El Yıkamak ve Çocuk Bakımı

Kadınlar için SANAL KLİNİK bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda El Yıkamak ve Çocuk Bakımı hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SANAL KLİNİK kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
El yıkamak ve çocuk bakımı nasıl olmalı

Çocuklarınızla beraber 15 saniyede gerçekleştirebileceğiniz, özel donanım ve eğitim gerektirmeyen tıbbi bir girişim olduğunu biliyor muydunuz?  El yıkamaktan bahsediyoruz. Sadece sabun, su ve biraz da sabır, yeterli. El yıkamanın önemini gösteren verilere rağmen uygulamanın çok farklı olduğu görülmektedir. Bunu rastgele yapacağınız bir gözlemle genel tuvaletlerden çıkan insanlardan ne kadarının ellerini yıkamadığını inceleyerek anlayabilirsiniz. 

Çocuk bakımından el yıkamanın önemi
Çocuklarınızın evde el yıkamayı öğrenirken ne kadar sabırlı olmanız gerektiğini hatırlayın. Ya bebek bakımında? Yapılan çalışmalar, el yıkamanın virüslere bağlı soğuk algınlığını önlemede ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Araştırmacılar üniversiteye bağlı bir çocuk bakım merkezinde çalışan personel ve çocukları iki gruba ayırarak incelemiştir. Bir grupta çocuk bakım merkezleri için uygulanan standart el yıkama rejimi, diğer grupta ise çalışma yöneticisinin geliştirdiği daha ayrıntılı el yıkama programı uygulanmıştır.

Sonuçlar: Hem çocuklar hem de personellerde daha ayrıntılı programın uygulandığı grupta soğuk algınlığı anlamlı düzeyde olmak üzere daha az görülmüştür. 

- Sabun ve akar su kullanın 

- Ellerinizi yıkarken ovuşturun 

- Tüm yüzeyleri yıkayın (el sırtları, bilekler, parmak araları ve tırnak araları) 

- Tek kullanımlık havlularla ellerinizi kurulayın 

- Suyu kağıt havlu kullanarak kapatın. 

Purdue çalışmasına katılanlara ek önerilerde bulunuldu. El yıkarken 10 ila 15 saniye harcamaları, sabun köpükleri oluşana kadar ellerin ovuşturulması, sabun kalıplarında bakteriler çoğalabildiği için şişelerdeki sıvı sabunların tercih edilmesi önerilmiştir. 

Mikrop mücadelesinin bedeli nedir?
Purdue çalışmasının yöneticisi, Dr. Joann Niffenegger çocuklara el yıkarken mikroplara ne olduğunu göstermiştir. Hindistan cevizi ile petrol yağını karıştırarak hindistan cevizini mikrop olarak düşünmelerini istemiştir. 

- Çocuklar ellerini petrol yağından temizlerken hindistan cevizlerinin tamamen yıkanmasına da dikkat etmişlerdir. 

- Çocuklarınızın alışkanlık kazanmasına yardımcı olun 

- Örnek göstererek öğretin. Onlarla birlikte el yıkayın. Lavaboya yakın ve çocukların görebileceği yerlere uyarılar asın. İşi eğlenceli hale getirin. 

- Lavabonun yakınına ellerini yıkadıkları her seferi kaydetmelerini sağlayacak bir çizelge asılabilir 

- Çocukların günlük el yıkama sayıları için hedefler belirleyin 

- Gerçekleşen hedefleri ödüllendirin. 

- Ellerin kurumasına karşı nemlendirici kullanın. 

- Çocuk bakıcılarını izleyin 

- Çocuğunuzun sağlığı için hijyen kurallarına uyan ve sık el yıkayan kişileri seçin. 

Uzmanlar çocuk yuvalarında alınabilecek en iyi önlemin çocukların ulaşabileceği yükseklikteki lavabolar olduğunu belirtiyorlar. Gerektiğinde bir tabure veya basamakla çocuğun lavaboya erişebilmesi sağlanmalıdır. Dr.Hoecker yuvadaki çocukların sadece yemek zamanı değil günde birkaç kez ellerinin yıkanması üzerinde durmaktadır. Çocukların altlarının değiştirildiği ve yemek yedikleri alanların ayrı olması da bir diğer önemli noktadır.

Oyuncaklar da hijyenin önemli bir parçasıdır. Plastik oyuncaklar her gün, doldurulmuş oyuncaklar ise haftada bir yıkanmalıdır. 

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
5.12.2014 12:54:41
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Kadınların Ağrıya Olan Dayanıklığı
Kadınların Ağrıya Olan Dayanıklığı
Kadınların ağrılar ile başa çıkma gücü Kadın ile erkeğin ağrı karşısında verdiği tepkilerin farklı olduğunu belirten uzmanlar, kadınların erkeklere göre ağrılara daha dayanıklı olduğunu ifade ediyor. uzmanlar, hormonal değişimlerine bağlı olarak kadınların erkeklerden daha fazla ağrı çektiğini, buna karşın ağrıdan yakınma oranlarının kadınlarda daha düşük olduğunu söylüyor....
»» devamını oku »»
Zatürre ve Tedavisi
Zatürre ve Tedavisi
Kış aylarının önemli bir sağlık sorunu: Zatürriye Zatürre  olarak da bilinen pnömoni , akciğerlerin iltihaplanmasıdır . Zatürrenin ilk sıradaki nedeni, pnömokok (Streptococcus pneumoniae) adı verilen yuvarlak şekilli bakterilerdir. Virüslerin neden olduğu Zatürre ise genellikle daha hafiftir ve evde tedavi edilebilir. Bakteriyel pnömoniler daha ağır seyirli olup genellikle...
»» devamını oku »»
Kaşıntıdan Kurtulmanın Yolları
Kaşıntıdan Kurtulmanın Yolları
Kaşıntıdan Kurtulmanın Yolları Kaşınma vücudun herhangi bir yerinde veya tümünde ortaya çıkabilen rahatsız edici bir histir. Kaşınma, çeşitli maddelerin kullanımına ve ilaçlara bağlı alerjik bir reaksiyon olabilir veya başka hastalıklardan kaynaklanabilir. Cilt hastalıklarının ve ruhsal durumların da kaşıntı ile ilgisi vardır. İnatçı ve kronik kaşıntıların nedeni bir doktor...
»» devamını oku »»
Besin Alerjisi
Besin Alerjisi
Besin alerjisi nedir? Besin maddeleri alerji etkenleri arasında önemli bir yer tutar: İnek sütü, balık, deniz ürünleri, meyveler, sebzeler, baharatlar, peynir, kuru yemişler, şekerleme, meyve suları ve çikolata kısacası evdeki besinlerin çoğunluğu alerjiye sebep olabilir. Bazı besinlerde allerjen ile alerji arasındaki bağlantı çok belirgindir. Örneğin çilek, sık sık alerjik...
»» devamını oku »»
El Yıkamak ve Çocuk Bakımı
El Yıkamak ve Çocuk Bakımı
El yıkamak ve çocuk bakımı nasıl olmalı Çocuklarınızla beraber 15 saniyede gerçekleştirebileceğiniz, özel donanım ve eğitim gerektirmeyen tıbbi bir girişim olduğunu biliyor muydunuz?  El yıkamaktan bahsediyoruz. Sadece sabun, su ve biraz da sabır, yeterli. El yıkamanın önemini gösteren verilere rağmen uygulamanın çok farklı olduğu görülmektedir. Bunu rastgele yapacağınız bir...
»» devamını oku »»
Yaşlılarda Cilt Sorunları
Yaşlılarda Cilt Sorunları
Yaşlılarda cilt sorunları ve tedavisi Yaşlanan cilt incelir, kırışır ve esnekliğini yitirir. Bunun nedeni, cildi yumuşak ve esnek tutan lifli ve elastik elemanlardaki değişimlerdir. Bu ve diğer fiziksel değişimler geri dönüşsüz olduğundan yaşlanmayla birlikte cilt bazı hastalıklara karşı yatkınlık kazanır. Sigara cilt kırışıklığını arttıran en önemli etkendir . Ayrıca yaşla...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder