Göğüs Anjini

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Göğüs Anjini hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Göğüs Anjini (Angına pektorıs, Göğüs ağrısı, angina, andin dö  puatrin) nedir?
Angina kalbin, yeterli oksijen alamadığını gösteren bir belirtidir. Bu durum, kalbi besleyen koroner damarların daralması ve/veya tıkanmasından ya da kalbin aşırı çalışmasından kaynaklanır. Dolayısıyla kalbin normalden daha fazla oksijene ihtiyacı vardır. Angina pektoris kalp kasının oksijen ihtiyacı ile kalbi besleyen damarlardaki kan akımı arasında uyumsuzluk sonucu ortaya çıkan ağrıdır. 

Angina pektoris terimi, tıbbi olarak "göğüste sıkışma, boğulma hissi" demektir. Genellikle göğsün orta kısmında başlayan baskı, sıkışma, yanma tarzında bir ağrıdır ve vücudun üst kısımlarına doğru yayılabilir. Kişi ağrıyı, "sanki göğsümün üstüne birisi oturmuş" veya "göğsümü sanki mengene sıkıyor" diye tanımlar. Bazı kişiler angina ağrısını, sadece çene, omuz veya kol gibi kalpten uzak bölgelerde hisseder. Angina ağrısı bazen, hazımsızlık hissiyle karışır. Çünkü ikisinde de yanma tarzında bir ağrı vardır. Yemek borusu hastalıklarındaki ağrı da angina ile karışabilir. 

Angina, aynı zamanda kalp krizi gibi yorumlanabilir. Kalp krizinde hissedilen ağrı ve angina ağrısı birbirine çok benzer. Fakat angina ağrısı 5 dakikadan fazla sürmez. 

Göğüs Anjini (Angına pektorıs, Göğüs ağrısı, angina, andin dö  puatrin) belirtileri
- Yanma, sıkışma, batma tarzında keskin göğüs ağrısı. Genellikle göğsün orta kısmında hissedilir fakat çene, omuz, sırt veya sol kol gibi bölgelerde de görülebilir. Ağrının yeri ve tarzı kişiden kişiye değişebilir. 

- Yürüme, yokuş-merdiven çıkma gibi eforla gelen ve durup dinlenmekle birkaç dakika içinde geçen göğüs ağrısı 

- Efor dışında soğuk hava, ağır yemekler, sigara, ani öfke, heyecan gibi sebepler de ağrıyı başlatabilir. 

- Ağrı sırasında tansiyon yükselebilir. 

- Halsizlik, terleme, nefes darlığı, çarpıntı, bulantı anginaya eşlik edebilir. 

Göğüs Anjini (Angına pektorıs, Göğüs ağrısı, angina, andin dö  puatrin) nedenleri
Temel neden koroner kalp hastalığıdır. Kalbi besleyen koroner damarlarda yağ birikimi (ateroskleroz) sonucu tıkanma meydana gelir ve kalp yeterince oksijen alamaz. Diğer nedenler: 
- Aort kapağı hastalıkları, aort yetmezliği 

- Kalp ritim bozuklukları 

- Yüksek kan basıncı (hipertansiyon) 

- Yüksek kolesterol veya yağ bozuklukları 

- Metabolizma artışına sebep olan hastalıklar (örn; tiroid bezinin aşırı çalışması, ağır anemi) 

- Sigara içmek, şişmanlık 

Göğüs Anjini (Angına pektorıs, Göğüs ağrısı, angina, andin dö  puatrin) nasıl teşhis edilir?
Tam bir fizik muayene, çeşitli test ve incelemeler yapılır 

- EKG: Hastaların dörtte birinde istirahat esnasında çekilen kalp elektrosu normaldir. 

- Egzersiz "stres" testi (eforlu elektro): Bir kardiyoloji uzmanına danışılarak, hekim tarafından veya hekim gözetiminde yapılmalıdır. 

- Koroner anjiyo: Koroner damarlardaki tıkanıklığın yerini ve şiddetini belirlemek amacıyla yapılır. 

- Kan yağları ölçümü Ayrıca doktor gerek gördüğünde radyoizotop taramalar (talyum 201) ve kalp ekokardiyografisi yapılabilir. 

Göğüs Anjini (Angına pektorıs, Göğüs ağrısı, angina, andin dö  puatrin) tedavi yöntemleri
İlaç tedavisi uygulanır. Ancak beslenme şeklindeki ve hayat tarzındaki radikal değişiklikler de tedavi programının önemli parçalarıdır. Eğer angina şikayetiniz varsa; doktorunuz mutlaka doğru beslenmenizi, düzenli egzersiz yapmanızı, kilonuzu kontrol altına almanızı ve sigara içmemenizi önerecektir. 

Angina tedavisinde kullanılan ilaçlar 3 ana grupta toplanabilir. 
1. Nitratlar: Koroner damarları genişletir ve kalp kasına daha fazla kan gitmesini sağlarlar. Dil altında eritilmek veya çiğnenmek suretiyle kullanılırlar. 

2. Beta- blokerler: Kalp atımını ve kan basıncını düşürerek kalbin oksijen tüketimini azaltırlar. 

3. Kalsiyum kanal blokerleri: Koroner damar spazmını azaltırlar. Bazıları aynı zamanda kalp atım hızını da yavaşlatır. 

Yukarıdaki ilaçlar haricinde, kanın pıhtılaşmasını azaltan ilaçlar (heparin) kullanılabilir. Aynı zamanda; doktorların büyük bir çoğunluğu, angina şikayeti olan hastaların önlem amacıyla günde bir tablet aspirin almasını önermektedir. 

Bu ilaçlardan hiçbiri doktor kontrolü ve tavsiyesi dışında kullanılmamalıdır. İlaç tedavisine cevap vermeyen veya ilaçların yetersiz kaldığı vakalarda; koroner damar anjioplastisi veya koroner by-pass ameliyatları düşünülür. 

Göğüs Anjini (Angına pektorıs, Göğüs ağrısı, angina, andin dö  puatrin) önlemleri
- Geceleri angina nöbeti geçiriyorsanız, yatağınızın baş kısmını biraz yükseltmelisiniz. Böylece kalbinize binen yük azalacaktır. 

- Yatar durumdayken nöbet geldiğini hissederseniz, ayaklarınız yere değecek şekilde oturmalısınız. Eğer ağrı devam ederse doktorunuzun uygun gördüğü ilaçları almalısınız. 

- Doktorunuz uygun görüyorsa, her gün bir aspirin içmelisiniz. 

- Ağır yemekleri yavaş yavaş ve sindirerek yemelisiniz. 

- Sigarayı bırakmalısınız. 

- Angina şikayetiniz varsa, doğum kontrol hapları kullanmamalısınız. 

- Az yağlı ve kolesterolü düşük gıdalar almalısınız. 

- Her gün düzenli egzersiz yapmalısınız. 

- Fazla kilolarınızı vermelisiniz ve kilonuzu kontrol altında tutmalısınız. 

- Stresten kaçınmalısınız. 

Göğüs Anjininin (Angına pektorıs, Göğüs ağrısı, angina, andin dö  puatrin) hangi aşamasında doktora başvurulmalı?
- Angina nöbeti 5 dakikadan daha uzun sürmüşse ve ilaç almanıza rağmen geçmemişse. Bu durumda bir kalp krizi geçiriyor olabilirsiniz. 

- Bunun, ilk angina nöbeti olduğunu düşünüyorsanız. Böyle olduğundan emin olmalısınız. 

- Nöbetler şiddetlenmişse, daha sık oluyorsa, daha uzun sürüyorsa, beklemediğiniz anda başlıyorsa. 

- Beta bloker alıyor ve bir takım yan etkiler gözlüyorsanız. 

- Nitrat kullanıyor ve baygınlık, halsizlik, sersemlik, huzursuzluk hissediyor veya kusuyor veya şiddetli şekilde terliyorsanız. 

- Kalsiyum kanal blokeri kullanıyor ve mide krampı, düşük nabız, kalp ritim bozukluğu, baş ağrısı, kabızlık, şişkinlik, baygınlık ve nefes darlığı gibi yan etkilerden şikayet ediyorsanız.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
6.12.2014 22:31:14
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Aort Yetmezliği
Aort Yetmezliği
Aort yetmezliği ne demektir? Aort kapağının iyi kapanmaması sebebiyle diyastolde aortadan sol ventriküle kanın geri kaçmasıdır.  Aort yetmezliğinin vücuttaki belirtileri nelerdir? - Çarpıntı,  - Eforla gelen solunum güçlüğü  - Angina pektoris  - Aşırı terleme  - Musset belirtisi (her sistolde başın sallanması),  - Alt taraf arterlerinde basınç artışı (Hill belirtisi)  -...
»» devamını oku »»
Asitlerle Zehirlenme
Asitlerle Zehirlenme
Asitlerle zehirlenme nedir? Asetik asit, hidroklorik asit, sülfürik asit, fosforik asit, nitrik asit gibi asitlerin kaza veya intihar amacıyla alınması sonucu ortaya çıkar.  Asitlerle zehirlenmenin belirtileri - Ağız, yemek borusu ve midede yanma ve ağrı  - Şiddetli susama  - Kanlı kusma  - İshal  - Kusmukta asit reaksiyon  - Deri ve mukoza yanıkları  - Kan basıncında düşme...
»» devamını oku »»
Bronş Kanseri
Bronş Kanseri
Bronş kanseri nedir? Bronş epitelinden kaynaklanan habis tümör. En çok 40-60 yaşlarındaki erkeklerde görülür. Erkek:kadın oranı 8:1 kadardır.  Bronş kanseri nedenleri - Sigara  - Pnömokonyoz (asbestoz)  - Hava kirliliği  - Kronik akciğer infeksiyonları (kronik bronşit, tüberküloz)  - Uranyum tozu  - İmmünolojik bozukluklar  Bronş kanseri belirtileri nelerdir? - Öksürük: kuru...
»» devamını oku »»
Beyin Ödemi
Beyin Ödemi
Beyin ödemi nedir? Beyin su ve sodyumunda ve hücre dışı sıvı hacminde artma.  Beyin ödemi neden olur? - Kafa travmaları  - Menenjit  - Beyin enfarktüsü  - Reye sendromu  - Kardiyopülmoner canlandırmayı izleyen hipoksi  Beyin ödeminin belirtileri nelerdir? - Nöbetler  - Göz bebeklerinde genişleme, ışık refleksi kaybı  - Hipertansiyon  - Anormal refleksler  - Kalp atımında...
»» devamını oku »»
Dekübitüs Ülserleri (Yatak Yaraları)
Dekübitüs Ülserleri (Yatak Yaraları)
Dekübitüs Ülserleri ( Yatak Yaraları) nedir?  Yatalak hastalarda müddet bası altında kalmaya bağlı olarak kemik çıkıntılarına denk gelen bölgelerde (kuyruk sokumu, kürek kemikleri, dirsekler, başın arkası) yumuşak dokularda yaraların açılması.  Dekübitüs Ülserleri ( Yatak Yaraları) nın belirtisi nedir? - İlk olarak ciltte kızarıklık  - Sonraki dönemlerde kızarıklık, ödem ,...
»» devamını oku »»
Fıtık
Fıtık
Fıtığın diğer adı   HERNİ   Fıtık nedir? Fıtık bir organ veya dokunun, etrafındaki kas içinde doğuştan veya sonradan olmuş zayıf bir noktadan dışarıya çıkmasıdır. En sık kasık, uyluk, göbek ve ameliyat yerlerinde görülür. İnsanların yaklaşık %2-4'ünde fıtık sorunu vardır. Tüm fıtıkların yaklaşık %80'i ise kasık bölgesinde meydana gelir. Kasık fıtıklarının %86 kadarı...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder