Menenjit Çeşitleri ve Tedavi Yöntemleri

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Menenjit Çeşitleri ve Tedavi Yöntemleri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Menenjit nedir ve belirtileri nelerdir?
Beyni kaplayan membranların ya da zarın ve omuriliğin iltihaplanmasına menenjit denir. Yetişkinler içinde olmak üzere tüm yaş grupları, özellikle de beş yaş altı çocuklar çok zarar görebilir.

Viral ya da bakreriyel enfeksiyonların neden olduğu menenjitin değişik çeşitleri vardır. En çok görülen tipi viral menenjittir ve seyrek olarak ciddi ya da öldürücüdür. Oysa bakteriyel menenjit potansiyel olarak öldürücü olsa bile erken tanı ve tedavi ile çocuklar tümüyle iyileşir.

Her iki tipinin de başlangıçtaki belirtileri benzerdir ama tipini ayın etmek doğru tedaviye başlamak için önemlidir. Bakteriyel menenjitin kuluçka dönemi 2-10 gün arasında, viral olanınki ise üç haftadır.

Viral menenjit
Bu tür menenjit kış aylarında daha çok yaygındır, ve kızamık, kabakulak, suçiçeği, çocuk felci ya da soğukalgınlığı virüsünün neden olduğu bir enfeksiyondan sonra görülebilir. Bazı hafif vakalar farkedilmeden geçirilebilir.

Bakteriyel menenjit
Seyrek görülmesine karşın öldürücü olabilmektedir. Herbiri değişik organizmaya bağlı olarak üç farklı türü vardır: Haemophilus influenzae - b tipi (Hib), pnömokok ve meningokok. Üç tipe de 5 yaş altı çocuklarda rastlanabilir. Hib aşısı yapıldığından beri Hib menenjiti seyrek görülmektedir. Yine de, Hib öteki bakteriyel menejit türlerine ya da viral menenjite karşı bağışıklık sağlamaz.

Streptococcus pneumoniae menenjiti sıklıkta ikinci sırayı alan bakteriyel menenjittir. Kan yoluyla solunum bölgesinden taşınabilir ya da kafatası çatlamasının ya da ortakulak iltihabının sonucu olabilir.

Meningokok menenjiti en yaygın bakteriyel menenjit formudur. Her on kişiden biri hiçbir hastalık etkisi olmaksızın boğazının gerisinde bu bakteriyi taşır. Çok ender olarak hastalığa neden olurlar. Meningokoklar üç gruba ayrılırlar: A, B ve C. İngiltere'de hastalığa en çok neden olan gruplar B ve C gruplarıdır. B grubu İki yaşın altındaki çocuklarda daha yaygın olarak görülürken, 14-18 yaş arasındakiler daha çok C grubuna yakalanır. Ana-babanın sigara içmesi çocuğun meningokok menenjitine yakalanmasında bir risk faktörüdür.

Meningokok hastalığı meningokok menenjiti ve septisemi (kan zehirlenmesi)'nin tıbbi adıdır. Bu iki hastalık içinde septisemi daha ciddi bir hastalıktır ve kış aylarında daha sık rastlanır.

Benzer Makale
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
4.11.2015 11:58:30
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Sistit
Sistit
Sistit nedir? Sistit, mesanenin iltihabıdır. Mesane enfeksiyonları sıklıkla kadınlarda görülür. Erkeklerde oldukça enderdir. Bunun sebebi tam olarak bilinmemekle beraber, kadınların üretrasının -mesaneden çıkan idrar kanalı- erkeklerden daha kısa olması burada önemli rol oynar. Kadın üretrasının kısa olması bakterilerin mesaneye dışarıdan girişini kolaylaştırır. Ayrıca...
»» devamını oku »»
Kalp Krizi ve Korunmanın Yolları
Kalp Krizi ve Korunmanın Yolları
Kalp krizinden korunmak için nelere dikkat etmeliyiz? Kalbin yeteri kadar oksijen alamayarak ölmesine kalp krizi (miyokard enfarktüsü) denir. Kalbimiz günlük yaptığımız işe göre bazen daha fazla bazen daha az oksijene ihtiyaç duyar. Oksijeni kalbin kendi damarları yani koroner damarları getirirler. Eğer koroner damarlarda bir tıkanıklık veya daralma söz konusu ise kalp...
»» devamını oku »»
İshal
İshal
İshal ( Diyare) nedir?  İshal, dışkının sulu kıvamda, bol miktarda olması ve dışkılama sayısının artmasıdır.  İ shal nedenleri - Pek çok mikroorganizmaya bağlı enfeksiyonlar  - Bakteri toksinleri: Besin zehirlenmesi ve turist ishaline neden olurlar.  - Kimyasal toksinler: Kurşun ve mantar zehirlenmesi.  - Besin alerjisi  - Daha önceden geçirilmiş mide-bağırsak ameliyatı  -...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Kızıl Hastalığı, Tedavisi ve Belirtileri
Çocuklarda Kızıl Hastalığı, Tedavisi ve Belirtileri
Çocuklarda Kızıl Hastalığı Streptokok bakterileri kızıl olarak bilinen hastalığa neden olur. Geçmişte çok tehlikeli bir hastalık olan kızıl, antibiyotiklerin kullanılmaya başlamasıyla daha az korkulan bir hastalık olmuştur. Kızıl , öksürük ya da hapşırıkla havaya karışan mikroplarla yayılır ve genellikle boğaz ağrısı, ateş ve baş ağrısıyla başlar. Bunu, streptokokların...
»» devamını oku »»
Mantar Zehirlenmesi
Mantar Zehirlenmesi
Mantar zehirlenmesi nedir? Amanita cinsi mantarların yanlışlıkla yenmesi zehirlenmeye yol açabilir. Amanita muscaria mantarı, sindirim ve sinir sistemleri üzerinde etki gösterir. Amanita phalloides mantarının ise başta karaciğer, böbrek ve kalp olmak üzere bütün doku hücrelerinde zehirli etkisi vardır. Amanita phalloides toksini ısıya duyarlıdır. Bu yüzden ancak mantarı çiğ...
»» devamını oku »»
Bebeklerde Pilor Stenosu Nedir ve Belirtileri
Bebeklerde Pilor Stenosu Nedir ve Belirtileri
Pilor stenozu, reflü ve sık görülen fıtıklar Bebeğin emdiği sütün ya da mamanın bir bölümünü çıkarması olağandır ama eğer hepsini ya da büyük bölümünü çıkarıyorsa, önemli bir rahatsızlığı var demektir. "Pilor stenozunda", midenin alt bölümündeki pilor kasının kalınlaşması nedeniyle yiyecekler oradan geçemez ve bebek tüm yediklerini çıkarır. Bu, güçlü bir kusmadır ve yiyecek...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder