Evde temizlik nasıl yapılmalı ?

Kadınlar için Pratik Bilgiler bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Evde temizlik nasıl yapılmalı ? hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Pratik Bilgiler kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Ev Temizliğinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Ev temizliği, çamaşır ve bulaşığın kadınların çok zamanını aldığı bir gerçek. Bazı püf noktaları bilmiyorsanız, hem fazla vakit harcayıp hem de tam bir temizlik yapamıyor olabilirsiniz. Hatta yanlış bir temizleme işlemi evinizin zeminine ve eşyalara zarar da verebilir. Temizlikte doğru, çabuk ve en iyi performansı almak için, kullanılan malzemelerin ve aletlerin özellikleri ve nasıl kullanılacaklarının iyi bilinmesi ve evde izlenmesi gereken temizlik sırasına dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Mesela kesinlikle su almaması gereken mobilyaların temizlik esnasında ıslatılması ömrünü kısaltıyor.

İşte temizliğin püf noktaları:  

Önce görünen kirleri temizleyin. Daha detaylı temizliği, aşamalı olarak gerçekleştirin.  

Her türlü temizlik maddesinin her yerde, mesela çamaşır deterjanını kalebodurları ya da salon döşemesini temizlemek için kullanmayın.  

Kir ve mikroplar sıcak su ile daha kolay gider. İçinde yağ çözücülerin bulunduğu temizlik malzemelerini kullanmak daha pratik olacaktır. Sildiğiniz döşemeleri en sonunda kuru ve temiz bir bezle kurulamanız şart...  

Pürüzlü yüzeylerdeki kirler ovunca daha kolay çıkar. Ama bazı yüzeyleri aşırı ovma, ona zarar verir.  

Temizleme suyunu sık sık değiştirmek gerekir. “Kir kiri çıkarır” gibi bir anlayış kesinlikle yanlıştır. Aksi halde, temizlenen yüzeye çıkarılan kirden iki mislini ilave etmiş oluyorsunuz!  

Seçtiğiniz temizlik ürünleri güzel kokulu da olmalı. Ev temizliğini koku ile daha çok hissedersiniz. 

Temizleyici maddenin derine işlemesi için biraz beklemek lazım. O yüzden, kullandığınız ürün sildiğiniz zeminde biraz kalmalı, ondan sonra durulama veya kurulama yapmalı.  

Ev tozu akarları ve küf mantarı sporlarından kurtulmak yatak, yorgan, yastık, çarşaf ve örtülerin dışında kullanılan tekstil ürünlerinin hepsini makinede uygun sıcaklıkta yıkayın. Ayrıca bunların tamamen kaybolması için ütülemeyi de unutmayın. 
 
El yıkanan lavabolar, klozetler ve duş yerleri sağlığımız açısından en fazla temizlenmesi gereken yerlerdir.  

Halı ve yerlerde kullanılan temizlik bezleri, fırçaları çok temiz olmalı. Yerleri sildiğimiz bir bezle koltukları silersek farkında olmadan mikrop yayabiliriz.  

Uzun zamandır temizlenmemiş, yerleşmiş kirler için leke çıkarıcılardan, plastik yüzey temizleyici gibi malzemelerden yardım alın.  

Mobilyaların tozlarını nemli bezle silin. Lekeler varsa, yüzeyi bozmayacak özel temizleyiciler ya da deterjanlar kullanın.  

Kapı kolları ya da merdiven kenarı gibi çok kişinin ellerinin değdiği yüzeyleri, önce sıcak su ile ve sonra hijyenik bir malzemeyle (Ya da çamaşır deterjanı ile dezenfekte eklenmiş suyla) silin.  

Halıdaki leke silinirken lekeyi dış çevresinden merkezine doğru temizleyin. Leke çıkartma işleminin başarısı için dağılmadan temizlenmesi çok önemli.  

Cila işlemi, mobilyalar üzerindeki leke ve tozları mükemmel temizleyerek ahşabın natürel güzelliğini korur, doğal kalmasını sağlar, ömrünü uzatır. Çizik, leke ve parmak izlerini yok eder.
  
Sirke veya limon veya limon tipli asidik yiyecekleri asla mermer yüzeyle temas ettirmeyin! Yer cilası mermer için uygun bir malzeme olabilir. Kirli yüzeyleri temizleyerek ekstra parlaklık sağlar. Çizikleri kapatır, bakımını gerçekleştirir.  

Dolapların temizliğinde güçlü deterjanlar ve aşındıran, abrasif sabun veya temizleyici kullanmaktan kaçının. Mutfak dolaplarını temizlemede deterjan ve yağ kalıntıları özel malzemelerle çıkar. Bu arada, bulaşıkta kullanılan bir bezi, dolap silmede kullanmanız büyük hata.  

Ahşap ürünlerin en büyük düşmanı rutubettir. Islandığında mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde kurutunuz. Mutlaka “ahşap koruyucu” kullanın.  

Temizlik malzemelerinin ambalajlarının kapağını açık bırakmayın. Özellikle toz ve benzeri türdeki deterjanları nemli yerde tutmamaya gayret gösterin...
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
24.04.2014 23:27:07
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Vazodaki Çiçeklerin Uzun Ömürlü Olması
Vazodaki Çiçeklerin Uzun Ömürlü Olması
Vazodaki çiçeklerin uzun ömürlü olması için ne yapılır Bahçeden topladığınız veya arkadaşınızın getirdiği çiçekleri saplarının uzunluğuna ve sayılarına uygun bir vazoya yerleştirmelisiniz. Sapların dörtte üçünün suyun içinde kalmasına da dikkat edin. İki günde bir çiçek saplarını bir iki santim kısaltın ve fazla yaprakları temizleyin. Vazonun suyunu ise her gün değiştirmeyi...
»» devamını oku »»
Sıvı Yağlar Nasıl Saklanır
Sıvı Yağlar Nasıl Saklanır
Sıvı yağlar nasıl saklanmalı? Zeytinyağı, ayçiçeği yağı gibi sıvı yağları nasıl saklamak gerektiğini pek çok kişi bilmediği için, genellikle bu yağlar uzun süre dayanmadan acılaşırlar. Çünkü ışıklı bir yerde tutulursa bu yağlar ışıktan zarar görür. Sıvı yağları koyu renkli bir şişeye ya da koyu renkli bir kapta saklamak gerekir. Böylece yağ acılaşmaz ve yemeğin de tadını...
»» devamını oku »»
Evde İğnelerin Kaybolmaması İçin Pratik Yöntem
Evde İğnelerin Kaybolmaması İçin Pratik Yöntem
Evde iğnelerin kaybolmaması için ne yapmalı? Dikiş dikmekten hoşlanan, boş vakitlerini kendine ve çocuklarına giysiler dikmekle değerlendiren hanımlara, dikiş ve toplu iğnelerini kaybetmemeleri için şirin bir önerimiz var. Kıyıda köşede kalmış küçük bir kumaş parçasını kaktüs biçiminde kesip dikin, içini de pamukla veya yün artıkları ile doldurun. Minicik bir saksıya...
»» devamını oku »»
Gıcırdayan Somyaya Ne Yapmalı
Gıcırdayan Somyaya Ne Yapmalı
Yataktaki somyalar gıcırdıyorsa ne yapmalı? Yatak veya divandaki somyanın o rahatsız edici gıcırtısını kesmek için yağlamak etkili bir önlemdir, ama sesi keseyim derken bu sefer de yatağın lekelenmesine neden olursunuz. Bu yüzden yağ yerine gıcırdayan yerlere mum veya beyaz sabun sürmeyi deneyin. Hem sesten kurtulur hem de yatağınızın lekelenmesini önlemiş olursunuz. Benzer...
»» devamını oku »»
Tüy Döken Çamaşırlar Nasıl Yıkanmalı
Tüy Döken Çamaşırlar Nasıl Yıkanmalı
Tüy döken çamaşırlar nasıl yıkanmalı? Toz bezlerinin, bazı çorapların ve kazakların tüyleri çok dökülür. Bu gibi şeyleri yıkarken dökülen tüylerin başka çamaşırlarla yapışmasını önlemek için bunları örneğin yastık kılıfının içine sokup öyle yıkayın. Aldığınız tüylü kazağın giydiğinizde ve yıkarken tüy dökmesini istemiyorsanız, bir gece önceden poşete koyup, buzdolabının...
»» devamını oku »»
Ayağınız Vuran Ayakkabılara Son
Ayağınız Vuran Ayakkabılara Son
Ayakkabınız ayağınızı vuruyorsa ne yapmalı? Çoğunlukla, yeni alınan bir ayakkabı, daha ilk giyişte ayağı vurur. Birkaç kez giydikten sonra da gevşer ve vurmaz. Ama, her yeni aldığınız ayakkabının ayağınızı vurduğunu düşünürseniz , vay zavallı ayaklarımızın haline. İlerde bu izler kalır, hatta ayaklarda derinin sertleşmesine neden olur. Bu yüzden de yeni aldığınız ayakkabının...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder