Stres ve Stresle Baş Etmenin Yolları

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Stres ve Stresle Baş Etmenin Yolları hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Stres, stresle baş etmenin yolları nelerdir?
Stres dengelerimizi bozan herhangi bir olaya karşı vücudumuzun ve duygularımızın verdiği tepkidir. Korktuğunuz zaman vücudunuzda hissettiğiniz değişiklikler stres reaksiyonuna iyi bir örnektir. Korktuğunuzda böbrek üstü bezlerinizden adrenalin hormonu salgılanır. Adrenalin, vücudun savunma mekanizmalarını harekete geçirir; kalp daha hızlı atmaya başlar, kan basıncı yükselir, kaslar gerilir ve göz bebekleri genişler. 

Bütün stresli olaylar bu kadar hızlı gelişmez ve yukarıdaki reaksiyonlar gibi bariz hissedilmez. Ciddi bir hastalığa yakalanmak, çok sevilen birini aniden kaybetmek, maddi durumun bozulması gibi ruhsal dengelerimizi bozan stresli olaylar da fiziksel ve psikolojik bozukluklara neden olabilir. Bazı kişiler günlük stres altında kolayca ezilirken bazılarının ise stres altında verimliliği artar. 

Uzun süren stres, vücudun fiziksel dengelerini bozarak kronik halsizliğe, iştah kaybına veya iştahın aşırı artmasına sebep olabilir. Bu durumda kişide depresyon gelişebilir. Aynı zamanda bu tarz stresli olaylardan bağışıklık sistemi de etkilenir. Kişi; hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı korumasız hale gelir, hassasiyeti artar. 

Stres belirtileri nelerdir?
Streste Fiziksel Belirtiler: 
Baş ağrısı, halsizlik, bitkinlik, uykusuzluk, beslenme bozukluğu, ense veya sırt ağrıları, iştah kaybı veya aşırı yeme 

Streste Psikolojik Belirtiler: 
Gerginlik hissi, anksiyete (endişe hali), kızgınlık, kolay sinirlenme, içine kapanma, sürekli olumsuz düşünceler taşıma, huzursuzluk, konsantrasyon bozukluğu 

Stresin varlığı nasıl tespit edilir?
Stres tanısı, genellikle fiziksel ve psikolojik belirtileri iyi gözlemlemek suretiyle konur. Kullanılan daha objektif tanı yöntemleri de vardır. Örneğin, Holmes-Rahe testi bunlardan birisidir. Kişinin başına gelebilecek 43 önemli olayın sorgulanarak puanlanması mantığına dayanır. 

Stres nasıl tedavi edilir?
Unutmayın; hayatınızdaki tüm stresli olaylarla tek başınıza mücadele etmek zorunda değilsiniz. Çözümü imkansız gibi gelen bir durumdan kurtulabilmeniz için bir akıl hocası, psikolog, psikiyatrist, iş arkadaşınız, sevdiğiniz bir aile büyüğü veya yakın bir arkadaşınız size yardımcı olabilir. 

- Belli bir stres faktörü söz konusu olduğunda anksiyolitik ve antidepresan ilaçlar kullanılabilir veya psikoterapi yapılabilir. 

- Bireysel olarak yoga veya meditasyon teknikleri denenebilir. 

Stresten korunmanın yolları nelerdir?
Elbette ki kişiliğinizi değiştiremezsiniz veya stresli bir olaydan kolayca kaçamazsınız. Fakat stresle mücadele edebilmek için bir takım basit önlemler alabilirsiniz. 

- Yoga veya Zen meditasyonu gibi rahatlama ve stresi azaltma tekniklerini deneyebilirsiniz. 

- Günlük rutin alışkanlıklarınızın dışına çıkarak kendinize yeni ilgi alanları yaratabilirsiniz. 

- Düzenli uyuyabilir ve vücudunuzu ihtiyacı olduğu oranda dinlendirebilirsiniz. Bunu uyku hapı kullanmadan yapmalısınız. 

- Yaşınıza uygun egzersiz programları belirleyebilir ve bunları düzenli olarak uygulayabilirsiniz. 

- Acele etmek ve endişelenmek gibi kazanılmış alışkanlıklarınızı bırakabilirsiniz. Kendinize zaman ayırın, hayattan mümkün olduğunca keyif almaya çalışın. 

- Canınızı sıkabilecek ve sizi strese sokabilecek olayların listesini yapın. Her bir olay için kendinize sorular sorun. En iyi ve en kötü ihtimalle ne olabilir? Bu olayla yüzleşmek için yeterince hazırlıklı mıyım? Bu olay gerçekten kaygılanmaya değer mi? 

- Daha çok gülün. Kendinize acımaktan vazgeçin. Stresli bir olaydan sonra dengelerinizi tekrar kurmaya gayret edin. İnsanlarla yakınlaşmaya çalışın. 

- Canınızı sıkan bir olayla karşılaştığınızda basit yöntemler deneyin. Mesela, herhangi bir şey söylemeden veya yapmadan önce 10''a kadar sayın, derin bir nefes alın ve nefesinizi bir süre tutun. 

Stres belirtileriniz varsa ve aşağıdakilerden yakınıyorsanız depresyona girmiş olabilirsiniz: 
- Uyku düzensizlikleri, uykusuzluk 

- Yeme-içme alışkanlığındaki değişiklikler 

- Duygulanım bozuklukları 

- Aşırı hareketlilik, huzursuzluk 

- Fiziksel hareketlerde yavaşlama, isteksizlik 


Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
7.12.2014 13:21:38
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Çocuklarda Kızamık Belirtileri ve Tedavisi
Çocuklarda Kızamık Belirtileri ve Tedavisi
Kızamık Bu yüksek derecede mikrobik viral hastalık daha çok çocukluk döneminde geçirilir. Bebeklerin ilk altı ile sekiz ay süresince anneden aldıkları doğal bağışıklığı vardır, daha sonra yapılan aşılar kızamık vakalarının sayısını önemli ölçüde düşürmüştür. Kızamığa yakalanan çocuklar için bu hastalık hala bir tehlike olmaya devam etmektedir; 15 çocuktan birinde hastalık...
»» devamını oku »»
Grip
Grip
Grip ( İnfluenza) nedir? Virüslere bağlı gelişen son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Sıklıkla kış ve ilkbahar aylarında görülür. Özellikle okul, iş ortamı, koğuş ve kreş gibi aynı kapalı ortamları paylaşan insanlar arasında çok kolay yayılır. Grip, okul çağı çocuklarında daha sık görülmekle beraber yeni doğan bebeklerde ve sağlık sorunu olan yaşlı kişilerde daha ciddi...
»» devamını oku »»
Bel Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi Nelerdir
Bel Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi Nelerdir
Bel Ağrısı ( Lumbalji)  Bel ağrısının belirtileri - Ağrı sırtta ve belde hissedilir. Kalçaya ve bacağa yayılmaz.  - Yerel hassasiyet olabilir.  - Parmaklarla dokunarak ağrılı noktalar bulunabilir.  - Kas spazmı vardır ve ağrı nedeniyle bel hareketleri kısıtlıdır.  - Ağrı hareket etmekle artar ve genellikle istirahat ağrıyı azaltır.  - Bazı hastalar istirahatle, örneğin sabah...
»» devamını oku »»
Kasılma Nöbeti
Kasılma Nöbeti
Kasılma nöbeti ( Konvülziyon) nedir? Beyin hücrelerindeki çeşitli uyarılar sonucu değişken olarak kasların kasılması ve gevşemesi biçiminde kas spazmları olarak tanımlanabilir.  Kasılma nöbeti belirtileri nelerdir? - Havale öncesi garip bir koku hissi şeklinde duyusal veya görsel bir takım halüsinasyonlar  - Ani ses çıkarma veya çığlık atma  - Bilinç kaybı  - Gövde ve...
»» devamını oku »»
Menopoz
Menopoz
Menopoz nedir? Menopoz, doğurganlık dönemi sonunda adetlerin kesilmesidir. Kadınların çoğu 50 yaşlarında son adetlerini görürler. Menopoz 40-60 yaşlar arasındaki dönemde gerçekleşebilir. Sigara içen kadınlar içmeyenlere kıyasla ortalama 2 yıl daha erken menopoza girerler. Kadınların pek çoğunda adetler kesilmeden önceki birkaç yılda adet düzensizlikleri görülür. Adet...
»» devamını oku »»
Perianal Abse
Perianal Abse
Perianal Abse ve diğer adı Anorektal Abse   Perianal Abse nedir? Morgagni kriptalarına açılan anal bezelerin akut süpüratif infeksiyonu  Perianal Abse  belirtileri ve bulguları - Anüs etrafında ağrı, şişlik, kızarıklık  - Dışkılama ve oturma şiddetle ağrılıdır  - Ateş, genel durum bozukluğu (özellikle geniş yer kaplayan abse vakalarında ve ileri dönemlerde sık görülür)  -...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder