Şizofreni

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Şizofreni hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Şizofreni nedir?
Şizofreni, genç yaşta başlayan, insanın kişiler arası ilişkilerden ve gerçeklerden uzaklaşarak, kendine özgü içe kapanık bir dünyada yaşadığı; düşünüş, duyuş ve davranışlarda önemli bozuklukların görüldüğü bir psikozdur. 

Şizofreni Belirti ve Bulgular:
- Genel görünüm ve dışa-vuran davranış: 
Hastaların çoğunda belirgin vurdumduymazlık, duygu küntlüğü, ilgisizlik, donukluk ve çekingen görünüm vardır. 

- Konuşma ve ilişki kurma: 
Hastada bağlantısız, belli bir hedefi olmayan konuşmalar gözlenir. Söylenenlerden belli bir anlam veya belli bir maksat çıkarılamayabilir. Bazen cümle içindeki kelimelerin birbiri ile ilgisi olmayabilir (kelime salatası). Hasta sözlükte olmayan kelimeler kullanabilir (neolojizm). Konuşmada düzensizlik, tutukluk, hızlanma, yavaşlama, fakirleşme olabilir. Aynı kelimelerin sürekli tekrarı mümkündür. Çok konuşma veya hiç konuşmama (mutizm) gibi değişik belirtiler gözlenebilir. Hastalarla ilişki kurmak genellikle çok zordur. 

- Duygulanım: 
Duygularda azalma, sığlık ve küntlük; ilgi azalması, duygusal reaksiyonlarda değişkenlik ve uyumsuzluk gözlenir. 

- Bilişsel yetiler:
 Bilinç açık, bellek ve yönelim genellikle yerindedir ama önemli algı bozuklukları vardır. Çoğunlukla işitme, bazen görme, koku, tad ve temas halüsinasyonları görülür. Şizofren hastalar bazen kulaklarına gelen seslerin etkisi altında aşırı şiddet halleri gösterebilirler. 

- Düşünce: 
Düşüncenin biçimi ve akımında bozukluk görülür. Kelime salatası ve neolojizme sık rastlanır. Hastalarda gerçeğe uymayan ve mantıklı tartışma ile değiştirilemeyen sanrılar (hezeyan) vardır. 

- Hareket: 
En sık rastlanan belirtiler ağır ilgisizlik, eylem azlığı ve toplumdan çekilmedir. Hastalarda yoğun bir içe-kapanım (otizm) gözlenir. 

- Fizik ve fizyolojik belirtiler: 
Başka bir hastalık yoksa fizik muayene bulguları normaldir. Hastalarda uyku ve uyku-uyanıklık düzeni çok bozulabilir. Cinsel isteksizlik ve iktidarsızlık sık görülen bir belirtidir. 

Şizofreni Nedenleri:
Oluşum mekanizması henüz kesin olarak aydınlatılabilmiş değildir. Görüşler, "organik" ve "psikososyal" faktörlerin beraber rol oynadığı yönündedir. Artık bilinmektedir ki şizofreni tek tip bir hastalık değildir. Genel kanı, genetik faktörlerle belirlenen ve beyindeki dopamin adlı maddeyi etkileyen bir mekanizma üzerinde yoğunlaşmaktadır. 

Şizofreni Tanı Kriterleri:
Şizofreni tanısı koyabilmek için; aşağıdaki belirtilerden en az ikisinin, en az bir ay süreyle hastada mevcut olması gerekir. 

- Gerçeğe uymayan sanrılar (hezeyanlar, delüzyonlar) 

- İşitme, görme, koku, tad ve temas halüsinasyonları 

- Konuşma bozukluğu, konuşmada düzensizlik 

- Taşkınlık, balmumu esnekliği, karşıtçılık, konuşmama gibi katatonik davranışlar 

- İlgi kaybı, amaçsızlık, yalnız kendiyle olma ve toplumdan çekilme gibi negatif belirtiler 

Şizofreni Tedavisi nasıl yapılır?
Tedavide amaç; hastaların başkalarıyla normal ilişkiler kurmasına yardımcı olmak, hastayı toplum içinde yaşayabilecek hale getirmek ve hastalığı küçük dozlardaki ilaçlar kullanarak kontrol altında tutabilmektir. Hastalarda genellikle ilaç tedavisi ve psikoterapi birlikte uygulanır. 

- Akut vakalar hastaneye yatırılmalıdır. 

- Aşırı taşkınlık gösterenlerde ve katatonik vakalarda, her gün veya gün aşırı elektroşok denenebilir.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
8.12.2014 09:03:15
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Kuşlarda Kuş Gribi
Kuşlarda Kuş Gribi
Kuş gribinin bulaşma yolları ve görülme sıklığı nedir? Kuşlarda kuş gribi Hasta kuşlarda kuş gribi: Virüs tükürükte, burun akıntısında ve dışkıda bulunur. Virüsün en çok bulaşma şekli dışkının doğrudan veya besinlerin kirlenmiş haliyle ağızdan alınması (fekal-oral) ile olmaktadır. Virüsün hava yolu ile taşınması bir kaç kilometre ile sınırlıdır. enpratikkadin.com Ayrıca...
»» devamını oku »»
Cıva Zehirlenmesi
Cıva Zehirlenmesi
Cıva zehirlenmesi nedir? Cıva tuzlarının sindirim ve deri yolundan, cıva buharının solunum yolundan girmesi ile zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilir. Metalik cıva sindirim yolundan emilmez, örneğin cıvalı termometrenin ağızda kırılması ile zehirlenme olmaz. Cıva buharlarını solunmasına bağlı cıva zehirlenmesi, meslek hastalığı olarak ortaya çıkabilir.  Cıva zehirlenmesi...
»» devamını oku »»
Endometriyoz
Endometriyoz
Endometriozis nedir? Normal olarak yalnızca rahimin iç tabakasında bulunan endometrium dokusunun başka bölgelerde de bulunmasıdır. Endometrium dokusu rahimin kas tabakası arasında (miyometrium) veya rahim dışında başka organlarda bulunabilir.  Endometriozis belirtileri nelerdir? - Herhangi bir belirti ya da bulgu görülmeyebilir  - Uygunsuz yerleşimli endometrium dokusu...
»» devamını oku »»
Deri Kanseri
Deri Kanseri
Deri Kanseri nedir? Tüm deri kanserleri, derinin "epidermis" adı verilen en dış tabakasından kaynaklanır. Deri kanserinin tipine bağlı olarak hastalarda değişik klinik tablolar görülür. Uzun seyirli habis bir kanserdir. Erkeklerde ve beyaz tenli insanlarda daha sık görülür. Görülme sıklığı son yıllarda giderek artmaktadır. Deri kanseri teşhisi konmuş insanların çoğu 40-60...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Akciğer Enfeksiyonu Önlemleri ve Nefes Alma
Çocuklarda Akciğer Enfeksiyonu Önlemleri ve Nefes Alma
Akciğerler ve solunum Oksijen, yaşam için gereklidir. Aslında dört dakikadan fazla bir süre beden oksijen alamazsa, onarılamayacak hasar meydana gelir. Bu demektir ki solunum sisteminin etkin biçimde çalışmasının yaşamsal önemi vardır. İnsan bedenindeki her hücre enerji üretmek için oksijene gereksinim duyar. Ancak, enerji açığa çıkarken zehirli bir gaz olan karbondioksit...
»» devamını oku »»
Kuş Gribinden Korunmak İçin
Kuş Gribinden Korunmak İçin
Kuş gribinde korunma ve kontrol Kanatlılarda Hastalığın Belirlenmesi Durumunda: Hastalık tespit edilen çiftliklerin karantinaya alınması ve etkene bir maruziyetin söz konusu olduğu sürülerin itlafı ile standart kontrol metotlarının uygulanması hastalığın yayılmasını engellemek için gereklidir. Ülkemizde bu alandaki hizmetler Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder