Yüksek Kolesterole Egzersiz ve Diyetin Etkisi Nedir

Kadınlar için SANAL KLİNİK bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Yüksek Kolesterole Egzersiz ve Diyetin Etkisi Nedir hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SANAL KLİNİK kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Yüksek Kolesterol, Egzersiz ve Diyet

Yüksek kolesterolde egzersizin faydaları
Düzenli egzersiz HDL adı verilen "iyi kolesterolün" düzeyini yükseltir. HDL, kandan LDL kolesterolün uzaklaştırılmasını sağlar. LDL kolesterolün atardamar duvarlarında plak oluşumuna yol açabildiğini hatırlayın. 

Kalbinizin de bir kas olduğunu hatırlayın. Diğer kaslar gibi kalbinizi de aktif tutmanız gerekir. Bu da sağlığınızı korumada egzersizin başka bir önemidir.

Doktorunuza hangi egzersiz programının sizin için uygun olduğunu doktorunuza sormalısınız. Kalbe en yararlı egzersiz hedefi, haftada üç defa 20 dakikalık orta dereceli egzersizdir. 

Birçok kişi başlangıçta egzersizin kendilerine çok iyi geldiğini söyler ama daha sonra egzersizi bırakmak için çeşitli nedenler bulurlar. Aşağıdakilere uyarsanız egzersiz programını bırakmamanın daha kolay olduğunu göreceksiniz: 

Tek bir egzersiz yerine değişik egzersizler yapın. Birden egzersize başlamayın. Ve en önemlisi, egzersizden zevk alın. Egzersiz programı ile LDL kolesterol hedefiniz için bir adım daha atın 

Herkes fiziksel egzersiz yapmalıdır ama bu, sizin kolesterol düzeylerin düşürmeniz için özellikle önemlidir. Egzersizler kalp hastalığı riskini düşürmede ve ideal kilonuzu korumada da yardımcı olacaktır. Bir defa başladığınızda kendinizi ne kadar iyi hissetiğinize ve ne kadar iyi göründüğünüze şaşıracaksınız. 

Günlük işlerinizde daha aktif olun Olabildiğince çok yürümeyi deneyin. Araç kullanmak yerine yürüyerek gidin. Yürüyüş çok iyi bir egzersizdir ve herkes tarafından yapılabilir. Asansör yerine merdivenleri kullanın. Merdiven çıkmak vücudunuzun alt bölümünü (bacak, bel, kalça) çalıştırır ve yağları eritir. Ev ve bahçe işleri de günlük aktivite düzeyinizi yükseltecektir. 

Kolesterol diyeti ve kişileri şaşırtan şeyler
Ortalama bir erişkin olarak her gün tükettiğiniz yağ miktarı kolesterol düzeyinizin yükselmesine, kalp hastalığı ve inme riskinizin artmasına neden olabilir.

Sağlıklı bir diyet için tek bir şey hatırlamanız gerekirse o da yağdan özellikle de doymuş yağlardan kaçınmanız gerektiğidir. "Düşük kolesterollü" diyet, yağları olabildiğince diyetten çıkarmak anlamına gelir. 

Diyetinizdeki yağı azaltmanız, daha kolay kilo vermenize ve kolesterolünüzün düşmesine yardım eder. 

Seçilecek besinler:
Tahıllar, Taze mevye, Sebzeler, Balık, Tavuk 

Yiyebileceğiniz çerezler:
Sebze ve meyveler
Yağsız, kolesterolsüz kurabiyeler
Tuzsuz krakerler
Havada patlatılmış veya mikrodalgada hazırlanmış az yağlı patlamış mısır
Meyve suları
Sorbe, şerbet ve yağsız yoğurt 

Restoranda neler yiyebilirsiniz?
Haşlanmış veya ızgara olanları kızartmalara tercih edin, kremalı salata soslarından kaçının, yağlı peynirlerden kaçının, sosların yemeklerin üstüne değil yanına konmasını isteyin. 

Kolesterolü kontrol altına almak için İlaç tedavisi
Yüksek kolesterolü olan bazı kişiler için egzersiz ve diyet yeterli değildir. Sizin gibi, bunlara ek olarak ilaç kullanmaları gerekir. 

Kolesterol düşürücü ilaçlar farklı yollardan etki gösterir: 
Vücudun LDL üretiminin yavaşlatılması, vücudun aşırı kolesterolü sindirime yardımcı asitlere dönüştürmesinin sağlanması 

İlaçların yüksek kolesterolü bir antibiyotiğin kulak enfeksiyonunu iyileştirdiği gibi iyileştirmediğini belirtmek gerekir. Ne var ki ilaçlar birçok kişi için kolesterolü kontrol altında tutmanın anahtarıdır. 

"Yüksek Kolesterolü Kontrol" ne anlama gelir.
Gözlük takmanız gözlerinizi değiştirmez ama gözlük taktığınız sürece daha iyi görür ve normal bir yaşam sürersiniz. Yüksek kolesterolü kontrol etmek de aynı şeydir: tedaviye devam ettiğiniz sürece kolesterolünüzü normal sınırlarda tutabilirsiniz. 

Gereksiz riskleri denetleyin ve siz de risk yaratan durumları denetleyerek kalp hastalığından kaçınabilirsiniz: 

Kan basıncınızı kontrol altın alın 

Kolesterol düzeylerinizi kontrol altına alın 

Vücudunuz için uygun kiloda kalın 

Zevkli bir egzersiz programı bulun
 
Sigara içiyorsanız bırakmayı deneyin 

Kalp ve damar hastalığı risklerinizi nasıl düşürebileceğinizi doktorunuza sorun. 

İlaçlarınızı hatırlamak için ipuçları

Saat yerine yemek ve yatma gibi günlük olayları ilacınızı almak için kullanın.
 
İlaçlarınız güvenli ama unutmayacağınız bir yerde saklayın. 

İşinizde, cebinizde veya çantanızda yedek bir paket bulundurun. 

İlaçla ilgili sormak istediklerinizi doktorunuza danışın. 
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
9.12.2014 10:10:46
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Soğuk Algınlığının Üstesinden Nasıl Gelebilirsiniz?
Soğuk Algınlığının Üstesinden Nasıl Gelebilirsiniz?
Soğuk Algınlığından korunmak için nelere dikkat etmeli? Soğuk algınlığı hepimizin zaman zaman yenik düştüğü kronik bir rahatsızlıktır. Nezle-grip virüsleri nedeniyle kırgınlıkla birlikte burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma ve hatta öksürme başlar. Ne yazık ki soğuk algınlığına birden etki edebilecek mucizevi bir tedavi şekli yoktur. Bakteri enfeksiyonlarında etkili...
»» devamını oku »»
Diş Eti İltihabı Tedavisi
Diş Eti İltihabı Tedavisi
Diş eti iltihabı tedavi edilir mi? Evet. Ancak tedavi iltihabın ne derece ilerlediğine bağlıdır. Sadece 'gingivitis' safhasında yapılan tedavi yüksek başarı sağlar. Tedavi süresince, diş hekiminiz dişlerinizi diş taşından arındırıp diş fırçalama tekniğinizi en iyi hale getirecektir. Bundan sonraki sorumluluk size düşmektedir. Usulüne uygun yaptığınız temizlik, diş etlerini,...
»» devamını oku »»
Sosyal Fobi ve Tedavisi
Sosyal Fobi ve Tedavisi
Sosyal Fobi Nedir? 1. İnsanların ilgi odağı olmaktan korkuyor musunuz? 2. Başkalarının önünde gülünç duruma düşmekten korkar mısınız? 3. Aşağıdaki durumlardan herhangi birinden sıklıkla kaçınmaya çalışır mısınız? Topluluk önünde konuşmak  Otorite konumunda kişilerle konuşmak  İnsanların sizi izlemesi  Başkalarının önünde yemek yemek, içmek ya da yazı yazmak  Partilerde...
»» devamını oku »»
Grip Aşısı Öncelikle Kimlere Yapılmalıdır
Grip Aşısı Öncelikle Kimlere Yapılmalıdır
Grip aşısı neden  ve kimlere yapılır? Her yıl yaz mevsimi sona erdiğinde hekim ve hastaların kafasını grip aşısının gerekli olup olmadığı sorusu kurcalamaya başlar. Kimin aşılanması gerektiği yönünde artık kesin kriterler bulunmaktadır. Grip aşısı, influenza enfeksiyonundan %80 oranında korunma sağlamakta veya en azından semptomları hafifletmektedir.  Grip aşısı kimlerde...
»» devamını oku »»
Hepatit B nedir?
Hepatit B nedir?
Hepatit B nedir? Karaciğerinizi etkileyen bir virüstür. Son derece tehlikelidir ve kolay bulaşır.  Hepatit B nasıl bulaşır? - Hastalığı taşıyan kişinin (taşıyıcı) kanı, spermi, vajinal sıvıları veya tükürüğü ile ya da bunlarla bulaşmış aletler ile temas sonucu.  - Hastalığı taşıyan kişi ile cinsel temas sonucu.  - Bir iğneyi ya da kesici bir aleti birden fazla kişinin ortak...
»» devamını oku »»
Yaşlılığı Etkileyen Hastalıklar ve Sonuçları
Yaşlılığı Etkileyen Hastalıklar ve Sonuçları
Yaşlıları Etkileyen Başlıca Hastalıklar  Alzheimer hastalığı ve diğer demans (bunama) tipleri : Bellekte ve entellektüel işlevlerde zaman içinde artan bir kayıp oluşturan beyin bozuklukları  Yatak yaraları (dekübitüs ülserleri): Derinin uzun süreli basınca bağlı olarak tahribatı  İyi huylu (selim) prostat hiperplazisi : Erkeklerde prostat bezinin büyümesi nedeniyle idrar...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder