Posttravmatik Stres Bozukluğu

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Posttravmatik Stres Bozukluğu hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Posttravmatik Stres Bozukluğu (PTSB) nedir?
Eskiden "savaş yorgunluğu" veya "bomba şoku" olarak bilinen posttravmatik stres bozukluğu (PTSB) günümüzde insanları derin şoka uğratan olaylardan kaynaklan bir ruhsal bozukluk olarak tanımlanmaktadır. 

Doğal afetler, savaş veya başka felaketlerle karşılaşan kişiler bunlardan etkilenir. Bu etkilenmenin derecesi, kişiden kişiye değişir. Bir kişinin karşılaştığı kötü olay posttravmatikara karşı fiziksel ve psikolojik reaksiyonun derecesi, o kişide etkileri uzun süreli olabilen  stres bozukluğu görülüp görülmeyeceğini belirler. 

PTSB, olayı takiben hemen başlayabileceği gibi haftalar ve aylar sonra da ortaya çıkabilir. Tedavi ve olayın üzerinden zaman geçmesi belirtileri hafifletir. 

Posttravmatik Stres Bozukluğu Belirti ve Bulgular:
Deprem, sel, fırtına gibi doğal afetler ve savaşlardan sonra kişilerde aşağıdaki semptomlardan biri veya birkaçı görülebilir: 

- Olayla ilgili geri dönüşler (flash back) ve rüyalar. Çocuklar olayı doğrudan anımsamasa bile tek bir görüntü akıllarında kalabilir. Rüyaların spesifik konuları olmasa bile içerikleri korkutucudur. 

- Uyku bozuklukları 

- Öfke patlamaları 

- Olayı hatırlatan durumlar karşısında yoğun stres 

- Baş ağrısı, sindirim yakınmaları gibi kronik fiziksel sorunlar 

- Çocuklarda konsantre olma güçlüğü veya öğrenme, konuşma güçlükleri 

• Aile ve işle ilgili gelecek beklentisini yitirme 

Posttravmatik Stres Bozukluğu Nedenleri:
- Kişide yoğun korku ve çaresizlik duygularını tetikleyen şiddetli travmalar. 

- PTSB''nin başlangıcı ve şiddeti, maruz kalınan tehlikenin süresi ve yoğunluğuyla orantılıdır. 

- Yoğun korkunun, beyinin korkuyla ilgili bölümünü fiziksel olarak tahrip ettiği düşünülmektedir. 

- Ailede anksiyete, anababanın ayrı olması, daha önce travmaya maruz kalma gibi öykülerin olması, PTSB ye katkıda bulunabilen risk faktörleridir. 

Posttravmatik Stres Bozukluğu Tedavisi:
- Selektif serotonin gri alım inhibitörleri (SSRI) adı verilen antidepresan ilaç grubu en etkili tedavidir. 

- Bireysel veya grup psikoterapisi önerilir. Terapinin hedefi hastanın olayın bütün ayrıntılarını hatırlamasını, yas tutma sürecini tamamlamasını ve yaşama devam etmesini sağlamaktır. 

- Çocuklar için oyun terapisi 

Posttravmatik Stres Bozukluğunda Alternatif Tıp ve Doğal Tedavi:
- Akupunktur 

- Biofeedback 

- Göz Hareketi Tedavisi 

Göz Hareketiyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden-İşlem (EMDR) tedavisi ile bazı klinik çalışmalarda çok iyi sonuçlar elde edilmiştir.Bu yöntemde hasta travmatik olayı zihninde canlandırırken terapisitin hareket ettirdiği iki parmağını gözleriyle izler. Her bir hareket setinden sonra olayla ilgili yeni duygularını ve unuttuğu anıları terapiste aktarır. Her seans 90 dakika kadar sürer ve gerektiği kadar tekrarlanır. 

- Masaj 
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
8.12.2014 09:00:07
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Ailevi Akdeniz Ateşi
Ailevi Akdeniz Ateşi
Ailevi Akdeniz Ateşi ( Periyodik Hastalık FMF)   nedir? Periyodik ateş, karın ve göğüs ağrısı nöbetleri ile kendini gösteren bir hastalıktır. Hastaların %70'inde eklem ağrısı veya eklem iltihabı vardır. Genellikle 1-15 yaşları arasında başlar. Üzüntü, yorgunluk, alkol alımı ve travma, nöbetin ortaya çıkmasını kolaylaştırır.  Ailevi Akdeniz Ateşinin belirtileri nelerdir? -...
»» devamını oku »»
Prostat Kanseri
Prostat Kanseri
Prostat kanseri nedir? Prostat, erkek üreme sistemi organlarından biridir. Sperm hücrelerini taşıyan semen sıvısının üretimine katkıda bulunur. Mesanenin hemen çıkışında yerleşmiş ceviz büyüklüğünde bir bezdir. İçinden, idrarı mesaneden penis ucuna kadar taşıyan idrar kanalı geçer. Prostat bezi fonksiyonları temel olarak testislerde üretilen testosteron adlı erkeklik hormonu...
»» devamını oku »»
Damar Tıkanıklığı
Damar Tıkanıklığı
Damar tıkanıklığı nedir ve neden olur? Damar tıkanıklığı farklı nedenlerden kaynaklanabilir. En sık rastlanan şekli ateroskleroz adı verilen ve damar sertliği olarak bilinen hastalıktır. Ateroskleroz, yağların zamanla damar duvarlarında birikmesi sonucu meydana gelir. Ateroskleroz orta ve büyük çaplı damarları tutar. Ateroskleroz beslenme şekli ve hayat tarzıyla yakından...
»» devamını oku »»
Rutubet Romatizma Sebebi midir
Rutubet Romatizma Sebebi midir
Rutubet romatizma yapar mı? Rutubetin romatizma hastalığına sebep olduğu hakkında öteden beri bir inanış vardır. Hekimlikte de kabul edilmiş olan bu inanışa bazı araştırmacılar itiraz etmişlerdir. Bunlara göre romatizmanın asıl nedeni hava içinde bulunan elektrik yükünün insan vücuduna yaptığı etkidir. Bu konuda meteorolojik şartların ve rutubetin rol oynar gibi görünmesi,...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Bronşit Belirtisi ve Tedavisi
Çocuklarda Bronşit Belirtisi ve Tedavisi
Bronşit Bronşların (akciğerlerdeki geniş hava kanalları) iltihaplanması demek olan bronşit hastalığının viral ya da bakteriyel nedeni olabilir. Nezle ya da gripten sorumlu bir virüs üst solunum yollarına yayılırsa buna viral bronşit denir; bakteriyel bronşit ise, bir başka enfeksiyonun bağışıklık sistemini zayıflatması ile bedende  oluşan ikincil, fırsatçı bir enfeksiyondur....
»» devamını oku »»
İshal
İshal
İshal ( Diyare) nedir?  İshal, dışkının sulu kıvamda, bol miktarda olması ve dışkılama sayısının artmasıdır.  İ shal nedenleri - Pek çok mikroorganizmaya bağlı enfeksiyonlar  - Bakteri toksinleri: Besin zehirlenmesi ve turist ishaline neden olurlar.  - Kimyasal toksinler: Kurşun ve mantar zehirlenmesi.  - Besin alerjisi  - Daha önceden geçirilmiş mide-bağırsak ameliyatı  -...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder