Mide Ülseri

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Mide Ülseri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Mide ülseri (Gastrik Ülser) nedir?
Doku direncinin ortadan kalkması ve aşırı asit-pepsin salgısı etkisiyle midenin en içteki koruyucu tabakasında gelişen doku hasarıdır. Tedavi edilmezse mide duvarı içine doğru ilerler ve kanama, delinme, yırtılma gibi ek sorunlara veya mide çıkışının tıkanmasına neden olabilir. 

Mide ülseri belirtileri nelerdir?
- Karnın üst kısmında yanma, ağırlık hissi, kemirici-kıvrandırıcı tarzda ağrı. Ağrı genellikle yemeklerden hemen sonra ortaya çıkar. Mide asidini nötralize edici ilaçlar (antasitler) veya kusma ağrıyı hafifletebilir. 

- Bulantı, kahve telvesi görünümünde kusma 

- Kilo kaybı, yorgunluk ve halsizlik 

- Koyu katran renginde dışkılama veya dışkıda kan varlığı 

Mide ülseri nedenleri
- Mide asit salgısını arttıran faktörler: Gastrinoma gibi endokrin tümörler, kalıtımsal etkenler, kronik anksiyete ve stres gibi psikolojik rahatsızlıklar 

- Doku direncini azaltan faktörler: Aspirin türevi ilaçların uzun süreli kullanımı, sigara ve/veya alkol tüketimi 

- Diğer ilgili hastalıklar: Gastrit, kronik akciğer hastalığı, kronik eklem hastalıkları 

- Cerrahi girişimler, travma, yanıklar 

Yukarıdaki faktörler mide ülseri gelişiminde rol oynamakla beraber son yıllarda özellikle Helicobacter pylori adlı bir bakteri enfeksiyonu üzerinde durulmaktadır. Bu teoriye göre H. Pylori'nin mide doku bütünlüğünü bozarak ülsere neden olduğu düşünülmektedir. Mide ülseri vakalarının %73''ünde H. Pylori mevcuttur. 

Mide ülseri nasıl tedavi edilir?
Tedavinin temel amacı; şikayetlerin giderilmesi, ülser iyileşmesinin hızlandırılması, komplikasyonların önlenmesi ve nükslerin engellenmesi yönündedir. 

- Doku direncini azaltan faktörlerin önüne geçilmelidir. 

- Tedavide diyetin yeri tartışmalıdır. Fakat vakaya özel kısıtlamalara gidilmesi ve süt gibi asit salgısını arttıran besinlerin kesilmesi ülser iyileşmesini hızlandırabilir. 

- İlaç tedavisinde vakaya göre; antasitler, sukralfat, H2-reseptör antagonistleri, proton pompa inhibitörleri (PPİ), bizmuth preperatları, carbenoxolone, prostaglandin E2 ve F2a, antikolinerjik ilaçlar kullanılabilir. 

- Çeşitli antibiyotikler ve yukarıdaki bazı ilaçlar kombine edilerek Helicobacter pylori tedavisi yapılabilir. 

- Mide kanseri şüphesi olan ve kanama, delinme, tıkanıklık gibi komplikasyonlar gelişmiş vakalarda cerrahi tedaviye gidilebilir. 

Mide ülserinden korunmak için ne yapmalı?
- Midenizi rahatsız eden yiyeceklerden uzak durun. 

- Mümkün oldukça posalı gıdalarla beslenin. 

- Sigarayı kesinlikle bırakın. 

- Alkol alıyorsanız aşırıya kaçmayın. Aspirin türevi ilaçları kesinlikle alkolle beraber almayın! 

Mide ülserinin hangi aşamasında doktora gidilmeli?
- Mide ülseriniz varsa ve halsizlik, çabuk yorulma gibi kansızlık şikayetlerinden yakınıyorsanız. Ülseriniz, sizin fark edemeyeceğiniz şekilde gizlice kanıyor olabilir. 

- Mide ülseriniz varsa ve aniden şiddetli sırt ağrısı gelişirse. Ülseriniz mide duvarını deliyor veya delmiş olabilir. Hemen en yakın hastaneye başvurmalısınız. 

- Mide ülseri şikayetleriniz varsa ve kahve telvesi gibi koyu kan kusarsanız veya katran gibi koyu kanlı dışkı yaparsanız. Bunlar mide kanaması belirtileridir. Hemen en yakın hastaneye başvurmalısınız. 

- Mide ülseriniz varsa ve vücudunuz soğuyor, kendinizi bayılacakmış gibi hissediyorsanız veya gerçekten bayılırsanız. Bunlar yoğun kan kaybına bağlı şok belirtileridir. Acil olarak hastaneye gidin.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
8.12.2014 10:07:18
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Aort Darlığı
Aort Darlığı
Aort Darlığı ( Aort Stenozu) nedir? Aort alanının 2 cm 2 ' nin altına inecek şekilde daralmasıdır.  Aort darlığının belirtileri - Semptom vermeyebilir  - Angina pektoris  - Eforla gelen solunum güçlüğü  - Baş dönmesi ve bayılma atakları  - Aort odağında üfürüm  - Nabız bozukluğu  Aort darlığının olma nedenleri - Romatizmal endokardit  - Doğumsal anormallik  -...
»» devamını oku »»
Askariyaz
Askariyaz
Askariyaz ( Yuvarlak kurt) nedir? Ascaris lumbricoides''in neden olduğu barsak paraziti hastalığıdır. Yumurtalar çiğ sebzeler ve pis sularla vücuda girerek bağırsakta açılır. Kurtçuklar portal ven yoluyla karaciğere, oradan akciğere gelirler. Gırtlak ve yemek borusu yoluyla tekrar ince bağırsağa dönerek erişkin hale geçerler. Bağırsak içeriği ile beslenirler.  Askariyaz...
»» devamını oku »»
Egzama
Egzama
Egzama ( Atopik Dermatit) nedir? Egzema, iltihabi bir deri hastalığıdır. Deride kuruma, kabarma görülür ve bazen de kabarcıklar oluşur. Açık derili insanlarda gri-kahverengi, koyu derili insanlarda ise açık veya daha koyu bir renk değişikliği şeklinde kendini belli eder. Bulaşıcı değildir.Sıklıkla yüzde, el bileklerinde, dirseklerde ve dizlerde görülmekle beraber vücudun her...
»» devamını oku »»
Çengelli (Kancalı) Kurt
Çengelli (Kancalı) Kurt
Çengelli (Kancalı) Kurt ( Ankilostomiyaz) nedir? Ankylostoma duodenale ve Necator americanus adı parazitlerin etken olduğu barsak parazit hastalığıdır. Deriyi delerek topraktan vücuda giren kurtçuklar, lenf ve kan damarları ile akciğerle gelirler; burada hava keseciklerini ve bronşcukları delerek gırtlaktan yemek borusu yoluyla ince barsağa geçer ve erişkin biçime...
»» devamını oku »»
Migrenin Belirtisi Sorular ve Cevaplar
Migrenin Belirtisi Sorular ve Cevaplar
Migren olup olmadığınızı nasıl anlarsınız? Aşağıdaki sorulara vereceğiniz cevaplar sizde migren olup olmadığım ortaya koyacak. Yapılan istatistiklere göre insanların 85'inin zaman zaman başı ağrıyor. Ama bunların hepsi migren tipi baş ağrıları değil. Aşağıdaki sorulara vereceğiniz Evet Hayır yanıtlarıyla bunu ortaya çıkarabilirsiniz. Sizde migren var mı, yok mu 1- Baş...
»» devamını oku »»
Bel Fıtığı ve Tedavisi
Bel Fıtığı ve Tedavisi
Bel Fıtığı ( Disk Hernisi, Disk Kayması) nedir? Disk iki omurga kemiği arasında, sürtünmeyi azaltan ve omurga hareketlerini kolaylaştıran sert kauçuk kıvamında bir yapıdır. Diskte meydana gelen herhangi bir hasar veya anatomik bozukluk bölgedeki sinirlere veya omuriliğe bası yapar. Sonuçta şiddetli ve vücut hareketlerini kısıtlayan bir ağrı ortaya çıkar.  Disk hasarı...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder