Çocuklarda Beslenme ve Süt Çeşitleri

Kadınlar için Emzirme ve Diş Çıkartma bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çocuklarda Beslenme ve Süt Çeşitleri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Emzirme ve Diş Çıkartma kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Süt çeşitleri ve bebeğe verilme şekilleri
Biberonla beslenen birçok bebeğe inek sütü ile yapılan hazır mamalar verilir, Avrupa Topluluğu ülkelerinde bu mamaların bileşimi ve içerdiği maddeler yönetmeliklere bağlıdır. Hazır mamalarda belli oranlarda protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineraller bulunmalıdır. Süt mamaları (birinci tip mama) anne sütüne yakın miktarda protein içerir. Kazein esaslı mamalarda (ikinci tip mama) inek sütü proteini vardır ve iştahlı bebeklere verilir. Her iki tip mamanın da kalori içeriği aynıdır.

Bebek laktozu sindiremiyorsa ya da inek sütüne alerjisi varsa soya esaslı mamalar kullanılabilir. Bu ancak bir sağlık görevlisi önerirse kullanılmalıdır. Bazı rahatsızlıkları ya da hastalıkları olan bebekler için özel hazır mamalar da vardır.

Bebeklerde sağlıklı beslenme
Sağlıklı beslenme tüm aile için iyidir, ama çocuğun enerji ve büyüme için besin gereksinimini karşılamakta dengeli beslenme çok önemlidir. Dengesiz beslenme uzun dönemde sorunlara neden olabilir.

Çocuğunuza sağlıklı, dengeli beslenme sağlamanın en iyi yolu, her gün ona dört temel yiyecek grubunun her birinden çeşitli yiyecekler hazırlamaktır. Bu yiyecekler hep birlikte temel besinleri içerirler karbonhidratlar, protein, yağ, vitamin ve mineraller.

Çocuk ve bebeklerde yiyecek grupları
Birinci grupta ekmek, tahıllar, makarna, pirinç ve patates bulunur. Fasulye ve baklagiller, bileşik karbonhidratlar açısından önemli olan ve aynı zamanda enerji, lif, protein, vitamin ve mineral sağlayan bu grup içinde yenebilir. Daha büyük çocuklara oranla beş yaşından küçükler için amaç her bir öğünde bu gruptan mutlaka bir miktar bulunmasıdır. Meyve ve sebzeler (taze, konserve ve dondurulmuş durumda), salata ve meyve suyu ikinci grubu oluşturur. Bunlar vitamin sağlarlar, özellikle de C vitamini, mineral ve lif  içerirler. Beş yaşından küçüklere günde üç-dört kez, daha büyüklere beş kez verilmelidir. Meyve suyu birden fazla da verilse yalnızca bir olarak sayılabilir.

Üçüncü grupta et, balık, yumurta, baklagiller (bezelye, taze ve kuru fasulye ve mercimek), kuru yemişler beş yaştan küçükler için toz halinde ya da ezilerek, ve soya fasulyesi vardır. Protein, vitamin ve mineral sağlarlar. Çok zengin bir demir kaynağıdır. Balık taze, dondurulmuş veya konserve olabilir. Hayvansal besinden günde bir, bitkisel besinden iki öğünde verilmelidir.

Süt, yoğurt, peynir ve tereyağı gibi süt ürünleri dördüncü grup, protein, yağ, vitamin (özellikle A ve D vitamini) ve başta kalsiyum olmak üzere mineral sağlar.

Beş yaşın altındakilere günde 350 ml süt ya da iki öğün öteki süt ürünleri vermek amaçlanmalıdır. İki yaşın altındaki çocuklara her zaman yağı alınmamış süt verilmelidir.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
4.09.2015 15:02:52
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Diş Kaşıma Oyuncakları
Diş Kaşıma Oyuncakları
Bebekler için diş kaşıma oyuncakları Eczanelerde çocuğun geveleyerek, kemirerek diş etlerini rahatlatmasını sağlayan çeşitli biçimlerde diş kaşıyıcıları satılmaktadır. Pürüzsüz malzemelerden yapılmış bu kaşıyıcılar, bebeği rahatlatırken, biçimleriyle de onu bir oyuncak gibi eğlendirebilir. Aslında bir değil, birkaç farklı diş kaşıyıcı satın alıp, bebeğe değiştirerek vermeniz...
»» devamını oku »»
Bebeklerde Emme Refleksi
Bebeklerde Emme Refleksi
Bebekler neden hep emmek ister? Küçücük bebeğinizin ağzına parmağınızın ucunu sokarsanız, emme yeteneğinin ne kadar güçlü olduğunu görerek hayrete düşmeniz kaçınılmazdır. Çok erken doğan (prematüre) bebekler dışında, bütün bebeklerin, doğdukları anda, emme refleksleri gelişmiştir. İçgüdüsel olan bu refleks, anlaşılması son derece kolay bir nedenden kaynaklanır: İster bir...
»» devamını oku »»
Bebeklerde Diş Çıkartma ve Oluşan Hastalıklar
Bebeklerde Diş Çıkartma ve Oluşan Hastalıklar
Bebeklerde olan hastalıklarda diş çıkartmanın etkisi var mıdır? Geçmiş yüzyıllarda doktorların çoğu, diş çıkarmayı bir hastalık olarak görmüşler ve birçok bebek hastalığına diş çıkarmanın yol açtığına inanmışlardır. Göğüs enfeksiyonlarının, çırpınmaların ve bebeklerde ölüme yol açabilen birçok hastalığın altında, diş çıkarmanın yattığını düşünmüşlerdir. Ama hastalık...
»» devamını oku »»
Bebeklerde Diş Çıkartırken Oluşan Sıkıntılar
Bebeklerde Diş Çıkartırken Oluşan Sıkıntılar
Diş çıkartan bebeklerde ne gibi sıkıntılar olur? Bebeğin birinci yılındaki birçok rahatsızlığının ve küçük çocuğun huysuzluklarının, gece uykularının bozulmasının suçu, çoğunlukla dişlere yüklenir. Bebeklerde "ishal, burun akması, mide bulantısı, iştahsızlık, ateş yükselmesi, nedeni açıklanamayan ağlamalar, gece uyanmaları ve genel huysuzluktan" hep dişler sorumlu tutulur....
»» devamını oku »»
Memeden Süt Boşaltma ve Biberonla Emzirme
Memeden Süt Boşaltma ve Biberonla Emzirme
Memeden süt nasıl boşaltılır Eğer bebeğiniz özel bakım ünitesindeyse, göğüsleriniz aşırı derecede şişmişse, birkaç saatliğine dışarıya çıkmanız gerektiğinde bir başkası bebeği besleyecekse, ya da işe gitmek zorunda olup sütü bir süre saklamak istiyorsanız sütünüzü boşaltmak isteyebilirsiniz. Boşaltılan süt steril bir kap içinde buzdolabında 24 saat, derin dondurucuda üç ay...
»» devamını oku »»
Bebeklerde Süt Dişleri
Bebeklerde Süt Dişleri
Diş çıkarma konusundaki gerçek nedir?  Bebeklerin diş çıkarma sıkıntılarını dindirmek için anneler neler yapabilir?  Süt dişleri Süt dişleri, yani çocuğun ilk dişleri , yaşamının ilk birkaç ayından başlar ve üçüncü yaşın ortalarına kadar çıkmayı sürdürürler. Üç yaşının ortalarında, çocuğun süt dişleri, takım halinde tamamlanmış olur. bebeklerin diş çıkarması kabaca aynı...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder