Geniz Eti

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Geniz Eti hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Geniz Eti (Adenoid, Adenoid vejetasyon) nedir?
Yutağın üst bölümünde, bademciklerin önünde ve arkasında bulunan lenf dokusu kütleleri olan adenoidler çocuklukta özel bir role sahiptir: Yaptıkları antikorlarla, çocuğun solunum yolu enfeksiyonlarına karşı savaşmasına yardımcı olurlar. Üç ile yedi yaşları arasında adenoidler büyüyerek boğaz ve akciğerler için ek bir korunma sağlar. Sekiz yaşından sonra genellikle küçülerek ergenlik çağında neredeyse tümüyle ortadan kalkarlar. 

Geniz Etinin belirtileri nedir?
Adernoidlerle ile ilgili sorunlar kulak, burun ve boğazda semptomlara neden olur. 

- Uyku apnesi (uyuyan çocukta gecede birkaç defa solunum durması meydana gelir) 

- Ağızdan solunum (burun tıkanıklığı) 

- Horlama (solunum yollarında daralma) 

- Genizden konuşma 

- Sinüslerden akıntı nedeniyle gündüz burun akıntısı ve gece öksürük kombinasyonu 

- Yukarıdaki semptomlarla bağlantılı olarak yineleyen kulak enfeksiyonları 

- Huysuzluk, davranış sorunları 

Geniz Eti neden olur?
- Adenoidler iltihaplandıklarında şişerek burunda ve kulaklarla boğazı birleştiren Östaki borusunda tıkanmaya neden olurlar. Bu durum solunum ve işitmede rahatsızlık yaratabilir. 

- Büyüyen adenoidler geniz eti olarak adlandırılır ve tedavi edilmediklerinde kronik sinüzite ve bazen uyku apnesine neden olurlar. Uyku apnesi olan çocuk geceleri uyurken saniyeler boyunca solunum durması görülür. 

- Kronik adenoid (geniz eti) sorunlarının nedeni yapısaldır. Adenoidler çok büyüdükleri için burun tıkanıklığına yol açarlar. Ancak alerji de onları şişirerek sorun yaratabilir. 

Geniz eti nasıl tedavi edilir?
- Alerji sorunu varsa tedavi edilir. 

- Enfeksiyon için antibiyotikler verilir. 

- Semptomları giderici tedaviler uygulanır. 

- Ağır durumlarda ameliyat (adeodektomi) uygulanır. 

Geniz Etinden korunmak ve önlemek için ne yapmak gerekir?
- Çocuk sigara dumanı, hava kirliliği, toz, polen ve hayvan tüyü gibi solunum yollarında duyarlığa yol açan etmenlerden uzak tutulur. 

- Tavuksuyu çorbası burun tıkanıklığını giderebilir. 

- Nemlendirici aygıtlar mukus salgısının kalınlaşmasını önleyerek çocuğun rahat nefes almasını sağlar. Nemlendirici kullanımdan önce ve sonra temizlenmelidir. Havada uygunu nem oranı elde etmek için nem ayarı olan (humidistatlı) bir nemlendirici kullanınız. 

Geniz Etinin hangi aşamasında doktora başvurulmalı?
- Eğer çocuğunuzda uykudayken her gece birkaç defa solunum durması oluyorsa, bu durum uyku bozukluğu nedeniyle çocukta davranış sorunlarına neden olabilir. 

- Aşırı burun tıkanıklığı nedeniyle çocuğunuzda solunum güçlüğü varsa ya da ağızdan nefes alıyorsa; bu semptomlar çocuktaki adenoidlerin burundan solunumu engellediğini gösterir. 

- Çocuğunuzda antibiyotiklere iyi yanıt vermeyen, yineleyen kulak enfeksiyonları varsa; tedavi edilmeyen kulak enfeksiyonları işitme kaybına neden olabilir.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
7.12.2014 07:31:45
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Altın Zehirlenmesi
Altın Zehirlenmesi
Altın zehirlenmesi nedir? Altın tuzları romatoid artrit tedavisinde kullanılır. Doz fazlalığı veya aşırı duyarlık zehirlenmeye yol açabilir.  Altın zehirlenmesinin belirtileri - Ateş  - Kaşıntı, cilt bozukluğu  - Bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı  - Sinir hasarı  - İşitme azalması, diş eti, nefrit, hepatit  Altın zehirlenmesi nasıl tedavi edilir? - Altın tedavisinin...
»» devamını oku »»
Parkinson Hastalığı
Parkinson Hastalığı
Parkinson Hastalığı ( Paralysis agitans) nedir? Titreme, kaslarda sertlik ve reflekslerin kaybı ile kendini belli eden bir hastalıktır.  Her iki cinsiyette ve her ırkta görülür. Genellikle 50-65 yaşlar arasında başlar, bu yaş grubundakilerin yaklaşık %1''inde görülür. Hastaların yarısında ilaç tedavisi 10 yıl süreyle başarılı olur ve önemli bir düşkünlük ortaya çıkmaz....
»» devamını oku »»
Besin Zehirlenmesi, Belirtileri ve Tedavisi
Besin Zehirlenmesi, Belirtileri ve Tedavisi
Besin Zehirlenmesi nedir? Virüs, bakteri veya kimyasal madde bulaşmış gıdaların yenmesinden sonra meydana gelen zehirlenmedir. Hafif bir sindirim sistemi rahatsızlığına ve vücudun susuz kalmasına neden olabilir. Hafif zehirlenmeler, birkaç saat veya en kötü durumda 1-2 gün sürer. Fakat bazı besin zehirlenmeleri -botulizm ve kimyasal zehirlenme- çok şiddetlidir ve kişinin...
»» devamını oku »»
Sistit
Sistit
Sistit nedir? Sistit, mesanenin iltihabıdır. Mesane enfeksiyonları sıklıkla kadınlarda görülür. Erkeklerde oldukça enderdir. Bunun sebebi tam olarak bilinmemekle beraber, kadınların üretrasının -mesaneden çıkan idrar kanalı- erkeklerden daha kısa olması burada önemli rol oynar. Kadın üretrasının kısa olması bakterilerin mesaneye dışarıdan girişini kolaylaştırır. Ayrıca...
»» devamını oku »»
Sinüzit
Sinüzit
Sinüzit nedir? Sinüzit, kafa kemikleri içindeki sinüs boşluklarını döşeyen mukozanın akut veya kronik iltihabıdır. En sık rastlanan enfeksiyon hastalıklarından birisidir. İnsan kafa kemiğinde birbirine simetrik olarak yerleşmiş dört adet sinüs boşluğu vardır. Sinüsler çok küçük kanallar vasıtasıyla burun boşluğuna açılırlar. Bu kanallar sinüs içinde üretilen sıvıların burna...
»» devamını oku »»
Bradikardi
Bradikardi
Bradikardi nedir? Nabız sayısının dakikada 50'den düşük olmasıdır.  Bradikardi belirtileri nelerdir? - Genellikle belirtisi yoktur.  - Bayılma, kan basıncında düşme, şok, angina pektoris, kalp yetersizliği bulguları olabilir.  - Kalpte blok gelişirse birkaç saniye süren bilinç kaybı, kasılmalar görülebilir (Adam-Stokes sendromu)  Bradikardi nedenleri - Vagotoni  - Akut...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder