Davetlerde Tanıştırılma

Kadınlar için SOFRA DÜZENİ ve ADABI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Davetlerde Tanıştırılma hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SOFRA DÜZENİ ve ADABI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Davetlerde başkaları ile nasıl tanışılır?
Davet edilen kimsenin, konuklarını yemek sofrasına oturtmadan, birbirleriyle tanıştırması gerekir. Fakat ev sahibi veya sahibesi bu tanıştırmayı yaparken, temel olarak uyulması gerekli dört noktayı dikkate alarak, konukları birbirlerine aşağıda gösterileceği şekilde tanıştırması gerekir.

- Geleni, hazır bulunanlara
- Erkeği, kadına
- Aşağı mevkide olanı yüksek mevkide olana
- Genci, yaşlıya, tanıştırır


Yukarıda görüldüğü şekilde, "davetlileri birbirleriyle tanıştırırken" aynı zamanda mesleklerini de söylemeliyiz. Çünkü bu tanıştırma gelişigüzel iki kişiyi sokakta birbirine tanıştırmaya benzemez. Burada tanıştırdığımız kimseler, biraz sonra yemek odasına geçerek, sofrada birçok konuyu dokunarak saatlerini beraberce geçirecek olan kimselerdir. "Konukları birbirleriyle tanıştırırken" mesleklerini de bildirmekle, davetlilere ileride ne gibi konular üzerinde konuşabilecekleri hakkında da az çok bir fikir verilmiş olunur. Davetlilerin mesleklerini bildirmeyerek, yalnız adlarının söylemekle yetmediği görüşmeler, havadan, sıcak ve soğuklardan bahsetmek gibi pek bayağı ve sıkıca bir şekle dökülebileceği gibi konuklardan birinin bilmeyerek, davetlilerden her hangi birinin mesleği hakkında da ileri geri konuşarak meclis ahenginin bozulması olasılığı da vardır.

Bu yönden, "sofra tanıştırılmalarında" kesinlikle mesleği söylemek veya biraz açıklık vermek zorunluluğu vardır.

Sonra, kargaşalık, dalgınlık veya buna benzer bir nedenle ev sahibi tarafından diğer konuklara tanıştırılmış bir davetli, sofrada yanına düşen diğer davetliye kendi kendisini tanıştırması gerekir. Kendisini tanıştıracak olan erkek, tercihen kendisini yanındaki erkeğe takdim etmesi ve onun da tanıştığı kimseyi yukarıda bahsetmiş olduğumuz tanıştırma görgüsüne uyarak, diğer davetlilere tanıştırılması gerekir. Yine bu konudan olarak, herhangi bir kimse gerek kendi kendisini, gerekse bir ahbabım tanıştırırken, Almanvari sadece soya adını söyleyerek tanıştırmamalı veya tanıştırılmamalıdır. Bunların soyadlarına ek olarak, küçük adlarını, mesleğini ve hatta mesleğinden başka yetenek gösterdiği diğer bir niteliğini de bildirmesi çok yerinde olur. 

Böylelikle tanıştırdığımız kimsenin esas mesleği ile, hoşlanmakta olduğu diğer niteliğini de karşımızdakilere anlatmış oluruz.

Bir de bu tanışma ve tanıştırmalarda, protokol gereği kullanılmakta olan, müşerref, şerefyab, mübahi gibi birtakım bayağı kelime ve cümleler vardır ki, olanağınca bu gibi kelimeleri harcamaktan sakınmamız gerekir. Çünkü bu gibi cümleler, karşımızdakilere kendimizin bir ikiyüzlü olduğu izlenimi uyandırabilir. "İlk kez birbirleriyle tanışan kimseler"; tercihen:

- Sizlerle tanışmak şerefini kazanmayı çoktan beri arzu etmekteydim. 

- Çoktan beri övgünüzü işitmekteydim şeklinde cümleleri seçmek yerinde olur.

Yine bir kadın, kendisinden çok yaşlı bir kadından başka, kendisine bir erkek veya diğer bir kadın tanıştırıldığı zaman ayağa kalkmaz. Erkek ise, salon veya yemek odasına bir kadın girerse, kalkarak, kadın oturuncaya kadar ayakta beklemelidir. Ancak, nazik bir kadının', erkeği fazla rahatsız etmemek için, onları oturmaya davet etmesi gerekir.

Samimi davetler hariç, kalabalık bir toplantıda, bir erkek önceden tanıdığı veya tanıştığı kadının elini öpmesi doğru değildir. Her nerede ve ne şekilde olursa olsun genç bir kızın eli öpülemeyeceği gibi, eldivenli bir kadının elini de öpmek doğru olmaz. Sokakta da kadının eli öpülmez. Esasen el öpmelerin en güzel jesti kadının elini, hafifçe eğilerek ağzın yakınına götürerek, dudaklara dokundurmadan, saygıyla öpme hareketi yapmaktır.

Şunu da kısaca kaydetmek yerinde olur ki, birçok Avrupa memleketlerinde, hatta dünyanın en aydın ve medeni ülkelerinden biri olan Fransanın Boşdüro yani Marsilya havalisi gibi çok önemli illerinde bile el öpmek adet değildir.

El öpme adeti olmayan yerlerde veya bu gibi adetlerin geçerli olmadığı çevre ve davetlerde ya da adetleri iyice bilinmeyen yerlerde el öpmemelidir. Aksi halde gülünç bir duruma düşülmüş olunur.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
23.12.2014 09:55:23
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Sofrada Çatal, Bıçak ve Kaşık Kullanımı
Sofrada Çatal, Bıçak ve Kaşık Kullanımı
Yemek yerken çatal, bıçak ve kaşığı nasıl kullanmalıyız? Kaşıklardan hangisi olursa olsun, çorba, komposto, dondurma bunları daima sağ elde tutarak kullanmalıdır. Sonra tabağımıza almış olduğumuz çorba, komposto, ya da dondurmanın yenmeleri sona erince elimizdeki kaşığı masanın üstüne bırakmak ya da tabakla masa arasında köprü yapar gibi dayamak kesinlikle doğru değildir....
»» devamını oku »»
Sofrada Yemek Seçmek
Sofrada Yemek Seçmek
Yemek ikram edilince seçmek doğru mudur? Bazı kimseler, sofrada tabaklarına almaları için önlerine getirilen yemekleri, adeta tavuk gibi eşelercesine karıştırarak istedikleri dolgun ve büyük parçaları seçmeye yeltenirler. Fransızların da paçavracı dedikleri bu gibi halleri, insanı gülünç bir duruma sokacağını göz önünde tutarak, bu gibi davranışlardan çekinmemiz gerekir. Bir...
»» devamını oku »»
Masaya Yemek Yerken Konacak Aksesuarlar
Masaya Yemek Yerken Konacak Aksesuarlar
Masa yemek için nasıl hazırlanmalı Tuzluklar: 3 - 4 kişiye 1 adet. Tereyağ kapları : Menüye göre 1 tereyağı kabı ve bıçağı her 2 kişi için. Ekmek sepeti : Kişi başına küçük ekmekler yemekten önce herkesin tabağına konur. Fakat ayrıca dilimlenmiş ekmekler her hale karşı servis masasına konulmalıdır. El yıkama kapları : (Meyveden sonra) Bir koşul değildir. Yalnız deniz...
»» devamını oku »»
Masada Bardak Düzeni ve Kullanımı
Masada Bardak Düzeni ve Kullanımı
Masada bardaklar nasıl konulur ve hangi bardak ne için kullanılır Bardak takımlarının model ve modaları aşağı yukarı her yıl değişmektedir. Fakat kristalden yapılmış güzel bir takımın model ve modası her ne kadar değişirse değişsin, yine sofranın görkemli birer süsü olduğunu unutmamak gerekir. Ancak, model ve forması her ne olursa olsun kristalden başka alınacak bardak...
»» devamını oku »»
Yemekten Sonra Konuklara İkram Nasıl Verilmeli
Yemekten Sonra Konuklara İkram Nasıl Verilmeli
Restoran yada pastahanelerde yemiş ya da benzeri şeyler yendikten sonra Her hangi bir restoran veya pastahanede ısmarlayıp da yiyemediğimiz yemiş, pasta, bisküvi ve benzeri fazlasını, parasını ödemiş olduğumuzu neden sayarak, bunları ceplerimize doldurmak ve paket yaptırarak beraberimizde götürmeye kalkışmak çok görgüsüzce bir davranış olur. Yemekten sonra gelen konuklara...
»» devamını oku »»
Sofrada Sigara İçmek ve Yemekleri Koklamak
Sofrada Sigara İçmek ve Yemekleri Koklamak
Yemekleri koklamak nasıl bir davranıştır? Resmi, ya da resmi olmayan ziyafet sofralarında, gerek masa üzerindeki, gerek servis tabağındaki, gerekse tabağımıza almış olduğumuz  yemekleri koklamak veya koklar gibi davranışlar yapmak hiçbir şekilde doğru değildir. Sofrada sigara içerken dikkat edilmesi gerekenler Bir mecliste sigara içecek olan kimsenin, nezaket gereği...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder