Sofrada İçecekler ve İkram Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kadınlar için SOFRA DÜZENİ ve ADABI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Sofrada İçecekler ve İkram Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SOFRA DÜZENİ ve ADABI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Sofrada içki servisi ve içme şekilleri nelerdir?
Çok samimi aile yemekleri hariç, resmi veya yarı resmi sofralarda adi şişeler içinde şarap ve benzeri içkiler konulamayacağı gibi, sürahi içine konulacak şarap, diğer içki ve suyun da doldurulmuş olarak, servis edilmesi veya masaya konulması gerekir. Eksik veya yarı doldurulmuş sürahiler, karşısındakilere artık veya tasarruf yollarına sapılmış hissini verebilir. Soğutulmuş şampanya, beyaz şarap ve benzeri içkilerin en doğru ve güzel servis şekli peçeteye sarılmış olarak kendi orjinal şişeleriyledir. Siyah şarapların soğutulmaması gerektiğini, hatta bazı eski şarapların kabının tozu silinmemiş bir halde özel sepetler içinde masaya getirildiğini kaydetmek isteriz.

Sonra sofrada önümüze sıralanmış çeşitli cins bardak ve kadehlerden, rakı kadehi veya şarap bardağı ile su ve bira içilemeyeceği gibi su bardağı ile biradan başka içki içilmesi de doğru değildir. Bununla beraber bazı memleketlerin kendi gelenek ve adetlerine göre içki içme yöntemleri vardır. Örneğin, bazı memleketlerde bardak içinde içilebilen milli içkiler olduğu gibi, sofra görgüsünde hiçbir şekilde kabul edilmeyen kuvvetlice kadeh ya da bardak tokuşturmak gibi, bu meclislerce hoş görülen bazı adetlerin bulunduğunu unutmamak gerekir. Yine, bir mecliste ağız şapırdatmak ve yudum, yudum içki ya da su içmek kadar ayıp ve gülünç bir davranış olmadığı halde, şarapçılığı ile tanınmış bir memleket ya da yerde bulunulduğu zaman, ortaya gelen şarabın nefisliğini ölçmek ya da anlamak maksadıyla iki dudak bardağa sıkıca yapıştırılarak şaraptan yudum, yudum çekmek ve dil ile damağa sık sık dokunmak suretiyle ağzı hafifçe şapırdatarak şaraptan tatmak da doğal karşılanabilir. Bu gibi meclislerde bulunulduğunda bu yöntemleri bilmek gerekir.

Bundan başka dikkat edilmesi gereken bir iki yöntem daha vardır: Birincisi: Su, ya da herhangi bir içkiyi içmeden önce ve sonra ağzımızı peçete ile silmek ve içerken de ses çıkarmadan yavaşça içmemiz. Silmeden yağlı ağız ile içilirse, bardakta yağ izleri bırakabileceği gibi, içtikten sonra da silinmeyen ağızda ıslaklık kalacağı doğaldır. İkinci yöntem de yine su, ya da içki içerken ya da isterken bardağı sağ elimizin baş ve sonraki iki parmaklar arasında tutmamız gerekir.

Bardağı iki el ile tutmak doğru olmadığı gibi, içine öksürmek, çok küçük yudumlarla ve bardak çok doldurulmuş olarak içmek de doğru değildir.

Yine bir davette kaldırabileceğimizden fazla içki içmek doğru olmayacağı gibi, içki istemediğimizi anlatmak maksadıyla bardaklarımızı masanın üstüne ters çevirerek, ya da içtikten sonra ellerimizin tersi ile ağzımızı silmek gibi davranışlar da gülünç olmamıza neden olur. Davetliler arasındaki içki sevmeyen ya da Yeşil aycı olan kimseler, çok az içmek ya da hastalıklarını ileri sürerek bir neden göstermek, içki düşmanlıklarını belli etmeden durumu yönetmek gerekir.

Ev sahipleri de, azar, azar içrek bardağını idare eden konuklara sık, sık içki doldurmaya kalkmamalı ve özellikle içmek istemeyen kimselere, içirmekte kesinlikle üstelememelidirler.

Şunu da ilave edelim ki, ev sahipleri konuklarına içki ikram ettikleri zaman, ellerindeki şişeleri hiçbir zaman davetlinin bardağına dayayarak içki, ya da su vermemeleri gerektiği gibi, konuklar da şişeye yaklaştırmak için bardaklarını kaldırmaya kalkmamalıdırlar.

Sofradan kalkarken de, içki kadeh, ya da küçük şarap bardağımızdaki içki ve şarabın hepsini içerek masayı terk etmemiz gerekir. Sudan başka, bardak ya da kadehlerimizde bira, şarap ve benzerleri gibi içki bırakmak, nezaket dışı bir davranış olur.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
29.12.2014 19:27:25
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Sofrada Peçete Kullanımı
Sofrada Peçete Kullanımı
Masada peçeteleri nasıl kullanmalıyız Sofrada tabağımızın üstünde veya sol tarafına konulmuş peçeteler, ancak, yemek, yerken kullanmak içindir. Yoksa bunlar ne yüz havlusu, ne toz bezi ve ne de bir mendildir. Bu peçetelerle, yüzlerimizi silmek şöyle dursun, önümüzdeki tabağı silmek bile kesinlikle doğru değildir. Sonra peçeteleri boyuna arkadan bağlamak veya yakalara...
»» devamını oku »»
Peçete Katlama Şekilleri ve Kullanımı
Peçete Katlama Şekilleri ve Kullanımı
Masa da peçete kullanımı ve katlama şekilleri Peçetelerin de, sofra örtüleriyle her vakit aynı renkte, aynı şekilde ve aynı desende olmaları bir koşuldur. Örneğin, motifli, ajurlu, dantelli veya damalı olmaları gerekir. Çay sofralarında kullanılacak peçeteler 18 santimetre, günlük sofradakiler 20-22, büyük ziyafetlerde kullanılanlar 27 santimetre boyutunda olması gereklidir....
»» devamını oku »»
Yemek Salonuna Geçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yemek Salonuna Geçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yemek salonuna giderken nasıl hareket edilmeli Ev sahibi, sahibesi veya ziyafeti düzenleyen kimseler tarafından yemek salonuna davet  edildiğinde tok olmamıza rağmen zahmet buyurmayın ben hiç aç değilim gibi sözler kullanmak görgüye aykırıdır. Çünkü karşımızdakiler bunu naz olarak alabilir veya sayabilirler. Sonra yine salona girerken, fena bir yere oturtulur düşüncesiyle...
»» devamını oku »»
Restoranda Birisi ile Konuşurken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Restoranda Birisi ile Konuşurken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Restoranda oturanlarla görüşme Restoran veya herhangi bir lokale girdiğimizde bir masanın etrafına toplanmış birkaç kişinin içinde bir dostumuza rastlarsak, masanın başından durarak kendisiyle görüşmek büyük bir terbiyesizlik olur. İçeriye giren kimsenin yapacağı en nazikane davranış, masadakilerin hepsini selamlamakla yetinilerek, sessizce oradan uzaklaşıp oturacağı masaya...
»» devamını oku »»
Sofrada Tabaklara Nasıl Yemek Almalıyız
Sofrada Tabaklara Nasıl Yemek Almalıyız
Sofrada tabaklara yemek alırken dikkat edilmesi gerekenler Sofrada önümüze getirilen yemeklerden, tabağımıza ancak yiyebileceğimiz kadar almalıyız. Çok fazla aldığımızda, diğer konuklarca, oburluğumuza ve görgüsüzlüğümüze, aç gözlülüğümüze yorumlanabileceği gibi, yiyememekten ötürü tabağımızda artık olarak bıraktığımızda da yemeği beğenmediğimiz hissini uyandırabilir ki,...
»» devamını oku »»
Sofrada Sigara İçmek ve Yemekleri Koklamak
Sofrada Sigara İçmek ve Yemekleri Koklamak
Yemekleri koklamak nasıl bir davranıştır? Resmi, ya da resmi olmayan ziyafet sofralarında, gerek masa üzerindeki, gerek servis tabağındaki, gerekse tabağımıza almış olduğumuz  yemekleri koklamak veya koklar gibi davranışlar yapmak hiçbir şekilde doğru değildir. Sofrada sigara içerken dikkat edilmesi gerekenler Bir mecliste sigara içecek olan kimsenin, nezaket gereği...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder