Böbrek Enfeksiyonları

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Böbrek Enfeksiyonları hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Böbrek Enfeksiyonları nedir?
Böbrek enfeksiyonu, mikroorganizmaların vücuda girerek böbreklere ulaşması ve burada iltihaplanmaya neden olması sonucu gelişir. Akut veya kronik olabilir. Böbrek enfeksiyonu ciddi bir hastalıktır. Tedavi edilmezse kronik böbrek yetmezliği gelişebilir. Ayrıca enfeksiyon etkeni kana karışarak, kanın zehirlenmesine ve ölüme yol açabilir. 

Böbrek Enfeksiyonlarının belirtileri nelerdir?
- Sırtta başlayarak kasığa doğru yayılan ağrı. Ağrı süreklidir. 

- Titreme ile gelen ve aniden yükselen ateş 

- Mesane boş olsa bile ani idrara çıkma isteği 

- Bol miktarda idrar yapma, idrar yapmada zorlanma, ağrılı idrar yapma 

- Bulanık veya kanlı idrar yapma 

- Şiddetli bulantı ve kusma 

Böbrek Enfeksiyonları neden olur?
Mesane enfeksiyonlarında olduğu gibi en sık rastlanan bakteri Escherichia coli''dir. Barsaklarda yaşayan ve normal şartlar altında enfeksiyona sebep olmayan diğer bakteri türleri de böbrek enfeksiyonuna sebep olabilir. Aslında enfeksiyon tipik olarak mesanede başlar ve daha sonra böbreklere yayılır. 

Enfeksiyonu kolaylaştırıcı faktörlerin varlığı rol oynar. Bunlar arasında: 

- Böbrek taşları 

- Doğumsal böbrek bozukluğu 

- Prostat bezinin büyümesi (Selim Prostat Hiperplazisi) 

- Gebelik 

- Sonda takılması 

Tanıya yönelik araştırmalar
- İdrar tahlili: İdrarda bakteri aranır ve bir takım maddelerin seviyesine bakılır. 

- İdrar kültürü yapılır ve etken mikroorganizma izole edilmeye çalışılır. 

- Kan tahlili: Akyuvar (lökosit) sayısının artışı enfeksiyonu işaret eder. 

- İdrar yolları filmi ve İVP çekilmesi: Özellikle böbrek taşından şüphelenilen vakalarda yapılır. 

- Sistoskopi: Bir endoskopi cihazıyla mesaneye girilerek gerekli incelemeler yapılır. 

- Ultrason: Böbrek hacmi ve yapısı görüntülenmeye çalışılır. 

Böbrek Enfeksiyonları nasıl tedavi edilir? 
- Etken olan mikroorganizmaya karşı uygun antibiyotiklerin kullanılması gerekir. Tekrarlayan enfeksiyonlarda mutlaka idrar kültürü ve antibiyogram yapılmalıdır. Çıkan sonuca göre seçilecek antibiyotik 10-14 gün süreyle kullanılır. Tedaviden 2 ve 6 hafta sonra idrar tahlili tekrarlanmalı, idrarda hala bakteri varsa antibiyotik tedavisi tekrar edilmelidir. 

- Akut atak düzeldikten sonra İVP çekilerek bir nefrolog ve/veya ürolog ile işbirliği yapılmalıdır. 

- Ayrıca bol miktarda sıvı alınarak idrar akımı arttırılmaya çalışılır. Amaç mikroorganizmaların idrar yollarından atılmasına yardımcı olmaktır. 

- Antibiyotik tedavisine direnen vakalarda tüberküloz (verem) araştırılmalıdır. 

Böbrek Enfeksiyonlarından korunmak için nelere dikkat etmek gerek?
Böbrek enfeksiyonlarının çoğu mesanede başladığı için, bakterileri idrar yollarından uzak tutmak gerekir. Bu amaçla aşağıdaki basit kurallara dikkat etmek yararlı olacaktır. 

- Tuvaletinizi yaparken hijyenik kurallara dikkat edin. Her dışkılamadan sonra anal bölgenizi temizleyin. Kadınlar idrar yollarına bakteri geçişini engellemek için önden arkaya doğru temizlik yapmalıdırlar. 

- İdrarınızı tutmayın. Her seferinde mesanenizi tam boşalttığınızdan emin olun. 

- Pamuklu iç çamaşırları giymeye gayret edin. Bölgede ısı ve nem tutan iç çamaşırları giymeyin. 

- Bol bol sıvı için. Kadınlarda: 

- Cinsel ilişki sonrası idrar yollarına geçebilecek bakterileri atmak için ilk fırsatta idrarınızı yapın. 

- Köpük banyosu yapmayın, vajinal deodorantlar ve parfümlü sabunlar kullanmayın. Bu tarz ürünler, idrar yollarını tahriş ederek enfeksiyonlara daha açık hale getiren maddeler içerir. 

- Eğer doğum kontrol yöntemi olarak diyafram kullanıyorsanız; diyaframın tam uyduğundan emin olun ve ilişki sonrası uzun süre yerinde bekletmeyin.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
6.12.2014 11:50:45
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Perianal Abse
Perianal Abse
Perianal Abse ve diğer adı Anorektal Abse   Perianal Abse nedir? Morgagni kriptalarına açılan anal bezelerin akut süpüratif infeksiyonu  Perianal Abse  belirtileri ve bulguları - Anüs etrafında ağrı, şişlik, kızarıklık  - Dışkılama ve oturma şiddetle ağrılıdır  - Ateş, genel durum bozukluğu (özellikle geniş yer kaplayan abse vakalarında ve ileri dönemlerde sık görülür)  -...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Kulak Tıkanması ve Nedenleri
Çocuklarda Kulak Tıkanması ve Nedenleri
Çocuklarda kulak tıkanması "Çocukluktaki geçici ya da kalıcı sağırlığın en başta gelen nedeni" halk arasında orta kulak iltihabı denilen, tıbbi deyişle "akıntılı kronik otitis media"'dır. Orta kulakta mukusa benzer yapışkan bir sıvı östaki borusundan aşağıya akamadığı için sıkışıp kalır, östaki borusu iltihaplanmış ya da lenf bezi büyümesi nedeniyle alt bölümünden...
»» devamını oku »»
Beyin Tümörü
Beyin Tümörü
Beyin tümörü nedir? Beyin, beyin zarları veya kafatasında gelişen selim ve habis urlar veya iltihabi yer kaplayan kitlelerdir. Beyin tümörü her yaşta oluşabilir. Beyin tümörleri beyin ve çevre dokulardan çıkabileceği gibi vücudunun herhangi bir yerinde kanser olan her dört hastadan birinde beyine yayılım (metastaz) söz konusudur.  Beyin tümörü belirtileri nelerdir? Beyin içi...
»» devamını oku »»
İshal Nedir ve Tedavisi
İshal Nedir ve Tedavisi
İshal nedir? İshal günlük dışkılama sayısının ya da dışkıdaki su oranının artmasıdır. İshalin nedenleri nelerdir? İshalin en sık nedeni gastroenterit denilen mide-bağırsak sisteminin enfeksiyonlarıdır. Bu enfeksiyonların nedenleri virüsler, bakteriler ve bunların toksinleri ile amip, giardia gibi parazitlerdir. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonları , hepatit (karaciğer iltihabı),...
»» devamını oku »»
Romatizma
Romatizma
Romatizma ( Artrit, Osteoartrit, Romatoid artrit) nedir? Eklem iltihabı için kullanılan genel bir terimdir. Artrit başka bir hastalığın veya bir enfeksiyonun sonucunda ortaya çıkabilir. Enfeksiyöz artrit, Juvenil romatoid artrit başlıca artrit tipleridir.  Romatizmanın ( Artrit, Osteoartrit, Romatoid artrit) belirtileri nelerdir? Osteoartrit : Eklemlerde belirgin bir şişme,...
»» devamını oku »»
Amfizem
Amfizem
Amfizem nedir? Akciğer alveolleri arasındaki septumların yırtılması sonucu, alveollerin birbirleriyle birleşerek gaz alışverişi olmayan büyük hava boşlukları oluşturmasıdır.  Amfizem belirtileri nelerdir? - Nefes darlığı  - Öksürük ve balgam çıkarma  - Göğüs ön-arka çapında genişleme (fıçı göğüs)  - Morarma  Amfizem nedenleri - Alfa-I-antitripsin eksikliği  - Kronik bronşit...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder