Sofrada İçecekler ve İkram Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kadınlar için SOFRA DÜZENİ ve ADABI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Sofrada İçecekler ve İkram Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SOFRA DÜZENİ ve ADABI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Sofrada içki servisi ve içme şekilleri nelerdir?
Çok samimi aile yemekleri hariç, resmi veya yarı resmi sofralarda adi şişeler içinde şarap ve benzeri içkiler konulamayacağı gibi, sürahi içine konulacak şarap, diğer içki ve suyun da doldurulmuş olarak, servis edilmesi veya masaya konulması gerekir. Eksik veya yarı doldurulmuş sürahiler, karşısındakilere artık veya tasarruf yollarına sapılmış hissini verebilir. Soğutulmuş şampanya, beyaz şarap ve benzeri içkilerin en doğru ve güzel servis şekli peçeteye sarılmış olarak kendi orjinal şişeleriyledir. Siyah şarapların soğutulmaması gerektiğini, hatta bazı eski şarapların kabının tozu silinmemiş bir halde özel sepetler içinde masaya getirildiğini kaydetmek isteriz.

Sonra sofrada önümüze sıralanmış çeşitli cins bardak ve kadehlerden, rakı kadehi veya şarap bardağı ile su ve bira içilemeyeceği gibi su bardağı ile biradan başka içki içilmesi de doğru değildir. Bununla beraber bazı memleketlerin kendi gelenek ve adetlerine göre içki içme yöntemleri vardır. Örneğin, bazı memleketlerde bardak içinde içilebilen milli içkiler olduğu gibi, sofra görgüsünde hiçbir şekilde kabul edilmeyen kuvvetlice kadeh ya da bardak tokuşturmak gibi, bu meclislerce hoş görülen bazı adetlerin bulunduğunu unutmamak gerekir. Yine, bir mecliste ağız şapırdatmak ve yudum, yudum içki ya da su içmek kadar ayıp ve gülünç bir davranış olmadığı halde, şarapçılığı ile tanınmış bir memleket ya da yerde bulunulduğu zaman, ortaya gelen şarabın nefisliğini ölçmek ya da anlamak maksadıyla iki dudak bardağa sıkıca yapıştırılarak şaraptan yudum, yudum çekmek ve dil ile damağa sık sık dokunmak suretiyle ağzı hafifçe şapırdatarak şaraptan tatmak da doğal karşılanabilir. Bu gibi meclislerde bulunulduğunda bu yöntemleri bilmek gerekir.

Bundan başka dikkat edilmesi gereken bir iki yöntem daha vardır: Birincisi: Su, ya da herhangi bir içkiyi içmeden önce ve sonra ağzımızı peçete ile silmek ve içerken de ses çıkarmadan yavaşça içmemiz. Silmeden yağlı ağız ile içilirse, bardakta yağ izleri bırakabileceği gibi, içtikten sonra da silinmeyen ağızda ıslaklık kalacağı doğaldır. İkinci yöntem de yine su, ya da içki içerken ya da isterken bardağı sağ elimizin baş ve sonraki iki parmaklar arasında tutmamız gerekir.

Bardağı iki el ile tutmak doğru olmadığı gibi, içine öksürmek, çok küçük yudumlarla ve bardak çok doldurulmuş olarak içmek de doğru değildir.

Yine bir davette kaldırabileceğimizden fazla içki içmek doğru olmayacağı gibi, içki istemediğimizi anlatmak maksadıyla bardaklarımızı masanın üstüne ters çevirerek, ya da içtikten sonra ellerimizin tersi ile ağzımızı silmek gibi davranışlar da gülünç olmamıza neden olur. Davetliler arasındaki içki sevmeyen ya da Yeşil aycı olan kimseler, çok az içmek ya da hastalıklarını ileri sürerek bir neden göstermek, içki düşmanlıklarını belli etmeden durumu yönetmek gerekir.

Ev sahipleri de, azar, azar içrek bardağını idare eden konuklara sık, sık içki doldurmaya kalkmamalı ve özellikle içmek istemeyen kimselere, içirmekte kesinlikle üstelememelidirler.

Şunu da ilave edelim ki, ev sahipleri konuklarına içki ikram ettikleri zaman, ellerindeki şişeleri hiçbir zaman davetlinin bardağına dayayarak içki, ya da su vermemeleri gerektiği gibi, konuklar da şişeye yaklaştırmak için bardaklarını kaldırmaya kalkmamalıdırlar.

Sofradan kalkarken de, içki kadeh, ya da küçük şarap bardağımızdaki içki ve şarabın hepsini içerek masayı terk etmemiz gerekir. Sudan başka, bardak ya da kadehlerimizde bira, şarap ve benzerleri gibi içki bırakmak, nezaket dışı bir davranış olur.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
29.12.2014 19:27:25
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Masada Kişilerin Oturma Düzeni
Masada Kişilerin Oturma Düzeni
Sofrada kim nereye oturmalı Davet ettiklerinizi yeterince memnun edebilmek için diğer bütün özenleriniz kadar, protokol konusunda da mutlaka bilgi sahibi olmanız zorunluğu vardır. Aksi halde ağırlama ve ikramda, yedirip içirmekte kendilerini her ne kadar memnun bırakmış olsak da, bilgisizliğimiz yüzünden yaşları, kişilikleri veya sosyal durumlarıyla uygun olmayan yer ve...
»» devamını oku »»
Sofra Düzeni ve Sofra Görgüsü
Sofra Düzeni ve Sofra Görgüsü
Sofra düzeni ve görgüsü hakkında bilgiler Sofra düzenlenmesi bir sanattır. Bu düzenleme her topluma ve çağa göre az ya da çok değişiklikler gösterir. İnsan denen varlığın doğuşundan ölümüne kadar hayat nasibi olarak aradığı şey nasıl varlığını devamına ve yayılmasına hizmet eden besin ilkesi ise, insan topluluğuna özel güzellikleri sağlayan, yardımcı araçların en önemlisi de...
»» devamını oku »»
Yuvarlak Masada Oturma Düzeni
Yuvarlak Masada Oturma Düzeni
İngiliz yöntemi sofralar İngiliz yöntemi sofralarda ise, ev sahibesi ile sahibi sofranın iki baş taraflarına oturmaktadırlar. Ev sahibesi bayan ile ev sahibinin sağ tarafları da şeref yerleridir.  Yuvarlak masalarda oturma düzeni nasıldır İki aynı derece ve aşamada misafiri bulunan davetlerde şeref yerlerinin taksimine en elverişli olan "yuvarlak masalardır". Çünkü...
»» devamını oku »»
Sofrada Peçete Kullanımı
Sofrada Peçete Kullanımı
Masada peçeteleri nasıl kullanmalıyız Sofrada tabağımızın üstünde veya sol tarafına konulmuş peçeteler, ancak, yemek, yerken kullanmak içindir. Yoksa bunlar ne yüz havlusu, ne toz bezi ve ne de bir mendildir. Bu peçetelerle, yüzlerimizi silmek şöyle dursun, önümüzdeki tabağı silmek bile kesinlikle doğru değildir. Sonra peçeteleri boyuna arkadan bağlamak veya yakalara...
»» devamını oku »»
Sofra Hizmetlilerinin Kıyafetleri ve Davranışları
Sofra Hizmetlilerinin Kıyafetleri ve Davranışları
Sofra hizmetlilerin davranış ve giyimleri Bir davette sofranın görkem ve azametini belirten en büyük etkilerden biri de servis yapan hizmetlilerin durum ve davranış, nezaket ve giyimleridir. Ziyafetlerde, bir sofranın hazırlanışına, süslenişine, yemeklerin güzellik ve nefisliğine her ne kadar özen gösterilirse gösterilsin, servis üst başları pis, kötü giyinmiş bilgisiz...
»» devamını oku »»
Kümes Hayvanları Nasıl Servis Edilir
Kümes Hayvanları Nasıl Servis Edilir
Sofrada kümes hayvanları nasıl servis edilir ve nasıl yenir? Büyük tabaklar içinde süslü bir şekilde kesilmiş ve garsonlar tarafından yönetilen büyük ve resmi ziyafetler dışı, özel aile davetlerinde sofraya getirilen tavuk, piliç, hindi ve kaz gibi bütün kümes hayvanlarını kesmek ve davetlilerin tabaklarına servis yapmak görevi her vakit ev sahibesine aittir. Bu böyle...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder