Çocuklara Tokat Atmanın Neden ve Sonuçları

Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çocuklara Tokat Atmanın Neden ve Sonuçları hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Çocuğu cezalandırma ile ilgili soru ve cevaplar

Çocuğa atılan tokadın neden ve sonuçları

-Kızım banyo saatlerinde çok huysuzlanıyor. Kendimi tutamıyor, poposuna birkaç tane çırpıştırıyorum. Lütfen yardım edin! 

Neden huysuzluk ettiğini anlamaya çalışın. Acaba banyo saati babasının eve döndüğü zamana ya da televizyonda çok sevdiği bir çocuk programına mı rastlıyor? Onunla uzun uzun konuşun ve uygun banyo saatini birlikte kararlaştırın. 

-Çocuğuma her tokat atıştan sonra kendimi çok kötü hissediyorum, hemen kucağıma alarak, sevip okşuyorum. Annemse bunun yanlış olduğunu söylüyor. Neden yanlış? 

Çünkü çocuğunuz, gösterdiğiniz bu ek şefkat ile cezayı (tokadı) birbirine bağlamayı öğrenecek ve sonunda tokadı bir ceza olarak hissetmeyecektir. 

Neden ve sonuç
Ara sıra bir tokadın yararlı olduğunu savunan anne-babalar ve uzmanlar, küçük çocuğun neden cezalandırılmış olduğunu o anda anlamasını sağladığını ileri sürerler. Kendisine yapmaması söylenen bir şeyi yapar, söz gelimi oyuncağını tuvaletin içine atar ve siz de hemen bir tokat atarsanız, "neden ve sonuç" ilişkisini öğreneceğini söylerler.

Tokada karşı olanlarsa, çocuklara iyi davranmayı öğretecek daha iyi yollar bulunduğunu savunurlar. Çocuğunuzla konuşarak ona neyin doğru, neyin yanlış olduğunu niçin kızdığınızı ya da niçin üzüldüğünüzü anlatmanız gerektiğini öne sürerler. Çocuğunuza, onun huysuzluk etmek istemediğini bildiğinizi ya da kötü bir şey yaptığının farkında olmadığını anladığınızı söylemeniz, tokattan daha iyidir. Ona güven verin: Bir daha yapmayacağından emin olduğunuzu söyleyin.

Çocukların sevilmek, bebeğinizi kazanmak istedikleri için "iyi" davranmaya çalıştıkları yolunda da bir görüş vardır. buna göre, yaptığını beğenmediğinizi göstermeniz, onun davranışını değiştirmenin, tokatlamaktan daha iyi bir yolu olabilir. Ama bu kuşkusuz, üç yaşın altındaki çocukların çoğunda olduğu gibi, yargılayış biçiminizi kavramayacak kadar küçük olan çocuklar için geçerli değildir.

Çocuğunuz televizyonun düğmesini durmadan açıp kapatıyorsa ya da sehpanın üstündeki kristal tablayı durmadan eline almaya kalkışıyorsa, onu oradan kaldırıp başka bir odaya götürmeniz ve bunu denemeye kalkmanın bir yararı olmayacağını, çünkü her seferinde engelleyeceğinizi sonunda anlamasına kadar her seferinde bunu tekrarlamanız, genellikle bu davranışından vazgeçmesi için yeterlidir. Küçük çocuğunuz bir oyun arkadaşına, oyuncak çekiciyle ya da oyuncak küreğiyle vurursa, onun, çekicin, küreğin ne olduğunu ya da acıtacağını bilmediğini unutmamanız gerekir. Hemen tokadı yapıştırmak yerine, yumuşak bir hareketle çekici, küreği elinden çekip alın ve neden bunu bir daha yapmaması gerektiğini anlatın. Bir masalla ya da başka bir oyuncakla, dikkatini başka bir yere çekin. 
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
1.12.2014 14:35:30
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Çocukların İlgi ve Sevgi ile Mükafatlandırılması
Çocukların İlgi ve Sevgi ile Mükafatlandırılması
Öyleyse temel olarak çocuğumu ilgi ve şefkat göstererek mükafatlandırmamı mı salık veriyorsunuz? Evet. Pek çok ana baba, kötü bir şey yapmadıkça çocukla ilgilenmez. Bu ana babalar, çocuklarıyla alakadar olmak için özel bir zaman ayırmadıklarından başka, ne çocuğun yaptığı şeylerle, ne de çocuk için büyük önem ve anlam taşıyan faaliyetlerle ilgilenirler. Bu tutumdaki ana...
»» devamını oku »»
Çocuğun Akrabalarla Olan İlişkileri
Çocuğun Akrabalarla Olan İlişkileri
Çocuğum, akrabalarımı sevecek midir? Belki evet, belki hayır. Ama akrabası oldukları için onları herhangi birinden daha fazla seveceği beklenemez. En akla yakın olan, çocuğun akrabalarının kendine davranışına dayanarak his ve tutumlar geliştirene kadar çekingen kalacağıdır. Çocukların çoğu, başkalarının tepkilerine karşı hassastır ve çoğu zaman sizin tavır alışınıza yakın...
»» devamını oku »»
Hastaneden Eve Dönen Çocuğun Uyumu ve Hastane Eşyaları
Hastaneden Eve Dönen Çocuğun Uyumu ve Hastane Eşyaları
Hastaneden eve dönen çocuğa nasıl davranılmalı? Hastaneden eve dönen çocukların normal ev yaşantısına uyum sağlaması zaman alacaktır. Küçük yaştaysa sürekli olarak sizinle olmak isteyebilir, daha büyükse bebekçe davranışlar içine girebilir. Ayrıca kıskançlık ya da küskünlük davranışları gösterebilir. Tüm bunlar doğal tepkilerdir ve biraz sabır ve anlayışla kısa sürede yok...
»» devamını oku »»
Yeni Doğmuş Çocuk Neden Ağlar
Yeni Doğmuş Çocuk Neden Ağlar
Yeni doğmuş çocuğun ağlama sebebi nelerdir? Bebeğin ağlaması, fiziksel ya da psikolojik etkenlerin meydana getirdiği bir rahatsızlığı haber veren bir imdat işaretidir. "Fiziksel nedenler arasında en yaygın olanlar: Açlık, kirli ya da ıslak bir bez, aşırı sıcak ya da soğuğun verdiği rahatsızlık, gaz sancısı, hazımsızlığın doğurduğu acı, açık kalmış bir çengelli iğne gibi, pek...
»» devamını oku »»
Çocukla Çatışmamak İçin Ne Yapmalı
Çocukla Çatışmamak İçin Ne Yapmalı
Çocukla çatışmayı önlemek için yapılması gerekenler nelerdir Etrafta çocuğu "baştan çıkaracak" şeyler bırakmayın: Ona gerektiğinde ödül olarak verdiğiniz şeyleri saklı tutun; dokunmasını istemediğiniz şeyleri kilitleyin.  Evinizi güvenli bir yer haline getirin: Gereken yerlere birkaç kilit taktırın: Böylece her zaman "hayır", "yapma" "ona dokunma" demek zorunda kalmazsınız....
»» devamını oku »»
Ani Bebek Ölümlerini Önleyen Uyku Şekilleri
Ani Bebek Ölümlerini Önleyen Uyku Şekilleri
Ani Bebek Ölümü Sendromu Her ne kadar bu duruma tam olarak neyin sebep olduğu bilinmese de ilk altı ay bebeği sırtüstü yatırmanın bu riski büyük oranda azalttığı biliniyor. Çok güçlü "moro refleksi" (bebek ürktüğü zaman kol ve bacaklarını içe kıvırır ve ellerini yumruk yapar) olan bebeklerin ebeveynleri için bu sorun olabilir, çünkü bu durum onları rahatsız ediyordur. Ancak...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder