Süreyya Ağaoğlu Kimdir

Kadınlar için İLKLERİ BAŞARAN KADINLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Süreyya Ağaoğlu Kimdir hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz İLKLERİ BAŞARAN KADINLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Süreyya Ağaoğlu Kimdir

Türkiye’nin ilk kadın avukatı Süreyya Ağaoğlu‘dur ve kadın hakları savunucularındandır. Aynı zamanda ünlü düşünür ve siyasetçi Ahmet Ağaoğlu‘nun kızı, yazar ve siyasetçi Samet Ağaoğlu‘nun kız kardeşidir.

Süreyya Ağaoğlu‘nun Biyografisi :
1903 yılında Azerbaycan’ın Şuşa kentinde dünyaya geldi. Babası, tanınmış düşünür, yazar ve siyasetçi Ahmet Ağaoğlu, annesi Sitare Hanım’dır. Beş çocuklu ailenin en büyük çocuğu olan Süreyya Hanım, eğitimci ve milletvekili Tezer Taşkıran’ın, mühendisi ve işadamı Abdurrahman Ağaoğlu’nun; siyasetçi, edebiyatçı ve hukukçu Samet Ağaoğlu’nun ve tıp doktoru Gültekin Ağaoğlu’nun ablasıdır.

1910 yılında ailesiyle birlikte Türkiye’ye göçtü. Babasının ideolojisi ve görevleri nedeniyle çocukluğu ve gençliği Türk Ocağı aydınları ve Mustafa Kemal Paşa’nın yakın dostları arasında geçti. 1920 yılında İstanbul Kız Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1921 yılında, hukuk eğitimi görmek için Darülfünun’a başvurdu. Hukuk Fakültesi’ne başvuran ilk kız öğrenci olarak fakültenin kız öğrencilere açılmasında öncü rol oynadı. Beraberinde iki kız arkadaşını da (Melda ve Bedia Hanımlar) okula getirip Fakültenin kız öğrencilere açılmasını sağladı. 1925’te fakülteden mezun olduktan sonra Ankara’da Şurayı Devlet Tanzimat Dairesi’nde çalıştı. 5 Aralık 1927’de Ankara Barosu’na kaydoldu. 1928?de serbest avukatlık ruhsatını alarak, “Türkiye’nin ilk kadın avukatı” ünvanının sahibi oldu ve hayatı boyunca avukatlık mesleğini sürdürdü. 1936 yılında Ankara Barosu’ndan naklen İstanbul Barosu’na kayedildi.

İngilizce ve Fransızca bilen Ağaoğlu, meslek yaşamı boyunca çok sayıda uluslararası konferansta Türkiye’yi temsil etti. 1946’daki girişimleri sonucu İstanbul Barosu’nun Beynelminel Barolar Birliği’ne üye olmasını sağladı. 1946-1960 arasında bu birliğin tek kadın yönetim kurulu üyesi olarak kaldı.

1952’de “Milletlerarası Kadın Hukukçular Birliği’ne üye oldu. 1960 yılında Kadın Hukukçular Birliği’nin BM Cenevre Teşkilatı temsilcisi seçildi. 1980- 1982 Hukukçu Kadınlar Federasyonu ikinci başkanı oldu.

1960 İhtilali’nin ardından Yassıada Mahkemeleri’nde yargılanan erkek kardeşi Samet Ağaoğlu’nun avukatlığını üstlendi. O dönemde kurulan, Ekrem Alican liderliğindeki Yeni Türkiye Partisi bünyesinde siyasi hayata atıldı ve partinin İstanbul il başkanı oldu.

Önemli sivil toplum kuruluşlarının kurulmasında rol aldı. Bunların arasında 1996 -2000 yılında başkanlığını yaptığım Türk Hukukçu Kadınlar Derneği başta olmak üzere, Üniversiteli Kadınlar Derneği, Hür Fikirleri Yayma Derneği, Soroptimistler İstanbul Kulübü, Türk Amerikan Üniversiteliler Derneği, 1948 de kendi kurduğu Çocuk Dostları Derneği bulunmaktadır.

Londra’da Gördüklerim ve Bir Hayat böyle Geçti adlı kitaplarıyla çeşitli hukuki makalelerinin yazarıdır.

1950?li yılların başında, Alman hukukçu Werner Taschenbreker ile evlenen Süreyya Ağaoğlu’nun evliliği 1960?lı yıllarda son buldu, çocuğu olmadı.

Süreyya Ağaoğlu, 29 Aralık 1989?da İstanbul’da katıldığı “Kadın Hakları ve Çağdaşlaşma” konulu bir panelden ayrılırken düşüp beyin kanaması geçirerek hayatını kaybetti.

Aile fotoğrafları, mektupları, gazete küpürleri gibi belgelerden oluşan özel arşivi, İstanbul’daki Kadın Eserleri Kütüphanesi’nde bulunmaktadır.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
26.10.2014 22:03:24
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Sabiha Bengütaş Kimdir
Sabiha Bengütaş Kimdir
İlk Kadın Türk Heykeltıraş Sabiha Bengütaş Kimdir? Heykellere şekil veren ilk kadın parmakları Sabiha Bengütaş'a aittir. O Türkiye'nin ilk kadın heykeltraşı olarak tanınıyor. Atatürk , İsmet İnönü , Abdülhak Hamid , Ahmet Haşim , Bedia Muvahhit gibi tarihte iz bırakan pek çok kişi onun parmaklarında yoğurduğu çamurla abideleşmiştir. 1904 yılında dünyaya gelen Sabiha...
»» devamını oku »»
Prof. Dr. Türkân Akyol Kimdir
Prof. Dr. Türkân Akyol Kimdir
İlk Kadın Bakan  Prof. Dr. Türkân Akyol Türk hekim ve siyasetçi (1928-İstanbul). Türkiye’nin ilk kadın bakanı , Prof. Dr. Türkân Akyol’dur. 12 Mart döneminde 1'inci Erim Kabinesinde Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı ’na getirilen Akyol, 1928 yılında İstanbul'da doğdu. Ankara Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra, göğüs hastalıkları konusunda ihtisas yapan ve 1964 te doçent,...
»» devamını oku »»
Halide Edip Adıvar Kimdir
Halide Edip Adıvar Kimdir
Halide Edip Adıvar Kimdir? Halide Edip Adıvar Kimdir, Halide Edip Adıvar Hayatı, Halide Edip Adıvar biyografi.   Daha çok yazar ve siyasetçi kişiliği ile bilinen Halide Edip Adıvar’ı sizlere daha yakından tanıtmak istiyoruz. Halide Edip , 1919 yılında İstanbul halkını ülkenin işgaline karşı harekete geçirmek için yaptığı konuşmaları ile zihinlerde yer etmiş usta bir...
»» devamını oku »»
Süreyya Ağaoğlu Kimdir
Süreyya Ağaoğlu Kimdir
Süreyya Ağaoğlu Kimdir Türkiye’nin ilk kadın avukatı Süreyya Ağaoğlu ‘dur ve kadın hakları savunucularındandır. Aynı zamanda ünlü düşünür ve siyasetçi Ahmet Ağaoğlu‘nun kızı, yazar ve siyasetçi Samet Ağaoğlu‘nun kız kardeşidir. Süreyya Ağaoğlu‘nun Biyografisi : 1903 yılında Azerbaycan’ın Şuşa kentinde dünyaya geldi. Babası, tanınmış düşünür, yazar ve siyasetçi Ahmet Ağaoğlu...
»» devamını oku »»
Remziye Hisar Kimdir
Remziye Hisar Kimdir
İlk Türk Kadın Kimyacı Remziye Hisar Kimdir? İlk Türk kadın kimyacı Remziye Hisar, 1927 yılında Fransa'da Sorbonne Üniversitesi'nde. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadın kimyageri . Fransız Sorbonne Üniversitesi'nden mezun ilk Türk kadını. 1902 yılında Üsküp'te doğdu. Davutpaşa'daki üç yıllık Mekteb-i İptidayiyi, bir yılda henüz dokuz yaşında iken başarıyla tamamlayarak...
»» devamını oku »»
Sabiha Gökçen Kimdir
Sabiha Gökçen Kimdir
İlk Kadın Savaş Pilotu Sabiha Gökçen Kimdir? Sabiha Hanım 1913 yılında Bursa'da doğdu. II. Abdülhamid tarafından Bursa'ya sürgün gönderilen vilayet başkatibi Hafiz Mustafa İzzet 'in kızıdır. İlkokula gittiği yıllarda babasını kaybetti ve kardeşlerinin yardımıyla öğrenimini sürdürdü. Atatürk, 1925 yılında çıktığı Bursa gezisinde Sabiha Gökçen'le tanıştı ve içinde bulunduğu...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder