Hemoroid

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Hemoroid hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Hemoroid (Basur) nedir?
Rektumun ve anüsün en alt kısmındaki damarların genişlemesidir. Damarlar şişer, damar duvarı gerilir ve dışkılama sırasında rahatsızlık verir. Bu genişlemiş damarlar kanadığında, kaşındığında veya ağrıya neden olur. 

Hemoroidler iki gruba ayrılır:

İç hemoroidler: 
Rektum içinde yerleşim gösterirler. Bu tip hemoroidleri göremez ve hissedemezsiniz. Genellikle ağrıya neden olmazlar. Sadece kanamayla kendilerini belli ederler. Bazen büyüyerek anüsten dışarı çıkarlar.

Dış hemoroidler: 
Anüs civarında yerleşim gösterirler. Genellikle ağrılıdır. Dışkılama sırasında anüsten dışarı çıkabilir. Bazen hemoroid damarı içindeki kan pıhtılaşır. Bu durumda şiddetli ağrı ve kanama görülebilir. 

Hemoroid Belirti ve Bulgular: 
- Dışkılama sırasında kanama. Taze ve parlak renktedir; damlama şeklinde kendini gösterir. 

- Dışkılama sırasında hassasiyet veya ağrı 

- Anüste ağrılı şişkinlik 

- Koyu beyaz renkte bir akıntı olabilir. 

- Anüste kaşıntı 

Hemoroid Nedenleri: 
- Hemoroid veya varis oluşumuna neden olan "zayıf damar"ların kalıtımsal geçişi 

Karın içi basıncı arttıran faktörler: 

- Şişmanlık 

- Gebelik 

- Uzun süre ayakta kalmak veya oturmak 

- Karaciğer hastalığı 

- Kabızlık veya ishal sırasında aşırı ıkınma 

- Öksürme, kusma 

Beslenme şekli: Sürekli az posalı gıdalarla beslenmek, az sıvı almak 

Hemoroid Teşhis Yöntemleri:
- Anal bölgenin incelenmesi, parmakla makat muayenesi (rektal tuşe

- Anal kanalın ve rektumun endoskopi cihazlarıyla gözlenmesi 

Hemoroid nasıl tedavi edilir?
- Beslenme değişikliği: Posalı gıdalarla beslenmek, bol sebze ve meyve yemek, bol sıvı almak. Burada amaç, kabızlığı önlemek ve dışkı kıvamını yumuşatmaktır. 

- Özellikle dışkılama sonrası, günde 2-3 defa 20 dakikalık ılık oturma banyoları 

- Yerel olarak hemoroid merhemleri ve çeşitli fitiller 

- Yukarıdaki tedavi yöntemlerine cevap alınamazsa cerrahi girişim 

Hemoroidden Korunma ve Önlemler:
- Bir defada 4 saatten uzun oturmamaya çalışın. Eğer uzun süre oturmak zorundaysanız; her saat başı yerinizden kalkın ve 5 dakikalık aralar verin. Otururken simit şeklinde minderler kullanabilirsiniz. Bu minderler hemoroid basıncını ve ağrıyı azaltır. 

- Ağrıyı ve kaşıntıyı azaltmak için reçetesiz satılan merhemler kullanabilirsiniz. 

- Anal bölgenizi temiz tutun. Temizlik yaparken; bölgeyi aşırı tahriş etmekten kaçının, sabun kullanmayın. Sabun, yanmaya neden olur ve ağrıyı daha çok arttırır. 

- Tuvalette 5 dakikadan daha uzun süre oturmayın. Dışkılama sonrası tuvalet kağıdı kullanırken hassas davranın. Tahriş edici uygulamalarda bulunmayın. 

- Herhangi bir şey kaldırırken veya güç gerektiren hareketler yaparken nefesinizi kontrollü kullanın. Pek çok kişi bu tarz işler yaparken nefesini tutar. Zorlama esnasında nefesi tutmak, karın içi basıncı arttırır ve ıkınmaya neden olur.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
8.12.2014 09:09:56
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
İshalden Korunma Yolları
İshalden Korunma Yolları
İshalde doktora ne zaman başvurmalıyız? Eğer hasta çok sıvı kaybetmiş (gözler çökmüş, deri esnekliğini yitirmiş, aşırı baş dönmesi, göz kararması ya da bayılma var) ve aşırı bulantı ve kusmaya bağlı ağızdan yeterli sıvı alamıyor ise damardan serumla sıvı verilmesi gerekebileceğinden vakit geçirmeden doktora başvurulmalıdır. Bunun dışında ishalle birlikte yüksek ateş (38...
»» devamını oku »»
Selim Prostat Hiperplazisi
Selim Prostat Hiperplazisi
Selim Prostat Hiperplazisi ( bph, selim prostat büyümesi, prostat hipertrofisi) nedir? Prostat, mesanenin hemen çıkışında yerleşmiş ceviz büyüklüğünde bir organdır. İçinden idrarı mesaneden penis ucuna kadar taşıyan idrar kanalı geçer. Temel fonksiyonu, sperm hücrelerini taşıyan semen sıvısının üretimine katkıda bulunmaktır. Bunun yanı sıra mesaneden idrar çıkışını da...
»» devamını oku »»
Yüksek Kolestrol
Yüksek Kolestrol
Kolesterol yüksekliği nedir? Kolesterol, vücutta yeni hücrelerin yapımında, sinir hücrelerinin onarılmasında ve hormon üretiminde kullanılır. Kolesterol bütün hayvansal gıdalarda mevcut olduğundan et veya etli gıdalar yendiğinde doğal olarak kolesterol alınmış olur. Ayrıca vücutta da kolesterol üretilir.  Kolesterol, kan dolaşımında protein moleküllerine bağlanarak...
»» devamını oku »»
Cıva Zehirlenmesi
Cıva Zehirlenmesi
Cıva zehirlenmesi nedir? Cıva tuzlarının sindirim ve deri yolundan, cıva buharının solunum yolundan girmesi ile zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilir. Metalik cıva sindirim yolundan emilmez, örneğin cıvalı termometrenin ağızda kırılması ile zehirlenme olmaz. Cıva buharlarını solunmasına bağlı cıva zehirlenmesi, meslek hastalığı olarak ortaya çıkabilir.  Cıva zehirlenmesi...
»» devamını oku »»
Fıtık
Fıtık
Fıtığın diğer adı   HERNİ   Fıtık nedir? Fıtık bir organ veya dokunun, etrafındaki kas içinde doğuştan veya sonradan olmuş zayıf bir noktadan dışarıya çıkmasıdır. En sık kasık, uyluk, göbek ve ameliyat yerlerinde görülür. İnsanların yaklaşık %2-4'ünde fıtık sorunu vardır. Tüm fıtıkların yaklaşık %80'i ise kasık bölgesinde meydana gelir. Kasık fıtıklarının %86 kadarı...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Kulak Tıkanması ve Nedenleri
Çocuklarda Kulak Tıkanması ve Nedenleri
Çocuklarda kulak tıkanması "Çocukluktaki geçici ya da kalıcı sağırlığın en başta gelen nedeni" halk arasında orta kulak iltihabı denilen, tıbbi deyişle "akıntılı kronik otitis media"'dır. Orta kulakta mukusa benzer yapışkan bir sıvı östaki borusundan aşağıya akamadığı için sıkışıp kalır, östaki borusu iltihaplanmış ya da lenf bezi büyümesi nedeniyle alt bölümünden...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder