Verem

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Verem hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Verem (Tüberküloz) nedir? 
Tüberküloz basilleri ile meydana gelen, başta akciğer olmak üzere bütün organları ve vücut sistemlerini tutabilen kronik bir enfeksiyon hastalığıdır. Solunum yoluyla bulaşır, sindirim yoluyla bulaşma nadirdir. Bulaşmanın gerçekleşebilmesi için hastalığın aktif olduğu kişi veya kişilerle uzun süre aynı kapalı ortamlarda temas halinde olmak gerekir. Bu anlamda; sağlık personeli, uzun süre hastanede kalan hastalar, mahkumlar ve ailesinde aktif tüberküloz hastalığı olan kişiler yüksek risk grupları arasında sayılabilir. 

Tüberküloz basillerinin alınmasını takiben birincil akciğer enfeksiyonu gelişir. Birincil enfeksiyon çocukların çoğunda kendiliğinden iyileşir; bazen hastalık ilerler. Birincil enfeksiyonu geçiştirenlerde, yıllar sonra akciğerde veya bir başka organda tüberküloz yeniden alevlenebilir. Erişkinlerde görülen tüberküloz genellikle bu tipte olup, birincil enfeksiyon çok nadirdir. İlk enfeksiyon odağından kan veya lenf dolaşımıyla yayılma sistemik belirtilerin ortaya çıkmasına yol açar. 

Veremin belirtileri ve bulguları
Başlangıçta hafif bir öksürük olabilir veya hiçbir belirti vermeyebilir. Akciğerlerde, fizik muayene ile hiçbir patolojik bulgu olmayabilir. Akciğer tutulumuna bağlı diğer şikayetler arasında aşağıdakiler yer alır. 

- Halsizlik, çabuk yorulma 

- Kilo kaybı 

- Gece terlemesi 

- Göğüs ve sırt ağrısı 

- Öksürük, balgamda kan 

- Akşamları yükselen hafif ateş 

- Boyun bölgesindeki lenf bezlerinde büyüme 

Tüberküloz barsak, karın, böbrek, deri, omurga, bademcik, boşaltım sistemi gibi çeşitli organları ve sistemleri tutarak değişik klinik görünümlere yol açabilir. Bu organların tutulumuna bağlı ortaya çıkan belirti ve bulgular arasında aşağıdakiler sayılabilir. 

- Karaciğer ve/veya dalakta büyüme 

- Karında sıvı birikmesi 

- Karın ağrısı, karında ele gelen kitle 

- İshal, emilim bozukluğu bulguları, bazen kanlı ishal 

- Bel ağrısı, ağrısız kanlı idrar yapma, steril idrar kültürü 

- Diz, kalça gibi büyük eklemlerde iltihaplanma, kemiklerde iltihaplanma 

- Özellikle tutulan bölgeye yakın lenf bezlerinde büyüme 

Verem neden olur?
Etken, Mycobacterium tuberculosis adlı bakteridir. Enfeksiyon kaynağı, tüberkülozlu hastaların balgamıdır. Şeker hastalığı, kızamık, kötü beslenme, kortizon tedavisi, HIV enfeksiyonu gibi kolaylaştırıcı faktörler hastalığı alevlendirir. 

Verem testleri
- Hastalarda tüberkülin deri testi (PPD) pozitiftir. 

- Akciğer radyografisinde ve diğer radyolojik incelemelerde, tutulan dokularda kronik enfeksiyona ait bulgular veya tüberküloza özgü değişiklikler saptanır. 

Veremde Bakteriyolojik incelemeler: 

- Tüberküloz şüphelenilen dokulardan biyopsi alınabilir. Balgamda, vücut sıvılarında, biyopsi örneklerinde aside dirençli tüberküloz basilleri görülebilir. 
- Balgam, vücut sıvıları, biyopsi örneklerinin kültürü yapılabilir. 

Verem nasıl tedavi edilir?
Mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanı takibinde yapılmalıdır. Yeni doğan döneminde BCG aşılaması hastalığın önlenmesi için şarttır. 

- Balgamında basil saptanan hasta en az 2 hafta süreyle sanatoryumda yatırılmalıdır. 

- Günümüzde akciğer veya akciğer dışı tüberküloz tedavisinde kullanılan majör antibiyotikler izoniazid, rifampisin, streptomisin ve ethambutol'dür. Tedavide bu ilaçların kombinasyonları kullanılır ve 12-18 ay sürdürülür. 

- Tüberküloz tedavisinde kullanılan diğer minör ilaçlar ancak majör ilaçlara direnç varsa kullanılmalıdır.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
8.12.2014 10:49:32
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Görme Azalması
Görme Azalması
Görme Azalması ( Ambliyopi, Amoroz, Görme kaybı ) nedir? Muayenede normal bulunan bir gözün görme keskinliğinin azalmasıdır.  BELİRTİ ve BULGULAR  - Toksik ambliyopide hastalar görmenin bulanıklığından yakınırlar. Zayıf ışıkta yakınma çok azalır  - Santral görme alanı kusurları saptanır  - Daha ağır vakalarda (metil alkol, arsenik, kurşun, nitrobenzol zehirlenmeleri) hızlı...
»» devamını oku »»
Meme Kitleleri
Meme Kitleleri
Meme Kitleleri Kadın memesi ergenlik çağında, adet dönemlerinde ve gebelik sırasında sürekli değişim gösteren bir organdır. Bu değişimler aynı zamanda yaş ilerledikçe de devam eder. Memedeki pek çok değişiklik tümüyle doğaldır ve herhangi bir hastalığa işaret etmez ancak düzenli meme muayenesi ve kontrolü erken teşhis için önemlidir. Meme ağrısı ve memede ele gelen kitle...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Kızıl Hastalığı, Tedavisi ve Belirtileri
Çocuklarda Kızıl Hastalığı, Tedavisi ve Belirtileri
Çocuklarda Kızıl Hastalığı Streptokok bakterileri kızıl olarak bilinen hastalığa neden olur. Geçmişte çok tehlikeli bir hastalık olan kızıl, antibiyotiklerin kullanılmaya başlamasıyla daha az korkulan bir hastalık olmuştur. Kızıl , öksürük ya da hapşırıkla havaya karışan mikroplarla yayılır ve genellikle boğaz ağrısı, ateş ve baş ağrısıyla başlar. Bunu, streptokokların...
»» devamını oku »»
Gastrit
Gastrit
Gastrit nedir? Gastrit, midenin iç tabakasının akut iltihabıdır . Bulantı, kusma ve ishalle kendini gösteren akut gastrit atakları genellikle birkaç gün sürer. Hastalık kronikleştiği takdirde vitamin B12 eksikliğine bağlı olarak anemiye (kansızlık) sebep olabilir.  Gastrit belirtileri nelerdir?   - İştahsızlık  - Üst karında dolgunluk, rahatsızlık hissi veya ağrı  - Bulantı,...
»» devamını oku »»
Sistit
Sistit
Sistit nedir? Sistit, mesanenin iltihabıdır. Mesane enfeksiyonları sıklıkla kadınlarda görülür. Erkeklerde oldukça enderdir. Bunun sebebi tam olarak bilinmemekle beraber, kadınların üretrasının -mesaneden çıkan idrar kanalı- erkeklerden daha kısa olması burada önemli rol oynar. Kadın üretrasının kısa olması bakterilerin mesaneye dışarıdan girişini kolaylaştırır. Ayrıca...
»» devamını oku »»
Anal Fissür
Anal Fissür
Anal fissür ve a nal fissürün  diğer adları: Anal Ülser  Anal fissür nedir? Anüs kanalı mukozasının akut veya kronik ülserasyonudur. Anüs mukozasında bir adet yüzeysel çatlak meydana gelir. Anüs çıkışının hemen iç tarafında başlar ve anüs duvarı boyunca 6-18 mm uzunluğunda devam eder. Aşırı derecede ağrılıdır. Özellikle dışkı çıkarılırken ağrı meydana gelir ve dışkının aşırı...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder