Hamilelikte Kan Testleri ve Önemi

Kadınlar için Hamilelikte Yapılması Gereken Testler bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Hamilelikte Kan Testleri ve Önemi hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Hamilelikte Yapılması Gereken Testler kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Gebelikte kan testleri neden yapılmalıdır
Bebek, besinini ve oksijenini annenin karnından alır. Aldıklarını da yine annenin karnına boşaltır. Anne karnının tahlili bebek hakkında birçok bilgi verir. Söz gelimi RH oranının (pıhtılaşan bir madde) kontrolü bebeğin sağlığı için büyük değer taşır.

Geçmişte, doğumdan hemen sonra, şişerek ya da kansızlık sebebi ile birçok bebek ölüyordu. Bunun, babanın kanından bebeğe geçen RH faktörünün annenin karnındaki RH faktörü ile uyum sağlayamaması olduğu keşfedildi.

Günümüzde doktor, anneleri bu riskten muaf tutabiliyorlar. Bebeklerin de RH faktöründen zarar görmeleri çok seyrekleşti. Anne, bir doktorun gözetimine ne kadar erken girerse ve düşürdüğü veya doğumdan sonra ölen çocukları hakkında ne kadar ayrıntılı bilgi verirse, anne-bebek sağlığının kontrol altına alınmasında o kadar başarılı olunur.

Diğer kan testleri, annede bulunabilecek ve bebeğe zarar verebilecek gizli hastalıkları araştırır. Alfafetoprotein olarak adlandırılan özel bir test de bebeğin düzgün gelişip gelişmediğini araştırır. İşin en acı yanı, bütün bebeklerin kusursuz olmaması. Kusurlar kalıtımsal faktörlere veya bilinmeyen zararlı dürtülere bağlı olabiliyor. Sakat bebeklerin erken teşhis edilmesi, sakat çocuk doğurmak yerine bebeği aldırmakla sonuçlanabilir. Ya da doğum sırasında bebeğin sağlıklı olması için bazı önlemler alınabilir. Eğer alfafetoprotein verileri bebeğin sakat olduğunu gösteriyorsa, başka testlere gerek duyulabilir.

12. hafta 20. hafta ve 40. hafta bebek gelişimi
İki hücrenin biraraya gelmesinden kısa bir süre sonra küçücük bir insan oluşur. 12. haftada ceninin boyu 6 cm.ye erişir, bu arada kalbi ve karaciğeri faaliyete geçer. 20. haftada annenin karnının şişliği açıkça fark edilir. Bebek 25 cm. uzunluğuna erişmiştir ve tekmelemeye başlamıştır. 40. haftada başı aşağıya döner ve anne de bebek de doğuma hazırdır.

Kliniğe her gidişinizde tansiyonunuz da ölçülür. Ani tansiyon yükseltmeleri loğusa humması (havale) belirtisidir. Her hamile kadının tansiyonu bir miktar artar. Bu artışın ne kadar olması gerektiğini doktorunuz bilir.

- Hamilelikte idrar testleri de çok önemlidir. Bu testler böbreklerin hamilelik sırasında hızlanan çalışmaya ayak uyduramadığını ortaya çıkarır.

- Genel fiziksel araştırma ile idrar tutulmasının sonucu doğabilecek bileklerde, ellerde ve yüzde şişme araştırılır. İdrar tutulması havalenin belirtisidir. Ayrıca anneyi rahatsız eden sırt ağrıları, varis damarları ve hazımsızlık da bu araştırmalar sonucu ortaya çıkarılır.

- Klinikteki araştırmanın bir kısmı da bebeğin gelişimi ile ilgilidir. Bebeğin kalp atışları dinlenir.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
14.04.2015 15:25:35
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Hamilelikte Varisler, Benler, Lekeler ve Çiller
Hamilelikte Varisler, Benler, Lekeler ve Çiller
Hamilelikte varis sorunu ve nedenleri Hamilelikte varisler, benler, lekeler ve çillerle tat ve koku duygularının oluşum ve değişimi Tat ve koku duygularının değişmesi genellikle hamileliğin ilk belirtisi olarak değerlendirilebilir. Niçin bazı hamilelerde varis olur? Bacakla deriye yakın kısımlarda bulunan damarlar, kirli kanı kalbe götürürler. Ve bu kanın geçeceği başlıca...
»» devamını oku »»
Doğum Çeşitleri ve Yöntemleri
Doğum Çeşitleri ve Yöntemleri
Kaç çeşit doğum yöntemi vardır ve en ağrısız doğum yöntemi hangisidir? Teknolojik yolla doğum Hastanelerimiz gelişmiş teknolojik makineler ve tıbbi bilgilerle donatılmış durumda. Doğum öncesi, doğum anı ve doğum sonrası, bu makinelerle kontrol altına alınabiliyor. Herhangi bir aksilik anında hemen müdahale ediliyor. Doğal yolla doğum Nasıl olursa olsun, ne tür işlem...
»» devamını oku »»
Hamilelikte, Tansiyon, Ultrason ve Sıvı İncelemesi
Hamilelikte, Tansiyon, Ultrason ve Sıvı İncelemesi
Kan tahlili neden yapılır gebelikte Zehirlenme (toxaemia) tespiti, 'hamilelik sarılığı' ve böbrek intihabı aranması, kansızlık (anemi) tespiti, kızamık, ve "spina bifida" gibi omurilik bozuklukları  olup olmadığı, kan uyuşmazlığı varsa, doğumdan sonra kan değiştirmek gerekeceği için kan gurubuna (Rh. faktörü) bakılır. Hamilelikte Tansiyon Yüksek tansiyon kan zehirlenmesinden...
»» devamını oku »»
Hamilelikte Kilo, Tat ve Duyularda Değişimler
Hamilelikte Kilo, Tat ve Duyularda Değişimler
Kadınların tat ve koku duyuları da değişir mi? Evet. Bu hemen her kadında olur. Hatta hamileliğin ilk belirtisi olabilir. Hamilelerin çoğu, ağızlarında madensel bir tat olduğundan şikayet ederler. Eskiden severek yedikleri şeyleri yiyemez olurlar. Bunun nedeni, burnun içi ve dil yüzeyine az kan gelmesidir. Tat ve koku duygusu da değişir. Çoğu kadın kahve, alkol, sigara...
»» devamını oku »»
Alfa Feto Protein ( AFM )
Alfa Feto Protein ( AFM )
Hamilelikte alfa feto protein (AFM) testi nasıl ve neden yapılır AFP anne karnındaki bebeğin karaciğerinden salgılanan bir proteindir. Erişkindeki albumin isimli proteinin fetal yaşamdaki karşılığıdır. Fetus'tan (anne karnındaki bebek) amniyon sıvısına geçer. Burdan da bir miktar AFP annenin dolaşımına karışır. AFP düzeyleri hamileliğin sonlarına kadar yavaş bir artış...
»» devamını oku »»
Hamilelikte Sırt, Bel Ağrısı ve Basur Memeleri
Hamilelikte Sırt, Bel Ağrısı ve Basur Memeleri
Hamilelikte sırt ağrısı Hamilelikte sırt ağrısından yakınan kadınların sayısı çoktur. Bu ağrı ayaklara kadar etki eder ve siyatik belirtileri gösterirse durum tehlikeli olabilir. Progesteron hormonu, hamilelik sırasında kıkırdak dokuyu yumuşatır. Ve beldeki eklemler arasındaki bağları gevşetir. Sırt ağrılarının oluşmasına bir neden budur. Bir de hamilelikle alınan aşırı...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder