Aybaşı Sorunları

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Aybaşı Sorunları hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Aybaşı Sorunları nedir?
Menstrüel problemler 
Çocuk doğurma çağındaki tüm kadınlarda, rahmin en iç tabakası (endometrium) düzenli doku birikimine bağlı olarak her ay kalınlaşır ve döllenmiş yumurtayı almak için hazırlanır. Eğer yumurtalardan hiçbiri döllenmemişse, iç tabakadaki dokular kanamayla vajinadan dışarı atılır. Böylece menstrüasyon (adet kanaması, ay hali, periyod) gerçekleşmiş olur. 

Her menstrüasyonda yaklaşık birkaç yemek kaşığı kan ve doku atılır. Kadın vücudundaki bütün bu olaylar zinciri yaklaşık 28''er günlük periyodlar halinde tekrar eder. 

Menstrüel problemlerin belirtileri
- Menstrüasyon hiç gerçekleşmeyebilir ya da daha önceden normal adet gören kadında adetler kesilebilir (amenore). 

- Menstrüasyon ağrılı olabilir (dismenore). 

- Menstrüel kanama yoğun ve bol miktarda olabilir (menoraji). 

Menstrüel problemlerin nedenleri
Aybaşı kanamasının miktarı, ağrının şiddeti ve adet aralıkları kadından kadına farklılıklar gösterir. Birbirini takip eden menstrüasyonlarda da farklılıklar meydana gelebilir. Bu sorunlar mutlaka altta yatan bir hastalık olduğu anlamına gelmez ama ciddi hastalıkları da işaret edebilir. 

Amenore: Adet görmeme durumudur. Pek çok nedeni olabilir. 

- Beyin ve omurilik hastalıkları 

- Kalıtımsal hastalıklar, kromozom bozuklukları veya yumurtalık hastalıkları 

- Rahim, rahim kanalı ve vajina anormallikleri 

- Metabolizma ve beslenme bozuklukları 

- Gebelik ve menopoz 

Dismenore: Tamamen normal olabileceği gibi endometriyoz adlı hastalığa, polip gibi rahim içindeki bir oluşuma veya doğum kontrolü için kullanılan Rahim İçi Araca (RİA) -spiral- bağlı olabilir. 

Menoraji: Stres, anemi (kansızlık), endometriyoz, enfeksiyon veya RİA nedeniyle meydana gelebilir. 

Menstrüel problemler nasıl tedavi edilir?
Altta yatan nedene yönelik tedavi uygulanır. 

Menstrüel problemlerden nasıl korunmalı?
- Normal kilonuzu korumaya çalışın. Düzenli egzersiz yapın. Çünkü adet anormallikleri şişman kadınlarda daha sık görülmektedir. 

- A, B kompleks, C ve E vitaminleri içeren multivitamin takviyeleri alın. Kalsiyum ve demirden zengin gıdalarla beslenin. 

Menstrüel problemlerin hagi aşamasında doktora başvurulmalı?
- Eğer adet kanamanız bir saat içerisinde bir hijyenik pedi dolduracak kadar yoğun oluyorsa. Yoğun kanama anemiye (kansızlık) neden olabilir. 

- Adet gününüz geçtiği halde kanama olmuyor ve hamile olduğunuzu düşünüyorsanız. Aynı zamanda, geç meydana gelen anormal bir vajinal kanama düşük belirtisi de olabilir. 

- Menstrüasyon öncesi veya cinsel ilişki sırasında şiddetli karın ağrısı hissediyorsanız. Bu belirtiler endometriyozun habercisi olabilir. 

- Menopoza girmenize rağmen kanamanız olursa. Bu dönemde meydana gelen anormal bir kanama rahim kanseri belirtisi olabilir.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
6.12.2014 12:15:49
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Romatizma
Romatizma
Romatizma ( Artrit, Osteoartrit, Romatoid artrit) nedir? Eklem iltihabı için kullanılan genel bir terimdir. Artrit başka bir hastalığın veya bir enfeksiyonun sonucunda ortaya çıkabilir. Enfeksiyöz artrit, Juvenil romatoid artrit başlıca artrit tipleridir.  Romatizmanın ( Artrit, Osteoartrit, Romatoid artrit) belirtileri nelerdir? Osteoartrit : Eklemlerde belirgin bir şişme,...
»» devamını oku »»
Bebeklerde Gastro Özofageai Refleksi
Bebeklerde Gastro Özofageai Refleksi
Mide-yemek borusu refleksi (gastro özofageai refleks) ve mide fıtığı Kusmanın yaygın olarak rastlanan bir nedeni, daha çok erken doğmuş ya da biberonla beslenen bebeklerde görülen mide-yemek borusu refleksidir. Bu durumda yemek borusu ile mide arasındaki vana/kapak düzgün çalışmaz ve midenin içindekilerin yemek borusuna geriye akmasına neden olur. Beslenmenin hemen ardından...
»» devamını oku »»
Bebeklerde ve Çocuklarda Karın Ağrısı Nedenleri
Bebeklerde ve Çocuklarda Karın Ağrısı Nedenleri
Karın ağrısı Tüm çocuklar yaşamlarının bir döneminde karın ağrısı çeker. Bebekler dizlerini kıvırıp karınlarına doğru toplayarak bunu belli eder, daha büyük çocuklar ise ağrıyı tanımlayabilir. "Karın ağrısının pek çok nedeni" ve oluş biçimi vardır. Birdenbire başlayabilir, ya da hafif başlayıp artabilir; ateş, ishal, kusma ile birlikte görülebilir. Ağrı sürekli ve ısrarlı,...
»» devamını oku »»
Orta Kulak İltihabı
Orta Kulak İltihabı
Orta Kulak İltihabı ( Otitis Media) nedir? Kulak ağrısı nedenleri arasında ilk sırada gelir. Sıklıkla çocuklarda görülmekle beraber yetişkinler de otitis media geçirebilir. Genellikle soğuk algınlığı, grip veya bir başka solunum yolları enfeksiyonuyla beraber görülür. Bunun sebebi; orta kulağın, östaki tüpü adı verilen bir kanalla solunum yollarına bağlı olmasıdır.  Otitis...
»» devamını oku »»
Atlet Ayağı
Atlet Ayağı
Atlet Ayağı ( Ayak Mantarı) nedir? Ayağın nemli ve sıcak ortamında, deri ve tırnaklarda bulunan keratin adlı proteinle beslenerek çoğalan dermatofit türü mantarların neden olduğu kaşıntılı bir rahatsızlıktır.  Atlet Ayağı ( Ayak Mantarı) nın belirtileri nelerdir? - Genelikle başparmak arasında başlayan kaşıntı, kızarıklık. soyulma  - Ayak tabanında derini kuruması ve...
»» devamını oku »»
Keneden Korunmak İçin Alınacak Önlemler
Keneden Korunmak İçin Alınacak Önlemler
Keneden korunmak için ne yapmalı? Özellikle, hastalığın görüldüğü bölgelerde yaşayanların kişisel koruyucu önlemlere uyması hastalığın önlenmesinde önemli yer tutmaktadır. Keneden korunma yolları: - Kenelerin yaygın olarak bulunduğu yerlerde (eğitim alanları, atış alanları, vb.) bulunma durumunda, özellikle aktif oldukları dönem olan ilkbahar ve yaz aylarında, elbise ve...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder