Hasta Çocuk Bakımı ve Yüksek Ateş Tedavisi

Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Hasta Çocuk Bakımı ve Yüksek Ateş Tedavisi hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Hasta çocuğun bakımı nasıl yapılmalı?
Tüm çocuklar zaman zaman hastalanır, bu da sizi doğal olarak kaygılandırır. Neyse ki, hastalıkların çoğu ciddi değildir ve birkaç günlük dinlenme ile iyileşir.

Çocuklar hastayken her zamankinden daha çok ilgi ister, bu nedenle sabırlı olmanız gerekir. Sizinle aynı odada ya da konuşma mesafesinde bulunması onun için daha az korkutucu ve daha az sıkıcıdır. Yatağına yatmak isterse ya da hekim yatak istirahatı vermişse onu yatağına yatırın, yoksa kanepeye ya da koltuğa yatırıp üstüne hafif bir örtü koyun. Çocuğunuzu hastayken fazla örtmeyin, pamuklu pijama ya da kısa kollu bir tişört ve pantolon gibi hafif ve rahat giysiler giydirin. Ateşi olan çocuğun sıkı sıkı örtülmesi veya odanın aşırı ısıtılması havale geçirmesine neden olabilir.

Ona bol bol sıvı içirin, en çok sevdiği içecekleri içmesine izin verin. Eğer içmek istemiyorsa, taze meyve suyundan buzlu lolipoplar yapın, ya da meyve suyunu buz kalıbına doldurun ve buz parçalarını emmesini sağlayın. Sevdiği bir meyve ile milk shake (sütlü içecek) yapabilirsiniz. Yemek istemezse kaygılanmayın; hafif yiyecekler, örneğin jöle verin ya da istediği bir yemeği yapmaya çalışın. Burnu tıkalıysa sütlü yiyeceklerden kaçının çünkü mukoza üretimini arttırır.

Çocuklarda ateşin ölçülmesi
Normal vücut ateşi 37°C'dir, ama insandan insana küçük farklılıklar gösterebilir. Çocuğun ateşi varsa 37.7°C'nin üstünde olmalıdır. Ateş, çocuklukta en çok görülen hastalık belirtisidir. Çeşitli bulaşıcı ya da bulaşıcı olmayan hastalıklarla birlikte ya da aşıdan sonra görülür.

Ana-babalar genellikle çocuğun alnına dokunarak ateşi olup olmadığını söyleyebilirler, ancak bazen ateşin ölçülmesi gerekir. Yalnızca çocuk yedi yaşından büyükse ağızdan ölçülür. (Koltuk altından ölçülen ateş ağızdan ölçülenin 0.6°C altındadır). Cıvalı dereceyi kullanmadan önce sallayarak cıvanın uca gitmesini sağlayın ateşi ölçtükten sonra dereceyi soğuk suyla yıkayın.

Çocuklarda ateş nasıl düşürülür?
39°C'nin akındaki ateşin kendisi zararlı değildir çünkü çocuğun ateşe neden olan hastalıkla savaştığını gösterir. Ateş 39°C'nin üstüne yükselir ya da birdenbire hızla artarsa, altı ay ile beş yaş arası çocuklar havale geçirme riski altındadır. Yüksek ateşi düşürmek ve çocuğu rahatlatmak için ona bol bol serin, ferahlatıcı içecekler verin. Üstünde yalnızca fanila ve kilot ya da bez kalıncaya dek tüm giysilerini çıkarın ve ince bir çarşaf örtün.

Odanın serin olmasını sağlayın. Dört saatte bir çocuğun yaşına göre önerilen dozda ilacını verin. Bu önlemlere karşın ateşi 40 - 41°C ise, ılık suya batırılmış bir sünger ya da pamuklu bezle vücudunu silin. Soğuk su kullanılmaz çünkü soğuk, kan damarlarında ters etki yaparak daha az ısı kaybedilmesine neden olur. Bu aşamada hekime danışmanız gerekir.

Çocuklarda ateş ölçmek için derece çeşitleri
Standart cıvalı bir dereceyi hareketli bir çocukta kullanmak zor olabilir. Öteki derece çeşitleri, alına yapıştırılan ancak çok doğru ölçümler vermeyen dereceler ve okunması kolay olan dijital derecelerdir. Dijital derecelerin bir çeşidi de dil altından ve koltuk altından bakılabilen ve bir iki dakikada ateşi ölçen derecelerdir. En iyisi ve en pahalısı ise, kulak dijital derecesidir; kulak kanalına sokularak bir saniyede ateşi ölçebilir.

Çocuğa ateşi varken ilaç verilecekse dikkat edilmesi gerekenler
İlaç verirken prospektüsü iyi anlayamazsanız hekime ya da eczacıya danışmalısınız. İlaçlarla ilgili bazı öneriler aşağıda belirtilmiştir.
- Hiçbir zaman önerilen dozun üstüne çıkmayın. Her zaman ilacın ölçekli kaşığını ya da şırınga kullanın.
- Çocuğunuz anlayabilecek yaştaysa, ilacın onu iyileştireceğini anlatın.
- Tadı hoş olmayan bir ilaçtan önce ya da onunla birlikte, sevdiği bir içeceği ya da meyveyi verin.
- Çocuğunuz iyileşmiş görünse bile antibiyotik alması gereken süreyi mutlaka tamamlayın.
- Çocuğunuzun ilaca karşı alerjisi varsa hekime bildirin.
- Daha çok tatlandırılmamış ilaçları kullanmaya çalışın.
- Tüm ilaçları çocukların açamayacağı kutular içinde ve erişemeyecekleri yerde saklayın.
- Dozajını azaltarak yetişkinlere yönelik bir ilacı çocuğunuza vermeyin.
- Başka bir çocuk için yazılmış reçeteyi kullanmayın.
- Hekim gözetimi olmadıkça 12 yaşından küçük çocuklara aspirin vermeyin. Ender görülen, ama ciddi bir hastalık olan "Reye Sendromuna" aspirinin neden olduğu sanılmaktadır.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
25.10.2015 16:12:38
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Çocuğun Size Yönelik Cinsel Yaşantısı Olabilir mi
Çocuğun Size Yönelik Cinsel Yaşantısı Olabilir mi
Çocuğumun bana ilişkin bir cinsel yaşantısı olacak mıdır? Genellikle çocuğun size ilişkin ilk yaşantısı, sizi çıplak görmesidir. Bu, ilk önce bir cinsel yaşantı olarak yorumlanmasa bile, ilerde ana babayı çıplak görmek bir  cinsel olay durumuna gelebilir. Çocuklar küçükken herhangi bir olayı cinsel yönden yorumlamaz ama, cinsel olgunluğa eriştikten sonra bunları hatırlar ve...
»» devamını oku »»
Çocuğum, Boşanmış Olmama Kızar mı?
Çocuğum, Boşanmış Olmama Kızar mı?
Boşanma ve çocuğun tepkisi Tepki göstermesi şart değildir; ancak çocuğunuz, boşanmanızdan büyük üzgünlük ve kırgınlık duyacaktır . Bu hislerinden dolayı en çok gördüğü ve temas halinde olduğu ebeveynini suçlaması muhtemeldir. Çocuğunuzun velayeti sizde ise, suçlanacak kişinin sizin olması, çok mümkündür. Ayrılmaya yol açan eşiniz olsa bile, bu kırgınlık ve hırçınlık size...
»» devamını oku »»
Evlat Edindikten Sonra Kendi Çocuğunuz Olursa
Evlat Edindikten Sonra Kendi Çocuğunuz Olursa
Bir evlât edindikten sonra öz çocuğum doğarsa ne gibi sorunlar ortaya çıkabilir? Böyle olduğunda, durum hayli farklıdır. Manevi evlât edinilmiş çocuğa büyük bir ihtimalle öz ana babasının ona bakamayacak durumda, manevi ana babasının ise çocuk sahibi olamayacak durumda olduğu ve bir çocukları olmasını çok istediklerinden, onu evlât edinmiş oldukları anlatılmıştır. Bu...
»» devamını oku »»
Çocuğun Akrabalarla Olan İlişkileri
Çocuğun Akrabalarla Olan İlişkileri
Çocuğum, akrabalarımı sevecek midir? Belki evet, belki hayır. Ama akrabası oldukları için onları herhangi birinden daha fazla seveceği beklenemez. En akla yakın olan, çocuğun akrabalarının kendine davranışına dayanarak his ve tutumlar geliştirene kadar çekingen kalacağıdır. Çocukların çoğu, başkalarının tepkilerine karşı hassastır ve çoğu zaman sizin tavır alışınıza yakın...
»» devamını oku »»
Yeni Doğan Bebeklerde Uyku Döngüsü
Yeni Doğan Bebeklerde Uyku Döngüsü
Bebeklerde Uyku Döngüsü Uyku REM-düzenli göz hareketi olarak adlandırılan hafif uyku ve non-REM olarak adlandırılan derin uyku olarak ikiye ayrılır. Yeni doğmuş bir bebek ilk uykusunda REM uykuya dalar. Bu hafif uyku sırasında nefesi düzensizleşir, vücudu seğirir veya titrer, göz kapakları aralanır, gözleri döner hatta bazen güler veya kaş çatar. Bu uyku genelde aktif uyku...
»» devamını oku »»
Çocuk ile Yakın İlişki Kurmanın Önemi
Çocuk ile Yakın İlişki Kurmanın Önemi
Çocuğumla yakın ilişkilerimin olması mı beni yetkili bir disiplinci yapıyor? Evet. Çünkü, çocuğunuzun gereksediği sevgi ve şefkati, kabul edilemeyecek herhangi bir davranış karşısında frenleyebilirsiniz. Aşılmayacak sınırları belirlemek, kural ve uygulamaları öğretmek, kısacası disipline sokmak için öyle bir mükafatlandırma ve yoksun bırakma yönteminiz olmalıdır ki çocuk...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder