Doğum Nasıl Olur ve Doğum Anında ki Aksilikler

Kadınlar için Hamilelikte 12 Sorun-Çözüm bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Doğum Nasıl Olur ve Doğum Anında ki Aksilikler hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Hamilelikte 12 Sorun-Çözüm kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Doğum nasıl gerçekleşir
- En çok rastlanan bebeğin düz geldiği normal doğumdur. Bebek rahimde başı döl yoluna doğru yatar. Rahim kasları bebeği rahmin ağzına doğru iter. Rahimde bulunan bebeğin içinde yüzdüğü su da kasılmalarla rahimden çıkarılır ve rahmin ağzı genişler.

- Her kasılma ile rahim ağzı daha çok açılır ve bebeğin başı döl yoluna doğru itilir. Su kesesi yırtılır ve bu basınçla bebeğin kafası dışarıya doğru çıkar.

- Kadının ıkınması, kasılmalar ve bazen yer çekimi yardımıyla bebeğin başı dışarıya çıktıktan sonra, doğumun geri kalan kısmı kolay geçer. Bebeğin en büyük bölümü kafasıdır.

- Son olarak göbek kesilerek doğum tamamlanır. Doğumdan sonra da çocuk sonu çıkar. Çocuk sonu (plasenta) bebeğe besin ve oksijen sağlamış olan organdır.

- Bebeğe meme ne kadar erken verilirse, rahmin yerleşmesi ve su kesesinin atılması o kadar çabuk olur. Anne ile bebek arasında vücut dışında ilk buluşmadır bu.

Doğum sırasındaki aksilikler
- Bebek kafası önce döl yoluna gelecek yerde, ayakları önce gelir. Bebeğin ters gelmesi oldukça yaygındır. Bebek ters geldiğinde doktorlar ve ebeler daha dikkatli davranmak zorunda kalırlar.

- Bebeğin çıkması gereken rahim ağzında bir engel varsa forsepse ihtiyaç duyulabilir. Bebeğin doğumu gecikip, yeteri kadar oksijen alamadığı görülürse doktor doğumu çabuklaştırmak gereği duyar. Bu amaçla, uçları bebeğin başına göre kıvrılmış olan forsepsi döl yolundan sokarak bebeğin başını yakalayıp dışarıya çeker.

- Döl yolunun ağzı çok darsa, kesilerek genişletilmesi gerekir. Bu bölgeye lokal anastezi uygulanarak biraz kesilir ve genişletilir. Genellikle forsepsle doğumda uygulanan bir yöntemdir bu. Bebek zor doğacaksa ve anne de dayanıklı değilse episiotemi denilen işlem yapılır.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
9.11.2015 16:57:06
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Mantar Enfeksiyonları
Mantar Enfeksiyonları
Hamilelikte mantar enfeksiyonları Hamilelikte mantar enfeksiyonları normale göre biraz daha sık gözlenir. Beyaz, peynirimsi kıvamlı, kaşıntılı akıntı şeklinde kendini gösterir. Vajinanın dudaklarında kızarıklık, iritasyon bulguları görülür. İdrar yaparken veya ilişki sırasında yanmaya neden olabilir. Ancak mantar enfeksiyonlarının hamilelik üzerinde herhangi bir olumsuz...
»» devamını oku »»
Kramplar
Kramplar
Hamilelikte kramp nedenleri Hamileliğin 2-3 trimester'inde (üç aylık dönem) özellikle geceleri veya uyku sırasında ayaklarda kramplar gelişebilir. Bacak krampları, hamileliğin son aylarında daha sık görülür. Hamilelikte az hareketten kaynaklı kan dolaşımındaki değişiklikler, hamileliğe bağlı ayaklara binen yük artışı, büyümekte olan bebeğin ayaktaki damar ve sinirlere...
»» devamını oku »»
Bulantı ve Kusma
Bulantı ve Kusma
Hamilelikte bulantı ve kusmaların nedenleri Bulantı ve kusmalar, hamilelerin yüzde 80'ini etkiler. Helicobacter pylori denilen bir bakterinin etken olabileceği konusunda birtakım teoriler ortaya atılmış olsa bile gerçek neden tam olarak bilinmiyor. Genellikle bulgular hafif seyreder ve herhangi bir tıbbi tedaviye gerek duyulmaz. Çok düşük oranda bazı hastalarda bulgular ağır...
»» devamını oku »»
Hamilelikte İdrar Kaçırma
Hamilelikte İdrar Kaçırma
Hamilelikte idrar kaçırma nedenleri Hamilelikte rahmin büyümesine bağlı olarak idrar kesesi üzerindeki baskı artar. Doğum sırasında pelvik tabandaki kas ve sinirlerin de zedelenebilmesi sonucu doğum sonrasında idrar kaçırma şikayetleri artabilir. Nadiren idrar kaçırma, enfeksiyona veya idrar torbasının başka hastalıklarına bağlı olabilir, idrar yaparken ağrı hissi, doğumdan...
»» devamını oku »»
Kansızlık
Kansızlık
Hamilelikte kansızlık nedenleri ve belirtileri Anemi yani diğer bir adıyla kansızlık, hamilelikte genellikle demir eksikliğine bağlı olarak görülür. Bebeğin anneden aldığı demir ve vücutta su tutulmasının artması, demire olan ihtiyacı da artırır. Hamilelikte kansızlık tedavisi ve önlemleri Hamilelikte demir eksikliğinin oluşmaması için içeriğinde demir olan besinler almaya...
»» devamını oku »»
Hamilelikte Varis
Hamilelikte Varis
Hamilelikte varisler ve nedenleri Varisler, cilt altından gözükebilen genişlemiş damarlardır, verilerdir. Genellikle bacaklarda mavi, mor renkte görülürler. Ayaklarda ağırlık hissi ve ağrıya neden olabilirler. Ciltte yanma ve kaşıntı hissi yaratabilirler. Uzun süre ayakta kalınması halinde şikayetler daha da artar. Hamilelikte büyüyen rahmin baskı yapması, artan progesteron...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder