları
Alzheimer Hastalığı ve Korunmanın Yolları
Alzheimer Hastalığı nedir? Bunama, bellek kaybı, günlük yaşamın gereksinimleriyle başa çıkabilme yeteneğinde azalma, algılamada, toplumsal davranışların düzenlenmesinde ve duygusal tepkilerin kontrolünde bozulma ile kendini belli eden bir hastalıktır.Geri dönüşsüz ve ilerleyici bir durumdur.  Kadın ve erkekleri eşit oranda tutar. Risk faktörleri arasında ileri yaş ve ailede...
»» devamını oku »»
Mezenterik Adenit, Bağırsak Düğümlenmesi ve Apandisit
Mezenterik Adenit, Bağırsak Düğümlenmesi ve Apandisit
Karın ağrısının çeşitleri Apandisit Apandisit ağrısının belirtileri Önce çocuğun karnının sağ alt köşesinde ağrı olur. Yemek yemez, hafif ateş ve kusma görülür. Kör bağırsağın bulunduğu yerde duyarlılık olur, bastırıldığında acır. Baskı birden kaldırılırsa acı artar. Çocuğa karnını şişirmesi ve sonra içine çekmesi söylenir ve yüzündeki acı ifadesi gözlemlenir. Apandisit...
»» devamını oku »»
Kırım Kongo Hastalarına Yaklaşım
Kırım Kongo Hastalarına Yaklaşım
Kırım kongolu vakalar ve tedavisi Sağlık Bakanlığı 2003 yılında yayımladığı genelge ile, KKKA bildirimi zorunlu hastalıklar grubuna dahil etmiştir. Ayrıca bu genelge ile klinik ve laboratuvar tanı  kriterleri bir örnek hale getirilerek vaka tanımları oluşturulmuştur. Buna göre KKKA'de tanı kriterleri şöyledir: Kırım Kongoda Klinik Tanımlama: Ani başlangıçlı ateş, baş ağrısı,...
»» devamını oku »»
Anoreksiya Nervoza
Anoreksiya Nervoza
Anoreksiya Nervoza nedir? Bir yeme bozukluğudur. Kişi, temel olarak şişmanlama endişesine odaklanmış durumdadır. Tıbbi olarak "vücut imajı ile ilgili hatalı görüntü düşüncesi sonucu besin almada çok aşırı kısıtlama ve hızlı kilo kaybı" olarak tanımlanır. Beslenme bozukluğu sonucu da vücutta hormon dengesizlikleri, anemi (kansızlık), kalp sorunları, kemik problemleri ve daha...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Bademcik İltihabı ve Faranjit
Çocuklarda Bademcik İltihabı ve Faranjit
Çocuklarda bademcik iltihabı ve faranjit "Bademcik iltihabı ve farenjit" boğazı etkileyen iki hastalıktır. İkisini birbirinden ayırt etmek oldukça zordur, çünkü bademciklerin iltihabı genellikle farenksin gırtlağın iltihaplanmasına yol açmaktadır. "Bademcikler" boğazın her iki yanında bulunan badem biçiminde lenf dokularıdır. "Üst solunum yolları enfeksiyonları", özellikle...
»» devamını oku »»
Kuş Gribinden Korunmak İçin
Kuş Gribinden Korunmak İçin
Kuş gribinde korunma ve kontrol Kanatlılarda Hastalığın Belirlenmesi Durumunda: Hastalık tespit edilen çiftliklerin karantinaya alınması ve etkene bir maruziyetin söz konusu olduğu sürülerin itlafı ile standart kontrol metotlarının uygulanması hastalığın yayılmasını engellemek için gereklidir. Ülkemizde bu alandaki hizmetler Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder