Mide Kanseri

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Mide Kanseri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Mide kanseri nedir?
Mide kanseri, mide duvarının içine doğru yayılabileceği gibi duvar boyunca da yayılabilir. Kanser hücreleri kan ve lenf dolaşımına geçebilir. Mide kanseri fazla yayılmadan erken teşhis edilirse tedavisi mümkündür. Ne yazık ki pek çok mide kanseri vakası teşhis edildiğinde diğer organlar hastalıktan etkilenmiş durumdadır. Mide kanseri 50 yaşın üzerindeki erkeklerde daha sık görülür. Görülme sıklığı erkekte 100 binde 30, kadında 100 binde 20 dir. 

Mide kanseri belirtileri nelerdir?
Mide kanseri hazımsızlık, iştah ve kilo kaybı dışında erken belirti vermez. Bu şikayetler ise pek çok kişi tarafından kolayca gözardı edilir. Bu nedenle, 50 yaş üzerindeki kişilerde hazımsızlık, iştah ve kilo kaybı daima şüphe ile karşılanmalıdır. 

- Özellikle etli gıdalara karşı isteksizlik 

- Sigaraya karşı isteksizlik 

- Özellikle yemek yemekle şiddetlenen hazımsızlık, göğüste yanma hissi, karın ağrısı 

- Az miktarda yemek yenmesine rağmen hissedilen dolgunluk hissi 

- Kabızlık veya ishal 

- Halsizlik, çabuk yorulma 

- Anemi (kansızlık), demir eksikliği anemisi 

- Kilo kaybı 

- Karında ele gelen kitle 

- Yemeklerden sonra bulantı, kusma 

- Sol köprücük kemiği üzerindeki lenf bezlerinde büyüme 

Mide kanseri nedenleri
Kesin nedeni bilinmemekle beraber mide kanserinin daha sık görüldüğü yüksek risk grupları ve belli durumlar söz konusudur. 

- Uzun süre kuru, tuzlu, tütsülenmiş gıdalarla beslenmek mide kanseri ihtimalini arttırır. Mide kanseri özellikle uzak doğu ülkelerinde yaygındır. 

- Her ne kadar mide ülserlerinin kansere yol açtığı düşünülmese de, kanser genellikle ülsere yakın dokularda başlar. Burada şüphe altında olan faktörlerden birisi de midede kronik ülserlere sebep olan Helicobacter pylori enfeksiyonudur. 

- Sigara içmek ve alkol kullanmak mide kanseri riskini arttırabilir. 

- Mantarlar tarafından üretilen ve kansere neden olabilen aflatoksinler mide kanserinde rol oynayabilir. 

- Sosyo-ekonomik düzeyi düşük olanlarda, kan grubu A olan kişilerde, maden ve metal işlerinde çalışan işçilerde ve önceden mide ameliyatı geçirmiş olanlarda mide kanserine daha sık rastlanmaktadır. 

Mide kanseri nasıl tedavi edilir?
- Esas tedavi, tümörü mümkün mertebe içine alan mide ameliyatıdır. Tümör dokusu ve kanserden etkilenen tüm dokular çıkarılmaya çalışılır. Karın içi veya uzak metastaz varlığında dahi tümörün çıkarılması tıkanma, kanama gibi komplikasyonları önler.

- Lokal radyoterapi veya sistemik kemoterapi, erken teşhis edilenlerde tümör hacmini azaltmak amacıyla bazen uygulanmaktadır. Radyoterapi veya kemoterapinin tedavide fazla yeri yoktur.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
8.12.2014 10:02:17
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Çocuklarda Akciğer Enfeksiyonu Önlemleri ve Nefes Alma
Çocuklarda Akciğer Enfeksiyonu Önlemleri ve Nefes Alma
Akciğerler ve solunum Oksijen, yaşam için gereklidir. Aslında dört dakikadan fazla bir süre beden oksijen alamazsa, onarılamayacak hasar meydana gelir. Bu demektir ki solunum sisteminin etkin biçimde çalışmasının yaşamsal önemi vardır. İnsan bedenindeki her hücre enerji üretmek için oksijene gereksinim duyar. Ancak, enerji açığa çıkarken zehirli bir gaz olan karbondioksit...
»» devamını oku »»
Kırım Kongo Hastalarına Yaklaşım
Kırım Kongo Hastalarına Yaklaşım
Kırım kongolu vakalar ve tedavisi Sağlık Bakanlığı 2003 yılında yayımladığı genelge ile, KKKA bildirimi zorunlu hastalıklar grubuna dahil etmiştir. Ayrıca bu genelge ile klinik ve laboratuvar tanı  kriterleri bir örnek hale getirilerek vaka tanımları oluşturulmuştur. Buna göre KKKA'de tanı kriterleri şöyledir: Kırım Kongoda Klinik Tanımlama: Ani başlangıçlı ateş, baş ağrısı,...
»» devamını oku »»
Aort Yetmezliği
Aort Yetmezliği
Aort yetmezliği ne demektir? Aort kapağının iyi kapanmaması sebebiyle diyastolde aortadan sol ventriküle kanın geri kaçmasıdır.  Aort yetmezliğinin vücuttaki belirtileri nelerdir? - Çarpıntı,  - Eforla gelen solunum güçlüğü  - Angina pektoris  - Aşırı terleme  - Musset belirtisi (her sistolde başın sallanması),  - Alt taraf arterlerinde basınç artışı (Hill belirtisi)  -...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Kızamık Belirtileri ve Tedavisi
Çocuklarda Kızamık Belirtileri ve Tedavisi
Kızamık Bu yüksek derecede mikrobik viral hastalık daha çok çocukluk döneminde geçirilir. Bebeklerin ilk altı ile sekiz ay süresince anneden aldıkları doğal bağışıklığı vardır, daha sonra yapılan aşılar kızamık vakalarının sayısını önemli ölçüde düşürmüştür. Kızamığa yakalanan çocuklar için bu hastalık hala bir tehlike olmaya devam etmektedir; 15 çocuktan birinde hastalık...
»» devamını oku »»
Bebeklerde Gaz, Nedenleri ve Ne Yapmalı?
Bebeklerde Gaz, Nedenleri ve Ne Yapmalı?
Bebeklerde Gaz Sancıları İnfantil kolik, bebeklerde 10-15 günlükken başlar ve sıklıkla 3-4 ay kadar devam eder. Kesin nedeni bilinmeyen ancak bağırsakların olgunlaşma eksikliğine bağlanan ve toplumumuzda gaz sancısı olarak bilinen bir durumdur. İnfantil kolik için çeşitli tanımlar yapılmaktadır. Ancak en çok kullanılan tanım; sağlıklı bir bebekte barsak kökenli olarak en az...
»» devamını oku »»
Kuş Gribinin Görüldüğü Yerlere Giderken ve Dönerken Neler Yapmalıyız
Kuş Gribinin Görüldüğü Yerlere Giderken ve Dönerken Neler Yapmalıyız
Kuş Gribi Vakalarının Görüldüğü Bölgelerde Bulunurken Ne Yapmalı? - Canlı hayvan pazarları ve kümes hayvanları çiftliklerinde bulunulmamalı. - El hijyenine dikkat edilmeli, eller sık olarak su ve sabunla yıkanmalı veya alkol bazlı el temizleyicileri kullanılmalı. - İnfluenza virüsleri ısı ile tahrip olurlar. Virüs 60 derecede 30 dakikada ölür. Önlem olarak, tüketiciler kümes...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder