Menenjit Çeşitleri ve Tedavi Yöntemleri

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Menenjit Çeşitleri ve Tedavi Yöntemleri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Menenjit nedir ve belirtileri nelerdir?
Beyni kaplayan membranların ya da zarın ve omuriliğin iltihaplanmasına menenjit denir. Yetişkinler içinde olmak üzere tüm yaş grupları, özellikle de beş yaş altı çocuklar çok zarar görebilir.

Viral ya da bakreriyel enfeksiyonların neden olduğu menenjitin değişik çeşitleri vardır. En çok görülen tipi viral menenjittir ve seyrek olarak ciddi ya da öldürücüdür. Oysa bakteriyel menenjit potansiyel olarak öldürücü olsa bile erken tanı ve tedavi ile çocuklar tümüyle iyileşir.

Her iki tipinin de başlangıçtaki belirtileri benzerdir ama tipini ayın etmek doğru tedaviye başlamak için önemlidir. Bakteriyel menenjitin kuluçka dönemi 2-10 gün arasında, viral olanınki ise üç haftadır.

Viral menenjit
Bu tür menenjit kış aylarında daha çok yaygındır, ve kızamık, kabakulak, suçiçeği, çocuk felci ya da soğukalgınlığı virüsünün neden olduğu bir enfeksiyondan sonra görülebilir. Bazı hafif vakalar farkedilmeden geçirilebilir.

Bakteriyel menenjit
Seyrek görülmesine karşın öldürücü olabilmektedir. Herbiri değişik organizmaya bağlı olarak üç farklı türü vardır: Haemophilus influenzae - b tipi (Hib), pnömokok ve meningokok. Üç tipe de 5 yaş altı çocuklarda rastlanabilir. Hib aşısı yapıldığından beri Hib menenjiti seyrek görülmektedir. Yine de, Hib öteki bakteriyel menejit türlerine ya da viral menenjite karşı bağışıklık sağlamaz.

Streptococcus pneumoniae menenjiti sıklıkta ikinci sırayı alan bakteriyel menenjittir. Kan yoluyla solunum bölgesinden taşınabilir ya da kafatası çatlamasının ya da ortakulak iltihabının sonucu olabilir.

Meningokok menenjiti en yaygın bakteriyel menenjit formudur. Her on kişiden biri hiçbir hastalık etkisi olmaksızın boğazının gerisinde bu bakteriyi taşır. Çok ender olarak hastalığa neden olurlar. Meningokoklar üç gruba ayrılırlar: A, B ve C. İngiltere'de hastalığa en çok neden olan gruplar B ve C gruplarıdır. B grubu İki yaşın altındaki çocuklarda daha yaygın olarak görülürken, 14-18 yaş arasındakiler daha çok C grubuna yakalanır. Ana-babanın sigara içmesi çocuğun meningokok menenjitine yakalanmasında bir risk faktörüdür.

Meningokok hastalığı meningokok menenjiti ve septisemi (kan zehirlenmesi)'nin tıbbi adıdır. Bu iki hastalık içinde septisemi daha ciddi bir hastalıktır ve kış aylarında daha sık rastlanır.

Benzer Makale
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
4.11.2015 11:58:30
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Basilli Dizanteri
Basilli Dizanteri
Basilli Dizanteri nedir? Shigella türü bakterilerle meydana gelen barsak enfeksiyonudur.  Basilli Dizanterinin olma sebepleri nelerdir? - S. dysenteriae  - S. flexneri  - S. boydii  - S. sonnei  Basilli Dizanterinin belirti ve bulguları nelerdir? - Kramp şeklinde karın ağrısı  - Kanlı, sümüklü diyare  - Ateş  - Baş ağrısı, iştahsızlık  - Bilinç bulanıklığı, konvülsiyonlar...
»» devamını oku »»
Amipli Dizanteri
Amipli Dizanteri
Amipli Dizanteri ( Amebiyaz) nedir?  Entamoeba histolytica adlı amipin etken olduğu kalın barsak infeksiyonu.  Amipli Dizanteri belirtileri nelerdir? - Asemptomatik infeksiyon (kist taşıyıcılığı)  - Kramp şeklinde karın ağrıları  - Yarı şekilli veya sulu, kötü kokulu, bazen kanlı ve müküslü, günde 5-10 kez dışkılama  - Ateş   - Barsak perforasyonu ve peritonit  - Karaciğer...
»» devamını oku »»
Bağırsak Tıkanması
Bağırsak Tıkanması
Bağırsak Tıkanması ve  Bağırsak Tıkanmasının Diğer Adı İleus  Bağırsak tıkanması nedir? Bağırsaktan geçişin duraklamasıdır.  Bağırsak Tıkanmasının Nedenleri Mekanik veya paralitik olmak üzere iki değişik türü vardır.  Mekanik ileus  - Bağırsağın içine ait nedenler: safra taşları, dışkı taşları, askaris yumağı, bezoar  - Duvara ait nedenler: tümör, atrezi, iltihabi darlıklar...
»» devamını oku »»
Su Çiçeği ve Reye Sendromu Belirtileri
Su Çiçeği ve Reye Sendromu Belirtileri
Su çiçeği belirtileri ve tedavi yöntemleri "Varicella zoster virüsü" çok bulaşıcı bir hastalık olan suçiçeğine neden olur. Çocuklarda genellikle hafif geçer, ama özellikle lösemi ve diğer bağışıklık önleyen hastalıkları olanlarda ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Su çiçeği havadaki mikroplu taneciklerden ve deri lezyonlarından çıkan sıvı ile ya da mikroplanmış malzemeler...
»» devamını oku »»
Aort Darlığı
Aort Darlığı
Aort Darlığı ( Aort Stenozu) nedir? Aort alanının 2 cm 2 ' nin altına inecek şekilde daralmasıdır.  Aort darlığının belirtileri - Semptom vermeyebilir  - Angina pektoris  - Eforla gelen solunum güçlüğü  - Baş dönmesi ve bayılma atakları  - Aort odağında üfürüm  - Nabız bozukluğu  Aort darlığının olma nedenleri - Romatizmal endokardit  - Doğumsal anormallik  -...
»» devamını oku »»
Astım Krizinin Nedenleri ve Çocuklarda Astım
Astım Krizinin Nedenleri ve Çocuklarda Astım
Astım Astım vakalarında artış görülmektedir. Astımın dünya nüfusunun yüzde 5'ini etkilediği tahmin edilmektedir ve bunların yüzde 10'unu 10 yaş altı çocuklar oluşturmaktadır. Astım hastalarının sayısı her geçen gün artmakla birlikte, doğru ve yeterli tedavi ile astımlılar normal yaşamlarını sürdürmeyi öğrenmektedirler. Astım tek bir belirli hastalık değil, çeşitli etkenlerle...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder