Geniz Eti

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Geniz Eti hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Geniz Eti (Adenoid, Adenoid vejetasyon) nedir?
Yutağın üst bölümünde, bademciklerin önünde ve arkasında bulunan lenf dokusu kütleleri olan adenoidler çocuklukta özel bir role sahiptir: Yaptıkları antikorlarla, çocuğun solunum yolu enfeksiyonlarına karşı savaşmasına yardımcı olurlar. Üç ile yedi yaşları arasında adenoidler büyüyerek boğaz ve akciğerler için ek bir korunma sağlar. Sekiz yaşından sonra genellikle küçülerek ergenlik çağında neredeyse tümüyle ortadan kalkarlar. 

Geniz Etinin belirtileri nedir?
Adernoidlerle ile ilgili sorunlar kulak, burun ve boğazda semptomlara neden olur. 

- Uyku apnesi (uyuyan çocukta gecede birkaç defa solunum durması meydana gelir) 

- Ağızdan solunum (burun tıkanıklığı) 

- Horlama (solunum yollarında daralma) 

- Genizden konuşma 

- Sinüslerden akıntı nedeniyle gündüz burun akıntısı ve gece öksürük kombinasyonu 

- Yukarıdaki semptomlarla bağlantılı olarak yineleyen kulak enfeksiyonları 

- Huysuzluk, davranış sorunları 

Geniz Eti neden olur?
- Adenoidler iltihaplandıklarında şişerek burunda ve kulaklarla boğazı birleştiren Östaki borusunda tıkanmaya neden olurlar. Bu durum solunum ve işitmede rahatsızlık yaratabilir. 

- Büyüyen adenoidler geniz eti olarak adlandırılır ve tedavi edilmediklerinde kronik sinüzite ve bazen uyku apnesine neden olurlar. Uyku apnesi olan çocuk geceleri uyurken saniyeler boyunca solunum durması görülür. 

- Kronik adenoid (geniz eti) sorunlarının nedeni yapısaldır. Adenoidler çok büyüdükleri için burun tıkanıklığına yol açarlar. Ancak alerji de onları şişirerek sorun yaratabilir. 

Geniz eti nasıl tedavi edilir?
- Alerji sorunu varsa tedavi edilir. 

- Enfeksiyon için antibiyotikler verilir. 

- Semptomları giderici tedaviler uygulanır. 

- Ağır durumlarda ameliyat (adeodektomi) uygulanır. 

Geniz Etinden korunmak ve önlemek için ne yapmak gerekir?
- Çocuk sigara dumanı, hava kirliliği, toz, polen ve hayvan tüyü gibi solunum yollarında duyarlığa yol açan etmenlerden uzak tutulur. 

- Tavuksuyu çorbası burun tıkanıklığını giderebilir. 

- Nemlendirici aygıtlar mukus salgısının kalınlaşmasını önleyerek çocuğun rahat nefes almasını sağlar. Nemlendirici kullanımdan önce ve sonra temizlenmelidir. Havada uygunu nem oranı elde etmek için nem ayarı olan (humidistatlı) bir nemlendirici kullanınız. 

Geniz Etinin hangi aşamasında doktora başvurulmalı?
- Eğer çocuğunuzda uykudayken her gece birkaç defa solunum durması oluyorsa, bu durum uyku bozukluğu nedeniyle çocukta davranış sorunlarına neden olabilir. 

- Aşırı burun tıkanıklığı nedeniyle çocuğunuzda solunum güçlüğü varsa ya da ağızdan nefes alıyorsa; bu semptomlar çocuktaki adenoidlerin burundan solunumu engellediğini gösterir. 

- Çocuğunuzda antibiyotiklere iyi yanıt vermeyen, yineleyen kulak enfeksiyonları varsa; tedavi edilmeyen kulak enfeksiyonları işitme kaybına neden olabilir.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
7.12.2014 07:31:45
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Bebeklerde Gastro Özofageai Refleksi
Bebeklerde Gastro Özofageai Refleksi
Mide-yemek borusu refleksi (gastro özofageai refleks) ve mide fıtığı Kusmanın yaygın olarak rastlanan bir nedeni, daha çok erken doğmuş ya da biberonla beslenen bebeklerde görülen mide-yemek borusu refleksidir. Bu durumda yemek borusu ile mide arasındaki vana/kapak düzgün çalışmaz ve midenin içindekilerin yemek borusuna geriye akmasına neden olur. Beslenmenin hemen ardından...
»» devamını oku »»
Rutubet Romatizma Sebebi midir
Rutubet Romatizma Sebebi midir
Rutubet romatizma yapar mı? Rutubetin romatizma hastalığına sebep olduğu hakkında öteden beri bir inanış vardır. Hekimlikte de kabul edilmiş olan bu inanışa bazı araştırmacılar itiraz etmişlerdir. Bunlara göre romatizmanın asıl nedeni hava içinde bulunan elektrik yükünün insan vücuduna yaptığı etkidir. Bu konuda meteorolojik şartların ve rutubetin rol oynar gibi görünmesi,...
»» devamını oku »»
Bağırsak Tıkanması
Bağırsak Tıkanması
Bağırsak Tıkanması ve  Bağırsak Tıkanmasının Diğer Adı İleus  Bağırsak tıkanması nedir? Bağırsaktan geçişin duraklamasıdır.  Bağırsak Tıkanmasının Nedenleri Mekanik veya paralitik olmak üzere iki değişik türü vardır.  Mekanik ileus  - Bağırsağın içine ait nedenler: safra taşları, dışkı taşları, askaris yumağı, bezoar  - Duvara ait nedenler: tümör, atrezi, iltihabi darlıklar...
»» devamını oku »»
Varis
Varis
Varis nedir? Varisler, deri altında yüzeysel, mavi-mor renkte, şişkin, kıvrımlı damarlar olarak kendini belli eder. Vücudun herhangi bir yerinde görülebilmekle beraber en çok bacak ve ayak damarlarında ortaya çıkar. Ağrılı ve rahatsızlık verici olsa da genellikle zararsızdır. Yüzeysel damar ağının yanı sıra bacaklarda daha derinden seyreden başka bir damar ağı vardır....
»» devamını oku »»
Amfizem
Amfizem
Amfizem nedir? Akciğer alveolleri arasındaki septumların yırtılması sonucu, alveollerin birbirleriyle birleşerek gaz alışverişi olmayan büyük hava boşlukları oluşturmasıdır.  Amfizem belirtileri nelerdir? - Nefes darlığı  - Öksürük ve balgam çıkarma  - Göğüs ön-arka çapında genişleme (fıçı göğüs)  - Morarma  Amfizem nedenleri - Alfa-I-antitripsin eksikliği  - Kronik bronşit...
»» devamını oku »»
Prostat Kanseri
Prostat Kanseri
Prostat kanseri nedir? Prostat, erkek üreme sistemi organlarından biridir. Sperm hücrelerini taşıyan semen sıvısının üretimine katkıda bulunur. Mesanenin hemen çıkışında yerleşmiş ceviz büyüklüğünde bir bezdir. İçinden, idrarı mesaneden penis ucuna kadar taşıyan idrar kanalı geçer. Prostat bezi fonksiyonları temel olarak testislerde üretilen testosteron adlı erkeklik hormonu...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder