Mide Kanseri

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Mide Kanseri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Mide kanseri nedir?
Mide kanseri, mide duvarının içine doğru yayılabileceği gibi duvar boyunca da yayılabilir. Kanser hücreleri kan ve lenf dolaşımına geçebilir. Mide kanseri fazla yayılmadan erken teşhis edilirse tedavisi mümkündür. Ne yazık ki pek çok mide kanseri vakası teşhis edildiğinde diğer organlar hastalıktan etkilenmiş durumdadır. Mide kanseri 50 yaşın üzerindeki erkeklerde daha sık görülür. Görülme sıklığı erkekte 100 binde 30, kadında 100 binde 20 dir. 

Mide kanseri belirtileri nelerdir?
Mide kanseri hazımsızlık, iştah ve kilo kaybı dışında erken belirti vermez. Bu şikayetler ise pek çok kişi tarafından kolayca gözardı edilir. Bu nedenle, 50 yaş üzerindeki kişilerde hazımsızlık, iştah ve kilo kaybı daima şüphe ile karşılanmalıdır. 

- Özellikle etli gıdalara karşı isteksizlik 

- Sigaraya karşı isteksizlik 

- Özellikle yemek yemekle şiddetlenen hazımsızlık, göğüste yanma hissi, karın ağrısı 

- Az miktarda yemek yenmesine rağmen hissedilen dolgunluk hissi 

- Kabızlık veya ishal 

- Halsizlik, çabuk yorulma 

- Anemi (kansızlık), demir eksikliği anemisi 

- Kilo kaybı 

- Karında ele gelen kitle 

- Yemeklerden sonra bulantı, kusma 

- Sol köprücük kemiği üzerindeki lenf bezlerinde büyüme 

Mide kanseri nedenleri
Kesin nedeni bilinmemekle beraber mide kanserinin daha sık görüldüğü yüksek risk grupları ve belli durumlar söz konusudur. 

- Uzun süre kuru, tuzlu, tütsülenmiş gıdalarla beslenmek mide kanseri ihtimalini arttırır. Mide kanseri özellikle uzak doğu ülkelerinde yaygındır. 

- Her ne kadar mide ülserlerinin kansere yol açtığı düşünülmese de, kanser genellikle ülsere yakın dokularda başlar. Burada şüphe altında olan faktörlerden birisi de midede kronik ülserlere sebep olan Helicobacter pylori enfeksiyonudur. 

- Sigara içmek ve alkol kullanmak mide kanseri riskini arttırabilir. 

- Mantarlar tarafından üretilen ve kansere neden olabilen aflatoksinler mide kanserinde rol oynayabilir. 

- Sosyo-ekonomik düzeyi düşük olanlarda, kan grubu A olan kişilerde, maden ve metal işlerinde çalışan işçilerde ve önceden mide ameliyatı geçirmiş olanlarda mide kanserine daha sık rastlanmaktadır. 

Mide kanseri nasıl tedavi edilir?
- Esas tedavi, tümörü mümkün mertebe içine alan mide ameliyatıdır. Tümör dokusu ve kanserden etkilenen tüm dokular çıkarılmaya çalışılır. Karın içi veya uzak metastaz varlığında dahi tümörün çıkarılması tıkanma, kanama gibi komplikasyonları önler.

- Lokal radyoterapi veya sistemik kemoterapi, erken teşhis edilenlerde tümör hacmini azaltmak amacıyla bazen uygulanmaktadır. Radyoterapi veya kemoterapinin tedavide fazla yeri yoktur.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
8.12.2014 10:02:17
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Mezenterik Adenit, Bağırsak Düğümlenmesi ve Apandisit
Mezenterik Adenit, Bağırsak Düğümlenmesi ve Apandisit
Karın ağrısının çeşitleri Apandisit Apandisit ağrısının belirtileri Önce çocuğun karnının sağ alt köşesinde ağrı olur. Yemek yemez, hafif ateş ve kusma görülür. Kör bağırsağın bulunduğu yerde duyarlılık olur, bastırıldığında acır. Baskı birden kaldırılırsa acı artar. Çocuğa karnını şişirmesi ve sonra içine çekmesi söylenir ve yüzündeki acı ifadesi gözlemlenir. Apandisit...
»» devamını oku »»
Gastrit
Gastrit
Gastrit nedir? Gastrit, midenin iç tabakasının akut iltihabıdır . Bulantı, kusma ve ishalle kendini gösteren akut gastrit atakları genellikle birkaç gün sürer. Hastalık kronikleştiği takdirde vitamin B12 eksikliğine bağlı olarak anemiye (kansızlık) sebep olabilir.  Gastrit belirtileri nelerdir?   - İştahsızlık  - Üst karında dolgunluk, rahatsızlık hissi veya ağrı  - Bulantı,...
»» devamını oku »»
Cushing Sendromu
Cushing Sendromu
Cushing Sendromu nedir? Kanda kortizol düzeyinin artışına bağlı olarak ortaya çıkan sendrom.  Cushing Sendromu neden olur? - Hipofizden aşırı ACTH salgılanması sonucu böbrek üstü bezlerinin fazla hormon salgılaması  - Böbrek üstü bezi tümörleri  - Kortikotropin (iki taraflı böbrek üstü bezi büyümesi)  - Glukokortikoidler  - Bazı bronş kanserleri gibi habis tümörlerin ACTH...
»» devamını oku »»
Saç Dökülmesi
Saç Dökülmesi
Saç Dökülmesi İnsan saçı, renk ve yapı açısından birbirinden çok farklıdır. Yaş, cinsiyet ve ırka bağlı olarak saç miktarı değişiktir. Bütün farklılıklara rağmen herkes için normal olan, başımızın üst ve arka kısmında saç bulunmasıdır. Bu bölgelerdeki saç miktarının giderek azalması durumunda ise kellik (alopesi) söz konusu olabilir.  Saç ve kıllar, avuç içi ve ayakların...
»» devamını oku »»
Egzama
Egzama
Egzama ( Atopik Dermatit) nedir? Egzema, iltihabi bir deri hastalığıdır. Deride kuruma, kabarma görülür ve bazen de kabarcıklar oluşur. Açık derili insanlarda gri-kahverengi, koyu derili insanlarda ise açık veya daha koyu bir renk değişikliği şeklinde kendini belli eder. Bulaşıcı değildir.Sıklıkla yüzde, el bileklerinde, dirseklerde ve dizlerde görülmekle beraber vücudun her...
»» devamını oku »»
Perianal Fistül
Perianal Fistül
Perianal Fistül ve diğer adı Anorektal Fistül   Perianal Fistül nedir? Anorektum mukozası ile perine cildi arasında gelişen kronik granülasyon dokusu ile döşeli bir yoldur.  Perianal Fistül belirti ve bulguları nelerdir? - Perine cildinde, anüse yakın bir ağızdan cerahatli, genellikle ağrısız akıntı,  - Birlikte pruritis ani bulanabilir.  - Fistül ortamında abse gelişebilir...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder