Sindirim Sistemi, Bağırsaklar, Karaciğer ve Pankreas

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Sindirim Sistemi, Bağırsaklar, Karaciğer ve Pankreas hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Sindirim sistemi nasıl çalışır?
"Sindirim sistemi" temel olarak ağızdan başlayan ve makatta sona eren çok uzun bir borudur. Bu borunun parçaları, ilgili organlarla birlikte, özel birtakım işlevlere sahiptir.

Yiyecekler bu borunun içinden geçerken sindirim salgılarıyla karışarak karmaşık moleküllerden basit biçimlere dönüşürler ve tüm beden işlevleri için gereken enerjiyi üretmek için beden tarafından emilirler. Emilmeyen artıklar borunun ucundan dışarıya atılır.

Yiyecek ağza girer girmez sindirim başlar. Tükürük bezleri yiyeceği sulandırmak ve yutmayı kolaylaştırmak için ağza tükürük salgılar. Tükürükteki "pityalin enzimi" nişastayı parçalamaya başlar. Çiğneme ya da yiyeceği küçük parçalara ayırma hem yutmaya yardım eder hem de enzimin görevini yürütmesi için geniş bir alan sağlar.

Yutma işlemi de, ağız, gırtlak ve yemek borusunun üst bölümünü içine alan karmaşık bir süreçtir. Yutulan yiyecek parçaları yemek borusundan mideye gider ve orada gastrit sıvı denilen çeşitli kimyasallar karışımı ile ufalanır ve sindirilir.

Bağırsaklar ve görevleri
Sindirimin bundan sonraki aşaması ince bağırsaklarda devam eder. "İnce bağırsaklar" "duedonum" denilen "oniki parmak bağırsağı" ile başlar daha uzun olan "jejunum" ile devam eder ve "ileum"'la biter. Oniki parmak bağırsağı yetişkinlerde katı yağ sindiriminin (lipozis) yapıldığı yerdir, ancak yeni doğmuş bebeklerde lipozis midede meydana gelir. Yiyeceklerdeki besinlerin çoğu jejunum ve ileumda kana karışarak bir sonraki sindirim aşaması için karaciğere götürülür.

İnce bağırsaklardan sonraki bölümler kalın bağırsak ve kör bağırsaktır. Kalın bağırsakta besinler emilmez ama suyu yeniden emilerek kalan madde sistemin son bölümüne ulaşıncaya dek daha katı duruma gelir. Son bölüm, yarı katı artık maddenin dışkı olarak bedenden atıldığı makattır.

Karaciğer ve pankreas
Sindirim borusunun parçaları olmamalarına karşın, karaciğer ve pankreas sindirimde önemli rol oynar. "Pankreas" sindirime yardımcı olan enzimleri içeren bir sıvı salgılar. Karaciğer ise, katı yağları parçalayarak ince bağırsaklarda emilmesini sağlayan safrayı salgılar, kolesterol yapar ve protein metabolizmasında da önemli bir görevi vardır. Ayrıca glikozu glikojen olarak depolar ve kan şekeri düştüğünde depodan kullandırır.

Sindirim sistemi
Yiyecekler ağızdan mideye gider ve burada çeşitli salgılar sindirime yardımcı olur. Artık maddeler rektumdan atılmadan önce besinler ve su, bağırsaklarda emilir.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
30.03.2016 00:00:00
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Çocuklarda Saman Nezlesi, Rinit ve Sinüzit
Çocuklarda Saman Nezlesi, Rinit ve Sinüzit
Alerji ve saman nezlesi Alerjik rinit olarak da bilinen saman nezlesi, buluğ çağı ve sonrası dönemde her 6 çocuktan birinde rastlanan bir alerji türüdür. Bu oran gittikçe artmaktadır. Beş yaşına dek çocukları ender olarak etkilemesine karşın, saman nezlesi alerjiler içinde en yaygın olanıdır. Bu rahatsızlığın kalıtsal olduğu düşünülmektedir, ve ayrıca egzaması olan...
»» devamını oku »»
İdrar Kaçırma
İdrar Kaçırma
İdrar Kaçırma ( Üriner İnkontinans) nedir? İdrar kaçırma, yalnızca yaşlanmaya bağlı olarak görülen bir durum değildir. Genellikle altta yatan bir neden vardır ve bu tedavi edilebilir. Doğru bir tedavi planıyla hastaların yaklaşık %70''inde tam iyileşme sağlanır. İdrar kaçırma, mesane veya idrar yolları enfeksiyonlarına neden olabilir. Ayrıca idrarın deriyle temas etmesi...
»» devamını oku »»
Boğmaca
Boğmaca
Boğmaca nedir? Çoğunlukla 2 yaşından küçük çocuklarda görülen ve öksürük nöbetleri ile seyreden bir solunum yolları enfeksiyonudur. Çok bulaşıcı bir hastalıktır. Tedavi edilmezse akciğer hasarına ve sık tekrar eden bronşit ataklarına yol açar. Yeni doğan bebeklerde ise beyin hasarına, hatta ölüme neden olabilir. Genellikle küçük çocuklarda görülür.  Boğmacanın belirtileri be...
»» devamını oku »»
Keneden Korunmak İçin Alınacak Önlemler
Keneden Korunmak İçin Alınacak Önlemler
Keneden korunmak için ne yapmalı? Özellikle, hastalığın görüldüğü bölgelerde yaşayanların kişisel koruyucu önlemlere uyması hastalığın önlenmesinde önemli yer tutmaktadır. Keneden korunma yolları: - Kenelerin yaygın olarak bulunduğu yerlerde (eğitim alanları, atış alanları, vb.) bulunma durumunda, özellikle aktif oldukları dönem olan ilkbahar ve yaz aylarında, elbise ve...
»» devamını oku »»
Amfizem
Amfizem
Amfizem nedir? Akciğer alveolleri arasındaki septumların yırtılması sonucu, alveollerin birbirleriyle birleşerek gaz alışverişi olmayan büyük hava boşlukları oluşturmasıdır.  Amfizem belirtileri nelerdir? - Nefes darlığı  - Öksürük ve balgam çıkarma  - Göğüs ön-arka çapında genişleme (fıçı göğüs)  - Morarma  Amfizem nedenleri - Alfa-I-antitripsin eksikliği  - Kronik bronşit...
»» devamını oku »»
Adet Öncesi Gerginlik Sendromu
Adet Öncesi Gerginlik Sendromu
Adet Öncesi Gerginlik Sendromu ( Premenstrüel Sendrom) (PMS) nedir? Genellikle adet kanamasından (menstrüasyon) 7-10 gün önce başlayan, farklı belirti ve bulgularla kendini belli eden bir durumdur. Belirtilerin şekli ve şiddeti hastaya göre değişir. Belirtiler genellikle 20 yaşından sonra başlar. Daha çok doğum veya düşük gibi hormon dengelerindeki ciddi değişimlerden sonra...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder