Yemek Sofralarının Düzenlenmesi

Kadınlar için SOFRA DÜZENİ ve ADABI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Yemek Sofralarının Düzenlenmesi hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SOFRA DÜZENİ ve ADABI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Yemek Sofrası nasıl hazırlanır?
Bu sofraları da bütün örtü veya Amerikan usulü denen ortaya bir milyö dö tabi (masanın ortasına konan otuz, otuz beş santim eninde ve yetmiş beş ile bir metre uzunluğunda örtü) ve herkesin önlerine de peçete tarzında küçük dikdörtgen örtüler koymak üzere iki ayrı şekilde örtü kullanarak düzenlenebilir.

Fakat bu sofralar da, gerek bütün örtü kullanılsın, gerekse peçete tarzı küçük dikdörtgen örtüler kullanılsın bu örtü değişikliği sofranın hazırlanış ve kuruluşunda esaslı bir değişiklik meydana getirmez. 

Masaya bütün örtü örtülecekse nelere dikkat etmeli
Örtüyü masaya öyle bir yerleştirmelidir ki, örtünün orta kıvrık yeri masanın tam orta kısmına gelsin ve masanın dört bir tarafından sarkan etekleri de masanın kenarından en çok yirmi santimden daha fazla aşağı sarkmasın.

Amerikan usulü, yani bir milyö dö tabi ve peçete tarzı küçük dikdörtgen veya yuvarlak örtüler kullanılacaksa; milyö dö tabl'ın yine masanın ortasına gelmesi ve herkesin önlerine konulmakta olan peçete tarzı küçük örtülerin de bir diğeri ile aynı aralıkta olması gerekir. Milyö dö tabi kullanıldığında, sofraya sağlı sollu iki adet de şamdan koymak zorunluğu vardır. Bunları milyö dö tabl'ın orta merkezine doğru eşit aralıklarla yerleştirmelidir.

Not: Yemek saati imtiyazlı bir zamandır. Masanın düzeni de çok önemli bir rol oynar. 

Tabak takımlarını, masanın tam ucu hizasında ve diğer tabak servisleriyle 50-60 santim aralıkla, fakat aynı mesafede olmak üzere yerleştirmeli ve her bir servis için de ikişer adet tabak koymayı tercih etmelidir. Yalnız bir tabak koyarak ve her yemekte tabak değiştirerek de sofra düzenlenebilir. Bu iki tabaktan altta daima düz tabağı, üste de, çorba içilecek ise; çukur; meze tarzı ordövr yenecekse; küçük tabak koyarak tabakları sofraya yerleştirmek gerekir.

Peçeteleri, uzunluklarına doğru ikiye, monogramlı ise üçe katlamalı. Bunlar tabağın üstüne konabileceği gibi tabağın soluna yani çatalın yanı başına da kona bilir.

Sofrada kullanılan, milyö dö tabi, peçete tarzı küçük örtüler nereye konmalı
Bu durumda peçeteleri, her halde tabakların üstlerine oturtmak daha uygun olur.

Çatal, kaşık ve bıçak takımlarından, çatal ile balık çatalını sola, kaşık, bıçak ve balık bıçağını da sağa koymalıdır. Bıçakların ağızlan, yani keskin tarafları da tabak yönüne doğru olmaları gerekir. Ancak çatal, bıçak ve kaşıklardan her hangisi önce kullanılacaksa onları daima tabağın en sonuncusu olarak yerleştirmek gerekir ve yerleştirilen çatal, kaşık ağızlarının yukarıya, ya da örtüye doğru çevrilmiş olmaları, sofranın durum ve hazırlanışına göre ev sahiplerinin zevkine kalmış bir niteliktir. Fransız yönteminde çatalın dişleri ile kaşık ağızları örtüye çevrilmiş olması, İngiliz yönteminde ise yukarıya bakması gerekir.

Bununla beraber, her yemek değiştiğinde yeni servis kullanarak ve sofraya sadece o yemekte kullanılacak takımları koyarak sofra düzenlenebilir. Ancak bu halde, sofraya servis yapan bir garson veya usta bir hizmetçi bulunması gerekir. Sadece bir çorba kaşığı, ya da çatal, bıçağı ile balık çatalı, bıçağı veya et çatal, bıçağı olmak üzere yalnız iki takım kullanmakla sofranın daha fazla süslenmiş olacağına inanıyoruz.

Sofrada ayrıca salata veya tereyağı bulundurulacaksa, salata kase veya tereyağı kaplarına, altlık olmak üzere sofraya birer küçük tabak daha koymak gerekir.

Fakat bunlar esas servis tabaklarının üst kısımlarına kadeh ve bardakların sol taraflarına yerleştirmeli ve salata için kullanılacak çatal, kaşık ve tereyağı için kullanılacak bıçakları da bunların kenarlarına koymalıdır.

Masada bardakların dizilişi
Sofrada daima bir su bardağı ile yemeklerin cinslerine göre verilecek kaç çeşit şarap varsa o kadar da şarap bardağı bulundurulması sofra görgüsünce gereklidir. Yukarıda da açıkladığımız gibi iki cins şarabın, aynı bardak içinde birbiri ardınca verilmesi uygun değildir.

Sofrada şampanya bardağı nereye konur 
Şampanya kadehlerini de öteki bardakların yanında bulundurmakta hiç bir sakınca yoktur. Fakat aperatif almaya özgü küçük rakı ve likör kadehlerinin resmi sofralarda konulması doğru değildir. Esasen resmi veya yarı resmi sofralarda, aperatiflerin başka salonda alınmaları adet olduğu gibi yemekten sonra ikram edilecek likör ve benzerlerinin de yine "fümuar denen küçük sigara salonlarında" verilmekte olduğu herkesçe bilinir. Sofrada mutlaka rakı içilecekse, rakı kadehini su bardağının sağına koymak gerekir.

Yalnız bu bardakları aşağıda anlatacağımız şekilde sofraya sıralanmalıdır.

Başta su bardağı olmak üzere, bu bardağın sağ tarafına, kaç çeşit şarap içilecekse o kadar da şarap bardağı sıralamak ve şaraplardan sonra şampanya içilecek ise, bunlara sonuncu olarak da bir de şampanya bardağı koymak yerinde olur. Fakat sofrada sadece şampanya içilecekse; o zaman şarap bardağı koymamalı, su bardağı ile sağına da sadece bir şampanya bardağı koymakla yetinmelidir. Sofrada, şarap ve şampanya ile mutlaka rakı da içilecekse; su bardağını birazcık ortaya, sağına rakı kadehini, soluna da şarap veya şampanya kadehini sıralamak gerekir.

Yukarıda sofrada kullanılacak her bir takım özelliklerini, yerlerini ve ne şekilde kullanılacağı konusunda oldukça etraflı açıklama yapmış bulunuyoruz. Şimdi de bir yemek sofrasını nasıl kurmak, hazırlamak gerektiğini anlatmaya çalışalım.

Masada salata veya tereyağı olan tabaklar nereye nasıl konmalı
Salata kase ve tereyağı kaplarının altlarına, birer küçük tabak koyarak bunları masanın orta kısımlarına doğru düzgün bir şekilde yerleştirmelidir. Her iki servis arasına tuz ve biberlikleri de yerleştirdikten sonra masanın iki yanına, hiç olmazsa bir köşesine küçük bir tabağa oturtulmuş bir veya iki cins de hardal koymayı da unutmamalıdır.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
22.12.2014 19:30:37
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Sofrada Kurdan Kullanımı
Sofrada Kurdan Kullanımı
Sofrada kurdan kullanmak doğru mu? Her ne şekilde olursa olsun, sofra başında gerek parmaklarımız, gerekse kürdan kullanarak diş karıştırmamız doğru değildir. Bazı kimseler bir ellerini ağızlarına siper ederek, diğer elleriyle dişlerini karıştırmakla, terbiyelice davranış yaptıkları kanısına kapılırlarsa da, bu da sofra görgüsüne uygun bir durum değildir, hatta çirkindir de....
»» devamını oku »»
Fransız Yöntemi Sofralarda Oturma Düzeni
Fransız Yöntemi Sofralarda Oturma Düzeni
Fransız yöntemi sofralar Fransız yöntemi sofralarda ev sahipleri karşı karşıya olmak üzere sofranın tam ortasında oturmaktadırlar. Bu böyle olduğuna göre şeref yerleri de ev sahiplerinin sağ tarafları ile ev sahiplerinin sol taraflarıdır, iki baş taraflar ise; en ayrıcalıksız kimselere bırakılmaktadır. Fransız yöntemi sofralar , on kişilik davetli için hazırlanacak olursa,...
»» devamını oku »»
Istakoz Servisi Nasıl Yapılmalı
Istakoz Servisi Nasıl Yapılmalı
Deniz böcekleri ve ıstakoz servis şekilleri nelerdir? Özellikle resmi davetlerde, balıkta olduğu gibi ıstakoz ve böcek için de sofrada balık çatal ve bıçağı kullanmak zorunluluğu vardır. Ancak bu zorunluluk özel davetlerde söz konusu değildir. Doğrusu ıstakozlar sofralara dilimlere kesilmiş bir halde geldiklerine, içlerinde de kılçık olmadığına göre özel bir davette bunları...
»» devamını oku »»
Balık Servisi ve Yenme Şekli
Balık Servisi ve Yenme Şekli
Balık nasıl servis yapılmalı ve nasıl yenmeli? Özellikle resmi davet ve büyük sofralarda balık verilecekse , hemen her servisin, yani her bir davetlinin tabağının sağ ve soluna, balık çatal ve bıçaklarını yerleştirmeyi unutmamamız gerekir. Özel davetlerde ise zorunluluk söz konusu değildir. Doğal olarak balık çatal bıçağı bulunmadığında. Fakat her ne şekilde olursa olsun,...
»» devamını oku »»
Meze Sofralarının Düzenlemesi
Meze Sofralarının Düzenlemesi
Meze sofrası nasıl hazırlanır? Sofra düzeni ve görgüsü bakımlarından meze sofralarını resmi olarak ele alamayız. Buna ancak burada Milli sofra adı altında yer vermek gerekir. Çünkü bu sofralar, ne resmi ve de gayri resmi sayılmamaları halde çoğunluk tarafından çok sevilmekte ve sık sık ahbap ve dostlarımızı davet ederek evlerimizde bu sofraları düzenlemekteyiz. Yalnız...
»» devamını oku »»
Sofrada Çatal, Bıçak ve Kaşık Kullanımı
Sofrada Çatal, Bıçak ve Kaşık Kullanımı
Yemek yerken çatal, bıçak ve kaşığı nasıl kullanmalıyız? Kaşıklardan hangisi olursa olsun, çorba, komposto, dondurma bunları daima sağ elde tutarak kullanmalıdır. Sonra tabağımıza almış olduğumuz çorba, komposto, ya da dondurmanın yenmeleri sona erince elimizdeki kaşığı masanın üstüne bırakmak ya da tabakla masa arasında köprü yapar gibi dayamak kesinlikle doğru değildir....
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder