Sindirim Sistemi, Bağırsaklar, Karaciğer ve Pankreas

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Sindirim Sistemi, Bağırsaklar, Karaciğer ve Pankreas hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Sindirim sistemi nasıl çalışır?
"Sindirim sistemi" temel olarak ağızdan başlayan ve makatta sona eren çok uzun bir borudur. Bu borunun parçaları, ilgili organlarla birlikte, özel birtakım işlevlere sahiptir.

Yiyecekler bu borunun içinden geçerken sindirim salgılarıyla karışarak karmaşık moleküllerden basit biçimlere dönüşürler ve tüm beden işlevleri için gereken enerjiyi üretmek için beden tarafından emilirler. Emilmeyen artıklar borunun ucundan dışarıya atılır.

Yiyecek ağza girer girmez sindirim başlar. Tükürük bezleri yiyeceği sulandırmak ve yutmayı kolaylaştırmak için ağza tükürük salgılar. Tükürükteki "pityalin enzimi" nişastayı parçalamaya başlar. Çiğneme ya da yiyeceği küçük parçalara ayırma hem yutmaya yardım eder hem de enzimin görevini yürütmesi için geniş bir alan sağlar.

Yutma işlemi de, ağız, gırtlak ve yemek borusunun üst bölümünü içine alan karmaşık bir süreçtir. Yutulan yiyecek parçaları yemek borusundan mideye gider ve orada gastrit sıvı denilen çeşitli kimyasallar karışımı ile ufalanır ve sindirilir.

Bağırsaklar ve görevleri
Sindirimin bundan sonraki aşaması ince bağırsaklarda devam eder. "İnce bağırsaklar" "duedonum" denilen "oniki parmak bağırsağı" ile başlar daha uzun olan "jejunum" ile devam eder ve "ileum"'la biter. Oniki parmak bağırsağı yetişkinlerde katı yağ sindiriminin (lipozis) yapıldığı yerdir, ancak yeni doğmuş bebeklerde lipozis midede meydana gelir. Yiyeceklerdeki besinlerin çoğu jejunum ve ileumda kana karışarak bir sonraki sindirim aşaması için karaciğere götürülür.

İnce bağırsaklardan sonraki bölümler kalın bağırsak ve kör bağırsaktır. Kalın bağırsakta besinler emilmez ama suyu yeniden emilerek kalan madde sistemin son bölümüne ulaşıncaya dek daha katı duruma gelir. Son bölüm, yarı katı artık maddenin dışkı olarak bedenden atıldığı makattır.

Karaciğer ve pankreas
Sindirim borusunun parçaları olmamalarına karşın, karaciğer ve pankreas sindirimde önemli rol oynar. "Pankreas" sindirime yardımcı olan enzimleri içeren bir sıvı salgılar. Karaciğer ise, katı yağları parçalayarak ince bağırsaklarda emilmesini sağlayan safrayı salgılar, kolesterol yapar ve protein metabolizmasında da önemli bir görevi vardır. Ayrıca glikozu glikojen olarak depolar ve kan şekeri düştüğünde depodan kullandırır.

Sindirim sistemi
Yiyecekler ağızdan mideye gider ve burada çeşitli salgılar sindirime yardımcı olur. Artık maddeler rektumdan atılmadan önce besinler ve su, bağırsaklarda emilir.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
30.03.2016 00:00:00
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Kuşlarda Kuş Gribi
Kuşlarda Kuş Gribi
Kuş gribinin bulaşma yolları ve görülme sıklığı nedir? Kuşlarda kuş gribi Hasta kuşlarda kuş gribi: Virüs tükürükte, burun akıntısında ve dışkıda bulunur. Virüsün en çok bulaşma şekli dışkının doğrudan veya besinlerin kirlenmiş haliyle ağızdan alınması (fekal-oral) ile olmaktadır. Virüsün hava yolu ile taşınması bir kaç kilometre ile sınırlıdır. enpratikkadin.com Ayrıca...
»» devamını oku »»
Mesane Kanseri
Mesane Kanseri
Mesane kanseri nedir? Mesanenin en iç tabakasından çıkan tümörler olup, tümü habis kabul edilir. Selim mesane tümörü yoktur. Mesane kanseri çoğunlukla yakın organlara yayılır. Mesaneyi tümüyle kaplayabilir, alt karın duvarına yayılabilir. Çoğunluğu yaşlı olan hastalarda hızlı seyreder ve nükseder. Görülme sıklığı erkekte 100 binde 25, kadında 100 binde 8 kadardır.  Mesane...
»» devamını oku »»
Akalazya
Akalazya
Akalazya ( Kardiyospazm) nedir? Yemek borusunun ( özofagus ) genişleme ve kalınlaşması ile kendini belli eden bir hastalığıdır; yapısal bir darlık görülmez. 30-60 yaşlarında daha fazla olmak üzere her yaşta görülebilir; kadınlarda daha sıktır. Bu hastalarda yemek borusu kanseri gelişme riski fazladır.  Akalazya ( Kardiyospazm)  Belirti ve Bulgular: - Yutma güçlüğü  -...
»» devamını oku »»
Bartolinit
Bartolinit
Bartolinit nedir? Vulvadaki Bartolin bezlerinin enfeksiyonudur .  Bartolinit nedenleri - En sık gonoreye bağlıdır. Ancak Chlamydia, E.coli, stafilokok, ve streptokoklar etken olabilir.  - Bartolin kanalı ve bezi olaya katılır. Akut dönemi takiben tam iyileşme olabileceği gibi abse de gelişebilir. Sıklıkla kronikleşir.  Bartolinit belirtileri nelerdir? - Büyük dudakların arka...
»» devamını oku »»
Kırım Kongo Hastalarına Yaklaşım
Kırım Kongo Hastalarına Yaklaşım
Kırım kongolu vakalar ve tedavisi Sağlık Bakanlığı 2003 yılında yayımladığı genelge ile, KKKA bildirimi zorunlu hastalıklar grubuna dahil etmiştir. Ayrıca bu genelge ile klinik ve laboratuvar tanı  kriterleri bir örnek hale getirilerek vaka tanımları oluşturulmuştur. Buna göre KKKA'de tanı kriterleri şöyledir: Kırım Kongoda Klinik Tanımlama: Ani başlangıçlı ateş, baş ağrısı,...
»» devamını oku »»
Bal Zehirlenmesi
Bal Zehirlenmesi
Bal zehirlenmesi nedir? Halk arasında "deli bal" olarak bilinen ve genellikle Kuzey Anadolu yöresinde üretilen balın yenmesiyle ortaya çıkan zehirlenme tablosudur. Aşırı duyarlığa bağlı olarak gelişir.  Bal zehirlenmesinin belirtileri nelerdir?   - Kaşıntı, ürtiker  - Kalp atımında yavaşlama  - Kan basıncında düşme  - Bayılma  - Larinks ödemi  Bal zehirlenmesi nasıl tedavi...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder