Yüksek Kolesterol Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey

Kadınlar için SANAL KLİNİK bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Yüksek Kolesterol Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SANAL KLİNİK kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Yüksek Kolesterol Nedir?
Çoğumuz gibi siz de belki kolesterolün kalbinizi ve damarlarınızı nasıl etkileyeceğinizi şimdiye kadar düşünmemiş olabilirsiniz. Doktorunuz kolesterol düzeyinizin yüksek olduğunu, diyet ve egzersizin yanı sıra ilaç tedavisi gerektiğini size söyledi. 

Yüksek kolesterol kişilerin yaşamları boyunca etkileyen, en sık görülen durumlardan biridir. Kolesterol yüksekliğinin damarlarınız ya da kalbiniz üzerindeki etkilerini hissedemezsiniz. Doktorunuzun düşüncelerini ve ne yapmanız gerektiğini de tam olarak anlayamamış olabilirsiniz. 

Doktorunuz size reçetede yazdığı gibi modern ilaçlar dahil günümüzde sorununuzla ilgili uzun dönemli tedavilerin bulunması nedeniyle şanslısınız. İlaç kullanırken kendinizi rahat hissetmeniz için bu ilaçlarla ilgili daha fazla şey bilmeye ihtiyaç duyabilirsiniz. 

Kolesterol nedir?
Belirli bir zamanda ortalama bir kadın veya erkeğin kanında bir çay kaşığı kolesterol dolaşır. Kolesterolün kendisi vücudun hücrelerini yenilemek için kullandığı ve kan dolaşımıyla gereken yerlere taşıdığı yağlı bir maddedir. 

Kolesterol nereden gelir?
Kolesterolün bir bölümü tam yağlı süt, peynir ve tereyağ gibi yediğimiz besinlerden gelirken büyük bölümü ise vücutta üretilir. Kolesterolün LDL olarak adlandırılan bir formu yağları vücutta taşımak için kullanılır. Bu nedenle beslenmemizdeki yağ miktarını azaltmak önem taşımaktadır. Doymuş yağların yenilmesi LDL kolesterolü yükseltmektedir. Kolesterolünüz fazla ise kan dolaşımında ekstra kolesterol kalmakta ve bu da sorunlara neden olabilmektedir. 

Doymuş yağ nedir ve niçin önemlidir?
Yağlar birçok formda bulunabilir. Doymuş yağlar et, süt, tereyağ ve peynir gibi hayvansal kökenli veya hindistan cevizi gibi bitkisel kökenli olabilir. Doymuş yağların yenilmesi kanda LDL kolesterolün çok fazla yükselmesine neden olabilir. Doymuş yağ oranı yüksek olan besinlerin az tüketilmesi, diyetteki kolesterol miktarını düşürmenin önemli bir parçasıdır. 

Yüksek kolesterolün görülme sıklığı nedir?
Çok sık görülen bir durumdur. Genel olarak 5.2 mmol/L'nin (200 mg/dl) üzerindeki bir kolesterol düzeyinin kalp hastalığı riskini arttırdığı kabul edilmektedir. Dünya çapında milyonlarca kişinin kolesterolü yüksektir. Yüksek kolesterol, yüksek tansiyon kadar sık görülen bir durumdur. 

LDL kolesterol niçin kötüdür?
Kanda çok fazla LDL bulunması, atardamarların iç duvarında "plak" adı verilen birikimlere neden olur. Zamanla bu plaklar genişleyerek damarı daraltır ve oksijenden zengin kanın vücudun bazı bölümlerine gitmesini engeller. Kalbin kendi atardamarları bu plaklarla daraldığında kalp kasına yeterli oksijen gidemez ve bu durum kalp krizi ile sonlanabilir. Beyindeki bir atardamarda aynı olay ortaya çıkarsa "inme" sonucunda kişide felç meydana gelebilir. Her ikisi de ağır sağlık sorunlarıdır. Sonuç olarak yüksek kolesterol sizin için kaçınabileceğiniz gereksiz bir ekstra risk nedenidir. 

Yüksek kolesterolü olan kişi hasta mıdır?
Yüksek kolesterolü olmak hasta olduğunuz anlamına gelmez ama değiştirmediğiniz takdirde bu durum sizin hastalanmanıza yol açacaktır. Tedavi edilmeyen yüksek kolesterol kalp hastalığı ve inme yönünden ekstra risk anlamına gelir. 

Yüksek kolesterol için neden ilaç alıyorum?
Sizin için doğru tedavi başka biri için doğru tedaviden farklı olabilir. Bazı kişiler sadece yedikleri şeyleri değiştirerek ve egzersiz yaparak kolesterol düzeylerini düşürebilirler. Sözgelimi yüksek kolesterolü olan dostlarınızdan bazılarının kolesterol düzeylerini yeniden dengeye oturtmak için egzersiz ve diyet yeterli olur.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
9.12.2014 10:08:15
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Kadınların Ağrıya Olan Dayanıklığı
Kadınların Ağrıya Olan Dayanıklığı
Kadınların ağrılar ile başa çıkma gücü Kadın ile erkeğin ağrı karşısında verdiği tepkilerin farklı olduğunu belirten uzmanlar, kadınların erkeklere göre ağrılara daha dayanıklı olduğunu ifade ediyor. uzmanlar, hormonal değişimlerine bağlı olarak kadınların erkeklerden daha fazla ağrı çektiğini, buna karşın ağrıdan yakınma oranlarının kadınlarda daha düşük olduğunu söylüyor....
»» devamını oku »»
Hangi Ağrı Kesiciyi Seçelim?
Hangi Ağrı Kesiciyi Seçelim?
Hangi ağrı kesici ne için kullanmalı? Günlük yaşantımızın kimi zaman ister istemez bir parçası olan ağrı karşısında hangi ilaçları seçmemiz gerektiğini hiç düşündünüz mü? Piyasa bol miktarda bulunan ağrı kesiciler arasında kullanım yerleri, etkileri, yan etkileri ve fiyatları yönünden bazı farklar var. Ambalaj ve prospektüsleri farklılık gösterse de bunların çoğu genellikle...
»» devamını oku »»
AIDS ve HIV Tedavisi
AIDS ve HIV Tedavisi
AIDS ve HIV Tedavisi İçin Aranan Yollar Artık HIV enfeksiyonu tedavisi için çok sayıda ilaç mevcuttur; bunlardan bazıları AZT (zidovudin), ddI (didanosin), ddC (salsitabin), d4T (stavudin) ve 3TC (lamivudin) gibi nükleosid ters transkriptaz inhibitörleri, nevirapin ve delavirdin gibi nükleosid olmayan ters transkriptaz inhibitörleri ve sakinavir, ritonavir ve indinavir gibi...
»» devamını oku »»
Yaşlılığı Etkileyen Hastalıklar ve Sonuçları
Yaşlılığı Etkileyen Hastalıklar ve Sonuçları
Yaşlıları Etkileyen Başlıca Hastalıklar  Alzheimer hastalığı ve diğer demans (bunama) tipleri : Bellekte ve entellektüel işlevlerde zaman içinde artan bir kayıp oluşturan beyin bozuklukları  Yatak yaraları (dekübitüs ülserleri): Derinin uzun süreli basınca bağlı olarak tahribatı  İyi huylu (selim) prostat hiperplazisi : Erkeklerde prostat bezinin büyümesi nedeniyle idrar...
»» devamını oku »»
Doğum Öncesi Kontrolün Önemi
Doğum Öncesi Kontrolün Önemi
Doğum öncesi kontrol Hamilelik sırasında annenin sağlığının mutlaka kontrol edilmesi gerekir.  Şimdi doğum öncesi kontrolün neden hayat kurtardığını anlatalım: Hamilelik sırasında kalp, böbrek ve dolaşım sisteminin çalışması yoğunlaşır. Eğer organlar bu duruma ayak uyduramazsa vücutta biriken hamilelik ürünleri anneyi zehirler ve lohusa humması ya da havale denilen bu...
»» devamını oku »»
Kış Aylarının Bitmeyen Derdi: Soğuk Algınlığı
Kış Aylarının Bitmeyen Derdi: Soğuk Algınlığı
Soğuk Algınlığı Soğuk algınlığı ya da üşütme deyip geçmeyin çünkü bu can sıkıcı rahatsızlık, bütün yaş gruplarında en sık görülen infeksiyon hastalığı. Soğuk algınlığı belirtileri, bu hastalığa neden olan bir virüsün burnunuza veya boğazınıza yerleşmesiyle başlıyor. Aşağıdaki belirtilerden tümü veya bazıları varsa siz de şifayı kaptınız demektir.  Soğuk algınlığı...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder