Uykusuzluk

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Uykusuzluk hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Uykusuzluk (İnsomni) nedir? 
Uykusuzluk, "uykunun kalite ve süre bakımından yeterli olmaması" şeklinde tanımlanabilir. Uykuya dalmada, uykuyu sürdürmede güçlük ya da uyuduğu halde uykusunu alamamış, dinlenmemiş hissetme gibi şikayetlerle kendini belli eden bir rahatsızlıktır. Bu durumun en az bir ay boyunca sürmesi ve haftada en az üç kez tekrar etmesi gerekir. 

Yetişkinlerin çoğu her gece 6-8 saat kesintisiz şekilde uyur. Birkaç gece az uyumak kişiye zarar vermez. Ancak uzun süren uykusuzluk kişide ciddi sorunlara sebep olabilir. Uykusuzluk en sık rastlanan sağlık sorunlarından birisidir. Bir yıllık zaman zarfında her üç kişiden biri uykusuzluktan yakınır. 

Uykusuzluk (İnsomni) belirtileri nelerdir?
- Uykuya dalmada güçlük 

- Erken uyanma, ağır vakalarda tekrar uykuya dalma güçlüğü 

- Huzursuz uyku, sık uyanma 

- Geceleri uyumada güçlük 

Uykusuzluk (İnsomni) neden olur?
Uykusuzluk, gündüzleri şekerleme yapmak veya her gün farklı saatlerde yatağa girmek gibi basit, yanlış uyuma alışkanlıklarına bağlı olabilir. Uykusuzluk nedenleri arasında aşağıdakiler sayılabilir. 

- Alkol veya madde bağımlılığı 

Psikolojik rahatsızlıklar: 
Anksiyete, stres, depresyon, şizofreni 

Fiziksel hastalıklar: 
Özellikle kalp, böbrek, akciğer, karaciğer, pankreas ve sindirim sistemi hastalıkları 

- Sigara ve kahve alışkanlıkları, geç yemek yeme ve geç saatte fizik egzersiz yapma 

- Yaşlılarda uykuya az ihtiyaç olduğu düşüncesi. Gerçekte uyku ihtiyacı 8 saatten az değildir. 

- Bazı ilaçlar asıl etkilerinden veya yan etkilerinden ötürü uykusuzluğa neden olabildiği gibi uzun süre kullanılan ilaçların bırakılması da aynı etkiyi yaratabilir. 

- Vardiyalı çalışan işçilerde uyku zamanı değişimi uykusuzluğa sebep olabilir. 

- Cinsel sorunlara bağlı gerginlik ve uykusuzluk görülebilir. 

Uykusuzluk (İnsomni) nasıl tedavi edilir?
- Sebebe yönelik tedavi yapılır. Somatik, psikiyatrik hastalıklar öncelikle tedavi edilmelidir. 

- Ağrılı durumlarda ağrı kesici ilaçlar verilir. 

- Geç saatlerde sigara, çay, kahve içilmemeli, gaz yapıcı yiyecekler yenmemelidir. 

- Çevresel sebeplere bağlı huzursuzluk durumlarında bunların halledilmesine çalışılmalı ve kişiler arası ilişkiler düzeltilmelidir. 

- Gevşetici ve rahatlatıcı ilaçlardan yararlanmak mümkündür. Bu ilaçlarla iyi bir sonuç alınamıyorsa hipnotik ilaçlara başvurulur. 

Uykusuzluk (İnsomni) sorununda doktora başvurulması gereken durumlar
- Belli bir sebep olmadan, bir aydan daha uzun bir süredir uykusuzluk çekiyorsanız. 

- Uykusuzluğunuz belli bir psikolojik faktöre bağlıysa. Kısa süreyle uyku ilacına ihtiyacınız olabilir. 

- Aldığınız uyku ilacı artık işe yaramıyorsa veya işe yaramamasına rağmen ilaç almaya devam ediyorsanız ilaç bağımlılığı riski vardır. 

- Uyuduğunuz halde kendinizi uykunuzu alamamış gibi hissediyor veya gün içerisinde aniden başlayan uyuklama nöbetleri geçiriyorsanız. "Narkolepsi" adı verilen bir uyku bozukluğunuz olabilir.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
7.12.2014 13:25:02
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Yanık
Yanık
Yanık nedir ve tedavisi nasıl yapılmalıdır? Yanığın nedenleri ve tedavisi Deri dıştan içeriye doğru epidermis, dermis ve subkütan doku adlı üç tabakadan oluşmuş canlı bir yapıdır. 50oC üzerindeki herhangi bir sıcaklık deri hücrelerinin ölmesine ve yanığa neden olur. Derileri yetişkinlere göre ince olan çocuklar ve yaşlılar yanıklara karşı daha hassastır.  Birinci derece...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Kızamıkçık Belirtileri ve Tedavisi
Çocuklarda Kızamıkçık Belirtileri ve Tedavisi
Çocuklarda Kızamıkçık Hastalığı Kızamıkçık aşısı yapılmamış dört ile dokuz yaş arası çocuklarda yaygın olan viral bir hastalıktır. Belirtileri bir iki gün süre ile hafif ateş, ve kulak altındaki bezlerin şişmesi ve bunu izleyen minik pembe kabarcıklı noktalardan oluşan döküntüdür. Bedenin başka bölgelerindeki bezlerde şişme, konjonktivit, boğaz ve baş ağrısı da olabilir, ve...
»» devamını oku »»
Yüksek Tansiyon
Yüksek Tansiyon
Yüksek Tansiyon ( Hipertansiyon) nedir? Eğer tansiyonunuzu koştuktan veya bir kalabalığa konuşma yaptıktan sonra ölçtürürseniz, elbette yüksek çıkacaktır. Tansiyonumuz günlük fiziksel aktivitemize ve ruhsal durumumuza bağlı olarak değişir. Kişiden kişiye veya vücudun farklı yerlerinde değişik olması da normaldir. Ancak tansiyonun, diğer bir deyişle kan basıncının sürekli...
»» devamını oku »»
Vitaminler ve Eksiklikleri
Vitaminler ve Eksiklikleri
Vitamin eksikliği nedir? A vitamini (Retinol) İnce barsaklarda ve karaciğerde betakaroten maddesinin A vitaminine dönüşümü ile oluşan ve karaciğerde depolanan bir alkoldür.  A vitamini eksikliğinde görülen rahatsızlıklar :  - Gece körlüğü  - Deride kuruluk  - Gözlerde kuruluk  - Enfeksiyonlara eğilim  Günlük ihtiyaç: 5000 IU/gün  A vitamini nelerde bulunur?  Havuç, domates,...
»» devamını oku »»
Akalazya
Akalazya
Akalazya ( Kardiyospazm) nedir? Yemek borusunun ( özofagus ) genişleme ve kalınlaşması ile kendini belli eden bir hastalığıdır; yapısal bir darlık görülmez. 30-60 yaşlarında daha fazla olmak üzere her yaşta görülebilir; kadınlarda daha sıktır. Bu hastalarda yemek borusu kanseri gelişme riski fazladır.  Akalazya ( Kardiyospazm)  Belirti ve Bulgular: - Yutma güçlüğü  -...
»» devamını oku »»
Kesikler ve Küçük Yaralanmalar
Kesikler ve Küçük Yaralanmalar
Kesikler ve Küçük Yaralanmalar Kesik ve küçük yaralanmalar nedir? Kesikler ve küçük yaralanmalar günlük hayatımızda sık karşılaştığımız olaylardır. Meydana gelen hasar çoğunlukla kendiliğinden geçse de alınması gereken bir takım önlemler vardır. Yara mutlaka temizlenmeli ve kanama durdurulmalıdır. Kesikler ve yaralanmalar çok değişik şekillerde meydana gelebilir.  Bıçak gibi...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder